Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Medic ATI: Am predat garda cu câțiva pacienți, acum am preluat-o plină

Ziarul de Vrancea
8 ian 2022 802 vizualizări

Un doctor din Timișoara spune că numărul de spitalizări cauzate de COVID a explodat în ultima săptămână n noi restricții au intrat în vigoare în România începând de sâmbătă

Medicul ATI Amin Zahra, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, afirmă, într-o postare pe Facebook, că în urmă cu o săptămână a predat garda având puțini pacienți, iar acum secția este plină, în contextul creșterii numărului cazurilor de COVID-19. El relatează că printre cei internați a fost și un cuplu, soția fiind internată pe secția ATI la 5 minute după decesul soțului. Un alt caz, este cel a unui fiu aflat în terapie intensivă, iar tatăl său la morgă. “Din păcate, nu sunt titluri de filme horror este doar realitatea pe care noi o trăim și voi o ignorați în fiecare zi!”, scrie medicul, adăugând: “Cumva, era de așteptat ca numărul cazurilor să explodeze după relaxarea pe care ați avut-o de sărbători!”

El îi critică pe cei care, în perioada sărbătorilor, nu au respectat restricțiile destinate prevenirii răspândirii COVID-19. “Și dacă tot a fost “super mega” distracție pe 2 m de pârtie bot în bot, să umplem spitalele acum, că prea multe locuri libere sunt...Doar zic! Sper să nu aveți nevoie de un “aer” mai special! ... Sau aveți acest curaj, pentru că sunteți “vaccinați” cu 3 doze și acum ați devenit imuni?! Unii dați dovadă de multă ignoranță și vă gândiți doar la cum să vă contraziceți cu medicii și să le arătați că vă pricepeți la toate!!”, conchide Amin Zahra.

Mahler: Este extrem de dur să vezi oameni care înainte de COVID își creșteau nepoții, iar după COVID nu pot să se ridice să bea apă

Managerul Institutului „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, afirmă că sunt multe cazuri de „long COVID” - situația când infecția trece, dar simptomele și sechelele persistă - iar la spitalul pe care îl conduce vin acum mulți pacienți pentru evaluare post-COVID. „Din fericire, o mare parte din pacienții care au avut o mare afectare pulmonară recuperează foarte bine funcția pulmonară și leziunile pulmonare se remit. Este însă extrem de important ca oamenii să vină la control, evaluarea să fie individuală”, a subliniat dr. Beatrice Mahler, la Digi24.

Pe de altă parte, conform medicului, sunt și persoane care, după o formă critică de boală, care au necesitat spitalizări de lungă durată, ajung să petreacă și post-COVID perioade lungi în spital, au infecții respiratorii importante, care se remit foarte greu la tratament și, practic, pentru ei viața s-a schimbat în totalitate. “Este extrem de dur să vezi și să stai de vorbă cu oameni care înainte de COVID își creșteau nepoții, iar după COVID nu pot să se ridice să bea o cană cu apă”, a mărturisit dr. Beatrice Mahler. Întrebată care a fost cea mai lungă spitalizare la „Marius Nasta”, managerul a spus că au fost mai mulți pacienți care au stat internați în jur de două luni.

Sinteza noilor măsuri

Guvernul a prezentat ieri o sinteză a noilor măsuri de prevenire a răspândirii virusului, în funcție de domeniile de activitate. Astfel, purtarea măștii a redevenit obligatorie și în aer liber începând de sâmbătă și nu vor mai fi permise măștile textile, ci doar cele tip medical sau FFP2. „Izolarea este 7 zile pentru pozitivii care sunt vaccinați și 10 pentru cei care nu sunt vaccinați”, a mai precizat sursa citată. Persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile nu intră în carantină la sosirea în România dacă vin din state UE, indiferent de zona în care sunt clasate acestea (verde, galbenă, roșie). Aceste persoane nu intră în carantină la sosirea în România din state terțe, indiferent de zona în care sunt clasate acestea, dacă prezintă rezultatul negative al unui test RT-PCR nu mai vechi de 48 de ore. Persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile fac 5 zile de carantină dacă vin din state terțe și nu prezintă rezultatul negative al unui test RT-PCR nu mai vechi de 48 h. De asemenea, ele fac 5 zile de carantină dacă sunt contact direct cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2 sau 7 zile de izolare pentru persoanele care sunt pozitive cu SARS-CoV-2.

