Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Mijlocul verii: Restricții sau relaxare? Nici, nici

Ziarul de Vrancea
13 iul 2020 748 vizualizări

Ministrul Sănătății cere ca starea de alertă să fie prelungită de la 16 iulie n practic, nu vor fi impuse noi restricții, dar nici vreo măsură în plus de relaxare n

Guvernul va prelungi starea de alertă în România cu încă 30 de zile, susțin surse politice, decizia urmând a se lua miercuri în ședința de guvern. Starea de alertă expiră pe 16 iulie. Prelungirea stării de alertă se ia prin hotărâre de guvern asupra căreia Parlamentul nu poate să-și mai dea acordul sau să o modifice. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat, ieri, că se impune prelungirea stării de alertă și a pregătit o evaluare și o propunere în acest sens pentru premier și președinte, menționând că de la 15 iulie nu vor fi impuse restricții, dar nici nu vor fi măsuri de relaxare. “Se impune prelungirea stării de alertă. Noi avem și o evaluare făcută cu care vom merge ca și propunere în CNSU, la premierul Ludovic Orban și la președinte”, a afirmat Tătaru, la Parlament. Întrebat dacă de la 15 iulie vor fi impuse noi restricții, Tătaru a spus: “Să nu vorbim de restricții, dar să nu se gândim nici la relaxări”. Ministrul Sănătății a venit la Parlament pentru a participa la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului pe proiectul privind carantina și izolarea. “Este prima oară când sunt invitat, vin de câte ori este nevoie, am răspuns prompt. Sănătatea publică e mai importantă dincolo de orgolii politice. Vin să lămurim niște aspecte și eu sper ca la sfârșitul acestor discuții să avem o lege”, a afirmat Tătaru. El a adăugat că, în acest moment, “sunt niște pârghii care lipsesc” în lupta cu noul coronavirus, menționând în acest sens: internarea, izolarea și detașarea personalului medical. “În ultima perioadă sunt focare multiple în spitale tocmai pe o relaxare în tot ceea ce înseamnă populație, prezența unor pacienți care nu au fost evaluați anterior”, a afirmat Tătaru, adăugând că va lua măsuri suplimentare în zonele de focar “în măsura în care vor exista pârghiile legislative”. Întrebat în legătură cu prevederile privind internarea acasă a persoanelor asimptomatice infectate cu COVID-19, Tătaru a răspuns: “Văd o externare a unui pacient asimptomatic după o evaluare de 3 zile în care avem și investigații suplimentare radiologice, biologice, precum și un examen care să ne arate că simptomatologia nu a apărut în aceste interval sau simptomatologia care era ușoară a dispărut. Trei zile de asimptomatic este o recomandare ca să poată să fie externat, cu asumarea pacientului că respectă acea izolare la domiciliu, precum și supravegherea prin DSP și medicul de familie”.Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 637 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în ultimele 24 de ore, astfel că totalul a ajuns la 33.585. De asemenea, 30 de persoane au decedat, bilanțul deceselor ridicându-se la 1.931. Numărul pacienților cu test pozitiv care au fost externați la cerere a ajuns la 658. La ATI erau internați 234 de pacienți. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 868.478 de teste.

