Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Medic infecționist: Vom trece rapid peste valul 5

Ziarul de Vrancea
5 ian 2022 842 vizualizări

Virgil Musta se arată optimist față de evoluția bolii, dar atrage atenția că numărul redus de cazuri grave din alte țări se poate datora în primul rândul vaccinării mai extinse a populației

Medicul infecționist Virgil Musta spune că vom trece de acest val cu ușurință, deoarece numărul de cazuri va crește rapid, dar vor fi forme ușoare și puține decese. “Numărul de cazuri va crește foarte rapid, pentru că această tulpină este foarte contagioasă. De 70 de ori mai contagioasă decât tulpina Delta, care la rândul ei era contagioasă. Ăsta este un lucru neplăcut, pentru că va crea o mare presiune pe sistemul de sănătate”, a declarat medicul la Antena 3. Pe de altă parte, sunt și vești bune. „Ați văzut, graficul creșterii și scăderii acestor cazuri este unul foarte scurt. În sensul că acestea cresc rapid, ajung la un număr foarte mare, aproape dublu decât numărul din celelalte valuri pandemice, dar și scad, pentru că se epuizează repede. A doua veste bună este că nu sunt atât de multe forme severe și decese. La francezi, la aproape 300.000 de cazuri, au aproximativ 100 de decese pe zi. În Anglia, la peste 200.000 de cazuri, au 60 și ceva de decese. Aparent, studiile arată cu nu ar fi atât de patogen. Doar că trebuie să fim puțin precauți. Pentru că în aceste țări vaccinarea este undeva peste 80%. Noi avem puțin peste 40%. Nici în bolile cu tulpina Delta nu prea apăreau forme severe la pacienții vaccinați, ci la pacienții nevaccinați. Vom vedea dacă ne vom încadra în statistici similare”, a mai spus medicul.

Virgil Musta apreciază că este foarte bine că sunt impuse noi restricții, iar oamenii trebuie convinși să le respecte, pentru că este esențial să fie limitat numărul de cazuri. “Avem posibilități multe la ora actuală, cu câteva condiții. Oamenii să se diagnosticheze precoce. Adică de la primele semne de viroză, pe care unii o consideră o răceală banală, sau gripă, adică dacă te doare gâtul, faci febră, te doare capul, te dor mușchii, oasele, atunci este esențial să te testezi. Se pare că testele antigen sunt mai puțin sensibile pentru tulpina Omicron. Deci recomandat este testul PCR. Dacă este pozitiv, imediat soliciți serviciile medicale pentru administrarea de medicație”, a adăugat medicul Virgil Musta.

Noile restricții intră în vigoare de sâmbătă

Guvernul a adoptat, în ședința de ieri, hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 8 ianuarie, precum și stabilirea măsurilor pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Actul normativ are la bază măsurile propuse în Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, transmite Guvernul prin intermediul unui comunicat. Una dintre modificările aduse de actul normativ se referă la purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise.

Guvernul a menținut și propunerea CNSU privind participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Participarea persoanelor va fi permisă în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.

Peste 6.000 de cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 6.000 de cazuri noi de COVID-19 și au fost raportate 44 de decese. La Terapie Intensivă sunt internați 400 de pacienți, din care opt sunt copii. Dintre cele 44 dedecese, 4 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 la categoria de vârstă 60-69 ani, 16 la categoria de vârstă 70-79 ani și 13 la categoria de vârstă peste 80 ani. 41 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent. Toți pacienții vaccinați – 8 - care au decedat prezentau comorbidități.

Până joi, 58.940 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

Omicron: La 1.000 de persoane infectate, două ajung în stare gravă sau mor

Date din Israel publicate ieri susțin informațiile din ce în ce mai numeroase la nivel mondial potrivit cărora Omicron provoacă o formă de boală mai ușoară decât variantele anterioare ale coronavirusului, chiar dacă această țară s-a confruntat cu un număr record de infecții zilnice.

Numărul total de spitalizări de miercuri a fost 363 de pacienți, după ce Ministerul Sănătății a raportat peste 16.000 de cazuri noi (un nivel record în Israel de la începutul pandemiei), iar numărul pacienților în stare gravă a crescut cu 34 în 24 de ore. În perioada de vârf a valului Delta din Israel, bilanțul zilnic record a fost de peste 11.000 de contagieri, cu o creștere zilnică a numărului celor care se îmbolnăvesc grav de aproximativ 100 și cu 1.300 de persoane spitalizate. “Datele noastre inițiale, care nu sunt încă pe deplin exacte, indică șapte-opt persoane spitalizate la 1.000 de persoane infectate, dintre care două se îmbolnăvesc grav sau mai rău de atât”, a declarat Sharon Alroy-Preis, șefa ministerului sănătății publice.

“Aceasta este o schimbare semnificativă față de Delta, unde s-au înregistrat mult mai mulți - cel puțin 10 bolnavi grav la fiecare 1.000 de infectați”, a mai spus ea.

