Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE Manager de spital: Medicii tineri nu știu să ia șpagă

Ziarul de Vrancea
4 mar 2019 691 vizualizări

Directorul unui spital din Bistrița dă vina pe pacienți că îi aleargă pe doctori cu plicul pe culoarele unității medicale

Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bistrița, Gabriel Lazany, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că cetățenii ar trebui să se dezvețe să mai dea șpagă medicilor, dând ca exemplu generația nouă de medici, care, spune el, nu ar cunoaște acest obicei și ar trebui să nu fie “învățați” cu el. “Medicii cer șpagă sau pacienții o oferă? Condiționarea actului medical este un lucru care trebuie sesizat întotdeauna. Dacă la cineva îi este condiționat actul medical de solicitarea anumitor sume, sunt autorități ale statului care cu asta se ocupă și vă rog frumos să faceți public acest lucru, să nu facă pacienții excepție de la aceste prevederi. Dar haideți să nu mai oferim, ca să nu mai aibă ce primi”, a spus Lazany.

“Îi puneți în niște situații jenante, să tot fugiți cu plicul după ei”

Întrebat dacă nu poate fi implementat și la Bistrița un sistem de management anticorupție, ca în cazul Spitalului Județean Suceava, managerul SJU Bistrița a spus că este ușor de obținut un astfel de standard internațional, dar mai greu este să îl respecți, și a făcut un apel către populație să nu mai alerge cu plicurile pe coridor după medicii tineri. “Să știți că acest lucru și noi l-am discutat, cu Comitetul Director. De implementat este foarte ușor, cu 10.000 de euro vă garantez că vă pun certificat de acreditare ISO 37000 și mai punem și încă 17000, 24000 și 30000. Problema este respectarea acestor standarde, iar pentru respectarea acestor standarde este nevoie de toată lumea. Pentru că dacă pacientul nu înțelege că nu trebuie să dea... Dar atât este de îndoctrinată șpaga asta în medicină, cum îi spuneți voi, că, dacă medicul refuză pacientul, pacientul crede că moare și că este foarte grav bolnav. Domnilor, nu se întâmplă treaba asta, vă face bine la fel, ascultați-mă ce vă spun. Este generația asta de medici tineri, care nu știu să ia, îi puneți în niște situații jenante, să tot fugiți cu plicul după ei. Eu am văzut situații de-astea pe coridor. Dați-le pace, nu îi învățați. Trebuie să înțeleagă populația, este jenant”, a declarat Lazany.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, invitat la conferința de presă în care s-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2018 al SJU Bistrița, s-a arătat deranjat de ideea unei campanii publice privind corupția din sistemul medical, spunând că nu trebuie “să ne turnăm lături în cap acum” și că oamenii ar trebui să asculte de sfatul managerului spitalului și să nu mai ofere nimic medicilor.

Cine se uită la Antena 3? Jumătate din public are peste 65 de ani

n peste 93% dintre telespectatorii televiziunii au vârste de peste 45 de ani

Mai mult de jumătate din audiența canalului de știri România TV în prime-time (orele 19:00 – 24:00), la nivel național, este formată din persoane cu vârste de peste 65 de ani. Pe acest segment de public, România TV are cea mai mare cifră procentuală dintre toate televiziunile de știri, arată Forbes România într-o analiză. În ceea ce privește Antena 3, jumătate din audiența națională, în prime-time, a canalului este formată din telespectatori cu vârste de peste 65 de ani. Este a doua cifră procentuală ca mărime după România TV. Antena 3 are cele mai mici cifre procentuale din audiență pe targetul tânăr dintre toate televiziunile de știri, mai arată publicația amintită.

Astfel, circa 49% din audiența în prime-time este formată din persoane cu vârste de peste 65 de ani. Este a doua cifră procentuală ca mărime după România TV (57,4%) de pe segmentul televiziunilor de știri.Grupa de vârstă 55 – 64 de ani deține o cotă de 32,9% din audiența națională a canalului Antena 3. Această pondere este cea mai mare de pe segmentul televiziunilor de știri, peste România TV (24,3%), Realitatea TV (24,6%) și canalul public TVR 1 (27,4%).

De altfel, circa 93,1% din publicul Antenei 3 are vârste de peste 45 de ani. Publicul tânăr are cote procentuale reduse. Grupa de vârstă 18 – 24 de ani este prezentă în proporție de 1,1%, sub România TV (1,3%), dar ceva mai mare decât la Realitatea TV (1%). De asemenea, grupa de vârstă 25 – 34 de ani deține o pondere de doar 0,9%, cea mai mică de pe nișa știrilor: România TV (2,1%), Realitatea TV (2,4%), B1 TV (2,4%) și Digi24 (7,1%). În total, persoanele cu vârste între 18 și 44 de ani sunt în proporție de 5,6% la Antena 3, cea mai mică cifră de pe nișa știrilor, România TV (7,6%), Realitatea TV (14,5%), B1 TV (13%) și Digi24 (22,8%).