Accesul în centrele și parcurile comerciale, muzee, biblioteci, librării și cinematografe este permis persoanelor vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea, „activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00 în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”.

Unde a dispărut gripa?

n cazurile au scăzut spectaculos în acest sezon

Odată cu luna ianuarie, în România venea și epidemia de gripă, în alți ani. În ianuarie 2020, pe vremea aceasta, România se pregătea pentru declararea epidemiei de gripă, pentru al doilea an consecutiv. Poate părea greu de crezut acum, dar epidemiile de gripă de la începutul anilor 2019 și 2020 s-au soldat cu mii de cazuri și câteva sute de morți în țara noastră. Unul din 3 adulți români bolnavi de gripă a avut nevoie de spitalizare în sezonul rece 2018-2019 și, chiar dacă puțină lume își mai amintește acum acest lucru, autoritățile declarau oficial epidemie de gripă în România, pentru al doilea an consecutiv, pe 6 februarie 2020, cu doar 20 de zile înainte de confirmarea primului caz de infectare cu noul coronavirus în țara noastră. Conform statisticilor Institutului Național de Sănătate Publică, 199 de decese au fost înregistrate în România la persoane diagnosticate cu gripă în sezonul 2018-2019 și 187 decese în sezonul anterior (2017-2018).

Numărul cazurilor de gripă și al infecțiilor respiratorii (altele decât COVID-19) este în ușoară creștere față de anul precedent, dar departe de cifrele dinaintea pandemiei. În România, de la începutul acestui sezon rece, au fost confirmate în laborator doar 6 cazuri de gripă și nu s-a înregistrat niciun deces.

Pana la data de 02.01.2022 (cea mai recentă centralizare efectuată de INSP) au fost vaccinate împotriva gripei 1.173.293 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. Grupele considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire de gripă, care beneficiază gratuit de vaccin la medicul de familie, sunt: personal medical, copii și adulți cu boli cronice - respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, femei gravide, persoane cu vârsta de peste 65 ani și bătrâni instituționalizați.

Pandemia cu un virus respirator cu rată de transmitere mai mare decât cel gripal a făcut ca epidemia de gripă să fie o vreme dată uitării, însă infecția cu virusul gripal prezintă asemănări izbitoare cu virusul care ne-a dat tuturor viața peste cap în ultimul an și jumătate. Gripa sezonieră este o infecție respiratorie acută provocată de virusuri gripale care circulă la nivel mondial și este prezentă de-a lungul anului în ambele emisfere, dar cu caracter sezonier (circulația virusurilor gripale este accentuată în sezonul rece și redusă semnificativ în perioadele calde).

Boala cauzată de aceste virusuri diferă ca severitate, dar în unele cazuri poate duce la spitalizare și deces, mai ales la persoanele care au suferințe cronice sau cărora le scade capacitatea naturală de rezistență la infecții, însă poate afecta și persoanele sănătoase. Cei mai mulți pacienți se recuperează într-o săptămână, fără îngrijire medicală specială, dar boala poate fi extrem de periculoasă și chiar fatală în special pentru cei din grupele de risc.

Un preot le cere enoriașilor să nu mai dea bani pe coroane: “Sunt bani arși”

Preotul George Piț din Slimnic, o comună de lângă municipiul Sibiu, le propune oamenilor să renunțe la achiziția de coroane, atunci când moare cineva în comunitate, considerând că “sunt bani arși” și le propune să existe o cutie în care să se strângă bani pentru familii.

Cerința preotului face parte dintr-o inițiativă tot mai prezentă în comunități. Astfel de decizii s-au luat în mai multe parohii din țară de cele mai multe ori, membrii familiei îndoliate susținând că nici nu știu din partea cui sunt coroanele și nici nu citesc mesajele de pe panglicile atașate. El a făcut această propunere pe pagina sa de Facebook și spune că are acordul și celorlalți preoți ortodocși din comună.

“Aceste coroane după trei-patru săptămâni trebuie aprinse la groapa de gunoi, iar dacă sunt și din plastic acestea emană un fum înecăcios prin care se poluează aerul pe care îl respirăm. Eliminăm astfel și poluarea, care este un aspect foarte important. Sigur a fost emisă și părerea că această schimbare nu se poate face brusc, dar cu perseverență, probabil că în câțiva ani această schimbare se va generaliza. Bineînțeles pentru familie sau în onoarea răposatului poate fi dusă și o simplă floare, nu e neapărată nevoie o coroană”, a scris preotul.