Medici din Timișoara: Am ajuns la un prag de disperare

Medici din Timișoara îi îndeamnă pe pacienții cu Covid-19 să aibă încredere în cadrele medicale, iar managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, Cristian Oancea, a spus că medicii nu sunt inchizitori și că au ajuns la un prag de disperare când văd că nu mai au ce face. “Suntem obosiți, suntem frustrați, suntem într-un prag în care inclusiv astăzi am avut un pacient care a semnat că vrea să plece deși era simptomatic și aseară domnul doctor Arafat a atras atenția asupra pacienților care riscă pe propria răspundere să plece din spital și să facă forme severe ale bolii. Rugăm oamenii să respecte aceste măsuri banale de protecție, practic cei șapte ani de acasă, să ne spălăm pe mâini, să aerisim camerele, să respectăm distanțarea fizică și să purtăm masca. Nu sunt măsuri coercitive, nu sunt măsuri așa de dure, dar aceste măsuri ne pot duce la salvarea de vieți”, a precizat Cristian Oancea. El a mai afirmat că pacienții asimptomatici lăsați acasă sunt luați în evidența medicului de familie, dar a întrebat ce se întâmplă în cazul în care starea de sănătate a acestuia se agravează brusc și nu mai poate suna la ambulanță. “Dar ce se întâmplă dacă un asimptomatic sau un pacient cu simptome ușoare cum a fost la noi în două, trei zile se degradează și nu mai ajung să sune la ambulanță. Ce se întâmplă dacă face un stop respirator acasă? Sfatul nostru este să aveți încredere în deciziile medicale și toți specialiștii, indiferent din ce colț al țării, vorbim aceeași limbă”, a precizat Cristian Oancea. La rândul său, medicul Virgil Musta a spus că cei mai mulți pacienți pozitivi au ales să rămână în spital să își protejeze familia, dar sunt și pacienți cu Covid-19 care au ales să meargă acasă, unii dintre ei plecând cu mijloacele de transport în comun. El explicat că unii pacienți aleg să meargă acasă pentru că se simt bine. “Consideră că au fost tratați suficient și simțindu-se bine preferă ca în continuarea izolării să fie la domicliiu. Au fost și pacienți care au venit să ne anunțe că sunt pozitivi, le-am atras atenția că este recomandat ca prima oară să fie evaluați pentru că boala, chiar dacă inițial ești asimptomatic sau cu formă ușoară poate evolua foarte rapid într-o formă severă și este bine să le facem niște investigații”, a transmis Virgil Musta.

Contre între Iohannis și Ciolacu

Președintele Klaus Iohannis a criticat dur ieri, PSD, declarându-se siderat de modul în care social-democrații reacționează în Parlament în cazul legii carantinei, ceea ce în opinia sa dovedește cinism exagerat. Conform președintelui, tergiversarea legii poate costa viața a sute de români, el cerând finalizarea legii, în condițiile în care pandemia de COVID-19 este cea mai gravă din ultimul secol. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, marți, după declarațiile președintelui Klaus Iohannis, că parlamentarii formațiunii nu vor ceda șantajului și nu vor permite încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor. “Nu ne șantajați cu pandemia ca să omorâți democrația”, a transmis Ciolacu.

Barna vrea referendum pentru “Fără penali” odată cu alegerile locale

Camera Deputaților a adoptat, ieri, cu 295 voturi pentru și o abținere, propunerea legislativă privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției României - “Fără penali în funcții publice”. Propunerea legislativă prevede completarea articolului 37 din Constituție - Dreptul de a fi ales - cu un nou text, potrivit căruia cetățenii condamnați la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să nu mai poată fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării. Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Senatului. Potrivit Constituției, pentru a deveni lege, trebuie validat referendumul organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.“Este un moment istoric pentru România, deoarece inițiativa a trecut de Camera Deputaților. Este un pas uriaș pentru ca această inițiativă să devină literă de Constituție. Vocea unui milion de cetățeni care a semnat inițiativa a fost auzită. Este cu o veste cu adevărat extraordinară”, a afirmat liderul USR, Dan Barna. USR consideră că ar fi “o variantă foarte bună” ca referendumul pentru revizuirea Constituției să aibă loc în aceeași zi cu alegerile locale, în contextul pandemiei de coronavirus. “Este foarte important să ținem seama de situația sanitară în care se află România în momentul de față. Noi considerăm că o variantă foarte bună ar fi ca acest referendum să aibă loc odată cu alegerile locale. Discuțiile sunt încă deschise. Trebuie să ținem cont de situația virusului și de situația răspândirii COVID pentru a nu adăuga riscuri suplimentare pentru populație. De aceea, o variantă în care referendumul s-ar întâmpla o dată cu alegerile locale sau cu alegerile parlamentare ar putea să fie o variantă foarte bună”, a afirmat Barna.Întrebat despre faptul că referendumul trebuie organizat la 30 de zile de la adoptarea din Senat, Barna a spus că lucrurile se pot regla din calendarul adoptării inițiativei. “Fără îndoială, legea trebuie respectată. Nu ne temem nici de un referendum în luna august, numai că trebuie să ținem cont și de situația răspândirii virusului și sunt convins că se poate regla din calendarul de la Senat momentul în care acest referendum va fi transmis cetățenilor pentru validare”, a precizat Barna.

