Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Numele premierului, pe masa președintelui

Ziarul de Vrancea
22 dec 2020 792 vizualizări

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au mers ieri la Palatul Cotroceni pentru a-l propune oficial pe Florin Cîțu pentru postul de prim-ministru n Iohannis i-a felicitat pentru „viteza” negocierilor n PSD a boicotat întâlnirea cu șeful statului

Președintele Klaus Iohannis a convocat ieri partidele și formațiunile parlamentare la consultări în vederea desemnării unui prim-ministru. Șeful statului a întâmpinat delegația PNL și i-a felicitat pentru formalizarea coaliției de guvernare, precum și pentru timpul scurt în care a promovat demersurile în Parlament. „Felicitări pentru formalizarea coaliției, felicitări pentru viteza cu care ați reușit să promovați demersurile în Parlament. Recunosc că este prima dată când văd un Parlament constuit și cu conducerile alese într-o zi și un pic”, a declarat Klaus Iohannis.  Liderul PNL Ludovic Orban a replicat „și un pic de noapte la Cameră”. Președintele României a adăugat „o zi și un pic dintr-o noapte”.  Orban i-a înmânat șefului statului documentul cu acordul coaliției de guvernare PNL - USR PLUS și UDMR pentru nominzalizarea lui Florin Cîțu la Palatul Victoria.

Șeful statului a avut prima rundă de consultări cu partidele și formațiunile parlamentare în 14 decembrie, dar la finalul zilei a anunțat că nu erau întrunite condițiile pentru desemnarea unui premier.

Liderii PNL, USR PLUS, UDMR - Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș, Kelemen Hunor - au semnat, luni, în prezența premierului pe care îl susțin, Florin Cîțu, Acordul de guvernare 2020 - 2024, după mai bine de o săptămână de negocieri pe programul de guvernare și pe modul de împărțire a portofoliilor de ministru, a funcțiilor de prefect și a celor de secretar de stat.

Ciolacu: Refuzăm să validăm acest circ politic

Marcel Ciolacu a precizat, în scrisoarea trimisă ca răspuns la invitația președintelui Klaus Iohannis de a participa la consultările de marți de la Cotroceni, neonorată, că șeful statului a anunțat public și înainte și după alegerile parlamentare că va nominaliza în poziția de prim-ministru un reprezentant al partidelor care au pierdut scrutinul din 6 decembrie. „PSD refuză să participe la acest simulacru. Refuzăm să validăm prin prezența noastră acest circ politic care începe să semene din ce în ce mai mult cu guvernarea CDR din perioada 1996 - 2000. Vom face în schimb o opoziție hotărâtă în Parlamentul României și vom folosi toate mijloacele politice, legale și constituționale pentru a apăra interesele cetățenilor care ne-au acordat încrederea lor la ultimele alegeri”, a completat Ciolacu. Conform articolului 103 din Constituție, președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcția de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului. Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Sondaj: Doi români din trei spun că nu vor să se vaccineze împotriva COVID

cam tot atâția consideră că bisericile ar trebui să rămână deschide de Crăciun

Circa ​​63% dintre români se declară foarte îngrijorați sau îngrijorați de evoluția pandemiei de coronavirus, însă, cu toate acestea, doar trei din zece s-ar vaccina antiCOVID-19. Datele reies dintr-un sondaj Avangarde, realizat în perioada 10-20 decembrie. 29% dintre cei intervievați au declarat că încă nu sunt deciși dacă se vor vaccina, iar un procent similar că nu o vor face cu siguranță. 51% dintre respondenți cred că politicul și instituțiile statului sunt vinovate de numărul mare de cazuri de COVID-19, 17% considerându-i pe cetățeni responsabili. 70% dintre cei chestionați au declarat că nu sunt de acord cu o carantină generală. Peste jumătate dintre cei intervievați spun că pandemia nu este un motiv să nu meargă în vizită sau să nu primească acasă prietenii sau rudele de Crăciun și nici pentru a-i împiedica să participe la slujba de Crăciun. 72% spun că bisericile nu ar trebui închise de Crăciun. Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 10-20 decembrie, telefonic, pe un eșantion de 900 de persoane și are o marjă de eroare de Â/-3,2%.

