Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Meciul anului în PSD. Strategiile celor două echipe

Ziarul de Vrancea
20 sep 2018 524 vizualizări

Paradoxal, ambele tabere se amenință între ele cu pierderea guvernării n premierul Dăncilă va avea un cuvânt greu de spus

Liviu Dragnea ar vrea ca premierul Viorica Dăncilă să amenințe cu demisia în Comitetul Executiv de vineri, astfel încât grupul răzvrătiților din PSD să facă un pas înapoi, de frică să nu piardă guvernarea, susțin surse din partid citate de Adevărul. Astfel, Dragnea va exploata în CEX tema ieșirii de la guvernare și le va reaminti baronilor că demisia lui Ponta din urmă cu trei ani i-a scos de la Putere. Sursele citate susțin că Viorica Dăncilă, deși fidelă liderului PSD, refuză momentan să intre în jocul lui Dragnea. Oficial, premierul nu vrea să se poziționeze de partea niciunei tabere din partid, însă neoficial Paul Stănescu – unul dintre “puciști” - susține că Dăncilă e de partea sa și că nu-și va da demisia din fruntea Guvernului. „Principalul mesaj cu care Dragnea va merge în CEX va fi: «dacă mă dați jos, pierdeți guvernarea!». E foarte important ce va spune premierul. Dacă Dăncilă își va pune demisia pe masă, Dragnea va câștiga războiul, căci nimeni din PSD nu e dispus să iasă de la guvernare, chiar dacă nu-l suportă pe Dragnea. Dacă Dăncilă va spune că e dispusă să continue ca premier, atunci Dragnea are șanse mici să rămână în fruntea partidului“, au explicat sursele citate.

Atacul din Cameră

De partea cealaltă, și grupul disidenților va amenința cu ruperea majorității, deci pierderea guvernării. Adrian Țuțuianu, vicepreședinte PSD și unul dintre semnatarii care și-au asumat scrisoarea anti-Dragnea, spune că există riscul ca o serie de parlamentari social-democrați să plece la alte formațiuni dacă Dragnea rămâne în fruntea PSD. În plus, Paul Stănescu, cel care conduce revolta anti-Dragnea, are o mare influență asupra liderilor PSD din teritoriu: ca ministru al Dezvoltării, Stănescu distribuie banii către primarii PSD și președinții de Consilii Județene. Practic, Paul Stănescu face exact ce a făcut Liviu Dragnea înainte să ajungă președintele PSD.

Surse citate de site-ul g4media.ro arată că opozanții lui Dragnea intenționează să demareze cât mai curând, posibil chiar săptămâna viitoare, procedura de demitere a acestuia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Potrivit acestora, sunt luate în calcul mai multe scenarii: 1. Liviu Dragnea demisionează vineri de la șefia PSD și a Camerei / 2. Demisionează de la șefia PSD, dar nu și de la Cameră și 3. Refuză să demisioneze din ambele funcții. În oricare din ultimele două variante, este luată în calcul demararea procedurii parlamentare pentru schimbarea președintelui Camerei Deputaților: liderul grupului PSD va face solicitarea de demitere a lui Dragnea, urmează votul secret, cu bile, în plen, iar apoi alegerea noului președinte. În acest moment ar fi vehiculate două nume drept posibile alternative la Liviu Dragnea: liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu, și fostul premier Mihai Tudose, ambii vârfuri de lance în ofensiva de detronare a actualului lider social-democrat.

“Suntem undeva la vreo 80 de deputați”

Vicepreședintele PSD Adrian Țuțuianu a declarat miercuri seară la B1 Tv că 50 de parlamentari de la organizații puternice au semnat acest document, iar numărul acestora continuă să crească. Deputatul PSD de Botoșani Răzvan Rotaru a declarat, ieri, la Digi 24, că se numără printre parlamentarii semnatari ai scrisorii, iar numărul acestora este mult mai mare. "Da, aș putea să spun că sunt între cei 50. Eu zic că suntem mai mulți de 50. Suntem undeva la vreo 80 de deputați (PSD are 149 de deputați - n.r.) care susținem această schimbare în interiorul partidului pentru a însănătoși acest partid. Pentru că, la acest moment, partidul suferă foarte mult, ne prăbușim în sondaje și oamenii nu mai țin cont de măsurile bune pe care le luăm, cât timp partidul se duce foarte în jos în toate măsurătorile care sunt făcute. Iar liderul partidului este sub partid cu mult. De aceea, cred că Dragnea ar trebui să facă un pas înapoi și să lase loc unei echipe care vrea să construiască acest partid și să-l ducă acolo unde îi este locul, cât mai sus, să depășim 35-40% pentru viitoarele alegeri”, a afirmat deputatul PSD de Botoșani.