USR: Vot PSD-PNL pentru ca rectorii să-și poată păstra funcțiile pe viață

Comisia de apărare din Senat, co-raportoare la proiectul care modifică Legea Educației Naționale în ceea ce privește învățământul militar, a aprobat ieri, prin votul majorității senatorilor PSD și PNL, eliminarea prevederii care limita exercitarea funcției de rector la două mandate complete, arată USR.  Reprezentanții partidului condus de Dan Barna precizează că se opun acestei modificări, așa cum a făcut-o și în trecut, atunci când PSD a încercat, prin diferite metode, să le asigure rectorilor posibilitatea de a ocupa funcții pe viață.Senatorul PSD Tit-Liviu Brăiloiu a propus, marți în comisia de apărare a Senatului, eliminarea prevederii din Legea Educației Naționale care limita exercitarea funcției de rector la două mandate complete.  „Liviu Pop, care voise încă de la ședința Comisiei de Învățământ să depună acest amendament dar nu găsise înțelegerea unor membri ai comisiei, a profitat de serviciul colegului său de partid și a cerut votul favorabil și în comisia de Învățământ, unde s-a reîntors propunerea. Cu votul PSD (cu excepția Ecaterinei Andronescu) și al PNL, în ciuda împotrivirii USR, propunerea a fost adoptată. Menționez că, venind abia la Senat, amendamentul nu a trecut prin votul Camerei Deputaților, deci bicameralismul nu a fost respectat. Dacă legea va fi adoptată de Senat, Cameră decizională, rectorii nu vor mai fi limitați în mandatele lor. Vor putea candida la câte un nou mandat pentru tot restul carierei lor”, a afirmat senatorul USR Vlad Alexandrescu, potrivit sursei citate. Nu este pentru prima dată când partidele aparținând vechii clase politice și „frăția rectorilor” încearcă modificarea Legii Educației Naționale în sensul feudalizării învățământului universitar, acuză USR.  „Așa s-a întâmplat și în luna februarie, când eliminarea limitei de două mandate pentru rectori a fost strecurată, la propunerea senatorului PSD Liviu Pop, într-o propunere legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației. USR a atras și atunci atenția că este vorba de un cadou făcut rectorilor cu carnet de partid sau care au făcut favoruri politicienilor și că printre beneficiari se va număra Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, în prezent rector la Universitatea „Ioan Cuza” din Iași, slujitor al intereselor infractorilor din PSD”, conform sursei menționate.

Ponta, plagiator fără drept de recurs

Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia de retragere a titlului de doctor în cazul lui Victor Ponta, decizia instanței fiind definitivă. În 2017, Curtea de Apel București a pronunțat sentința de retragere a titlului de doctor, însă Victor Ponta a contestat decizia magistraților. Ministrul Educației, Monica Anisie, a precizat că va pune în aplicare sentința Înaltei Curți. “În sfârșit, se face dreptate! Sper ca această decizie să fie un mesaj clar pentru cei care au vrut să plagieze: acest lucru se pedepsește. Să fie descurajați”, a declarat Anisie, pentru Edupedu.ro. În iunie 2012, Revista Nature a scris că Victor Ponta a plagiat în lucrara de doctorat din 2003. Teza “Curtea panală internațională” a fost redactată sub îndrumarea luiAdrian Năstase. În 2014, Victor Ponta a anunțat că renunță la titlul de doctor, însă i s-a comunicat că nu există această posibilitate. În 2016, CNATDCU a pronunțat o decizie de plagiat, însă fostul premier a contestat decizia.