Prima tranșă de vaccin împotriva COVID-19 ajunge în România în 26 decembrie

Prima tranșă de vaccin împotriva COVID-19, de 10.000 de doze, urmează să ajungă în România în 26 decembrie. Comitetul care coordonează vaccinarea a avut, ieri, o întâlnire pentru a analiza stadiul pregătirii pentru începerea efectivă a campaniei de imunizare. “Astăzi, 22 decembrie, a avut loc o întâlnire a CNCAV, prezidată de premierul interimar al României, Nicolae Ciucă. A fost analizat, în detaliu, stadiul pregătirii pentru declanșarea efectivă a campaniei de vaccinare odată cu distribuția, în România, a primei tranșe de vaccinuri, de 10.000 de doze în data de 26 decembrie”, se arată într-un comunicat de presă al Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Premierul interimar Nicolae Ciucă a afirmat, luni, la inaugurarea Punctului Mobil de colectare de plasmă convalescentă de la Spitalul de Urgență “Prof. Dr. Dimitrie Gerota” al MAI, că autoritățile au tot ce le trebuie pentru a începe campania de vaccinare împotriva Covid-19 în 27 decembrie. Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat ieri 5.009 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, în ultimele 24 de ore, 155 de persoane au murit, numărul total al deceselor fiind 14.636 de la debutul pandemiei. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.117. Dintre acestea, 1.252 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.630.874 de teste. Dintre acestea, 23.834 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.036 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.798 la cerere.

Român, găsit vinovat pentru omor în dosarul camionului groazei de la Londra

Doi bărbați - Eamonn Harrison și Gheorghe Nica - judecați la Londra în procesul camionului groazei în care au fost găsiți morți 39 de imigranți clandestini vietnamezi, în 2019, au fost găsiți vinovați de omor prin imprudență. Pedepsele lui Eamonn Harrison, un șofer de camion în vârstă de 24 de ani, și Gheorghe Nica, în vârstă de 43 de ani, acuzat de faptul că este unul dintre organizatorii-cheie ai traficului de imigranți, judecați de Curtea Penală Old Bailey și care riscă închisoarea pe viață, urmează să fie pronunțate în ianuarie. Amândoi neagă acuzațiile formulate împotriva lor. Nguyen Dinh Gia, tatăl uneia dintre victime - Nguyen Dinh Luong, în vârstă de 20 de ani - și-a exprimat simpatia față de cei doi bărbați. “Cred că au făcut-o doar pentru ca să aibă din ce trăi. Nu cred că este potrivit să fie condamnați la o pedeapsă dură, (precum) închisoarea pe viață”, a declarat el, într-un sătuc din provincia Ha Tinh, în Vietnam. În 2019, corpurile unui număr de 31 de bărbați și opt femei au fost descoperite la bordul unei remorci frigorifice, al est de Londra. Victimele au murit prin asfixiere și de hipertermie, din cauza căldurii și lipsei oxigenului în spațiul închis al containerului. La rândul său, Le Minh Tuan, care și-a pierdut fiul - Le Van Ha, în vârstă de 30 de ani - în tragedie a salutat hotărârea tribunalului. “Cred că hotărârea tribunalului britanic, care i-a condamnat pe cei doi bărbați de omor prin imprudență este dreaptă”, a declarat el în satul său, în provincia Nghe An. “Dacă le-ar fi dat aer imigranților, aceste persoane nu ar fi murit. Cred că șoferul era conștient de acest lucru, dar și-a continuat drumul și nu a făcut nimic pentru oameni dinăuntru”, apreciază el. Corpurile au fost descoperite în zona industrială Grays, la est de capitala britanică, după ce au petrecut 12 ore fără aer. Telefoanele mobile recuperate de la cele 39 de victime au arătat că acestea au încercat să dea alerta și să lase mesaje disperate familiilor lor. Multe dintre victime proveneau din regiuni sărace din Vietnam, care au împrumutat mii de dolari pentru a plăti traficanții. Principalii doi suspecți în acestdosar, Maurice Robinson, care conducea camionul atunci când au fost descoperite corpurile, și Ronan Hughes, un nord-irlandez în vârstă de 40 de ani suspectat de organizarea șoferilor care participau la trafic, au pledat vinovat și urmează să-și afle pedepsele ulterior.