Rotaru a spus că Liviu Dragnea ar trebui să înțeleagă că fără partid "nu ar fi ajuns unde a ajuns și dacă vrea binele partidului cu adevărat trebuie să facă acel pas în spate și să demonstreze că este bărbat".

El a susținut și că organizația județeană PSD Botoșani nu îl susține pe Liviu Dragnea și că președintele filialei, senatorul Doina Federovici, a luat singură decizia de a-și afirma sprijinul pentru liderul PSD, fără a se consulta cu ceilalți membri de partid.

USR a depus la Parlament primele 300.000 de semnături pentru inițiativa ”Fără penali în funcții publice”

 “Mi-e greu să anticipez când se va ajunge la vot și la referendum”, a recunoscut liderul USR

USR a depus, ieri, la Parlament primele 300.000 de semnături pentru inițiativa ”Fără penali în funcții publice” din cele un milion de semnături strânse. Președintele USR, Dan Barna, a anunțat că vineri vor fi depuse celelalte 6-7 sute de mii de semnături și se intră în etapa a treia - cea parlamentară. El a precizat că, în acest moment, obiectivul USR în Parlament va fi să aducă această inițiativă în plenul Parlamentului pentru a fi votată și pentru a se ajunge la referendum. ”Cu această majoritate, mi-e greu să anticipez când se va ajunge la vot și la referendum, dar ceea ce pot eu să promit este că atunci când USR va ajunge la guvernare, ceea ce probabil se va întâmpla din 2020, fără penali va fi o prioritate zero”, a subliniat Dan Barna.

Liderul USR a precizat: ”Noi practic ne propunem ca la articolul 37 din Constituție să mai adăugăm un alineat care sună în felul următor, foarte simplu și foarte concis: «Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților și Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării»”.

Dosar cu semnături pierdut de o primărie, găsit după ce presa s-a interesat de subiect

Dosarul cu semnăturile strânse de USR în comuna arădeană Pilu, în cadrul campaniei ”Fără penali în funcții publice”, care fusese pierdut în urmă cu aproximativ o săptămână de către responsabilii Primăriei, a fost găsit, ieri, la scurt timp după ce News.ro a luat declarații celor implicați.  Primarul afirmă acum că ”dosarul era băgat în alt dosar și s-a făcut o căutare mai atentă”. Semnăturile au fost atestate pe loc de către oficiali și trimise cu mașina la USR Arad. La doar câteva minute după ce News.ro a publicat știrea despre dosarul cu semnăturile USR pierdut de Primăria Pilu, primarul Dan Drăgan a anunțat că a mai făcut o căutare și a găsit dosarul.”Am cerut să fie căutat bine și a fost găsit în alt dosar, nu a fost observat anterior. Am făcut toate procedurile și l-am trimis imediat pe viceprimar la Arad pentru a-l preda celor de la USR”, a spus primarul.Întrebat de ce nu s-a făcut această căutare de o săptămână, de când s-a transmis informația la USR că a fost pierdut dosarul, primarul a spus: ”Habar nu am de ce nu l-au mai căutat...”Senatorul USR Arad, Adrian Wiener, a declarat că nu va fi depusă nicio plângere, deși ”este o situație gravă, fiind vorba de expresia materială a voinței cetățenilor”. ”Punem incidentul pe seama incompetenței și harababurii care cararcterizează în general administrația locală. Nu vom depune plângere”, a spus Wiener.

 

Creatoarea seriei "Divergent" vine la FILIT Iași

Scriitoarea Veronica Roth, numărul 1 în topul The New York Times al celor mai bine vânduți autori, pentru Trilogia "Divergent” (Divergent, Insurgent, Experiment), va fi prezentă la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași - FILIT în perioada 3-7 octombrie, anunță organizatorii. Trilogia "Divergent" a fost adaptată într-o serie de filme, cu actorii Shailene Woodley și Theo James în rolurile principale. Filmele s-au bucurat de un imens succes în întreaga lume, cu încasări de sute de milioane de dolari și cu numeroase premii și nominalizări. Un alt volum al autoarei, "Pecetea Morții", publicat în ianuarie 2017, a intrat direct pe locul 1 în lista The New York Times a celor mai bine vândute cărți, rămânând în această poziție vreme de optsprezece săptămâni. “Cumpăna destinelor”, cea de-a doua parte a seriei "Pecetea Morții", a debutat de asemenea pe primul loc în listă și continuă să atragă un număr uriaș de cititori.

Veronica Roth a debutat la vârsta de 22 de ani și a scris primul volum din seria care avea să o facă celebră, "Divergent", în timp ce urma cursurile Universității Northwestern, unde a absolvit cu magna cum laude. Cărțile sale au primit mai mulți ani la rând Premiul "Goodreads Choice pentru cea mai bună carte fantasy și SF pentru tineri”. Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) va reuni anul acesta cunoscuți scriitori din țară și din străinătate în perioada 3-7 octombrie, în cadrul unor evenimente deschise publicului larg.

