Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Mărturie: Dacă stingătorul din Colectiv ar fi funcționat, focul era stins

Ziarul de Vrancea
19 nov 2019 1992 vizualizări

Marian Moise, unul dintre pirotehniștii care au montat artificiile din clubul Colectiv, a recunoscut în fața instanței că nu a făcut instructajul tehnic înainte de eveniment, chiar dacă legislația îl obliga. El a mărturisit, totodată, că nu a verificat stingătorul care era poziționat în apropierea artificiilor și că, dacă acesta ar fi funcționat, focul ar fi putut fi stins.

La Tribunalul București a avut loc ieri un nou termen în dosarul Colectiv, iar Marian Moise a dat o amplă declarație în fața judecătorului privind montarea și lansarea artificiilor în club. “Am văzut niște boxe în lateralul scenei și am decis să le montăm deasupra lor, mai ales că era și un stingător acolo. Un angajat al clubului, când a venit și a văzut ce facem, ne-a spus să nu montăm acolo pentru că era un tavan de lemn fals. Deși spațiul ne permitea, am ales să montăm pe lateralul schelei metalice, angajatul clubului nemaintervenind. Modul în care am montat articolele pirotehnice - eu spun că am respectat cerințele legale și ghidul pirotehnistului. Din experiența mea, dacă observam că o primă jerbă depășea distanța de 3 metri, pe a doua nu o mai lansam. I-am dat telecomanda pentru jetul de CO2 domnului Adrian Rugină și așteptam să le inițiem. Eu urma să activez artificiile. Înainte de a activa artificiile, am apreciat că prezența stingătorului de la boxe e suficientă pentru stingerea unei jerbe care nu are putere calorică. Eram la un metru de stingător”, a relatat Moise.

„Am luat o sticlă de bere și am încercat să arunc pe stâlp, însă nu a ajuns la flacără”

Potrivit acestuia, la prima jerbă nu au ajuns scântei la stâlp, ci doar deasupra spectatorilor. “Totul a părut că a funcționat normal pe partea respectivă. Am verificat de ce nu porniseră celelalte jerbe și am observat că firele erau legate în paralel și am schimbat legăturile din paralel în serie și urma să acționez două butoane. După ce am activat butoanele, au pornit toate jerbele. Totul a părut normal și, de unde eram eu, nu am văzut ca scânteile să ajungă la stâlp. În momentul în care jerbele erau aproape de stingere și m-am aplecat pentru a întrerupe curentul electric, când m-am ridicat am văzut o flacără pe stâlpul din stânga. Nu pot aprecia cauza ce a generat acea flacără. Flacăra am văzut-o imediat ce m-am aplecat. Jerbele erau stinse”, a susținut pirotehnistul. Moise i-a spus judecătorului că, dacă stingătorul care se afla în apropierea artificiilor ar fi funcționat, focul ar fi fost stins “cu siguranță”. El a mai afirmat că avea obligația să aducă un stingător, dar a considerat că există cel din club și că al firmei a rămas în mașină. “Am văzut o flacără mică inițial, de dimensiunea unui punct. M-am întors să iau stingătorul după ce am văzut flacăra de grosimea unui pumn, dar am observat că deja îl luase cineva care apăsa pe clapetă, dar nu scotea nimic. După părerea mea, stingătorul nu a funcționat. Dacă acel stingător, la acel moment, ar fi funcționat, focul acela ar fi fost stins cu siguranță. Am luat o sticlă de bere de la un spectator și am încercat să arunc pe stâlp, însă nu a fost suficient lichid și nu a ajuns la flacără. Când am văzut cât de mult s-a întins pe tavan, am decis, ca celelalte persoane, să ies din club”, a menționat Marian Moise. El a adăugat că legislația obligă la efectuarea unui instructaj tehnic, însă nu își amintește să fi făcut pentru evenimentul din Colectiv.