Stresul și epuizarea fizică, considerate hărțuire morală la locul de muncă

Legea prin care hărțuirea psihologică la locul de muncă este sancționată disciplinar, contravențional sau chiar penal a fost adoptată ieri de către deputați și merge la promulgare la președinte. Stresul și epuizarea fizică intră sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă. Actul normativ, inițiat de deputata Oana Bîzgan, prevede sancțiuni între 10.000 și 15.000 de lei pentru angajații care săvârșesc fapte de hărțuire psihologică asupra unui alt angajat. Pentru situațiile când organizațiile instigă la fapte de hărțuire, amenzile prevăzute sunt de până la 200.000 de lei. De asemenea, angajatorul este obligat să ia toate măsurile pentru a combate și a preveni actele de hărțuire psihologică la locul de muncă. “Hărțuirea psihologică la locul de muncă va fi interzisă prin lege - astăzi proiectul de lege a primit votul final în Camera Deputaților și merge la promulgare. Este un pas în plus spre respect reciproc și demnitate și o modalitate prin care aducem România la nivel european în ceea ce privește politicile referitoare la respectarea drepturilor angajaților”, a reacționat pe Facebook inițiatoarea legii. Actul normativ privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea și combaterea hărțuirii morale la locul de muncă a fost adoptat cu 211 voturi “pentru”, 73 “împotrivă” și 10 abțineri.

Hunedoara: Un bărbat a decedat după ce un stâlp a căzut peste mașina sa

Un bărbat de 31 de ani a decedat ieri, în localitatea Cristur, pe șoseaua dintre Deva și Hunedoara, după ce remorca unei autoutilitare a lovit un stâlp de electricitate, iar acesta s-a prăbușit peste mașina în care se afla victima. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, accidentul s-a produs la intersecția între un drum județean și unul comunal, după ce un bărbat de 35 de ani, din județul Alba, aflat la volanul autoutilitarei nu a adaptat viteza, a frânat și a intrat în derapaj, lovind cu remorca un stâlp de iluminat aflat pe partea dreaptă a sensului său de mers. În urma impactului cu remorca, stâlpul a cedat și a căzut peste mașina în care se afla victima de 31 de ani, bărbatul fiind oprit pentru a-i da prioritate autoutilitarei. “În urma acestui accident a rezultat decesul conducătorului autoturismului, un bărbat în vârstă de 31 de ani, din localitatea Cristur. În cauză polițiștii au întocmit un dosar de cercetare penală pentru infracțiunea de ucidere din culpă”, au precizat reprezentanții IPJ Hunedoara.

Mașinile cu volan pe dreapta, din Marea Britanie, interzise la înmatriculare din 2021?

Vehiculele cu volan pe dreaptă provenite din Regatul Unit al Marii Britanii nu vor mai putea fi înmatriculate în România, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cu excepția situației în care perioada de tranziție dintre UK și Uniunea Europeană (UE), în contextul Brexit, nu va fi prelungită, se arată într-un comunicat de presă al Registrului Auto Român (RAR). “Dat fiind interesul public ridicat pentru situația autovehiculelor care provin din UK, în contextul Brexit, precizăm și cu această ocazie că până la data de 31 decembrie 2020 este în vigoare o perioadă de tranziție stabilită ca urmare a Acordului de retragere, dar care poate fi prelungită. În consecință, până la 31.12.2020 se acceptă, în aceleași condiții, omologările UE emise de UK, adică și autovehiculele cu volan pe partea dreaptă care provin din UK vor putea primi CIV, dacă respectă celelalte condiții aplicabile. De la 1 ianuarie 2021, dar numai dacă perioada de tranziție dintre UK și Uniunea Europeană nu va fi prelungită, omologarea emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta provenite din UK vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terț din afara UE și nu vor mai primi CIV, deci nu vor mai putea fi înmatriculate în România. În ceea ce privește autovehiculele echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă și care sunt deja înmatriculate în România, menționăm că nu există în acest moment nicio altă prevedere legislativă care să oblige la modificarea poziției postului de conducere pe partea stângă”, precizează sursa citată.

Ambasadorul Ciprului în România, găsit mort în reședința sa

Ambasadorul Ciprului în România, Filippos Kritiotis, a fost găsit fără viață în reședința sa din București, potrivit unor surse oficiale citate de Știrile Pro TV. Potrivit surselor citate, ambasadorul ar fi murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar una dintre ipotezele luate în calcul este că ar fi suferit un infarct. Deocamdată, potrivit procedurilor, cazul a fost preluat de ofițerii din cadrul Serviciului Omoruri, fiind considerat o “moarte suspectă”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.