Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „Noi muncim de proști, ca alții să facă ce cred!” De ce a fost înmormântat Pimen cu derogare

Ziarul de Vrancea
24 mai 2020 1100 vizualizări

A fost vorba de o slujbă care trebuie să se facă altfel decât la un om simplu”, susține Raed Arafat n medicii din prima linie nu sunt de acord cu astfel de excepții n procedura înmormântării e simplă: “trebuie puși în doi saci mortuari închiși, după care nu se mai merge pe nicăieri, ci direct la cimitir, cu sicriu închis”

Funeraliile Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-au întins pe două zile, timp în care unii credincioși au ignorat toate avertismentele și au sărutat sicriul în care se afla trupul ierarhului. Medicii cataloghează drept inacceptabilă această derogare dată chiar de cei care dirijează lupta cu epidemia de coronavirus, relatează Recorder.roSecretarul de stat Raed Arafat a confirmat pentru Recorder că i-a fost prezentat un plan din partea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care propunea măsuri de siguranță – distanțare socială între credincioși, purtarea obligatorie a măștilor de protecție etc. – și, ținând cont de importanța persoanei decedate, s-a făcut o excepție.„Este solicitarea personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. E foarte greu să refuzi când e vorba de așa ceva… Dar s-a acceptat ceva minimal, care să respecte toate regulile. Noi am acceptat în ideea că, fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți. Însă acceptul nostru a fost fără vreo excepție la partea de sănătate publică. Ce am dat a fost cu respectarea distanțării sociale, cu purtarea măștii. Dacă s-au încălcat regulile la fața locului, asta nu mai ține de noi. S-a dat un document pe baza unei analize făcute de INSP. Noi nu dăm de capul nostru”, a declarat Raed Arafat.

INSP nu-și asumă nicio derogare

Simona Pârvu, directorul INSP, a sugerat însă că rolul instituției pe care o conduce a fost mai degrabă unul formal. „Noi am primit o adresă prin care ni se prezenta modalitatea în care vor avea loc funeraliile, adresă la care răspunsul nostru a fost că ceremoniile pot avea loc cu respectarea prevederilor din ordinul 1070/2020 (n.r. – ordinul se referă la cum trebuie să se desfășoare slujbele religioase, nu înhumările persoanelor diagnosticate cu COVID-19). Desigur, orice derogare de la acest ordin se poate face fie de către CNCCI, prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență sau printr-un alt act normativ. Derogarea de la un ordin nu intră în atribuțiile INSP”, a pasat aceasta responsabilitatea înapoi la instituția condusă de Raed Arafat.Nu toți reprezentanții INSP au fost încântați de ideea unei ceremonii extinse la Suceava. Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică spune: „Noi muncim de proști, ca alții să facă ce cred! Dar și dacă nu se obținea derogarea aceasta, credeți că i-ar fi păsat cuiva? Care ar fi fost organul de control care ar fi oprit această înmormântare? De ce s-a obținut acum derogare? Că n-a mai murit niciul din ăsta mare, așa!”.

Derogarea nu se va da pentru „oamenii obișnuiți”

Până în prezent, CNCCI a mai dat derogări pe timp de pandemie, însă toate doar pentru rude aflate în izolare sau carantină care doreau să iasă și să participe la ceremonii restrânse. Nimic la nivelul slujbelor de la Suceava. Raed Arafat a asigurat că pentru restul lumii, legea rămâne la fel. „La un om obișnuit, înmormântarea are modul ei în care se desfășoară. Acolo a fost o excepție având în vedere situația. Dar a fost o excepție limitată, dacă vreți, că nu s-a făcut excepție de la problema sănătății publice. A fost vorba de o slujbă care trebuie să se facă altfel decât la un om simplu. E ceva ce ține de religie, e altfel de slujbă care se face!”, a mai spus secretarul de stat.