În acest proces sunt judecați patronii clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu; Daniela Niță - patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), Marian Moise (pirotehnist), precum și persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

De asemenea, au fost trimiși în judecată fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajați din cadrul primăriei: Aurelia Iofciu - șef al Serviciului autorizări comerciale, Larisa Luminița Ganea - consilier superior, Ramona Sandra Moțoc - referent superior, ambele în cadrul aceluiași serviciu, dar și pompierii Antonina Radu și George Petrică Matei.

Blocul groazei: Polițiști „căzuți la datorie”, intrevine Armata

Nouă polițiști de la Serviciul Criminalistic și de la Serviciul de Investigații Criminale au acuzat stări de rău și dureri de cap, după ce au intervenit la blocurile din Timișoara unde au fost folosite substanțe toxice pentru deratizare și dezinsecție. Medicii le-au făcut analize și le-au dat tratament medicamentos. Analizele medicale inițiale au indicat o posibilă toxină care le-ar fi afectat ficatul, astfel că aceștia au fost investigați timp de mai multe ore. Alte 40 de persoane din „blocul groazei” sunt internate în spitale din Timișoara.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării Naționale a trimis ieri o echipă mobilă la fața locului și sprijină cercetările de la Timișoara. „O echipă mobilă din cadrul Ministerului Apărării Naționale se află la Timișoara pentru a acorda sprijin autorităților locale în vederea confirmării prezenței unor substanțe chimice toxice industriale în cazul incidentului de la sfârșitul săptămânii trecute. Cei trei specialiști, membri ai unei echipe de prelevare și identificare a agenților chimici, bacteriologici și radiologici (SIBCRA) din cadrul Centrului de Cercetare Ștințifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din MApN, vor acționa, cu echipamente performante, pentru detecția fosforului remanent din diverși compuși organici și anorganici de la fața locului, precum și pentru verificarea plenitudinii operațiunilor de decontaminare desfășurate până în prezent”, a transmis MapN, ieri dimineață.

Reamintim că un bebeluș de nouă zile, un copil de trei ani și mama acestuia, în vârstă de 28 de ani, au murit după ce în blocul în care locuiau, de pe strada Mioriței nr. 8 din Timișoara, s-a făcut dezinsecție și deratizare.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au anunțat că în procesul de deratizare a blocurilor din Timișoara, printre care cel în care trei oameni și-au pierdut viața, există indicii că a fost folosită substanța Delicia - Gastoxin care conține fosfură de aluminiu, foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită pentru utilizare autorizație specială.

Vâlcea: O fată a murit, în casa familiei sale, la câteva ore după ce fratele ei a fost preluat de Ambulanță

Poliția Județeană Vâlcea a deschis un dosar de ucidere din culpă după ce o fată de 12 ani a fost găsită fără suflare în casa familiei sale, la câteva ore după ce fratele copilei fusese luat de un echipaj al Serviciului de Ambulanță și dus la spital.

Primarul comunei Bărbătești, Constantin Bănacu, a povestit că, de două zile, cei doi copii ai familiei fuseseră mutați într-o cameră cu sobă nou, care funcționează pe lemne. Potrivit edilului, miercuri seara băiatul a început să se simtă rău, familia a chemat ambulanța, iar echipajul medical în urma unor analize ar fi constatat că băiatul are glicemia foarte mare și a decis preluarea acestuia și transportarea la spital. “În același timp, fetița avea și ea dureri de cap și tremura toată și o durea întreg corpul. Ei nu au mers mai departe cu investigația, să întrebe și fetița, aici le reproșez eu, că nu au întrebat și fetița dacă se simte rău și fetița ar fi spus. E drept, mama copilului nu și-a dat seama să spună că și fetița se simte rău. Nu și-a dat nimeni seama de ce se întâmplă. Eu nu am acuzat, nu cineva le-a zis lor și ei au refuzat, numai că îi acuz pentru faptul că nu au investigat mai departe să stea de vorbă și cu fetița, fiind frați, băi, ați mâncat amândoi, tu cum te simți? Au rămas la nivelul băiatului și au plecat”, a declarat primarul. Acesta a precizat că este nemulțumit de modul în care a acționat echipajul medical pentru că, având în vedere simptomele, ar fi trebuit să o întrebe și pe copilă cum se simte.

