Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Medic: Cine are o reacție gravă la vaccin ar fi avut și o formă gravă de COVID-19

Ziarul de Vrancea
13 mar 2021 1005 vizualizări

Să „punem în balanță faptul că faci febră sau subfebră, te dor mușchii, te doare capul, ai două zile în care nu ești foarte bine după vaccinare, cu ceea se întâmplă în cazul bolii și cu posibilitatea de a fi printre cei numărați zilnic la decese sau la ATI”, a îndemnat dr. Sandra Alexiu

Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, spune că este normal ca oamenii să aibă temeri în fața vaccinului, dar trebuie puse în balanță eventualele efecte secundare ale vaccinării cu efectele bolii, care pot fi mult mai grave. Medicul arată că o persoană care face o reacție adversă mai puternică la vaccin ar fi putut dezvolta o formă foarte gravă a bolii. Ea a explicat că reacția la vaccin este un indiciu pentru reacția pe care cineva ar putea să o dezvolte în cazul bolii. “Gândiți-vă că o persoană care are o reactivitate imună deosebită și face o reacție adversă crescută la un vaccin înseamnă că ar fi avut o reacție exagerată mai ales în cazul bolii. Așa încât, dacă punem în balanță faptul că faci febră sau subfebră, te dor mușchii, te doare capul, ai două zile în care nu ești foarte bine după vaccinare, cu ceea se întâmplă în cazul bolii și cu posibilitatea de a fi printre cei numărați zilnic la decese sau la ATI, asta cred că ar trebui să fie chestiunea cu care să combatem temerile”, a afirmat dr. Alexiu la DIGI24.

Cherecheș: 30 de persoane din 5 milioane vaccinate cu AstraZeneca au făcut tromboze

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a precizat sâmbătă că, potrivit unui studiu care a analizat efectele vaccinului AstraZeneca, puține persoane au făcut tromboze după ce s-au vaccinat. El citează un studiu potrivit căruia doar 30 de persoane au făcut tromboze din 5 milioane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca. În schimb, 100.000 de persoane au făcut tromboze din 5 milioane care au fost infectate cu COVID-19. “Cred că putem să începem să ne liniștim cu toții”, a scris el pe Facebook.

Alte studii recente arată că vaccinarea reduce semnificativ transmiterea virusului. “Veste bună - tot mai multe studii încep să demonstreze că vaccinul reduce semnificativ transmiterea virusului, nu doar exprimarea simptomelor. Un studiu în Scoția pe mai mult de 190.000 membri de familie a peste 140.000 angajați ai sistemului de sănătate arată că au fost mult mai puține cazuri noi și spitalizări din familiile angajaților vaccinați din sănătate față de familiile angajaților nevaccinați. De asemenea, s-a observat că riscul pentru familii scade semnificativ după rapel, comparativ cu cei vaccinați doar cu prima doză”, a explicat, pe Facebook, Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Deces misterios al unei profesoare fără probleme medicale

Ea a ajuns la spital în ziua rapelului anti-COVID

O profesoară de la Liceul German din Oradea a murit la Spitalul județean din Oradea. Jurnaliștii din presa locală scriu că femeia a ajuns la spital chiar în ziua în care a primit a doua doză din vaccinul Moderna, iar decesul acesteia s-a produs câteva zile mai târziu, soțul femeii afirmând însă că aceasta s-a simțit rău în mai multe rânduri în ultimele săptămâni, fără însă a fi cunoscută cu probleme medicale. Reprezentanți ai spitalului au declarat pentru jurnaliștii locali că în cazul femeii există suspiciunea unei intoxicații cu o substanță necunoscută, excluzând orice legătură cu vaccinul.

Anunțul privind decesul fostei directoare a Liceului Teoretic German “Friedrich Schiller” din Oradea, Adriana Bunea, a fost făcut pe Facebook de către colegii acesteia. „Colectivul Liceului Teoretic German “Friedrich Schiller” anunță cu nemărginită durere, trecerea la cele veșnice a doamnei profesoare Bunea Maria Adriana, director al liceului între anii 2009-2014, un om de ținută morală excepțională, un dascăl dedicat și un coleg apreciat”, au transmis cadrele didactice la la Liceul German Oradea.