Reacția medicilor: „N-ar trebui admisă nicio derogare”

Medicii care de aproape trei luni se află în prima linie a luptei cu virusul consideră că în astfel de situații nu e loc de derogări. „E aberant dacă s-a dat derogare”, crede Andreea Moldovan, medic epidemiolog la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov. „Noi avem o procedură clară legată de managementul persoanelor decedate de COVID. Există un risc epidemiologic în ceea ce îi privește și pe pacienții decedați: trebuie puși în doi saci mortuari închiși, după care nu se mai merge pe nicăieri, ci direct la cimitir, cu sicriu închis. Sunt niște reguli stricte și sunt uimită că nu se respectă”. Anatol Burlacioc, medic la Spitalul Județean Suceava, încearcă să înțeleagă și perspectiva celor care au văzut în Arhiepiscopul Pimen un simbol al Bucovinei: „Dacă mă-ntrebați ca medic, vă spun că nu e bine. Dacă mă-ntrebați ca om, vă spun altceva. Dar, din punct de vedere medical, epidemiologic, atâta timp cât cerem populației, indiferent de persoană, să respecte o serie de reguli, cred că n-ar trebui admisă nicio derogare. Indiferent de importanța unui moment sau a altuia. Sigur, nu putem să le restrângem oamenilor dreptul de a-și manifesta credința, dar astfel de ceremonii cu 1.000 de persoane pot reprezenta un risc din punct de vedere epidemiologic”.

Calendarul Bacalaureatului, aprobat

Înscrierile la Bacalaureat încep în 3 iunie, din 22 iunie au loc examenele scrise, iar în 30 iunie este programată afișarea rezultatelor, conform calendarului aprobat de ministrul Educației și anunțat ieri. De asemenea, distanța între elevi în sălile de examen va fi de cel puțin 2 metri. Elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție/de a dezvolta complicații asociate infecției Sars-CoV-2 vor susține examenul conform unei proceduri speciale. “Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen sunt următoarele: organizarea sălilor de examen să se realizeze, astfel încât în fiecare sală, candidații să fie repartizați la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate; sălile de examen și sălile în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeași clădire; sălile dețin sisteme de supraveghere audio-video”, anunță un comunicat transmis ieri. Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor realiza în perioada 11-17 iunie 2020, conform unei metodologii realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și aprobate prin ordin de ministru. Pentru examenul național de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent.

Din nou peste 200 de noi infectări

Un număr de 213 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se astfel la un total de 18.283 îmbolnăviri, a anunțat ieri la prânz Grupul de Comunicare Strategică. Este a doua zi consecutiv când se raportează peste 200 de cazuri noi, după ce săptămâna trecută numărul a coborât constant sub acest prag.Dintre persoanele confirmate pozitiv, 11.630 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă erau internați 177 de pacienți. Până aseară, 1.197 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

 “Scădere periculoasă” a consumului de medicamente pentru boli cronice

​Stocuri mari de Paracetamol și Ibuprofen la populație și acces deficitar la medicamente pentru pacienții cronici, unde s-a înregistrat o “scădere periculoasă a consumului” - așa arată piața farmaceutică din România în vremea pandemiei de coronavirus, potrivit unei analize a reprezentanților Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România, care reunește cele mai mari 19 fabrici de medicamente din țară. “Se înregistrează o scădere periculoasă a consumului de medicamente de uz cronic cu peste 8%, o dovadă în plus că peste 8 milioane de pacienți cronici au avut un acces redus la medicația lor zilnică. Unii pacienți au avut stocuri acasa, alții însă au rămas fără medicamente pentru 1-2 luni, fapt care mai mult ca sigur a dus la agravarea bolilor existente”, arată analiza reprezentanților PRIMER. “Scăderile consumului sunt în special în sfera medicamentelor care tratează boli cardiovasculare (scădere cu peste 10%), pulmonare, reumatologice, digestive și ale sistemului nervos central”, arată analiza. Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România mai recomandă constituirea unei rezerve strategice de medicamente care tratează simptomele Covid-19 pentru 1 milion de pacienți, în așa fel încât să se evite lipsurile în sezonul de iarnă 2020/2021. Producătorii de medicamente recomandă și populației “să renunțe la a-și crea rezerve de medicamente și să se sfatuiască cu medicul sau farmacistul atunci când lipsește un medicament, dar și despre procurarea online a unor produse așa-zis «miraculoase» împotriva Covid-19, pentru a nu deveni victimele unor escrocherii”. Ieșirile de medicamente din farmacii și spitale au totalizat în trimestrul 1 din 2020 o valoare de 1 miliard de euro, o creștere cu 2,2% față de aceeași perioada a anului trecut, mai arată PRIMER.