Peste 2.300 de tineri români vor călători gratuit cu trenul prin Europa

Comisia Europeană a anunțat ieri rezultatele ultimei sale runde de înscrieri pentru DiscoverEU: 60.950 de tineri - între care 2.343 de români - vor primi câte un permis de călătorie gratuit pentru a vizita continentul. Ultima rundă de înscrieri a fost lansată în octombrie 2021, iar candidații selecționați vor călători singuri sau în grupuri de până la cinci persoane între martie 2022 și februarie 2023, pentru o perioadă de până la 30 zile. În conformitate cu Pactul verde, participanții vor călători în principal cu trenul, cu unele excepții pentru a le permite și celor care locuiesc pe insule să participe.

Runda de înscrieri din octombrie a fost deschisă tuturor tinerilor europeni născuți între 1 iulie 2001 și 31 decembrie 2003. În mod excepțional, s-au putut înscrie și tinerii de 19 și 20 de ani, deoarece rundele lor au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19. Dată fiind incertitudinea legată de evoluția pandemiei, tuturor călătorilor li se vor oferi rezervări flexibile prin intermediul unui nou permis mobil de călătorie.

Ce arată autopsia unei paciente moarte în incidentul de la „Victor Babeș„

n expertiza în cazul uneia dintre pacientele moarte în urma defectării instalației de oxigen a TIR-ului ATI de la Spitalul “Victor Babeș“ din Capitală arată că moartea a fost violentă, în condițiile creșterii bruște a presiunii

Moartea uneia dintre pacientele internate în TIR-ul ATI din curtea Spitalului “Victor Babeș“ din Capitală, anul trecut în luna aprilie, a fost violentă, cauzată de creșterea bruscă a presiunii în căile aeriene deja afectate de o formă severă a COVID-19, este concluzia medicului legist. Avocatul Adrian Cuculis este de părere că „trimis să verifice parametrii de funcționare, cu indicații date prin telefon”, un angajat necalificat „a explodat plămânii pacienților”, el susținând că „un muncitor simplu are de tras toata vina”.

Concluziile raportului medico-legal în cazul uneia dintre pacientele moarte în urma unei defecțiuni a instalației de oxigen a TIR-ului ATI de la spitalul „Victor Babeș“ din Capitală sunt acelea că femeia, care avea 66 de ani, a avurt o moarte violentă.

Autopsia realizată în 13 aprilie 2021, la o zi după deces, arată că presiunea a crescut foarte mult în căile aeriene deja afectate de forma severă de COVID-19.  „Moartea a fost violentă. Ea s-a datorat insuficienței respiratorii acute consecința unui pneumotorax bilateral la o pacientă cu bronhopneumonie formă severă COVID-19 în condiții de terapie intensivă, pe suport ventilator, în condițiile creșterii bruște a presiunii în căile aeriene și lezarea parenchimului pulmonar (deja afectat de procesul bronhopneumonic) la un organism cu tare organice, în circumstanțe ce vor fi investigate și pe cale de anchetă. Între lezarea parenchimului pulmonar cu pneumotorax masiv bilateral consecutiv și creșterea presiunii în căile aeriene (trahee, bronhii, alveole) există legătură directă favorizată de afectarea țesutului pulmonar prin bronhopneumonia severă COVID19”, este concluzia medicului legist.

Avocatul Adrian Cuculis este de părere că acesta este „un alt caz în care un muncitor simplu are de tras toata vina”.

„Pe scurt, trimis să verifice parametrii de funcționare, cu indicații date prin telefon, omul necalificat a explodat plămânii pacienților din TIR-ull ATI după care sistemul s-a inchis automat pentru a nu face mai mult rău”, a afirmat Cuculis.

Trei pacienți au murit, în aprilie 2021, după o defecțiune la instalația de oxigen a unității mobile de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeș din București.

Un francez căutat pentru omor în Spania a fost prins în București

Un francez în vârstă de 35 de ani, căutat de autoritățile spaniole pentru omor, a fost prins în București. El fusese dat în urmărire deoarece în luna februarie a anului trecut a lovit o persoană până când a murit și a abandonat-o ulterior pe marginea unei autostrăzi pentru a lăsa impresia că victima decedase în urma unui accident rutier. Bărbatul a fost dus la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, iar procurorul de serviciu a decis reținerea acestuia, pentru 24 de ore.

Francezul va fi prezentat la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă, în vederea predării.

O tânără de 21 de ani, salvată în ultima clipă dintr-un autoturism în flăcări

O tânără de 21 de ani a fost salvată în ultima clipă după un accident rutier pe care l-a produs și în urma căruia autoturismul pe care îl conducea a fost făcut scrum.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Galați, accidentul rutier s-a produs joi dimineață pe DN26, în localitatea Vânători, în jurul orei 3.30, când o tânără a pierdut controlul autoturismului pe care îl conducea. Mașina a lovit un copac și apoi a fost proiectată din nou pe șosea, unde s-a autoaprins.

Tânăra a fost scoasă din mașină inconștientă și i s-a acordat primul ajutor până la sosirea echipajelor SMURD. Ulterior, a fost resuscitată, stabilizată și transportată la Unitatea de Primiri Urgențe Galați. Autoturismul a ars în totalitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.