Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Neam răcorit

Ziarul de Vrancea
26 mai 2019 1496 vizualizări

La o zi după victoria revigorantă a opoziției la europarlamentare, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare n principalul artizan al atacurilor la adresa justiției va sta cel puțin 2 ani și patru luni după gratii, până când va avea voie să ceară liberarea condiționată n în PSD se ascut săbiile, în opoziție se fac calcule

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat ieri, de magistrații instanței supreme, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Sentința este definitivă, iar președintele Camerei Deputaților a fost încarcerat aseară, la Penitenciarul Rahova. În drumul spre închisoare, mașina liderului PSD a fost huiduită de bucureșteni.

În acest dosar, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.  În 21 iunie 2018, la instanța de fond, el a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost condamnat anterior, cu suspendare, și în dosarul Referendumului.

Dragnea a fost dus la Penitenciarul Rahova, unde va sta timp de 21 de zile în carantină, după care, cel mai probabil, va fi transferat la Penitenciarul Jilava, unde va executa pedeapsa în regim semisdeschis.

Toni Neacșu: O decizie favorabilă a CCR nu-l scapă

Toni Neacșu, avocat în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu executare, a declarat că o decizie favorabilă a Curții Constituționale (CCR) pe tema completurilor nu i se va aplica șefului PSD. Neacșu a comentat că a observat “o anumită grabă” pe care nu a înteles-o pentru a se da rapid o sentință. “Cred că e puțin cam mult ca să dai o hotărâre pe motiv că unul dintre membrii completului se pensionează”, a spus el. Toni Neacșu, care a reprezentat-o în acest dosar pe Olguța Șefu, fost director executiv al Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman, a declarat pentru HotNews.ro că o eventuală decizie favorabilă a Curții Constituționale nu va avea niciun efect în cazul lui Liviu Dragnea, pentru că este închisă orice cale de atac. Contestația în anulare nu poate fi folosită pentru că aceasta este o cale de atac pentru sentințele din apel, în timp ce problemele ridicate vizează modul de constituire a completului de 3, care a dat decizia inițială. “Teoretic, ar putea avea deschisă doar o cale la CEDO, unde s-ar putea invoca încălcarea dreptului la un proces echitabil”, a explicat avocatul.

Deputatul „Mitralieră” către simpatizanți: Dați în cap, violați

Condamnarea la închisoare a lui Liviu Dragnea „este a doua execuție pentru PSD după Adrian Năstase”, a declarat ieri deputatul „Mitralieră” Cătălin Rădulescu, care a avut și o replică virulentă la adresa ziariștilor care îi cerea comentarii la intrarea în sediul PSD: „Dacă e nevoie plecăm și noi din țară, rămâneți voi aici cu securiștii”.

„Sper să se bucure cei care au votat ieri. Dacă românilor nu le-au trebuit pensiile mari să le dea înapoi”, a spus Rădulescu. În opinia sa, condamnarea lui Dragnea este „o execuție a anilor 50”. „Nu am crezut niciodată într-o justiție independentă. Dacă e nevoie plecăm și noi din țară, rămâneți voi aici cu securiștii”, a spus Cătălin Rădulescu, vizibil iritat de întrebările ziariștilor. În ceea ce îl privește pe Liviu Dragnea, „îi suntem alături, să fie tare acolo unde va fi. Dacă o să putem să-l vizităm o să-l vizităm”, a continuat Rădulescu. „Le spun tuturor care au votat” împotriva PSD, „dați în cap, violați pentru că de azi ăsta este trendul”, a mai spus el.

Iohannis: De azi începe schimbarea în bine în România

Președintele Klaus Iohanis a declarat ieri că PNL a obținut un scor istoric la europarlamentare și că PNL și USR PLUS pot pune baza unei colaborări, alternativă la guvernarea eșuată a PSD. El a cerut autorităților să ia măsuri pentru ca românii din diaspora să poată vota, calificând drept inacceptabilă bătaia de joc a autorităților la adresa românilor din diaspora. “Europarlamentarele au fost câștigate de PNL. Astfel, PNL este pe cale să devină cel mai important partid politic din România. Salut și votul pentru alte partide. Este remarcabil rezultatul obținut de Alianța USR PLUS care arată că în România se poate construi o alternativă serioasă, credibilă la actuala majoritate falimentară și s-a văzut foarte clar că românii cred în așa ceva și își doresc o astfel de alternativă. Dacă adunăm voturile, atunci ne dăm seama că PNL împreună cu Alinanța USR PLUS pot pune baza unei colaborări care vine ca o alternativă la actuala guvernare eșuată a PSD. PSD a primit cea mai aspră sancțiune pentru modul dezastruos în care guvernează și pentru atacurile permanente la adresa justiției. PSD a avut dreptate să se teamă de votul românilor, dar nu l-a putut, din fericire, împiedica în ciuda tuturor eforturilor făcute de PSD de a boicota scrutinul de duminică”, a declarat Iohannis.  “De astăzi, dragii mei, începe schimbarea în bine în România. Avem, din păcate, multe de reparat după dezastrul produs de PSD în doi ani și jumătate dezastru produs nu numai în domeniul justiției, dar acolo impactul s-a văzut cel mai puternic, dezastrul din economie, din sănătate din educație. Avem mult de lucru. Să ne apucăm!”, a îndemnat președintele. El a reluat afirmațiile conform cărora românii au spus DA la referendumul pe care l-a convocat și au dat, astfel, o lecție dură populismului, demagogiei și discursului antieuropean și antijustiție promovat în campanie și nu numai de PSD.

