Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Nicolae Ciucă, propunerea PNL de premier

Ziarul de Vrancea
16 nov 2021 845 vizualizări

Intr-o ședință maraton, care a început de la ora 16.00, liberalii încercau să-i convingă aseară pe social-democrați să accepte nominalizarea

Ministrul interimar al Apărării, generalul Nicolae Ciucă a fost propus și votat ieri de Biroul Executiv al PNL pentru funcția de premier, cu unanimitate de voturi. Decizia conducerii PNL vine după o discuție pe care președintele PNL Florin Cîțu a avut-o cu președintele Klaus Iohannis, în urma blocării negocierilor cu cei de la PSD. Decizia de a-l nominaliza pe Nicolae Ciucă premier a fost discutată de președintele PNL, Florin Cîțu, cu președintele Klaus Iohannis, miercuri seara.

Nicolae Ciucă a mai fost desemnat de președinte să formeze Guvernul, după eșecul premierului desemnat Dacian Cioloș, însă nu a reușit să coalizeze o majoritate, astfel că și-a depus mandatul, în a zecea zi.

Liderii PNL au declarat, înainte de ședință, că trebuie să se ia o decizie privind premierul, pentru a se finalliza negocierile cu cei de la PSD.

Gheorghe Flutur a explicat că renunțarea la nominalizarea președintelui partidului ca premier demonstrează „capacitatea partidului de a înțelege că mai importantă e țara decât un om”. “Eu cred că trebuie observat inclusiv la președintele Florin Cîțu această atitudine pragmatică și sinceră de a merge mai departe”, a afirmat el.

 

Cîțu: PNL, un partid mai mic decât PSD

Florin Cîțu a prezentat, în ședința Biroului Executiv (BEX), ca o “victorie importantă” faptul că PNL va reuși să dea premierul, în condițiile în care este partidul mai mic din coaliție, au declarat surse participante la ședință.

“Este o victorie importantă pentru noi, PNL, să avem primii premierul, mai ales pentru că suntem partidul mai mic din coaliție. Pentru prima parte a rotativei îl propun pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier”, a spus Cîțu în BEX, potrivit surselor citate. Liderul PNL a mai spus că era foarte important dacă, la negocierile de anul trecut pentru formarea guvernului, el ar fi fost cel care conducea negocierile, în calitate de premier desemnat, și nu Ludovic Orban.

Ciolacu: Eu am crezut că îl propun pe Rafila

Marcel Ciolacu a declarat, după ce PNL a votat în unanimitate ca Nicolae Ciucă să fie nominalizarea de premier, că a crezut că liberalii îl vor propune pe Alexandru Rafila. „În acest moment, PSD are o propunere de prim-ministru. Noi mergem la negocieri la ora 16.00 cu cei de la PNL”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi la sediul partidului.

Întrebat dacă PSD ar putea reveni asupra deciziei ca el să fie propus premier și să îl accepte pe Nicolae Ciucă în această funcție, Marcel Ciolacu a răspuns: „În acest moment, înțeleg că PNL are altă propunere pentru rotație”.

Chestionat dacă a avut vreo înțelegere cu șeful statutului cu privire la Nicolae Ciucă în funcția de premier, încă de acum două luni, liderul PSD a replicat: „Doamne ferește. Nici măcar nu am stat de vorbă cu domnul Iohannis. Credeți că dacă aveam o înțelegere cu președintele de două luni de zile stăteam în această criză politică? Haideți, chiar mi se pare aberant”.

Ghinea: Se știa că Iohannis îl vrea premier pe Ciucă și că PSD este de acord

Întrebat ieri dacă existau zvonuri de acum două luni că președintele Iohannis îl vrea pe Nicolae Ciucă premier, Cristian Ghinea (USR) a confirmat: “Da, se știa că președintele Iohannis îl vrea premier pe Nicolae Ciucă și că PSD este de acord”. El a mai spus că “a fost un plan de eject al USR-ului de la guvernare”. “Nimic nu are logică decât dacă mergem pe ideea unui scenariu prestabilit, cu un plan foarte clar în care niște băieți au zis gata, s-a terminat perioada asta de romantism și vin băieții și împart banii. Cred că Nicolae Ciucă va avea o misiune foarte grea să împace două partide care nu se înțeleg”, a mai spus Ghinea.

