MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ministrul Sănătății: E momentul reformei sanitare adevărate. Acum este declicul
„Dacă nu vom face acum, cred că vor mai trece zeci de ani ca să putem schimba ceva”, spune Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține că activitatea corpului medical din spitalele aflate în subordinea autorităților locale este afectată de performanțele managerilor puși în funcție pe criterii politice. Tătaru consideră că activitatea medicală din spitale ar trebui să se afle în subordinea ministerului de resort, care să poată face mai mult decât controale pe teme igienico-sanitare. „Cred că este momentul, la 30 de ani de la Revoluție, să facem o reformă sanitară adevărară. Cred că este un moment în care toți suntem de acord că trebuie schimbat ceva. Acum este declicul. Dacă nu vom face acum, cred că vor mai trece zeci de ani ca să putem schimba ceva”, afirmă Nelu Tătaru. „Tragediile se nasc din corupție, se nasc din neasigurarea unui act medical de calitate sau forțarea unui act medical să-și desfășoare activitatea în condiții de nesiguranță”, spune ministrul. „Sunt niște momente în care fiecare ar trebui să înțelegem că sănătatea și educația nu au culoare politică. În condițiile în care, politic, o administrație locală numește un manager de spital, nu numai că și-l asumă politic, dar și-l asumă ca și susținere în activitatea medicală desfășurată. În condițiile în care acel manager pus politic, poate cu o slabă activitate managerială, își asigură o echipă la fel, pusă politic, dintr-un director medical, un director de îngrijiri sau un director financiar-contabil, atunci putem privi neîncrezători spre viitorul acelei unități medicale, dar, ce este cel mai rău, putem privi cu tristețe spre activitatea unui corp medical din acel spital și spre un act medical - oricât ar vrea corpul ăla medical să-l dea - la anumite limite și putem asista la tragedii cum s-a întâmplat la Piatra Neamț”, a declarat Nelu Tătaru alaltăseară, într-o emisiune televizată. Ministrulătății a afirmat, de asemenea, că ministerul poate, prin Direcțiile de Sănătate Publică din județe, da amenzi în spitale acolo unde nu sunt respectate normele igienico-sanitare, iar cei amendați sunt „tot un corp medical care până la urmă suferă din cauza condițiilor asigurate de management”. Acesta a precizat că soluția ar fi ca legea Sănătății să fie schimbată.
„Bine ar fi dacă activitatea medicală dintr-un spital ar fi la Ministerul Sănătății. Din cele peste 380 de spitale publice, 58 sunt în subordinea Ministerului Sănătății, majoritatea în subordinea autorităților locale(...) Acel spital are un management, are un Comitet Director, are un director medical, are un nucleu de calitate care girează activitatea medicală. În condițiile în care vrem într-adevăr ca Ministerul să gireze activitatea medicală, trebuie să aibă coordonarea și aceasta este una din ideile viitoarei reforme în sănătate”, a explicat Tătaru. El a arătat că actuala lege a Sănătății a suferit peste 1.500 de amendamente „în funcție de moment, de interesul cuiva sau al altuia”.
Nelu Tătaru a precizat că actualul context pandemic „a dezgolit” sistemul medical, iar acum se vede așa cum este el. Ministrul Sănătății susține că „este momentul să facem o reformă sanitară adevărată”. „Acest an pandemic cred că, dincolo de ce știam de sistemul medical românesc, l-a și dezgolit și l-am văzut în toată splendoarea lui. Cred că este momentul, la 30 de ani de la Revoluție, să facem o reformă sanitară adevărară. Cred că este un moment în care toți suntem de acord că trebuie schimbat ceva. Acum este declicul. Dacă nu vom face acum, cred că vor mai trece zeci de ani ca să putem schimba ceva” a mai declarat Nelu Tătaru. El a adăugat că „este timpul să facem ordine în sistemul medical românesc”, adăugând că, „dacă nu vom face acest lucru, vom avea în continuare tragedii”. „Tragediile se nasc din corupție, se nasc din neasigurarea unui act medical de calitate sau forțarea unui act medical să-și desfășoare activitatea în condiții de nesiguranță. Nesiguranță care se transferă și pe pacienți”, a afirmat ministrul.