“Ei au fost mulțumiți că starea băiatului a evoluat în bine, i-au făcut perfuzii, l-au dus la aparate și au făcut investigații la plămâni. Nu a avut nimic, dar în condițiile în care am citit că sunt teste speciale care depistează dacă sunt intoxicații cu monoxid de carbon sau altceva. Eu nu i-am acuzat că nu au vrut să ia și fata că era grav. Dar dacă întrebau fata, aceasta ar fi spus că o doare și pe ea capul și probabil că o luau și ar fi fost vie”, a adăugat edilul. Fata a fost găsită ieri dimineață de către tatăl său, care a dormit în altă cameră, iar trei echipaje medicale, două de la ambulanță și unu SMURD, nu au mai putut face nimic pentru a o salva.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Vâlcea, medicul Adrian Popescu, a declarat pentru News.ro că la nivelul conducerii instituției s-a dispus strângerea tuturor informațiilor legate de acest caz, pentru a se decide dacă este sau nu cazul să fie declanșată o anchetă cu privire la modul în care au acționat angajații SAJ Vâlcea.

Adrian Zuckerman, confirmat de Senat în funcția de ambasador în România

Adrian Zuckerman a fost confirmat miercuri seara de Senatul american în funcția de ambasador în România, cu 65 de voturi pentru și 30 împotrivă, conform site-ului acestei camere a Congresului Statelor Unite. Cu prilejul audierii, la 20 iunie, în fața Comitetului pentru Relații Externe din Senatul american, Adrian Zuckerman a afirmat că dorește să răsplătească ospitalitatea americană prin promovarea intereselor Statelor Unite în România. “Dacă voi fi confirmat, aș dori să ofer un sprijin constant demersurilor importante de combatere a corupției în România”. “Combaterea corupției și sprijinirea independenței judiciare sunt vitale pentru prosperitatea și securitatea pe termen lung a României”, a spus atunci Zuckerman, citat miercuri de The Washington Times. De profesie avocat, el emigrat în Statele Unite din România la vârsta de 10 ani și vorbește fluent limba română.

Zuckerman a fost admis în Baroul din New York în 1984, fiind partener în cadrul firmei internaționale de avocatură Seyfarth Shaw LLP. Anterior, a mai ocupat funcția de co-coordonator al departamentului de servicii naționale imobiliare și pentru companii la Epstein Becker & Green, PC, New York, iar mai înainte a fost coordonator pentru proprietăți imobiliare la Lowenstein Sandler, LLP, New York. Are diplomă preuniversitară de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și a obținut diploma în Drept la New York Law School.

DNA neagă zvonul că Dăncilă ar urma să fie audiată

Direcția Națională Anticorupție a negat ieri zvonul că Viorica Dăncilă ar urma să fie citată la DNA în data de 22 noiembrie. „Referitor la informațiile vehiculate în spațiul public care acreditează ideea că un candidat la Președinția României urmează să fie citat la DNA, în data de 22 noiembrie 2019, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să precizeze că toate aceste informații sunt false”, a precizat DNA, într-un comunicat de presă.

Informația vine după ce libertatea.ro a scris că „pe 15 noiembrie, reprezentantul legal al Asociației de tenis CS Triumf 2000 Craiova, Napoleon Tudor Spartacus Iacov”, care este și președintele Asociației Sportive Fotlbal Club Progresul București, a depus o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție”, împotriva conducerii actuiuale a FRT, în speță președintele Ion Țiriac, dar și a fotului premier Viorica Dăncilă, a fostului ministru de finanțe, Orlando Teodorovici, a fostului ministru al Tineterului și Sportului, Bogdan Matei, a șefului COSR, Mihai Covaliu, a fostului șef FRT, George Cosac, și a cetățeanului maghiar Marky Jeno, directorul turneului Bucharest Open”. În plângere, Iacov acuză aceste persoane de înșelăciune, abuz și neglijență în serviciu, uzurparea funcției și a calității oficiale, obținerea ilegală de fonduri și deturnarea lor, precum și constituirea unui grup infracțional organizat din cauză că s-au alocat 340.000 de dolari din fondul de rezervă al guvernului pentru plătirea taxei anuale a turneului WTA Bucharest Open.