Nelu Tătaru, dosar la DNA

El a locuit în imobil RAAPPS închiriat pe numele unui angajat MS

Ministerul Sănătății a închiriat un apartament de la RAAPPS pentru secretarul general adjunct Codrin Doru Lungu, dar locuința a fost folosită de ministrul Nelu Tătaru și de consilierul său, Lucian Timofticiuc, patronul publicației „Vremea Nouă” din Vaslui. Întreaga afacere cu iz penal a avut loc în prima jumătate a anului 2020. Acum este investigată de Direcția Națională Anticorupție, pentru că Nelu Tătaru are în proprietate un apartament în București, de pe urma căruia încasează o chirie anuală de 42.000 de lei, scrie newsweek.ro.

Codrin Doru Lungu a fost detașat de pe funcția de auditor la Direcția de Audit Public Intern a ANAF pe funcția de secretar general adjunct la Ministerului Sănătății. Decizia de numire pe noua funcție a fost emisă de premierul Ludovic Orban pe 29 ianuarie 2020.

Câteva zile mai târziu, Lungu a solicitat punerea la dispoziție a unei locuințe de serviciu pentru că nu avea o locuință în București. Dar avea în proprietate o vilă în localitatea ilfoveană Cernica, aflată la 15 km de centrul Bucureștiului. Acolo locuia împreună cu soția și cei trei copii ai săi. Pentru a satisface doleanța lui Codrin Lungu, Ministerul Sănătății a solicitat o locuință de serviciu de la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

Astfel, Ministerul Sănătății a închiriat un apartament într-un bloc situat pe strada Dionisie Lupu nr. 74, lângă Ambasada Marii Britanii. Pentru apartamentul lui Codrin Doru Lungu, Ministerul Sănătății plătea o chirie lunară de 3.200 de lei, plus cheltuieli de întreținere cuprinse între 600 și 800 de lei. Adică aproximativ 4.000 de lei lunar.

Codrin Doru Lungu a pus apartamentul la dispoziția liberalului Nelu Tătaru care, în prima jumătate a anului 2020, a deținut funcțiile de secretar de stat, respectiv ministru al Sănătății. De ce? Pentru că ministrul Nelu Tătaru nu putea să beneficieze de locuință de la RAAPPS, întrucât deținea un apartament în București, de pe urma căruia încasa o chirie anuală de 42.000 de lei (3.500 de lei pe lună).

Ministrul Nelu Tătaru nu a locuit singur în apartamentul închiriat de Ministerul Sănătății pentru Codrin Doru Lungu. El a locuit împreună cu consilierul său personal, Lucian Timofticiuc, patronul publicației „Vremea Nouă”, din Vaslui. Contactat de Newsweek România, Lucian Timofticiuc, a recunoscut că a locuit în apartamentul închiriat de Ministerul Sănătății pentru Cosmin Lungu. „Noi am avut câteva cazuri de COVID în minister și câteva zile a trebuit să stăm izolați până am făcut testele. Am stat împreună cu domnul Lungu. Stăteam cu toți acolo și nu ne duceam la familiile noastre tocmai pentru a nu fi probleme”, a spus Lucian Timofticiuc.

Întrebat dacă îi gătea ministrului Nelu Tătaru, Lucian Timofticiuc a spus că „ministrul mânca la birou și venea foarte târziu acolo. Venea la 11-12 noaptea. Era la emisiuni. Eu nu am stat în carantină cu dânsul. Eu am stat foarte puțin acolo. E treaba ministrului cât a stat acolo. Îl puteți întreba pe ministru cât a stat acolo. Eu nu vorbesc în numele dumnealui. Eu pot să vă spun doar că am stat câteva zile acolo, în perioada cât au fost suspiciuni de COVID. Au fost perioade când ne testam, o zi-două stăteam acolo”, a povestit Timofciuc.

Explozie la Uzina Mecanică Băbeni. Patru persoane au murit

 alte patru persoane au fost rănite

O explozie a unei mine antipersonal s-a produs, ieri, la Uzina Mecanică Băbeni. În urma deflagrației, patru persoane au murit, iar alte patru au fost preluate de echipaje de la Ambulanță pentru a fi transportate la spital. Potrivit prefectului Ștefan Fârtat, explozia s-ar fi produs în timp ce se încerca dezamorsarea unei mine vechi. Trei bărbați și o femeie și-au pierdut viața. Persoanele rănite erau conștiente când au fost preluate de echipajele medicale.

Prefectul județului Vâlcea, Sebastian Fârtat, a declarat, la Digi 24, că, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă a fost constituită, conform prevederilor legale, comisia pentru accidente colective de muncă, iar președintele acestei comisii este de la ITM București.

 Prefectul a menționat că, potrivit informațiilor primite de la reprezentanții uzinei, se pare că nu ar fi fost respectată procedura de detonare a unei mine. “Din primele informații pe care le avem, se depozitează mina într-un spațiu special amenajat și se detonează dintr-o altă încăpere. Din păcate, se pare că în acest caz, cel puțin din primele informații, procedura nu a fost respectată și cei patru oameni se aflau în încăpere. Nu ar fi avut ce să caute acolo”, a afirmat Sebastian Fârtat.