El propune să fie scrise anunțuri la biserici prin care oamenii să fie înștiințați de noul obicei. “În acest sens s-a propus realizarea unei cutii speciale pe care să fie scris textul <ajutor pentru familie> cutie care să însoțească sicriul răposatului în cele două sau trei zile de priveghere creștinească. Să luăm seama și să schimbăm în bine lucruri care pot fi schimbate prin decizii înțelepte”, a mai scris preotul.

Femeie, reținută după ce și-a snopit în bătaie fetița de doi ani

Femeia care și-a bătut fetița în vârstă de doi ani și a amenințat-o că o omoară, imaginile fiind postate pe o rețea de socializare, a fost reținută pentru 24 de ore, a anunțat Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Constanța.

Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a transmis, sâmbătă seara, că în urma apariției în spațiul public a unor imagini în care se observă cum o femeie agresează o fetiță, polițiștii au început verificările. “Este vorba despre o femeie, de 29 de ani, din municipiul Constanța, iar minora agresată, în vârstă de doi ani, este fiica acesteia”, a precizat IPJ Constanța. Sursa citată menționează că, din primele cercetări, pare că filmarea ar fi din luna decembrie a anului 2021. Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie, totodată fiind emis, pe loc, un ordin de protecție provizoriu împotriva mamei.

 “Polițiștii au înștiințat D.G.A.S.P.C. Constanța, iar întrucât tatăl nu se află în țară, minora, împreună cu frații acesteia, de 5, respectiv 8 ani, au fost preluați de reprezentanții instituției, în vederea dispunerii măsurilor de protecție socială”, a mai transmis IPJ Constanța.

În imaginile apărute pe o rețea de socializare se observă cum femeia o lovește în mod repetat pe fetiță și o amenință că o omoară pentru că seamănă cu tatăl ei.

Cu ce rugăciune se sfințește un Lamborghini

Preotul care a fost chemat de un tânăr din Sibiu să-i sfințească de Bobotează o mașină marca Lamborghini a explicat că mulți șoferi îi cer acest lucru pentru a se feri de accidente rutiere. “Eu când merg la Bobotează, omul mă roagă ca să-i sfințesc și mașina sau îmi zice că și-a cumpărat o mașină nouă și mă întreabă dacă pot să o sfințesc. Este o rugăciune specială”, a declarat preotul Ciprian Creangă.

Părintele a spus că mulți șoferi apelează la ajutorul preoților să le sfințească mașinile, ca să nu fie victimele vreunui accident rutier. Există chiar o “Rugăciune de binecuvântare a mașinii”, în care se precizează la un moment dat următoarele: “Și luând preotul apa sfințită, stropește cu ea mașina zicând: Se binecuvintează mașina aceasta prin stropire cu apă sfințită, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin”, potrivit preotului Ciprian Creangă.

Fostul deputat și europarlamentar Attila Kelemen a murit la 73 de ani

Fostul lider al UDMR Mureș și deputat în cinci legislaturi în Parlamentul României, Attila Béla Ladislau Kelemen, s-a stins din viață, a anunțat, sâmbătă, Asociația Chinologică Mureș, al cărei președinte de onoare era.

Attila Béla Ladislau Kelemen, în vârstă de 73 de ani, a avut cinci mandate de deputat în Parlamentul României, până în anul 2016. În perioada 1996-2004 a fost liderul grupului UDMR din Camera Deputaților. A fost președinte și vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. În 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană, a fost europarlamentar.

Attila Kelemen era arbitru internațional în cadrul Federației Chinologice Internaționale. A fost vicepreședinte în Colegiul Medicilor Veterinari din România, vicepreședinte al Federației Ecvestre Române și membru în JokeyClub România.

“Mentalistul” Radu Ștefan Simion, prins drogat cu cocaină la volan

Semifinalistul ultimului sezon la emisiunea Românii au Talent Radu Ștefan Simion a fost depistat pozitiv cu cocaină în București, în timp ce se afla la volan, susțin surse G4Media. Agenții Brigăzii Rutiere l-a oprit pe specialistul în numere de magie pe Str. Barbu Văcărescu, vineri la ora 23. A fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv pentru consumul de cocaină. Polițiștii i-au deschis dosar penal.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.