“Tragediile se nasc din corupție”
Lucrările de modernizare a stațiilor de oxigen din spitale, decontate de UE
Primul ministru Ludovic Orban susține că Guvernul intenționează să deconteze din fonduri europene lucrările de refacere a instalațiilor de alimentare cu oxigen, astfel încât acestea să fie conforme cu normele în vigoare. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, afirmă că fondurile necesare renovării acestui tip de instalații în spitalele aflate în subordinea Primăriei Generale vor fi asigurate în bugetul pentru anul viitor. „În ce ne privește, noi am spus că vom deconta din fonduri europene, am vorbit cu domnul ministru Boloș, toate lucrările de modernizare, de reparare, de alimentare cu oxigen, de refacere a instalațiilor astfel încât ele să fie conforme. Vom deconta din fonduri europene”, a afirmat Orban, luni seară, după o vizită în spitalele din București. Premierul a precizat că Direcțiile de Sănătate Publică și Inspectoratele pentru Situații de Urgență se vor implica pentru a asigura rezolvarea acestor situații.
„Am cerut sprijin la Ministerul Economiei, către ISCIR și CNCIR care trebuie să avizeze proiectele și să verifice și ei și să avizeze starea proiectelor. Evident, vom ști clar și cum se stă cu contractele de mentenanță și de service pentru că și acolo trebuie să vedem exact dacă sunt contracte în regulă, dacă firmele care au contract își respectă regulile”, a spus el. Premierul a adăugat că trebuie verificat și personalul tehnic angajat în spitale care face întreținerea acestor instalații în regie proprie.
Medic din prima linie COVID-19: Am văzut tineri fără boli asociate, cu evoluție favorabilă, apoi starea lor se deteriorează rapid, inexplicabil
Modul de manifestare a infecției SARS-COV2 și evoluția simptomatologiei sunt imposibil de prezis și de anticipat, avertizează medicul Gabriel Găvriluț, șeful Secției de Pneumologie de la Spitalul Județean de Urgență din Zalău, județ cu foarte multe cazuri. Chiar dacă majoritatea celor infectați sunt asimptomatici sau fac forme de gravitate ușoară sau medie, „există pacienți care fac forme severe de boală și în absența comorbidităților sau vârstei avansate. Sunt pacienți tineri, fără factori de risc sau boli asociate, care după zile de evoluție favorabilă se deteriorează rapid, inexplicabil, având nevoie de oxigenoterapie, ventilație non-invazivă sau chiar invazivă (intubare).” Cu toate că a trecut aproape un an de la confirmarea primului caz de COVID-19 și aproape 9 luni de la identificarea primului pacient în Romania, încă sunt multe necunoscute legate de virusul SARS-COV2 și de efectele pe care le poate produce asupra organismului uman pe termen scurt sau lung, afirmă medicul Gabriel Găvriluț. „Numărul de îmbolnăviri crește dramatic, la fel numărul deceselor provocate de coronavirus. În toată lumea, nu doar la noi. State cu sisteme de sănătate avansate au fost afectate sever de amploarea pandemiei”, mai spune medicul din Zalău. El povestește că „am avut pacienți vârstnici dar și tineri, pe care i-am preluat în serviciul de Pneumologie cu plămânii afectați sever încât abia realizau saturații de oxigen în sânge de 30-45 % (alarma se dă la saturații sub 90%). Am pacienți pe care i-am ventilat în secție săptămâni în șir, iar acum continuă tratamentul cu oxigen și ventilația non-invazivă la domiciliu. Există situații dramatice!” „Numărul mare de îmbolnăviri și decese raportate de autorități, dar și gravitatea și dramatismul zecilor de cazuri, m-au determinat să scriu acest mesaj și să fac apel la responsabilitate. Lipsa unui tratament specific și absența, deocamdată, a unui vaccin eficient trebuie să ne oblige la o prevenție energică și susținută. Păstrarea distanței, purtarea măștii (să acopere nasul și gura) și igiena riguroasă a mâinilor sunt măsuri care ne pot feri de infectare și de boală. Și nici nu este foarte greu când te gândești la sănătatea celor dragi. Și pentru o perioadă limitată. Fiecare este responsabil pentru sănătatea și viața sa și a celor apropiați. Îmi vine în minte un îndemn al unui medic (din păcate nu imi amintesc numele), citit cu ceva timp în urmă 'Comportați-vă ca și în starea de urgență, indiferent de măsurile impuse de autorități!' „, este mesajul medicului Gabriel Găvriluț, publicat de Spitalul Județean din Zalău.
