Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „Ne îndreptăm spre administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID”

Ziarul de Vrancea
25 iul 2021 781 vizualizări

Ipoteza este analizată în acest moment de către Ministerele Sănătății și Educației n masca va rămâne obligatorie în spațiile închise și după 1 august n Barna spune că restricțiile din valul 4 vor viza în special pe românii nevaccinați

Profesorii care nu vor dori să se vaccineze ar putea fi testați periodic, înainte să intre în școală, a declarat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Ideea este analizată în acest moment de către Ministerele Sănătății și Educației. 60 la sută din personalul din învățământ este deja vaccinat, a arătat Sorin Cîmpeanu. „Acest proces trebuie să continue, pentru a putea garanta siguranța din perspectivă sanitară în școli. Facem cu toții tot ce putem mai bine și ce stă în dreptul nostru pentru a promova necesitatea vaccinării, pentru a putea avea garanția derulării școlii cu prezență fizică, pentru a nu mai înregistra alte pierderi decât cele pe care școala le-a suferit deja”, a spus ministrul educației, la Digi24.

Întrebat dacă ia în calcul varianta ca profesorii nevaccinați să nu intre la ore, ministrul a replicat: „Nu sunt un adept al obligativității, dar avem aceste discuții cu Ministerul Sănătății. Vom vedea care sunt măsurile care se impun de comun acord între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății”.Ministrul a admis că este posibil ca profesorii care nu sunt vaccinați să fie testați înainte de a intra la ore. „Dacă cei care au competență în domeniul sanitar vor prezenta avantaje nete, este posibil să se introducă și măsuri care privesc testarea personalului din școli”, a declarat Sorin Cîmpeanu. El a mai spus că rămâne de văzut cu ce frecvență se va face această testare. „Vom vedea. Nu am nici eu, nici Ministerul Educației competențe medicale. V-am spus, aceste discuții se poartă împreună cu Ministerul Sănătății, care este îndreptățit să propună astfel de măsuri. Am inițiat aceste discuții împreună cu Ministerul Sănătății, nu există încă o decizie”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu. O serie de reguli sanitare, între care purtarea măștii, distanțarea fizică, aerisirea încăperilor, vor rămâne obligatorii în interiorul școlilor. Nu și despărțitoarele de plexiglas, care și-au dovedit inutilitatea, a menționat Sorin Cîmpeanu.

„România e cumva acum în situația în care eram înainte de criza din 2008”

Vicepremierul Dan Barna a vorbit despre faptul că vor fi necesare măsuri de prevenție pentru cetățeni, în contextul unui al patrulea val al pandemiei, la fel cum începe să se întâmplă în alte state din Europa. El a precizat că astfel de posibile restricții, cum ar fi limitarea accesului pentru persoanele nevaccinate în mall-uri, pe perioada week-end-ului sau în anumite ore, pot fi avute în vedere dacă va atinsă o anumită incidență într-o localitate. „România este cumva acum în situația în care eram înainte de criza din 2008, când vă aduceți aminte domnul Tăriceanu ne explica faptul că sigur că da, criza e pentru restul lumii, România nu o să aibă nicio problemă. Și am suferit cu toții niște ani de zile. La fel suntem și acum. Uitându-ne la ce se întâmplă în toată lumea și în Europa că, dacă nu ne vaccinăm vor fi necesare aceste măsuri de prevenție pentru cetățeni și aceste măsuri de prevenție vor fi adresate, cum se întâmplă în foarte multe țări din Europa, persoanelor nevaccinate, pentru ca prin aceste măsuri întreaga populație să fie protejată”, a explicat Dan Barna.

Liderul USR PLUS a mai spus că astfel de măsuri le vedem deja implementate în statele din jur. „Am mai spus, în spațiile neesențiale, pe perioada week-end-ului sau în anumite ore, persoanele nevaccinate vor avea un acces cu program sau un acces limitat, într-o logică foarte simplă – mergeți și vă vaccinați. Orice măsură, dacă va fi cazul și sper să nu fie, și ca să fiu foarte clar - astfel de măsuri pot fi avute în vedere dacă se atinge o anumită incidență într-o localitate”, a completat Barna. Întrebat despre posibilitatea accesului la teatru, la concerte și chiar în restaurante, doar în baza certificatului de vaccinare, măsuri luată în Slovacia și care va fi luată în curând și în Italia, vicepremierul a răspuns: „Sunt exemple de măsuri de stimulare și de încurajare a vaccinării”.

