Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Mircea Geoană: Vor mai veni trupe în România

Ziarul de Vrancea
19 mar 2022 737 vizualizări

Peste două treimi din forțele ruse sunt deja blocate în Ucraina, spune secretarul adjunct al NATO n războiul va mai dura câteva săptămâni, apreciază Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, sâmbătă, că peste două treimi din forțele surse sunt deja blocate în Ucraina. “Vedem că vin întăriri din Armenia, Georgia, Siberia, din alte zone, dar, uitându-ne la numărul de trupe, la numărul de avioane, la numărul de nave, te uiți la ce are NATO și ce are Rusia acuma. Deci nu sunt riscuri la adresa securității noastre”, a afirmat, la Digi 24, Mircea Geoană. El a precizat că Rusia înțelege mesajul forței mai mult decât diplomația, de aceea NATO va continua să se întărească. “Când văd că în termen de câteva săptămâni, 3-4 săptămâni, NATO și-a amplificat prezența pe Flancul Estic, inclusiv în România, de o manieră excepțională... Am activat planuri de apărare pentru toți aliații pe Flancul Estic. În clipa de față sunt peste 40.000 de militari sub comanda comandantului suprem aliat, avem sute de nave care stau practic în cer în permanență, avem sute de dispozitive, inclusiv elemente antirachetă care sunt foarte vigilente”, a mai declarat Mircea Geoană.

Acesta a adăugat că, “în clipa de față, nu sunt riscuri de securitate la adresa noastră”. Întrebat despre racheta supersonică folosită de Rusia și dacă scutul la Deveselu ne protejează în cazul unui atac, Geoană a afirmat: “România, la fel ca și alte țări din NATO, dispun de un sistem foarte sofisticat de apărare anti-rachetă și nu e vorba doar de un sistem, e vorba de totalitatea sistemelor pe care le avem”.

“La summit-ul de săptămâna viitoare liderii vor discuta cum vom putea să sprijinim Ucraina - și o vom sprijini având grijă să nu transformăm un conflict deja foarte-foarte brutal și sângeros, într-un conflict și mai mare între NATO și Federația Rusă. Vreau să aibă românii încredere că știm să păstrăm această linie de echilibru, între sprijin continuu și real pentru Ucraina să se poată apăra. Acest lucru este în conformitate cu dreptul internațional, pentru că dreptul la autoapărare este consfințit în carta ONU, deci este un lucru pe care în facem conform legii internaționale, ne întărim, dar liderii noștri vor discuta și despre întărirea flancului estic pe termen mediu și lung”, a adăugat secretarul general al NATO. Acesta anunță că, în etapa următoare, vom avea mai multe trupe NATO, inclusiv în România, mai multe echipamente pre-poziționate.

„Ne este teamă că Putin va persevera în greșeală”

Secretarul general adjunct al NATO a mai declarat că cel mai probabil conflictul dintre Rusia și Ucraina va mai dura câteva săptămâni, pentru că în acest moment nu se observă o încetinire din partea Federației Ruse. “Conflictul va mai dura. Avem informații, evaluăm și anticipăm lucrurile. Ați observat cât de mare este precizia cu care știm și anticipăm lucrurile. Nu pot spune cât de mult va mai dura, fiindcă depinde de mai mulți factori, inclusiv de natură economică, presiunea sancțiunilor. Probabil câteva săptămâni vom mai avea de conflict și ne este teamă și ne uităm cu mare îngrijorare la victimele omenești, la faptul că avem acum 3 milioane și ceva de refugiați ucraineni, probabil că numărul va crește. Avem 6 milioane și jumătate de persoane deplasate intern, în interiorul Ucrainei, probabil că numărul va crește”, a declarat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că speră ca întregul conflict să se încheie cu o formulă diplomatică și politică. “Să sperăm că în cele din urmă o formulă diplomatică și politică va fi posibilă, dar deocamdată nu vedem din partea Federației Ruse o încetinire a intenției și a mobilizării de resurse pentru continuarea războiului. Este continuarea într-o greșeală strategică deja destul de gravă făcută de președintele Putin. Ne este teamă că va persevera în greșeală”, a declarat Mircea Geoană.