Turcan: PNL va pune imediat în aplicare rezultatele referendumului

PNL va pune imediat în aplicare rezultatele referendumului pentru Justiție și solicită în mod imperativ adoptarea legii propuse de PNL privind votul electronic, a anunțat, ieri, liderul deputaților liberali, Raluca Turcan. PNL va “începe să transpună rezultatul de ieri în lege, în procedură de urgență”, prin următoarele proiecte: revizuirea Constituției în sensul interzicerii amnistiei și grațierii pentru faptele de corupție, prin completarea art.73 din Legea fundamentală; revizuirea Constituției pentru interzicerea ordonanțelor de urgență în domeniul Justiției, prin completarea art. 115; extinderea controlului constituțional asupra ordonanțelor de urgență, prin modificarea și completarea Legii privind organizarea judiciară, permițând Instanței supreme să se adreseze CCR în acest domeniu. Liberalii mai doresc adoptarea, în procedură de urgență, a legii votului electronic pentru românii din diaspora. “Legea a fost inițiată de mult timp de PNL, însă proiectul s-a lovit de piedicile puse de PSD și ALDE la Senat. Proiectul nostru poate fi adoptat imediat la Camera Deputaților. Pentru adoptarea imediată a acestor proiecte legislative avem susținerea românilor, care au stat la kilometri de cozi la secțiile de votare în cea mai frumoasă zi pentru democrația românească. Facem apel la toate partidele de opoziție să ni se alăture în acest demers!”, a mai scris Raluca Turcan pe rețeaua de socializare.

Bătălia pentru Cameră

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat, ieri, că după condamnarea la închisoare a lui Liviu Dragnea va avea loc o procedură de alegere a unui nou președinte al Camerei Deputaților, despre care crede că va fi o competiție deschisă oricărui rezultat. „Nu comentez condamnarea lui Liviu Dragnea. În ceea ce privește Camera Deputaților, va fi o procedură de alegere a unui nou președinte, care cred că va fi o competiție deschisă oricărui rezultat, după cum văd aritmetica grupurilor parlamentare. UDMR nu are, încă, nicio poziție, pentru că nu ne-am întâlnit, doar marți vom discuta, iar acest lucru înseamnă chiar ca UDMR să aibă o propunere de președinte al Camerei Deputaților. Ar putea fi, însă, un președinte de la PNL sau USR, nu știu, vom vedea”, a spus Korodi.

Rezultate parțiale: PNL - 26,95%, PSD - 23,44%

PNL se situează pe primul loc în urma alegerilor europarlamentare, conform rezultatelor parțiale prezentate luni de Biroul Electoral Central. Până la ora 14.27, Biroul Electoral Central a centralizat 4.113.238 de buletine de vot ajunse fizic la BEC. Conform acestora, la alegerile europarlamentare, PNL a obținut 26,95%, PSD - 23,44%, iar Alianța 2020 USR PLUS - 20,08%. Pe locurile următoare se situează: Pro România - 6,74%, UDMR - 6,62% și PMP - 5,42%.

Ceilalți competitori nu au atins pragul electoral: ALDE a obținut 4,21%, candidații independenți Peter Costea - 1,59%, George Nicolae Simion - 1,18% și Gregoriana Carmen Tudoran - 1,12%, UNPR - 0,56%, PRU - 0,53%, Partidul Socialist Român - 0,45%, Partidul Social Democrat Independent - 0,29% și Blocul Unității Naționale - 0,22%.

La alegeri s-au prezentat duminică 9.330.178 de alegători.