Bărbat, cercetat după ce a distrus o mașină pe care a confundat-o cu cea a fostei soții

Un bărbat din Tulcea este cercetat pentru că a provocat distrugeri unei mașini, lovind oglinzile și bara de protecție a autoturismului, el precizând că a confundat-o cu cea a fostei soții. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Județean Tulcea, jandarmii din aflați în misiune de patrulare în municipiul Tulcea au fost sesizați, luni după-amiază, de către o femeie, prin intermediul Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, cu privire la faptul că un bărbat lovește cu pumnii și picioarele un autoturism parcat pe strada Gării, din municipiul Tulcea. “Ajunși la fața locului, jandarmii au identificat un bărbat care a declarat faptul că, în timp ce se deplasa către domiciliu, a observat un autoturism care semăna cu autoturismul fostei soții, iar pe fondul consumului de alcool și al supărării, a distrus oglinzile și bara de protecție ale autoturismului”, a transmis Jandarmeria Tulcea. Jandarmii au întocmit pe numele bărbatului actele de sesizare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere.

Marcel Ciolacu: PSD nu va vota desființarea Secției speciale

Marcel Ciolacu a declarat că PSD nu va vota desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), deoarece CSM și Înalta Curte au spus că nu trebuie desființată. Declarația liderului social-democrat vine după ce deputatul USR PLUS Stelian Ion a afirmat că viitorul Guvern PNL-USR PLUS-UDMR va desființa rapid, fără mari dezbateri, Secția specială, înființată în timpul guvernării PSD. “O desființăm, este foarte clar lucrul ăsta, nici nu există discuții și aici vă spun un lucru, nici nu vor fi mari dezbateri, pentru că despre desființarea Secției Speciale am vorbit mai bine de trei ani de zile, deci se cunosc toate argumentele și de o parte, și de alta, cunoaștem și opiniile magistraților și opiniile specialiștilor, avocaților, societății civile, opiniile emise de instituții internaționale (...) și atunci suntem în măsură să luăm o decizie fără să mai stăm pe gânduri multe luni de zile (...). Noi ne ținem de promisiuni și ce am spus de-a lungul timpului vom face. Dacă ne-am asumat angajamentul să rezolvăm rapid această problemă, o vom face rapid”, a susținut el. El a evitat să spună dacă va prelua Ministerul Justiției, dar a recunoscut că “există o listă” pe care este nominalizat. Cătălin Predoiu a anunțat pe 30 septembrie că Ministerul Justiției pune în dezbatere publică legile Justiției și invită toți participanții din sistem la o “dezbatere temeinică”, aceasta urmând a se finaliza în 31 martie 2021.El a precizat că la Legea privind organizarea judiciară, una dintre principalele propuneri este desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Predoiu afirma că înființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost „o eroare”, soluția găsită fiind greșită. „În realitate, noi nu avem un sistem de combatere a corupției în sistemul judiciar”, a explicat ministrul Justiției care a precizat că cinci magistrați care sunt localizați în București nu pot urmări întreg fenomenul la nivel național. Pe 21 iulie, Senatul a respins, decizional, proiectul de lege al USR pentru desființarea SIIJ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.