Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Medicii atrag atenția că sunt multe cazuri nediagnosticate de fibroză chistică

Ziarul de Vrancea
25 nov 2022 619 vizualizări

Care sunt simptomele bolii și cum se poate interveni

Medicii pneumologi de la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș“ din Timișoara atrag atenția că multe cazuri de fibroză chistică sunt nediagnosticate în rândul copiilor și adolescenților. Aceasta poate duce la alte boli, cum ar fi diabetul zaharat sau ciroza hepatică. Printre simptomele pacienților cu fibroză chistică se numără retardul de creștere sau polipii la copii sau tusea cronică sau alte infecții respiratorii.

Potrivit reprezentanților Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș“ din Timișoara, fibroza chistică, sau mucoviscidoza, este cea mai frecventă boală genetică monogenică (o singură genă afectată). “Mutația genetică determină producția de mucus vâscos la nivelul bronhiilor și a sistemului digestiv, cu apariția bronșiectaziilor (dilatații la nivelul bronhiilor în urma acumulării excesive de mucus gros la acest nivel) și a disfuncției pancreatice (insuficiența pancreasului exocrin) și afectare digestivă prin acumularea de mucus la nivelul canaliculelor biliare și pancreatice, care duce la apariția diabetului zaharat sau a cirozei hepatice. Acumularea și solidificarea mucusului la nivel sinusal favorizează suprainfecțiile bacteriene cu apariția sinuzitelor cronice”, precizează Camelia Peascaru, medic primar pneumolog.

Potrivit sursei citate, confirmarea diagnosticului de fibroză chistică la copil și adolescent se face prin realizarea testului sudorii, pentru determinarea concentrației de sodiu la nivelul secreției sudorale, și al investigațiilor genetice.

Simptomele pacienților cu mucoviscidoză variază în funcție de vârstă, tabloul clinic al afecțiunii fiind compus din: Retard de creștere la copil, icter prelungit cu caracter obstructiv, ileus meconial (obstrucția intestinului subțire la nou născut), edeme hipoproteice, transpirație sărată (hainuțele nou născutului sunt impregnate cu sare), și wheezing (respirație șuierătoare) la nou născuți și sugari; Polipi la copii, durere și senzație de presiune la nivelul sinusurilor faciale, cefalee, dureri abdominale cronice, deshidratare severă cu pierdere excesivă de sare prin transpirație, senzație de greață și vărsături, scaune moi, deschise la culoare, după consumul de alimente bogate în grăsimi, ascită (acumulare de lichid intraabdominal) hemoroizi, prolaps rectal, întârzierea pubertății și infertilitate (în cazul adolescenților de sex masculin); Simptome respiratorii: tuse cronică cu expectorație mucopurulentă, foarte rar tuse seacă, dispnee, wheezing, cianoză, infecții respiratorii frecvente (în special cu Pseudomonas aeruginosa, Stafilococul auriu sau Escherichia Colli, insuficiență respiratorie cu hipoxie (scăderea cantității de oxigen din corp), scăderea toleranței la efort.

Terapia medicamentoasă are ca scop: Fluidizarea mucusului și eliminarea acestuia de la nivel pulmonar; Prevenirea și tratarea infecțiilor respiratorii; Dilatarea căilor respiratorii și reducerea inflamației acestora; Prevenirea și tratarea obstrucțiilor la nivel digestiv (cauzate de îngroșarea secrețiilor biliare și pancreatice);

Substituirea enzimatică a deficitului pancreatic pentru creșterea absorbției grăsimilor alimentare la nivel digestiv; Complicații la nivelul aparatului respirator: bronșiectazii colonizate cu Pseudomonas Aeruginosa, Staphylococcus Aureus sau Escherichia Coli, hemoptizie (tuse cu sânge), pneumotorax, insuficiență respiratorie, polipoză nazală și exacerbări (agravarea bolii)

“Kinetoterapia respiratorie și drenajul bronșic sunt utilizate cu succes pentru eliminarea mucusului acumulat la nivel pulmonar. Tratamentul medicamentos constă în administrarea de mucolitice, antibiotice administrate inhalator, dar și oral sau sistemic, în funcție de situație, inhalator pentru fluidificarea secrețiilor, substituție enzimatică, bronhodilatatoare, antiinflamatoare nesteroidiene, iar, în funcție de mutația genetică, se administrează modulatori CFTR care îmbunătățesc calitatea vieții pacienților cu fibroză chistică și cresc speranța de viață. Managementul bolii include o abordare multidisciplinară care cuprinde pediatru, pneumolog, kinetotetapueut, gastroenterolog, diabetolog, psiholog, asistent medical și asistent social. Este important să asigurăm tranziția din centrele de pediatrie către cele de adulți, dar și diagnosticarea pacienților care au ramas nediagnosticați până în prezent”, este de părere Camelia Peascaru.