Brăila, în scenariul roșu
Municipiul Brăila trece în scenariul roșu după ce incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 a ajuns la 3,41 la mia de locuitori - restaurantele, sălile de jocuri de noroc, cinematografele și sălile de spectacole se închid. Municipiul Brăila trece în scenariul roșu după ce incidența cumulată calculată de către DSP a ajuns la valoarea de 3,41 cazuri la mia de locuitori. CJSU Brăila a decis în cadrul unei ședințe ca municipiul reședință de județ să intre în scenariul roșu. Prin urmare, a fost suspendată activitatea cu publicul în spațiul interior în restaurante, săli de jocuri de noroc, cinematografe și sălil de spectacole sau concerte. De asemenea, incidența cumulată a depășit valoarea de 3 cazuri la mia de locuitori în alte nouă localități limitrofe.
Proteste ale avocaților
Avocați din București, Timișoara și Cluj au protestat, alaltăseară, în fața Curților de Apel, pentru a trage un semnal de alarmă privind modul în care s-a desfășurat examenul de definitivat. Ei sunt nemulțumiți că la examen au existat grile fără niciun răspuns corect, iar altele aveau răspunsuri greșite. La Timișoara, avocații care au protestat au declarat că au fost erori în grilele pe care le-au avut de rezolvat la examenul final, în urma căruia sunt primiți cu drepturi depline în profesia de avocat. „Ne-am adunat pașnic să protestăm pentru normalitate, pentru desfășurarea examenului de definitivat în condiții de transparență, în cele mai bune reguli, în sensul că noi reproșăm că examenul a conținut 9 grile fără răspuns corect, deși, așa cum rezultă din modul de redactare al acestora, este greu de înțeles că un examen trebuie să conțină întrebări fără răspuns. Dacă ați observat, mulți colegi aveau pe pancartă tocmai acest lucru, nu exista răspuns corect. Pe de altă parte, reproșăm faptul că o serie de grile conțin răspunsuri, dar greșite”, a declarat unul dintre avocații care au protestat la Timișoara. Avocații au susținut și că timpul pe care l-au avut la dispoziție pentru a soluționa cerințele a fost foarte scurt, în raport cu complexitatea și dificultatea examenelor. Avocații au anunțat că vor continua protestele până când vor considera că atitudinea celor care au organizat acest examen se va schimba. „20% din întrebările de examen nu au avut niciun răspuns corect, în sensul în care formula aprobată de comisia de examen era aceea de a lăsa foaia goală în dreptul acelor întrebări”, a declarat Mihail Coteș, unul dintre protestatari.
Demitere a directorului unui penitenciar, după o evadare
Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a propus ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să emită un ordin privind încetarea atribuțiilor de serviciu pentru directorul Penitenciarului Giurgiu, Marius Lucian Fulga. Propunerea vine după analiza făcută în urma evadării unui deținut de la această unitate. „În urma analizei dispuse la Penitenciarul Giurgiu, ulterior evadării înregistrate de unitatea de detenție, conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a propus domnului Cătălin-Marian Predoiu, Ministrul Justiției, emiterea ordinului de încetare a exercitării atribuțiilor de serviciu în funcția de director, pentru domnul comisar șef de poliție penitenciară Marius-Lucian Fulga, director al Penitenciarului Giurgiu”, a transmis, luni, Administrația Națională a Penitenciarelor. Un deținut a evadat, luni, din Penitenciarul Giurgiu, după ce s-a ascuns în compartimentul marfă al unei autoutilitare, fiind prins la scurt timp în municipiul Giurgiu. Administrația Națională a Penitenciarelor a inițiat o anchetă.