La referendumul, conform datelor centralizate de BEC până luni, la ora 14.27, 2.702.719 persoane au votat “Da” la întrebarea nr. 1 și 2.642.172 au spus “Da” la întrebarea nr. 2. La întrebarea nr. 1 au răspuns “Nu” - 461.381 de alegători, iar la întrebarea nr. 2 au spus “Nu” - 442.507 cetățeni cu drept de vot. Totalul votanților la referendum a fost de 7.913.195 (41,28%).

USR a câștigat în China, Coreea de Nord și Afganistan

Alianța 2020 USR PLUS a “câștigat” alegerile europarlamentare în China și în Coreea de Nord, în timp ce PSD s-a clasat pe ultimul loc sau, în cazul Coreei de Nord, nu a obținut niciun vot. În Coreea de Nord, au votat nouă persoane. Dintre acestea, 4 au optat pentru Alianța 2020 USR PLUS, 3 pentru PNL și două pentru ALDE. În China, au fost exprimate 345 de voturi. Din acestea, Alianța 2020 USR PLUS a obținut 228 (55,1%), ALDE - 42 (12.2%), PNL 17 (4.9%), Pro România 13 (3.7%), PSD 12 (3.5%). De asemenea,

cei mai mulți militari români aflați în misiune în Afganistan au votat Alianța 2020, PSD fiind pe locul 4, după PNL și Pro România.

Alianța 2020 USR-PLUS, candidați comuni la prezidențiale, locale și parlamentare

Alianța 2020 USR-PLUS va avea candidați comuni la toate alegerile viitoare, a afirmat, ieri, președintele USR, Dan Barna. Întrebat despre candidatul la prezidențiale, Barna a spus: “Toate opțiunile sunt deschise. Nu avem un scenariu predefinit, analizăm 4 - 5 scenarii care pot deveni realitate”. El a mai informat că USR va avea un Congres în 13 iulie, în care se va modifica statul partidului. În toamnă, Congresul USR se va reuni pentru a alege președintele partidului. “Pe 13 iulie o să le propun modificarea statului în sensul alegerii președintelui USR de către toți membrii, nu de delegați la Congres. În toamnă vom avea și alegerea președintelui USR electronic, pe platformă, cum am ales și candidații la europarlamentare”, a adăugat Barna.

ANM: Vreme instabilă în următoarele două săptămâni

Vremea va continua să fie instabilă în următoarele două săptămâni, cu episoade de zile călduroase ce vor alterna cu perioade de răcoare, începând chiar din prima zi a acestei săptămâni, în timp ce ploile își vor face simțită prezența la nivelul întregii țări din data de 28 mai, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 27 mai - 9 iunie, publicată luni.

În Moldova, în primele trei zile, media temperaturii maxime va fi de 28 de grade, iar din data de 30 mai temperatura aerului va marca o scădere, astfel încât media va scădea până spre 21 de grade, în data de 2 iunie. Apoi, până la sfârșitul intervalului, tendința temperaturilor diurne va fi de creștere, iar spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni se estimează revenirea la un regim termic normal, cu maxime de până la 25 - 26 de grade. Până în data de 1 iunie, minimele termice nu vor avea variații semnificative de la o zi la alta și se vor situa în jurul valorii de 15 grade. Ulterior, temperatura aerului va scădea ușor, până la 12 grade în data 2 iunie, apoi tendința va fi de creștere spre valori de 13 - 14 grade, în medie. Vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, cu o probabilitate de manifestare mai ridicată în intervalul 30 mai - 5 iunie.

PNȚCD cere pe Facebook blocarea Facebook în România

PNȚCD a scris pe Facebook că rețeaua socială a prejudiciat alegerile și a solicitat guvernului Dancilă să ia măsuri pentru blocarea accesului la Facebook în România iar parlamentului să facă o comisie de anchetă, pentru ca MArk Zuckerberg să vină în România să dea explicații. “Protest împotriva Facebook. Aceste alegeri au fost prejudiciate de rețeaua de socializare Facebook. Așa cum Paul Hitter a declarat în urmă cu câteva minute pe Antena 3, că este blocat de Facebook înainte de evenimente importante, tot așa mai mulți țărăniști au fost blocați pentru că au dat share unor mesaje politice ale lui Aurelian Pavelescu”, a scris pe pagina de Facebook a formațiunii.

PNȚCD acuză Facebook că “tolerează limbajul vulgar și îndemnurile la violență ale reprezentanților altor partide”. “Solicităm guvernului Dancilă să ia măsuri pentru blocarea accesului la Facebook în România iar parlamentului să facă o comisie de anchetă. Zuckerberg să vină în România să dea explicații. Facebook câștigă mulți bani de pe urma utilizatorilor români, dar nu acordă nici o atenție pieței din România. Considerăm acest comportament al companiei în cauză că fiind inacceptabil”, spun țărăniștii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.