Mai puțină relaxare de la 1 august

Masca de protecție va rămâne obligatorie în spații închise și după 1 august, dată la care este prevăzută o nouă etapă de relaxare a unor restricții. În contextul în care medicii vorbesc despre un iminent val 4 al pandemiei de COID, ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că “nu vor mai fi neapărat noi măsuri de relaxare”, ci vor exista “completări la cele aflate deja în vigoare”, precum creșterea numărului permis de participanți la evenimentele private. “Masca, portul măștii la interior este o măsură obligatorie și chiar o să vă dăm o informație legată de măsurile pe care le vom lua de la 1 august: masca va rămâne obligatorie și după 1 august. Structurile noastre aplică în continuare sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară în fiecare zi. Transmit un mesaj cât se poate de clar, către populație, vă rog să respectați în continuare măsurile de protecție sanitară”, a afirmat Bode.

Apel pentru demiterea unui secretar de stat care a participat la un eveniment dedicat lui Paulescu

Scriitorul Norman Manea și Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, figurează între semnatarii unei scrisori deschise adresate prim-ministrului Florin Cîțu și ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, în care este contestată prezența subsecretarului de stat Irina Sanda Marin Cajal la un eveniment organizat de Academia Română în onoarea lui Nicolae Paulescu, caracterizat drept „unul dintre cei mai antisemiți ideologi interbelici”. Ei cer demiterea lui Cajal Marin, care a fost numită în funcție în 2010. Cei 29 de semnatari ai scrisorii susțin că, prin prezența la eveniment, Cajal și Aurel Vainer, președinte onorific al Federației Comunităților Evreiești din România, au legitimat „un eveniment de glorificare a unuia dintre cei mai antisemiți ideologi interbelici”.

„Suntem profund revoltați de participarea doamnei Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, la manifestarea organizată de Academia Română în onoarea lui Nicolae Paulescu, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inventarea insulinei. Prin prezența lor, doamna Irina Cajal, subsecretar de stat, și domnul Aurel Vainer, președinte onorific la FCER, au legitimat un eveniment memorial de glorificare a unuia dintre cei mai antisemiți ideologi interbelici”, se arată în scrisoare.

În text este specificat faptul că „Nicolae Paulescu, vicepreședinte al Ligii Apărării Național Creștine (partid al cărui siglă a fost zvastica), a fost una din figurile proeminente ale naționalismului extrem, antisemismului și rasismului în climatul ideologic și politic al României interbelice. A fost autorul celui mai radical discurs antisemit cunoscut în spațiul românesc. Acest discurs incita la ură și eliminarea evreilor (el folosea exclusiv termenul de «jidani»), discurs cu influență uriașă în procesul de fascizare a României din anii 1930, ce a contribuit substanțial la ororile Holocaustului. Însuși Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, îl considera, alături de A.C. Cuza, un ilustru înaintaș“.

„Scrierile lui Paulescu au fost publicate (inclusiv în perioada recentă) și comentate critic în numeroase lucrări științifice. Nu există pentru nimeni, circumstanța atenuantă a necunoașterii. Dată fiind gravitatea asocierii unui demnitar cu omagierea unui mentor al rasismului, credem că nu avem de a face cu o «gafă» sau cu o «greșeală regretabilă», ci cu o crasă ignorare a normelor morale fundamentale ale societăți românești actuale. Dat fiind cele arătate mai sus, solicităm demiterea doamnei Irina Cajal din funcția sa guvernamentală”.

