MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Medici români de ATI din Franţa sau în apărarea doctorițelor de la Pantelimon
„Cheia înţelegerii a ceea ce s-a petrecut la Spitalul Sfântul Pantelimon nu se găseşte în doza de noradrenalină. Situaţia cu care s-au confruntat colegele noastre era una fără ieşire, se aflau într-un impas terapeutic”, se arată în scrisoarea transmisă de medici
Peste 80 de medici români de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) care lucrează în Franţa arată, într-o scrisoare deschisă, necesitatea ca şi în România să existe un cadru legal privind îngrijirile din fază terminală. Ei afirmă că situaţia pacientului de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” de la care a pornit anchetarea medicilor era ”una fără ieşire”, ”un impas terapeutic”. ”Nu mai există soluţie la această situaţie şi deznodământul inevitabil este decesul, oricare ar fi doza de noradrenalină, mare sau mică”, adaugă ei, arătând că, în astfel de situaţii, ”continuarea tratamentelor invazive şi agresive devine nu doar inutilă, ci nu face decât să prelungească suferinţa bolnavului şi a familiei sale, fără a avea nicio speranţă de recuperare sau de vindecare”. Totodată, semnatarii scrisorii prezintă reglementările în domeniu din Franţa, care protejează atât pacientul, cât şi echipa medicală.
”Intervin în spaţiul public, din păcate, persoane care nu par să aibă acel minim de pregătire profesională în ceea ce priveşte înţelegerea funcţionării unei unităţi de Terapie Intensivă şi a particularităţilor acestui serviciu, ale patologiilor caracteristice şi care totuşi se pronunţă asupra competenţelor şi deciziilor luate de aceşti medici, colegii noştri. Problematica este complexă şi nu poate fi înţeleasă fără a cunoaşte în profunzime specificităţile serviciului de Terapie Intensivă şi dosarele detaliate ale pacienţilor implicaţi. Din nefericire, moartea în reanimare (terapie intensivă) face parte din cotidianul nostru ca medici. În fiecare zi, medicii ATI sunt confruntaţi cu decizii de viaţă şi de moarte, într-o lume în care resursele materiale, fizice şi umane sunt limitate, şi în care tendinţa este de a fi cât mai invazivi şi agresivi în tratamentele propuse pacienţilor”, afirmă cei 83 de medici semnatari ai scrisorii.
„Un fel de «şah mat» în medicină”
Potrivit acestora, cheia înţelegerii a ceea ce s-a petrecut la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” nu se găseşte în doza de noradrenalină. ”Cheia înţelegerii constă în realizarea faptului că situaţia cu care s-au confruntat colegele noastre era una fără ieşire, că se aflau într-un impas terapeutic. Este un fel de «şah mat» în medicină, când orice ai face nu mai există o soluţie bună. Pentru cei care nu cunosc termenii medicali, starea de «şoc refractar» înseamnă o stare de hipotensiune profundă şi prelungită, care nu mai răspunde la doze din ce în ce mai mari de noradrenalină. Nu mai există soluţie la aceasta situaţie şi deznodământul inevitabil este decesul, oricare ar fi doza de noradrenalină, mare sau mică”, subliniază ei.
Medicii care au semnat scrisoarea explică faptul că, într-un astfel de impas terapeutic, ”continuarea tratamentelor invazive şi agresive devine nu doar inutilă, ci nu face decât să prelungească suferinţa bolnavului şi a familiei sale, fără a avea nicio speranţă de recuperare sau de vindecare”.
Ei adaugă că, în Franţa în particular şi în Europa în general, spre deosebire de România, această situaţie legată de sfârşitul vieţii în secţiile de reanimare este riguros reglementată şi face parte din conceptul de ”limitare terapeutică”; această practică se aplică pacienţilor în stare terminală, consideraţi fără perspective de supravieţuire.
Astfel, ei dau exemplul Franţei, unde ”insistenţa” de a administra un tratament atunci când nu mai există şanse de supravieţuire poartă numele de ”îndârjire terapeutică” și este sancţionată prin lege ca o practică medicală neadaptată situaţiei, care aduce atingere demnităţii pacientului respectiv.
Semnatarii scrisorii afirmă că nu au ”pretenţia de a face lumină în acest caz”, dar prezintă elemente care să contribuie la o mai bună înţelegere a ceea ce presupune reanimarea şi cadrul legal în care se desfăşoară îngrijirile din faza terminală în reanimările din Franţa.
”În Franţa, încadrarea legală a practicilor de limitarea a îngrijirilor medicale vizează atât drepturile pacientului, cât şi protejarea juridică a echipei medicale confruntată cu această situaţie. Echipa medicală are datoria de a acţiona strict în interesul pacientului, chiar dacă aceasta poate să însemne câteodată limitarea îngrijirilor medicale la pacienţii care sunt consideraţi în fază terminală, fără un proiect terapeutic rezonabil. Aceste legi au început să fie elaborate în Franţa încă de acum 20 de ani şi continuă să evolueze”, susţin ei.