O ambulanță a spulberat o vacă pe traseu

Un echipaj medical ce a plecat din Botoșani cu destinația Iași a lovit pe drum o bovină. În urma incidentului nu au fost înregistrate victime omenești însă ambulanța a fost avariată și nu a mai putut ajunge la spitalul din Iași. Bovina a murit în urma impactului. Accidentul rutier a avut loc azi dimineață, în preajma localității Popricani. În timp ce transporta un pacient către un spital din Iași, în fața ambulanței plecate din Botoșani a apărut o vacă, animalul fiind lovit în plin. Ulterior incidentului membrii echipajului medical au cerut ajutor la Iași, la fața locului fiind trimisă o altă ambulanță cu medic. Pacientul a fost preluat și dus, astfel, la o unitate spitalicească din Iași. Cazul a intrat în vizorul reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Iași, care au deschis o anchetă. Aceștia îl vor amenda pe stăpânul animalului nesupravegheat. Tot săteanul ar putea fi obligat să achite și cheltuielile de reparare a ambulanței

Orban, audiat la DNA în urma unei plângeri făcute de Cataramă

Liderul PNL, Ludovic Orban, a fost audiat, ieri, la Direcția Națională Anticorupție, afirmând că a fost chemat în urma unei plângeri depuse de către Viorel Cataramă, care contestă excluderea sa din partid. El a spus că nu vede niciun motiv pentru depunerea unei sesizări împotriva sa la DNA și că nu are niciun motiv de îngrijorare, acuzându-l pe Cataramă că înțelege să facă politică într-un mod josnic. "Dacă domnul Cataramă crede că își poate rezolva situația din partid făcând sesizări la DNA, este problema lui. Contestă decizia de excludere și decizia Consiliului Național. A fost exclus pentru că vreo patru luni de zile a atacat sistematic conducerea partidului, pe mine personal, deciziile partidului", a declarat liderul PNL. În 9 iulie, Ludovic Orban a anunțat că Viorel Cataramă, prim-vicepreședinte PNL Sector 2, a fost exclus din partid. Decizia a fost luată în Biroul Executiv la propunerea lui Orban, care a invocat atacurile lui Cataramă la adresa partidului și a explicat că au fost aplicate prevederile legale "pentru cine vorbește în afara partidului și nu respectă deciziile acestuia".

Botoșani: Profesor acuzat de violarea unei eleve, reținut de polițiști

Un profesor din Botoșani a fost reținut pentru 24 de ore de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale sub acuzația de viol, a anunțat, ieri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean, Maria Carp. Potrivit sursei citate, bărbatul, de 49 de ani, din municipiul Botoșani, este acuzat că pe 3 septembrie ar fi întreținut un raport sexual normal cu o minoră de 15 ani, prin constrângerea fizică și morală a acesteia. "În cauză se continuă cercetările, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, sub aspectul comiterii infracțiunii de viol, iar în cursul zilei de astăzi (n.r.- joi) bărbatul va fi prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă", a afirmat Carp.

Elena Udrea, aflată în Costa Rica, a născut o fetiță

Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, aflată în Costa Rica, a născut, ieri, o fetiță, a anunțat Adrian Alexandrov, logodnicul Elenei Udrea. Adrian Alexandrov a scris, pe Facebook, că Elena Udrea se simte bine. "Astăzi, ora 14:00, micuța Eva Maria s-a hotărât să ne ia prin surprindere și a venit pe lume! Sunt un tătic fericit și avem o fetiță frumoasă și sănătoasă ( se pare că seamănă cu tati). Elena se simte bine, iar sarcina a decurs normal.  O bucurie greu de descris în cuvinte. Abia aștept să îmi țin fetița în brațe, și le doresc tuturor să aibă parte de astfel de momente fericite, pentru că un copil este o Binecuvântare!", spune logodnicul Elenei Udrea. Udrea afirma în interviul acordat Viva în luna septembrie că va naște după data de 23 octombrie. Elena Udrea a fost condamnată în 5 iunie de instanța supremă la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu în dosarul "Gala Bute" și se află în Costa Rica din luna februarie, fiind dată în urmărire. Avocatul Elenei Udrea Veronel Rădulescu spune că nu mai există nicio șansă ca aceasta să fie extradată, acum că a născut, întrucât copilul va primi cetățenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă. „Nu există nicio șansă să fie extrădată, pentru că fetița va primi cetățenie costaricană, iar statul Costa Rica protejează copiii și nu permite separarea fetiței de mamă. Noi avocații vom continua demersurile și sperăm să obținem o soluție de anulare a acestei decizii abuzive”, a declarat pentru News.ro avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.