Femeia care și-a aruncat bebelușul pe jos, acuzată de tentativă de omor

Magistrații Tribunalului Timiș au admis cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș de emitere a unui mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele femeii care și-a aruncat pe jos bebelușul de două luni, în urma unei crize de gelozie pe care a avut-o cu tatăl copilului. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, Violeta Filip, a declarat, ieri, că G.E. este urmărită penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie – tentativă de omor comisă asupra unui membru de familie. „În sarcina inculpatei s-a reținut că în noaptea de 23 mai, în timp ce se afla în incinta Hotelului Reghina Blue din Timișoara, pe fondul unui conflict anterior avut cu concubinul său, în mod intenționat aceasta l-ar fi aruncat din brațe pe băiețelul lor minor, în vârstă de două luni, pe jos, pe podeaua din parchet laminat din holul hotelului, acțiune violentă în urma căreia minorul a fost proiectat prin aer circa doi metri, iar în final a căzut și s-a lovit cu capul de podea, producându-i în acest mod mai multe traumatisme, leziuni traumatice ce necesită 25 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare și care au pus în primejdie viața copilului”, declară Violeta Filip.

Surse: Mașina lui Chițoiu a intrat pe contrasens

Expertiza tehnică din dosarul fostului ministru de Finanțe Daniel Chițoiu a fost finalizată săptămâna trecută și arată că mașina condusă de acesta ar fi intrat pe contrasens și ar fi provocat accidentul în urma căruia două persoane au murit și o a treia a fost rănită, au precizat surse judiciare pentru site-ul G4Media.ro. Rezultatele expertizei i-au fost aduse la cunoștință fostului demnitar și i s-a oferit posibilitatea de o formula obiecțiuni, pe care, însă, până acum nu le-a pus la dispoziția procurorilor, conform surselor. În dosar se mai așteaptă rezultatul expertizei medicale realizate față de supraviețuitoarea accidentului, prin care anchetatorii vor să vadă rănile suferite și câte zile de îngrijiri medicale au fost necesare în cazul său. Până în această fază a investigației, Daniel Chițoiu s-a prevalat de dreptul la tăcere, au mai spus sursele citate. În ceea ce privește extinderea anchetei cu acuzația de favorizarea făpuitorului, vizând internarea la ATI după accidentul mortal, au fost cerute și analizate mai multe documente, fără să fie pusă sub învinuire vreo persoană, și, cel mai probabil, partea aceasta din investigație va fi clasată, au declarat aceleași surse. Pe 26 decembrie, Daniel Chițoiu a fost implicat într-un accident pe DN 7, în județul Argeș, soldat cu doi morți. În mașina în care au murit cele două persoane se mai afla pe bancheta din spate o a treia persoană.

Vremea se încălzește în Moldova de la 1 iunie

Următoarele două săptămâni vor fi caracterizate de o vreme cu alternanțe termice, precum și de perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în majoritatea regiunilor, reiese din prognoza publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 25 mai - 7 iunie. În Moldova, în intervalul 25 - 31 mai, regimul termic va fi caracterizat de valori mai coborâte decât cele normale perioadei, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 16 și 19 grade și minime de 8 - 9 grade. După data de 31 mai, valorile termice vor crește treptat, maximele ajungând spre medii în jurul a 26 de grade în zilele de 5, 6 și 7 iunie, pornind de la medii de 19 - 20 de grade, pe data de 1 iunie. Temperaturile minime vor crește de la medii în jurul a 8 grade în prima zi a lunii iunie, spre 14 grade în nopțile de 6 și 7 iunie. Probabilitatea pentru perioade cu instabilitate atmosferică va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.