Aceştia subliniază că este necesară definirea unui cadru legal bine detaliat şi în România, întrucât fără acesta exagerările şi excesele în ambele sensuri sunt posibile. Şi pacienţii trebuie protejaţi, dar şi echipele medicale au nevoie de o protecţie legală în faţa acestor cazuri dificile.
Medicii semnatari ai scrisorii reclamă ”vidul legislativ” din România.
”Vidul legislativ a făcut posibilă tragedia de la Spitalul «Sf. Pantelimon». Şi când spunem tragedie, înţelegem şi durerea familiilor care au rămas cu impresia că nu s-a făcut tot posibilul pentru apropiaţii lor, dar şi cea a medicilor implicaţi, care, deşi au avut sentimentul că procedează corect şi că au acţionat în interesul pacienţilor, acum sunt ostracizaţi şi trataţi precum criminali de drept comun. În calitate de medici ATI, ne exprimăm speranţa că acest caz al medicilor de la Spitalul «Sf. Pantelimon» să fie încredinţat experţilor, care pot să judece imparţial ce s-a petrecut cu adevărat acolo. Sperăm, de asemenea, să fie punctul de plecare pentru definirea unui cadru legal în România care să stabilească regulile de funcţionare în astfel de situaţii. Perenizarea absenţei unui cadru legislativ nu face decât să perpetueze o situaţie dificilă atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi, şi, mai ales, să erodeze relaţia de încredere care trebuie să existe între pacient şi echipa medicală, aceasta în detrimentul amândurora”, subliniază ei.
17 pacienţi au murit, în secţia ATI a Spitalului ”Sfântul Pantelimon” din Bucureşti, într-un interval de patru zile, existând acuzaţii că acest lucru s-a produs din cauza scăderii dozei de noradrenalină. Procurorii au intrumentat un dosar privind decesul unuin pacient de 54 de ani, doi medici fiind acuzaţi de omor calificat cu premeditare.
Suceava: Un bărbat a pierdut 215.000 de lei după ce a instalat o aplicaţie care l-ar fi ajutat să îşi urmărească investiţiile
Un bărbat din judeţul Suceava a fost înşelat cu peste 215.000 de lei după ce a permis accesul unor persoane necunoscute la datele sale bancare. Bărbatul, care a vrut să investească într-o companie din domeniul alimentării cu gaze, a instalat o aplicaţie accesând un link pe care i l-au transmis pretinşii oficiali ai firmei. În timp, a constatat că banii din contul său au fost transferaţi către diverse persoane pe care nu le cunoaşte.
Dosarul, care vizează infracţiuni de înşelăciune, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos a fost deschis la Poliţia Municipiului Fălticeni după ce un bărbat din comuna suceveană Mălini a reclamat că, începând cu luna iulie a acestui an, din contul său au fost transferaţi ilegal peste 215.000 de lei.
”Persoana vătămată a văzut, la data de 16.07.2024, pe o reţea de socializare un anunţ prin care se oferea oportunitatea investirii într-o reţea de gaze. Astfel, persoana vătămată a accesat anunţul şi ulterior a fost contactată telefonic de către o persoană de sex masculin care s-a recomandat a fi din partea societăţii. După ce au discutat diferite detalii referitoare la investiţie, a primit de la acelaşi număr de telefon, prin intermediul unei aplicaţii informatice, două link-uri. Prin intermediul primului link a introdus datele cardului pentru a depune suma de 2.500 lei, reprezentând investiţia iniţială în acţiuni, iar prin cel de-al doilea link a instalat o aplicaţie care dădea acces la utilizarea unor conturi bancare ale titularului”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Suceava.
După ce a transferat suma de 2.500 lei, suceveanul nu a mai fost contactat de nicio persoană în legătură cu aşa-zisa investiţie. În schimb, când a mers la bancă pentru a-şi verifica soldul din contul bancar, a aflat faptul că din contul său a fost transferată suma totală de 215.079 lei, conform extrasului de cont. Transferurile au fost făcute către diferite persoane, în tranşe.
Nicolae Ciucă, după o ședință PNL: Ne regrupăm şi atacăm pe altă direcţie
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a participat, sâmbătă, la Braşov, la o şedinţă în cadrul căreia lideri ai formaţiunii au analizat rezultatele alegerilor din primăvară şi au discutat despre strategia în vederea alegerilor din toamna acestui an. ”Nu ne retragem niciodată, ne regrupăm şi atacăm pe altă direcţie”, a declarat Nicolae Ciucă, la finalul reuniunii. El s-a arătat încrezător că filiala PNL Braşov va obţine unele dintre cele mai bune rezultate pe ţară la următoarele două scrutinuri.
El a menţionat că a participat, alături de prim-vicepreşedintele Dan Motreanu, de vicepreşedintele Hubert Thuma, de primarul Braşovului, George Scripcaru, de parlamentarii şi primarii PNL din judeţ, la şedinţa în care conducerea organizaţiei Braşov a analizat rezultatele alegerilor din 9 iunie. Ciucă a precizat că discută cu preşedintele Klaus Iohannis ”de fiecare dată când este nevoie”.