În legătură cu implicarea Chinei în acest conflict, Geoană am afirmat: “China este un jucător, la nivel mondial, de prim rang, are capacități economice, financiare și tehnologice pe scară mai mare decât Federația Rusă. Dar, ceea ce spunea președintele Biden: Nu este războiul vostru, de modul în care rezolvăm această problemă va depinde dacă lumea în care vom trăi în Europa, în Asia, în Africa, peste tot, în spațiu, va fi o lume a junglei sau o lume a regulilor pe care le putem respecta și unde putem să trăim în țări mari sau mici, în siguranța faptului că nu vine vecinul mare, războinic și belicos și într-o noapte decide că mă invadează”.

“Dacă președintele Putin a făcut o eroare strategică gravă, acest calcul greșit este o eroare gravă, nu înseamnă că și China trebuie să facă aceeași eroare ca și președintele Putin”, a adăugat Geoană.

Foști spioni din Israel, obligați la muncă în folosul comunității în România

Șefii Black Cube au fost condamnați la închisoare cu suspendare în dosarul spionării fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi

Șefii agenției internaționale de business intelligence și consultanță strategică, Black Cube – Dan Zorella, Avi Yanus și Gal Farchi – au fost condamnați la câte 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de 3 ani în dosarul spionării fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, potrivit portalului Tribunalului București.

Condamnarea vine după ce israelienii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DIICOT. În plus, Tribunalul București i-a obligat pe șefii israelieni ai Black Cube “să se prezinte la Serviciul de Probațiune București, la datele fixate; să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență”.

De asemenea, aceștia au fost obligați să presteze muncă în folosul comunității la Administrați Parcuri București sau Direcția de Asistență Socială din Capitală.

Firma Black Cube este fondată de Dan Zorella și Avi Yanus, foști ofițeri de informații israelieni. Președintele onorific al companiei Black Cube a fost Meir Dagan, fost șef al Mossad timp de nouă ani, decedat în 2016.

La audierile din Israel, prin comisie rogatorie, șefii Black Cube au susținut că au crezut că operațiunea din 2016 de spionare a Laurei Codruța Kovesi a fost comandată de SRI, cu acordul președintelui Klaus Iohannis, potrivit Haaretz. Zorella nu a adus însă nicio dovadă și a susținut că cel care i-ar fi confirmat implicarea SRI a fost ex-directorul Mossad, Meir Dagan, care a murit însă între timp, fără a fi audiat în dosar. Procurorii DIICOT au clasat această pistă de anchetă în 2020 când l-au trimis în judecată pe fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir.

În aprilie 2016, procurorii DIICOT au reținut 2 agenți Black Cube, Ron Weiner și David Geclowicz, ambii de 25 de ani. Ron Weiner este cel care a spart conturile de e-mail ale unor apropiați ai Codruței Kovesi, iar David Geclowicz a sunat noaptea la fratele, tatăl și fostul soț al șefei DNA. Cei doi și-au recunoscut faptele, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției și au primit câte 2 ani și 8 luni cu suspendare.

În septembrie 2016, DIICOT a reușit să obțină și arestarea fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir, sub acuzația că ar fi fost legătura dintre compania Black Cube și cei care au plătit operațiunea. El a fost deferit justiției în 2020. Între timp, Dragomir a fost condamnat definitiv la 3 ani și 8 luni de închisoare într-un dosar de corupție și a fugit în Italia. În mai 2018, un al treilea agent Black Cube, Yossi Barkshtein, care reușise să fugă în aprilie 2016, a fost arestat, a încheiat și el un acord de recunoaștere a vinovăției și a primit 2 ani și 10 luni cu suspendare.

DIICOT continuă ancheta în dosarul disjuns privind finanțatorii operațiunii Tornado de spionare și hărțuire a fostei șefe DNA

Miliardarul israelian Benjamin Steinmetz este bănuit, potrivit unor surse judiciare, să fi fost în spatele operațiunii de spionaj a fostei șefe a DNA. Împotriva sa nu a fost însă formulată nicio acuzație oficială până în acest moment și nu are nicio calitate procesuală în dosarul Black Cube.

În 2020, Bloomberg și Calcalist au dezvăluit că miliardarul israelian Benyamin Steinmetz a angajat compania israeliană de detectivi Black Cube pentru a obține probe împotriva gigantului minier brazilian, Vale SA, potrivit unor documente depuse într-o instanță din New York chiar de către compania lui Steinmetz, BSG Resources Ltd. Beny Steinmetz și Tal Silberstein, consultant politic al lui Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu și Traian Băsescu, au fost condamnați la câte 5 ani de detenție cu executare în dosarul Ferma Băneasa, în decembrie 2020. În decembrie anul trecut, Steinmetz a fost arestat în Grecia ca urmare a mandatului european de arestare emis de România și acum se luptă să nu fie trimis la București.