Academia Română și Fundația Culturală „Bartoc” au organizat pe 21 iulie, la Clubul Academicienilor, o manifestare prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la descoperirea insulinei. Atunci a fost dezvelit și basorelieful profesorului Nicolae Paulescu, membru post-mortem al Academiei Române. Născută pe 16 aprilie 1945, la București, Irina Sanda Cajal-Marin este fiica academicianului Nicolae Cajal, personalitate prestigioasă a virusologiei, una dintre figurile reprezentative ale comunității evreiești din România.

Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat împotriva COVID-19

vaccinarea „este un drept, nu o obligație”, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei

Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat împotriva COVID-19, iar purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a dat luni primele explicații pe această temă. El spune că șeful Bisericii Ortodoxe Române este, “ca fiecare dintre noi”, o persoană cu un profil medical personal, “care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său” și care a reflectat la “caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum și la faptul că acesta este un drept, nu o obligație”. Vasile Bănescu a transmis că, dacă Patriarhul Daniel va decide să se vaccineze, “Patriarhia Română va anunța public lucrul acesta”. “Dincolo de aceste aspecte ce țin de registrul unor decizii firesc personale, poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabila vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării principiilor de natură etică.

Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat și acceptat pe baza unei informări clare și complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni. În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la vaccinare.Opțiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanțiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor excesive și a extremismelor”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al BOR, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Vicepremierul Dan Barna a spus luni că este momentul ca Guvernul să discute foarte clar cu Biserica Ortodoxă Română, pentru un parteneriat, astfel încât preoții să se implice în campania de vaccinare, devenită inactivă în România.

A anunțat Poliția că soția sa a murit în timp ce dormea. Anchetatorii au găsit trupul prin de răni

Un bărbat din județul Constanța a anunțat Poliția că soția sa a murit în timp ce dormea, dar anchetatorii au găst pe trupul femeii multiple urme de violență.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, polițiștii din cadrul Secției 4 Rurală Medgidia au fost sesizați, luni, prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că soția sa ar fi decedat în timp ce dormea, în locuința comună din comuna Tortoman. “Deplasați la fața locului, polițiștii au identificat persoana în cauză, un bărbat, de 61 de ani, iar în locuință a fost identificată femeia, de 57 de ani, decedată. Pe trupul neînsuflețit au fost constatate urme vizibile de violență pe cap, trunchi și membre. Menționăm faptul că bărbatul se află în custodia Poliției”, a transmis IPJ Constanța. Conform unor surse din rândul anchetatorilor, rănile de pe corpul femeii ar fi fost cauzate cu o coadă de mătură.

Oana Mizil, la spital după ce a fost agresată de Marian Vanghelie

Fostul deputat PSD Oana Mizil a ajuns la spital după ce a fost agresată de partenerul său, Marian Vanghelie, care este acuzat de violență domestică, fiind emis ordin de restricție. “La data de 24 iulie a.c., în jurul orei 02:08, polițiștii Stațiunii Snagov au fost sesizați prin apel 112, de către un spital din București, cu privire la faptul că, la unitatea de primiri urgențe a fost transportată cu un echipaj medical, în vederea acordării de îngrijiri medicale, o pacientă, în vârstă de 45 de ani, din comuna Snagov, care a afirmat la internare, că a fost agresată fizic de către concubinul său”, anunță Poliția. Polițiștii din Snagov s-au deplasat la respectiva unitate spitalicească, iar în urma activităților desfășurate, s-au sesizat din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de violență în familie.  Surse din anchetă au declarat că persoana agresată este fostul deputat PSD Oana Mizil, care se află într-o relație cu fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie. Oana Mizil a a fost transportată la Spitalul Elias, fiind lovită la nivelul feței și la o mână.

Accident cu trei morți în Olt

Trei persoane au decedat într-un accident rutier produs luni dimineața pe DN 65, între Scornicești și Optași, după ce autoturismul în care se aflau a intrat în coliziune frontală cu un autotren, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt. Echipele au salvare au găsit toate cele trei persoane din autoturism - un adolescent în vârstă de 16 ani, un bărbat de 61 de ani și o femeie de 60 de ani, toți din Timișoara - în stop cardio-respirator, blocate în mașină.