 Ancheta care va fi derulată va stabili în ce condiții s-a întâmplat acest lucru și dacă toate cele opt persoane implicate se aflau în încăpere sau doar cele patru, a menționat Fârtat. “Din primele date se pare că cel puțin cei decedați erau în acea încăpere sau la intrarea în acea încăpere”, a adăugat prefectul.

Uzina Mecanică Băbeni este o companie certificată ca furnizor pentru Ministerul Apărării din România și pentru NATO. Unitatea a fost înființată în 1983 iar în 1996 a devenit sucursală a Romarm SA. În anul 2014 a devenit parte a grupului EnergoTech. Conform site-ului companiei-mamă, uzina din județul Vâlcea proiectează și fabrică muniție, ambalaje pentru arme și muniție și oferă training specializat pentru piro-tehnicieni.

Prezența fizică în școlile cu rată mică de infectare

la decizia unității de învățământ, testele de salivă pentru elevi vor putea fi adminstrate la domiciliu de către părinți sau în școală

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, ieri, că va fi permisă prezența fizică în unitățile de învățământ din localitățile cu rata de infectare mai mică de trei la mie, indiferent de rata de vaccinare în rândul personalului. “Este în curs de pregătire o hotăre CNSU prin care MEN și MS sunt abilitate să modifice ordinul comun, astfel încât să fie permisă prezența fizică în școli și grădinițe în localitățile unde rata de incidență este sub 3 la mie, fără a depinde de rata de vaccinare a personalului din învățământ”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, 1.724 de localități din România au rata de infectare sub 3 la mie. Cîmpueanu a mai spus că sunt vaccinați 407.000 elevi, reprezentând 33 la sută din numărul total de elevi eligibili, cu vârsta peste 12 ani.

Ministrul a făcut precizări și cu privire la procedura de testare și de raportare a testelor pozitive. Dacă testul de salivă este pozitiv și se face testul PCR, elevul aduce rezultatul acestuia - dacă este negativ continuă cu prezență fizică. Dacă nu se face testul sau testul PCR confirmă testul de salivă, elevul rămâne la domiciliu 14 zile.

La decizia școlii, testele vor putea fi adminstrate la domiciliu de către părinți sau în școală.  “Atunci când există dorința colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în școală, este nevoie și de acordul părinților. Acesta va fi exprimat printr-un formular, care va fi elaborat de Ministerul Sănătății”, a mai afirmat ministrul.  Potrivit acestuia, școala va decide dacă dorește și are condiții, dar și disponibilitatea cadrelor didactice pentru testare în școală, dacă nu, vor fi utilizate la domiciliu sub supravegherea părinților sau a tutorilor legal.  Rezultatul va fi trimis prin e-mail la școală.

A murit Benone Sinulescu. Interpretul de muzică populară avea 84 de ani

Interpretul de muzică populară Benone Sinulescu a murit ieri, la vârsta de 84 de ani. El era internat de duminică, din cauza unei pneumonii care s-a agravat pe fondul unor alte probleme de sănătate.

Născut pe 24 mai 1937, Benone Sinulescu a început să cânte încă din adolescență. De-a lungul carierei, a colaborat cu diverși interpreți de muzică populară, printre care Irina Loghin, iar după 1989, a abordat și stilul etno-dance și cântat cu grupul Ro-Mania. A debutat discografic în 1967, cu albumul omonim și cel mai recent, în 2011, a lansat un disc de colinde.

În decembrie 1967, i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite și îndelungată activitate artistică”, prin decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Benone Sinulescu, pe 29 noiembrie 2002, Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

El i-a conferit pe 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D - „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Patru polițiști din Dărmănești, reținuți pentru luare de mită

Patru polițiști de la Poliția orașului Dărmănești au fost reținuți de procurorii din Bacău pentru luare de mită și alte infracțiuni, după ce ar fi cerut bani de la șoferi, inclusiv de la investigatori sub acoperire, pentru a trece cu vedere abaterile la regimul rutier. În acest dosar au avut loc cinci percheziții, inclusiv la sediul Poliției Dărmănești.

Procurori și ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA) au făcut, miercuri, cinci percheziții în județul Bacău, inclusiv la sediul Poliției Dărmănești, într-un dosar de luare de mită în care șase polițiști erau suspectați că solicitau sume de bani de la șoferii opriți în trafic, pentru a nu-i amenda pentru diverse contravenții. Practica ar fi fost una zilnică.                                                


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.