Jurnaliștii locali scriu că Adrianei Bunea i s-a făcut rău luni, la câteva ore după ce a primit a doua doză din vaccinul Moderna, iar în aceeași zi a ajuns la spital. Conform sursei citate, în aceeași zi a fost vaccinat și soțul profesoarei, care este de asemenea cadru didactic.

Bihon.ro informează că profesoara a fost dusă la unitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean Oradea în stare de inconștiență, în jurul orei 21:30. Avea pupilele dilatate și o stare generală profund alterată. I s-a făcut dializă însă a suferit o insuficiență multiplă de organe și a murit câteva zile mai târziu, joi seară. „Diagnosticul prezumtiv a fost intoxicație cu substanță necunoscută. Dar nu se poate face o legătură între cele două aspecte. Este puțin probabil să aibă o legătură cu un vaccin. Examenul necroptic va susține sau va infirma diagnosticul de internare. Într-o astfel de situație, în prinicipiu trebuie făcută o autopsie medico-legală”, a declarat Adrian Traian Dușe, directorul Spitalului Județean, pentru Bihon.ro.

Profesor de fizică, soțul femeii a relatat că, în ultimele două săptămâni, soția sa avusese stări de rău repetate, fără precedent, similare unor crize de fiere. În același timp, subliniază că, din cunoștințele sale, soția Adriana nu avea probleme deosebite de sănătate.

Orban o apără pe chelnerița din Master

Președintele PNL Ludovic Orban a afirmat, referitor la scandalul de la Apele Române Iași, că el nu poate ști ce se întâmplă „în câte un colț de țară”, unde numirile în funcții din instituții publice „sunt prezentate deformat”. Orban a spus că chelnerița angajată ca inginer la Administrația Bazinale de Apă Prut-Bârlad a absolvit o facultate și că, studentă fiind, a lucrat ca să se poată întreține. „Faptul că mai apare în câte un colț de țară câte o numire care este prezentată într-un mod deformat – aicea dați-mi voie să vă spun: persoana care este prezentată ca și chelnerița de la Apele Române de fapt a terminat o facultate. În facultate a trebuit să muncească. În Statele Unite jumătate din studenți muncesc, ca să poată să se întrețină pe perioada studiilor. Și la noi sunt oameni din familii mai sărace care nu au posibilitatea părinții lor să îi țină la studii și care trebuie să muncească. Că se duc chelneri sau se duc în altă activitate pentru a putea să obțină veniturile necesare pentru susținerea studiilor, eu zic că este de lăudat, nu este de condamnat”, a afirmat Ludovic Orban sâmbătă după amiază.

El a adăugat că își dorește ca PNL să fie „apreciat” după cei care dețin funcții publice, cum ar fi președintele, premierul, miniștrii ori primarii PNL.

O fostă chelneriță la barul Master din Iași a fost angajată la Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad, la departamentul care se ocupă de apărarea inundațiilor, fără a avea o minimă pregătire în domeniu, a dezvăluit la începtul lunii februarie recorder.ro.

Azi începe etapa a III-a de vaccinare

Aproximativ 500.000 de persoane s-au înscris pe platforma de vaccinare

Premierul Florin Cîțu a reamintit, ieri, într-o postare pe Facebook, că etapa a III-a de vaccinare începe luni, subliniind că vaccinarea nu este obligatorie, dar este singura soluție pentru a reveni la normalitate cât mai curând. “Este foarte simplu. Dacă doriți să vă vaccinați, înscrierea se face prin intermediul listelor de așteptare. Peste 1,5 milioane de beneficiari sunt înscriși pe platforma electronică, din care aproximativ 500.000 sunt din rândul populației generale. Programarea se face online sau prin call center! Apoi veți primi notificarea locului disponibil în centrul pentru care ați optat. Vaccinarea nu este obligatorie, dar este SINGURA soluție pentru a reveni la normalitate cât mai curând. Împreună învingem pandemia!”, a scris premierul pe Facebook.