Viorica Dăncilă a profitat de o declarație a europarlamentarul PNL Rareș Bogdan - care a scris pe Facebook că fostul premier ar trebui „să se pregătească de dezbatere cu procurorii” - pentru a acuza că adversarii lui Klaus Iohannis la prezidențiale s-au ales cu dosare penale, cum a fost cazul lui Victor Ponta sau al lui Dan Barna.

„În următoarea perioadă mă aștept, mă aștept ca eu să fiu chemată la DNA. Spun asta pentru că sunt prea multe coincidențe. În 2014, Victor Ponta a candidat împotriva lui Klaus Iohannis, a avut apoi dosar penal. Eu nu știu dacă e real sau nu e real, dar sunt foarte multe coincidențe. În anul acesta, se aștepta ca Dan Barna să intre în turul doi, a avut dosar penal. Nici nu am intrat bine în turul doi cu Klaus Iohannis și am văzut că purtătorul lui de cuvânt, Rareș Bogdan, m-a amenințat că dezbaterea o voi avea cu procurorii”, spunea Dăncilă săptămâna trecută, la Antena 3.

Siegfried Mureșan, ales vicepreședinte al Partidului Popular European

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL) a fost ales, ieri, vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE) la Congresul Statutar al partidului care a avut loc la Zagreb. După votul în congres, Mureșan a spus: „În mandatul meu de vicepreședinte, voi lupta în primul rând ca Partidul Popular European să fie partidul european care contribuie decisiv la întărirea României în Uniunea Europeană”.

„Consider că trebuie să apărăm valorile europene. Apărând valorile europene în fiecare stat membru, așa cum am făcut și în România, îi vom avea pe oameni de partea noastră”, a declarat Siegfried Mureșan. Un obiectiv prioritar al mandatului său va fi Bugetul multianual al Uniunii Europene post-2020. „Trebuie să adoptăm bugetul cât mai repede și trebuie să adoptăm un buget adecvat priorităților propuse. Dacă vrem să facem mai mult pentru oameni, ne trebuie și o finanțare pe măsură. Voi sprijini acest obiectiv și din Parlamentul European, unde sunt vicelider al Grupului PPE responsabil pentru buget”, a mai transmis el. PPE a câștigat ultimele patru alegeri europene. „Pentru a continua să câștigăm în viitor, trebuie să evoluăm, trebuie să ținem pasul cu așteptările oamenilor, inclusiv cu noile așteptări ale tinerilor”. Mureșan a subliniat că va lucra îndeaproape cu noul președinte al PPE, Donald Tusk. „Este un prieten al României, un om politic care înțelege foarte bine așteptările poporului român de la Uniunea Europeană”, a adăugat europarlamentarul.

Aproximativ 2.000 de persoane din 40 de țări, dintre care 719 delegați cu drept de vot, au fost prezenți, miercuri și joi, la lucrările Congresului PPE de la Zagreb.

O elevă ar fi fost agresată sexual într-o școală din Dâmbovița, de către profesorul de sport

O elevă de o școală din localitatea dâmbovițeană Brezoaele ar fi fost agresată sexual de către profesorul de educație fizică și sport.

Potrivit datelor furnizatede anchetatori, politiștii din Brezoaele au fost sesizați, ieri, de către tatăl unei eleve cu privire la faptul că fiica sa a fost abuzată sexual de către un angajat al școlii în care învață. IPJ Dâmbovița nu a precizat ce funcție ocupă agresorul în școala unde învață eleva. Potrivit unor surse, agresorul este profesor de educație fizică și sport. Cazul va fi preluat de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Răcari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.