Femeia acuzată de DIICOT de propagandă teroristă va purta o brățară electronică de supraveghere

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis ca femeia acuzată de DIICOT de propagandă teroristă să fie plasată 30 de zile în arest la domiciliu, ea urmând să poarte în permanență o brățară electronică de supraveghere. Procurorii solicitaseră ca femeia să fie arestată preventiv, însă magistrații nu au fost de acord.

În schimb, instanța a dispus ca Florentina Liliana Gîdea să fie plasată în arest la domiciliu, având montată o brățară de supraveghere. “În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală respinge propunerea formulată de DIICOT de luare față de inculpata Gîdea Florentina - Liliana a măsurii arestării preventive. Dispune luarea măsurii arestului la domiciliu față de inculpata Gîdea Florentina - Liliana pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 24 noiembrie 2022 până la data de 23 decembrie 2022. Obligă inculpata să nu părăsească imobilul în care locuiește fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza și de a se supune restricțiilor impuse de către acesta. Conform art. 221 alin. 3 Cpp, pe durata măsurii arestului la domiciliu, inculpata va purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere și va comunica periodic informații relevante despre mijloacele sale de existență”, se arată în hotărârea instanței.

Florentina Liliana Gîdea a fost reținută joi de DIICOT sub acuzația că se află într-o fază avansată a procesului de auto-radicalizare și a accesat și promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizații teroriste activă în Orientul Mijlociu.

În cadrul materialelor accesate/diseminate erau prezentate scene de luptă și antrenamente ale membrilor acestei organizații, precum și imagini cu luptători ai entității teroriste. De asemenea, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare/aplicațiile de mesagerie, femeia a promovat însemnele și activitățile întreprinse de organizația teroristă activă în Orientul Mijlociu, precum și ideologia acesteia. Femeia a mai fost acuzată în trecut de fapte similare, primind o condamnare cu suspendare.

Un medic explică cum este posibil ca un copil să primească trei – patru diagnostice într-o săptămână

n în acest moment circulă multe tulpini în paralel, spune doctorul

Un medic de familie din Sibiu explică părinților cum este posibil ca un copil să primească trei – patru diagnostice într-o săptămână, chiar două într-o zi: infecții multiple cu diferite perioade de incubație, sau complicații. Medicul face apel la părinți să fie atenți la copii și să-i ocrotească pentru că circulă multe tulpini în paralel, iar măsurile sanitare sunt zero. “Cum se poate ca un copil să aibă 3 diagnostice într-o săptămână? Răspunsul este: se poate, chiar două în aceeași zi”, a scris, duminică, pe Facebook, medicul Egri Eduard din Sibiu.

Acesta explică faptul că o viroză care debutează dimineața ca o rino-faringită, spre seară se poate transforma în laringită. Copilul începe să tușească lătrător și să răgușească.  “Peste două zile încep să îl doară urechile, iar la examenul clinic se constată că s-a instalat otita. Peste alte două zile, scaunele devin moi, diareice, iată și enterocolita. Din exemplul de mai sus rezultă, nu trei, chiar patru diagnostice într-o singură săptămână”, a mai scris medicul.

Acesta explică faptul că pot fi două cauze: ori apar complicații din cauza unui singur virus mai agresiv, ori copilul s-a infectat cu mai mulți agenți patogeni, dar cu perioade de incubație diferite.  “În acest moment circulă multe tulpini în paralel, iar măsurile sanitare sunt zero. Scriu aceste lucruri pentru ca părinții să înțeleagă ce li se întâmplă celor mici, să fie atenți, să îi ocrotească și să nu se mai mire că primesc într-un timp așa scurt și alte diagnostice cu tratamente diferite de la același medic sau medici diferiți”, a mai transmis medicul.

Bărbat de 66 de ani, găsit mort în cotețul porcilor. Trupul a fost sfâșiat de animale

Un bărbat în vârstă de 66 de ani din județul Botoșani a fost găsit mort în cotețul porcilor, iar polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Inspectoratul de Poliție al Județului Botoșani a declarat că polițiștii au fost anunțați prin 112 de faptul că un bărbat de 66 de ani, din localitatea Copălău, a fost găsit mort în cotețul porcilor. Apelul a fost făcut chiar de fata acestuia.

 La fața locului s-au deplasat un echipaj de Poliție și unul de la Serviciul de Ambulanță Județean. Cadrele medicale au declarat decesul bărbatului, care fusese sfâșiat în mai multe zone ale corpului de porcii săi.

 Trupul neînsuflețit a fost dus la morgă pentru efectuarea necropsiei și stabilirea cauzei decesului. Polițiștii au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă și continuă cercetările în acest caz.

Șofer de 83 de ani, reținut după ce a lovit un biciclist apoi a accidentat mortal doi pietoni a fost reținut

Bărbatul de 83 de ani din județul Argeș care a lovit sâmbătăt a lovit un biciclist apoi a accidentat mortal doi pietoni a fost reținut. “După administrarea de probatoriu, bărbatul de 83 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi, 27 noiembrie, să fie prezentat în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, cu propunere de luare a unei măsuri preventive”, a transmis, duminică, IPJ Argeș.