În primele două etape a fost vaccinat personalul medical, alături de personalul esențial, de persoanele peste 65 de ani și de bolnavii cronici.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că, din 15 martie, devin disponibile listele de așteptare pentru programarea la vaccinare. În platformă vor fi vizibile, pentru beneficiari, atât centrele de vaccinare deja existente, cât și cele care vor fi operaționalizate în aprilie. Dacă o persoană nu găsește locuri disponibile în centrul de vaccinare ales, se poate înscrie pe lista de așteptare, locurile care devin disponibile urmând să fie ocupate de cei înscriși pe listă, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din populația cu risc și 25% lucrători din domenii esențiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a.

PNL vrea un ziarist de la Antena 3 la conducereaTVR

Liberalii i-au propus lui Radu Tudor funcția de președinte director general al TVR, au declarat pentru site-ul G4Media.ro surse politice. Contactat de site-ul G4Media.ro, realizatorul emisiunii Punctul de Întîlnire de la Antena 3 nu a dorit să comenteze. El a confirmat, ulterior, că a avut discuții cu lideri liberali. Pe de altă parte, șeful PNL, Ludovic Orban, a negat existența negocierilor.

Radu Tudor (50 de ani) a debutat în televiziune la TVR în 2002 iar până în 2004 a fost consilier al fostului director TVR, Valentin Nicolau. Ca jurnalist s-a remarcat în zona analizei militare. La Antena 3 a făcut notă discordantă față de linia generală a postului.

Familie, evacuată din bloc pentru că a aruncat gunoiul pe geam

O familie va fi evacuată dintr-un imobil cu locuințe sociale din Pitești deoarece a aruncat gunoi de la geam de mai multe ori, relatează Mediafax. Polițiștii locali au supravegheat zona și au filmat momentele în care resturile erau aruncate pe fereastră. Familia a fost amendată de două ori din acest motiv.

Inițial, echipele Primăriei Pitești au făcut curățenie în cartier, însă gunoaiele au reapărut în scurt timp. În zonă au fost montate camere de supraveghere și, astfel, autoritățile au aflat că locatarii aruncă gunoiul pe geam. „Este a treia oară în care familia din blocul cu locuințe sociale din G1 este surprinsă de camera video cum aruncă gunoaie pe fereastră! De la 1 aprilie, locatarii apartamentului supravegheat nu vor mai putea locui în G1. Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului va cere în instanță evacuarea familiei și recuperarea sumei de 4566 de lei, cât datorează municipalității Pitești la chirie și întreținere”, au anunțat reprezentanții Primăriei Pitești.

Cod galben de ploi abundente și ninsori, începând de luni

Meteorogii anunță cod galben de ploi și ninsori în mai bine de jumătate de țară, inclusiv în Moldova, începând de luni, 15 martie, ora 14:00, până pe 17 martie, ora 20:00.

În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații în toate regiunile, local însemnate cantitativ în sud, est, centru și la munte. Se vor acumula cantități de apă de peste 25…30 l/mp și, pe arii restrânse, 40…60 l/mp. Vor fi ploi (mai ales averse cu descărcări electrice, luni după-amiază, în sud-est), ce se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, luni spre marți (15/16 martie), în toată zona de munte și în Transilvania, unde stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. În Moldova, la început vor fi ploi abundente, iar începând de marți (16 martie) vor predomina ninsorile, însemnate cantitativ îndeosebi în zona deluroasă.

Nicușor Dan excude o candidatură la prezidențiale în 2024

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat că își dorește încă un mandat la PMB și nu se pune problema să candideze în 2024 la prezidențiale. El a precizat și că nu este interesat pentru moment să devină membru al PNL. “PNL este partenerul meu, eu sunt primar al Bucureștiului, PNL, împreună cu USR-PLUS, face majoritatea în Consiliul General, așa cum USR-PLUS este partenerul meu în administrarea Bucureștiului, aceasta este situația de fapt. În momentul acesta nu mă gândesc decât cum să rezolvăm problemele Bucureștiului. Pentru moment, preocuparea mea este strict administrativă. Ca să iei o astfel de decizie trebuie să faci un proces de reflecție pe care în momentul de față nu-mi permit, adică toată energia este pe partea administrativă”, a declarat, ieri, Nicușor Dan. Întrebat dacă va candida la alegerile prezidențiale din anul 2024, edilul a spus: “Nici nu se pune problema”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.