La momentul operațiunii împotriva șefei DNA, în aprilie 2016, Steinmetz era inculpat în dosar. Prejudiciul din afacerea Ferma Băneasa se ridică la peste 145 de milioane de euro, peste 135 de milioane de euro reprezentând contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa și aproape 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

Guvern: 80.000 de cetățeni ucraineni care au ales să rămână în România

Dintre aceștia, circa 30.000 sunt copii

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că aproximativ 80.000 de cetățeni din Ucraina au ales să rămână în România, dintre cei peste 500.000 care au trecut granița din cauza conflictului militar din țara lor. Sunt 30.000 de copii, dintre care unii au fost preluați în grija statului român. Cărbunaru a precizat că statul român a cheltuit deja 30,5 milioane de euro pentru criza refugaților din Ucraina, bani pe care îi va deconta la Comisia Europeană.

“Săptămâna viitoare Comisia Europeană va trimite o comisie la București care va discuta despre mecanismele de decontare a cheltuielilor pe care România le angajează la acest moment, sunt 30,5 milioane de euro cheltuiți deja de țara noastră, pentru gestionarea fluxurilor de refugiați, costurile sunt complexe pentru că nu includ doar cheltuielile de cazare și hrană, știți, Guvernul a decis să acorde transport gratuit pentru refugiații care intră în România, mulți aleg să iasă din țara noastră, fie prin Bulgaria, fie prin Ungaria. Primele cereri de decontare au fost transmise la Bruxelles, săptămâna trecută”, a arătat Cărbunaru.

La rândul său, consilierul de stat în Cancelaria prim-ministrului Mădălina Turza a precizat că toți copiii sosiți din Ucraina au intrat într-o formă de protecție a statului român. “Sunt copii care își asteaptă părinții sau unul dintre părinți, sunt copii care au rude în Europa de Vest și pentru care se înceargă găsirea unor canale de comunicare astfel încât aceștia să ajungă cât mai repede alături de părinții lor”, a declarat Turza.

În ceea ce privește fluxul de refugiați din Ucraina, în ultimele zile, acesta a înregistrat o mică scădere.

Polițist acuzat că a bătut un băiat în secția de poliție

Un polițist de la o secție din județul Prahova este cercetat disciplinar și în cazul său a fost deschis dosar penal după ce o femeie a reclamat că fiul său a fost bătut de agenți.

Poliția județeană Prahova a anunțat, sâmbătă, că față de un polițist din cadrul Inspectoratului a fost declanșată cercetarea prealabilă prin Biroul de Control Intern al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, după ce o femeie a reclamat că fiul său adolescent a fost bătut de omul legii. “Totodată a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, fiind sesizată unitatea de parchet competentă”, menționează IPJ Prahova.

 Anchetele au fost deschise după ce, în cursul zilei de vineri, o femeie din comuna Gornet Cricov a solicitat intervenția unui echipaj medical, afirmând că fiul său, în vârstă de 16 ani, ar fi fost agresat de polițiști. Primele verificări arată că băiatul fusese chemat la secția de poliție, cu o zi înainte, în urma unui conflict cu un coleg de școală. Surse din cadrul IPJ Prahova precizează că polițistul este din cadrul unui post rural de poliție arondat Poliției Orașului Urlați și lucrează în MAI din anul 2017.

Militar, bătut și deposedat de armă

Un militar de la Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat a fost atacat prin surprindere, sâmbătă seara, în timp ce executa serviciul de pază în unitate, a anunțat Ministerul Apărării Naționale. O persoană neidentificată, cu cagulă și înarmată cu o armă albă, a intrat prin efracție în perimetrul unității militare, în jurul orei 20,15, și l-a atacat pe militar.

Conform sursei citate, militarul aflat în postul de pază a aplicat procedurile legale, a opus rezistență în confruntarea corp-la-corp cu agresorul, dar a fost deposedat de arma din dotare și de un încărcător cu 30 de cartușe. După ce a intrat în posesia armei și a muniției, agresorul a părăsit perimetrul unității (a sărit gardul), iar militarul agresat i-a anunțat de urgență pe comandantul corpului de gardă și pe comandantul unității.

Polițiștii constănțeni continuau ieri căutările persoanei care a furat arma. Căutările au fost extinse, preventiv, și în județele limitrofe, fiind instituite filtre rutiere.

Potrivit www.ziuaconstanta.ro, paza a fost intensificată la Consulatul General al Federației Ruse.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.