Bărbatul a lovit, sâmbătă seară, cu mașina un biciclist pe care l-a accidentat ușor, dar a plecat de la locul accidentului. Ulterior, a lovit doi pietoni pe DN 7, ambii decedând.

Mircea Cărtărescu a primit premiul în valoare de 150.000 de dolari pentru Literatură, la Guadalajara

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit premiul în valoare de 150.000 de dolari pentru Literatură în Limbi Romanice 2022, la Guadalajara, sâmbătă seară.

Juriul a apreciat că el „este un scriitor multilateral de stil maximalist care se inserează deplin în tradiția literaturii mondiale, interpelându-și de la oniric și până la existențial cititorii și criticii din întreaga lume”.

„Premiul FIL e cu adevărat unul dintre cele mai valoroase (în toate sensurile) premii literare care există. Mă aflam la Guadalajara când l-a primit, acum cinci ani, Emmanuel Carrere. Trebuie să fi fost vreo mie de oameni în sală, toate oficialitățile posibile. Nici nu mi-a trecut prin cap vreodată că o să fiu în lista lor de “ganadores”, la un loc cu Nicanor Parra, Juan Goytisolo, Antonio Lobo Antunes, Claudio Magris, Enrique Vila-Matas, Emmanuel Carrere, Yves Bonnefoy sau compatriotul nostru Norman Manea, între mulți alții”, a scris pe Facebook Mircea Cărtărescu, după ce a aflat că este câștigător.

Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist, critic literar și publicist, a publicat numeroase volume, începând cu 1980, care i-au fost traduse în peste 20 de limbi.

Cărțile lui au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România și din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociația Scriitorilor din București, Asociația Editorilor din România.

Romanul „Nostalgia” a primit în 2005 Premiul literar „Giuseppe Acerbi”, Castel Goffredo, Italia. Autorul a primit, între altele, Premiul Internațional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internațional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt”, Berlin (2012), Premiul internațional pentru literatură, Berlin (2012), Premiul Spycher - Literaturpreis Leuk, Elveția (2013), Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014), Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), Premiul cărții pentru înțelegere europeană al orașului Leipzig (2015); Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, 2015, Premiul Leteo, Spania (2017) și Premio Formentor de las Letras (2018). În 2021 a câștigat premiul Prozart în Macedonia de Nord.

Actrița Sanda Toma a încetat din viață

Acrița Sanda Toma a încetat din viață, sâmbătă, la vârsta de 88 de ani. Ea a fost considerată “unul dintre membrii cei mai importanția ai familiei Teatrului de Comedie”. Anunțul oficial a fost făcut de Teatrul de Comedie, pe pagina de Facebook.

“Anunțăm cu regret încetarea din viață a actriței Sanda Toma, unul dintre membrii cei mai importanția ai familiei Teatrului de Comedie (...) Cu fiecare om care ne părăsește se stinge o lume. Datoria noastră, a celor din teatru și a spectatorilor este aceea de a o reînvia cu fiecare amintire”, au transmis, sâmbătă, reprezentanții Teatrului de Comedie.

Născută la 27 octombrie 1934, la București, Sanda Toma a urmat Institutul Sfânta Maria din strada Pitarmoș și, ulterior, Liceul Gheorghe Lazăr. Apoi, după oscilări și căutări între Politehnică și Litere, Sanda Toma intră la Institutul de Teatru I.L. Caragiale, pe care îl absolvă, la clasa profesoarei Aura Buzescu. Debutează în 1956 la Teatrul Național din Craiova, instituție în care va juca până în 1958, urmând să revină în București, ca actor angajat al Teatrului Național până în 1960.

“În 1961, la invitația lui Radu Beligan, intră în echipa Teatrului de Comedie unde, până în 1994 va fi un model de profesionalism, de conduită și de calitate umană. După rolul Diana din spectacolul de inaugurare a teatrului, Celebrul 702, Sanda Toma face parte din distribuțiile tuturor spectacolelor de succes ale Comediei: Umbra de Evghenii Șvarț, Troilus și Cresida de W. Shakespeare, regia David Esrig; Casa inimilor sfărâmate de G.B. Shaw, regia Radu Penciulescu; Rinocerii de E. Ionesco, Cher Antoine de Jean Anouilh, O noapte furtunoasă de I.L Caragiale, Mutter Courage de B. Brecht, Trei Surori și Livada de vișini de A.P. Cehov – în regia lui Lucian Giurchescu, sau în Harold și Maude de Collin Higgins, regia Sanda Manu. Revine, în 2011, pentru rolul Celine din Învață-mă, Celine de Maria Pacome, regia Lucian Giurchescu”, au mai transmis oficialii instituției de cultură.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.