Drum spre Vârful Moldoveanu, distrus de o furtună
Salvamontiştii din Argeş anunţă că drumul care face accesul spre Stâna lui Burnei şi spre Vârful Moldoveanu a fost rupt, sfătuindu-i pe turişti să renunţe la planurile de a ajunge în zonă. Pompieri de la ISU Argeş se deplasau, duminică, în zona afectată de furtună, pentru a face verificări. La rândul lor, jandarmii patrulează în zonă şi le-au transmis turiştilor că drumul este impracticabil. ”Recomandăm celor care aveau planificate drumeţii montane spre Vârful Moldoveanu să aleagă alte trasee, din cauza faptului că drumul Valea Rea-Stâna lui Burnei este deteriorat în mai multe locuri, dar şi să se informeze asupra condiţiilor meteo înainte de a porni la drum”, transmit, duminică, oficialii Jandarmeriei Argeş.
”În urma codului galben de fenomene meteorologice periculoase, în comuna Nucşoara, Stâna lui Burnei, Vârful Moldoveanu, s-au produs aluviuni şi s-au rupt copaci şi un drum forestier. Astfel, în această dimineaţă, un echipaj de pompieri a început deplasarea în zona respectivă pentru verificarea situaţiei”, a transmis ISU Argeş.
Accident în Vaslui - Un autoturism s-a răsturnat, iar un pasager s-a aruncat din maşină
Un accident spectaculos a avut loc, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în judeţul Vaslui, unde un autoturism în care se aflau un adult şi un adolescent s-a răsturnat. Adultul a fost găsit prins sub autovehicul, iar adolescentul a povestit că s-a aruncat din maşină. Ambii au fost duşi la spital, având numeroase fracturi şi traumatisme.
Evenimentul rutier s-a produs cu puţin înainte de miezul nopţii, în comuna vasluiană Dumeşti, pe drumul naţional 15D, unde un autoturism a derapat şi s-a răsturnat în afara şoselei, într-o intersecţie. Când echipajele de salvare au ajuns la locul accidentului, au găsit un bărbat de 30 de ani prins sub maşină. El era în viaţă şi conştient, iar primele date arătau că a fost aruncat din autoturism în timp ce acesta se răsturna. Bărbatul era, conform primelor declaraţii, şoferul.
Un adolescent de 16 ani, care se afla în autoturism, a fost găsit ieşit din autovehicul. El le-a povestit salvatorilor că s-a aruncat din maşină, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Vaslui. Amândouă victimele, care au multiple fracturi şi traumatisme, au fost preluate de echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.
Cluj: Bătrână de 84 de ani, filmată în timp ce fură un telefon mobil
O femeie în vârstă de 84 de ani, din judeţul Cluj, este cercetată penal pentru furt, după ce a fost filmată în timp ce fură un telefon mobil lăsat pe tejgheaua unui magazin alimentar din municipiul Cluj-Napoca.
”La data de 17 august, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiul Cluj-Napoca au fost sesizaţi de către o femeie de 32 de ani judeţul Sălaj, despre faptul că, la aceeaşi dată, în timp ce se afla în incinta unui magazin alimentar situat pe strada Horea din municipiul Cluj-Napoca, o persoană i-ar fi sustras telefonul mobil. Poliţiştii au identificat şi depistat în scurt timp persoana bănuită de comiterea faptei, fiind vorba despre o femeie, de 84 de ani, din municipiul Cluj-Napoca”, informează, sâmbătă seară, Poliţia judeţeană Cluj. În imaginile postate de presa locală se vede cum femeia vede un telefon pe tejgheaua magazinului şi îl ia. Conform poliţiştilor, telefonul furat a fost recuperat şi restituit posesoarei.
Bărbatul găsit inconştient într-o toaletă publică din Braşov este medic la Spitalul Militar Central
Bărbatul care a fost găsit inconştient într-o toaletă publică din municipiul Braşov este medicul anestezist Cristian Laurenţiu Pleşa, care lucrează la Spitalul Militar ”Carol Davila” din Capitală şi la clinici private. Oficiali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au declarat că Spitalul Militar a făcut verificări şi din stocurile unităţii medicale nu lipsesc doze din substanţa pe care acesta a folosit-o în perfuzia pe care şi-a administrat-o. Spitalul nu a fost solicitat, deocamdată, de Parchet pentru a face o verificare în acest sens, au precizat sursele citate. Medicul Cristian Laurenţiu Pleşa lucrează şi la clinici private, nu doar la Spitalul Militar Central. El are gradul de colonel şi este medic primar ATI.Numele lui Pleşa, care ar avea o relaţie cu una dintre doctoriţele arestate în dosarul care vizează morţile suspecte de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, apare în stenograme, Pleşa fiind, conform unor surse judiciare, una dintre persoanele care discuta cu doctoriţa cum să explice scăderea dozelor de noradrenalină în cazul unor pacienţi.