“Din primele verificări, s-a constatat faptul că, în eveniment, au fost implicate 2 autovehicule, respectiv un autocamion transportor condus de un bărbat, de 48 de ani, din orașul Mioveni, județul Argeș și un autoturism în care se aflau 3 persoane. Cele 2 autovehicule ar fi intrat în coliziune frontală. În urma coliziunii, cele 3 persoane din autoturism au decedat”, au precizat reprezentanții IPJ Olt. Șoferul TIR-ului nu a necesitat îngrijiri medicale.

Revine canicula în Moldova

Canicula și disconfortul termic vor caracteriza următoarele două săptămâni, relevă prognoza meteo valabilă pentru intervalul 26 iulie - 8 august, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, vremea va deveni caniculară în cea mai mare parte a regiunii în perioada 27 - 31 iulie, când media valorilor maxime va fi de 34 - 35 de grade, iar minimele, în creștere de la 16 grade în prima noapte până spre 20 de grade. După acest interval este estimată o scădere a temperaturii aerului, astfel că, în prima săptămână de august sunt prognozate maxime, în medie de 28 - 30 de grade și minime în jur de 16 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată după 1 august, însă, până atunci, instabilitatea se va manifesta în timpul după-amiezelor, dar numai pe arii restrânse îndeosebi în zonele de deal se vor semnala averse.

Scandal la DNA, în timpul „vizitei” lui Dragnea

Liviu Dragnea, eliberat condiționat din penitenciar în 15 iulie, a fost ieri la DNA, unde, conform unor surse judiciare, a fost chemat pentru a-i fi comunicată menținerea sechestrului asigurător în dosarul Tel Drum. Înainte, dar și după sosirea fostului lider al PSD și la plecarea acestuia a avut loc un scandal între susținători și contestatari ai lui Dragnea, care au venit în fața sediului DNA. În fața sediului DNA au fost mobilizați jandarmi, pentru a încerca să țină în frâu cele două tabere, din care s-a aruncat cu ouă și cu iaurt. La sosirea lui Dragnea la DNA, s-a creat o busculadă, susținătorii fostului lider al PSD îmbrâncindu-se cu jandarmii, care au făcut cordon pentru a-i permite accesul lui Liviu Dragnea.Susținătorii lui Dragnea, aproximativ 20 de oameni, au avut pancarte cu mesaje precum “Opriți hărțuirea nevinovaților” și “Liviu Dragnea, nu uita, dreptatea e de partea ta”.Fostul lider PSD a fost eliberat din închisoare în 15 iulie, după ce a ispășit 2 ani și 2 luni din pedeapsa sa de închisoare de 3 ani și 6 luni. Decizia de eliberare condiționată a fost luată de Tribunalul Giurgiu. Pe 17 mai 2021, DNA a anunțat trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea în dosarul vizitei în SUA.

Raluca Turcan i-a urat “La mulți ani!” baronului Samuel von Brukenthal, născut la 26 iulie 1721

Ministrul Muncii Raluca Turcan i-a urat “La mulți ani!”, într-o postare pe Facebook, baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei, colecționar de artă și fondator al muzeului din Sibiu care îi poartă numele, născut la 26 iulie 1721 și decedat în 1803. Ulterior, ca urmare a ironiilor și a comentariilor de pe rețeaua socială, ministrul și-a editat postarea, renunțând la urare.

“Astăzi istoria consemnează nașterea baronului Samuel von Brukenthal. Un sibian care zi de zi ne este exemplu. Un om înaintea vremurilor sale, un adevărat om al Luminilor, baronul Brukenthal ne-a lăsat o moștenire impresionantă. A lăsat Sibiului, a lăsat României, a lăsat Europei. Brukenthal, revenit de la Viena, a deschis unul dintre primele muzee ale lumii, a lăsat o impresionantă colecție de artă și o bibliotecă monumentală. Tot el ne-a dat lecția cultivării mediului intelectual. El a creat o adevărată oază culturală în Sibiul finalului de secol XVIII. Samuel von Brukenthal este o bornă pentru cultura și societatea României. La mulți ani Samuel von Brukenthal!!!”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.