Aproape o treime (29,4%) din audiența în prime-time a canalului Antena 3 este formată din telespectatori cu studii superioare. Este o cifră mai mare decât la România TV (20,4%). Targetul cu studii primare este în proporție de 17,7%, iar cel cu studii medii are o cotă de 52,3%.

Secția specială, stat în stat

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat, ieri, la finalul ședinței Executivului, că Guvernul a adoptat noua formă a Ordonanței 7, care modifică legile justiției. Ordonanța de Urgență - care conține în continuare controversatele prevederi care scot din subordinea procurorului general Secția de anchetare a magistraților - a fost aprobată deși Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ astăzi.

Premierul Viorica Dăncilă a spus că Guvernul a trimis OUG 7 modificată la CSM pentru avizare, dar nu a făcut nicio referire la faptul că CSM a dat aviz negativ, apreciind că OUG 7 trebuie abrogată în totalitate.

Plenul CSM a avizat negativ, ieri, proiectul de modificare a OUG 7 pe legile justiției. Avizul Consiliului este unul consultativ.

Ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției trebuie abrogată integral pentru că este suspectă de neconstituționalitate, așa cum arată analiza Ministerului Public, a declarat pentru HotNews procurorul general, Augustin Lazăr. “OUG 7 trebuie abrogată integral fiind suspectă de neconstituționalitate conform analizei Ministerului Public, aflată pe site. Aspectele de neconstituționalitate sunt confirmate inclusiv de observațiile Consiliului Legislativ”, a declarat Lazăr, pentru HotNews, întrebat dacă modificările aduse OUG 7 sunt în măsură să îi mulțumească instituțiile judiciare, în condițiile în care secția de investigare a magistraților nu este desființată.

Din noua Ordonanță care modifică OUG 7 au fost eliminate câteva modificări contestate de magistrați, de instituțiile din sistemul judiciar, dar și de președintele Klaus Iohannis. Astfel, s-a revenit la prevederea inițială - procurorii de la vârful parchetelor să fie numiți cu avizul Secției de procurori a CSM, ci nu al plenului CSM, așa cum prevedea OUG 7. A fost abrogată și prevederea care le-ar fi permis judecătorilor să candideze la funcțiile de conducere în parchete pentru care numirea se face de către președinte și se elimină ca posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor și procurorilor cazul pentru neîndeplinirea bunei reputații. A fost eliminată din OUG 7 și prevederea care interzicea delegările în funcțiile de conducere din parchete.

Una dintre cele mai importante și controversate modificări din OUG 7- cea privind Secția pentru anchetarea magistraților - a rămas neschimbată. Prin OUG 7, Secția pentru anchetarea magistraților iese de sub autoritatea procurorului general și dobândește puteri sporite. “Ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracțiunilor de competența Secției pentru investigarea infracțiunilor în justiție, prin aceasta se înțelege procurorul șef al secției, inclusiv în cazul soluțiilor dispuse anterior operaționalizării acesteia”, prevede un nou alineat introdus la articolul 88 ^1 al Ordonanței.

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție primește și atribuții sporite, în sensul în care aceasta va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe „rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” Secției.

Doi angajați ai BRD Iași ar fi sustras două milioane de lei din tezaurul băncii

Doi angajați ai BRD Iași sunt cercetați sub control judiciar, fiind acuzați că au sustras din tezaurul băncii suma de două milioane de lei. Ancheta a început anul trecut, în urma unei sesizări făcute chiar de BRD, după ce reprezentanții băncii au constatat dispariția din conturi a sumei de două milioane de lei, scrie Ziarul de Iași.

În urma cercetărilor, s-a constatat că doi angajați ai BRD Iași ar fi sustras banii în mai multe rânduri, în perioada 2014-2017. Cei doi, care lucrau ca gestionari în tezaurul BRD Iași, au înlocuit etichetele originale ale sacilor de bani cu alte etichete ce indicau o valoare mult mai mare. De asemenea, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în iulie 2017, unul dintre ei ar fi încărcat fictiv soldul sucursalei BRD Iași, fraudând sistemul informatic al băncii. La sfârșitul săptămânii trecute, cei doi angajați ai BRD Iași au fost audiați, fiind reținuți inițial pentru 24 de ore, însă procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași a decis ca ei să fie cercetați sub control judiciar, ei primind și interdicția de a mai desfășura timp de 60 de zile activități de gestionare a banilor. Reprezentanții BRD au declarat că “fapta penală sesizată nu are nicio legătură cu relația client-bancă și că niciun client nu a fost afectat de acest eveniment”. De asemenea, BRD a precizat că fluxul de lucru în interiorul băncii a fost schimbat, astfel încât nu se mai pot produce situații similare.

Alte două femei au murit din cauza gripei

Alte două femei, una din județul Cluj și cealaltă din București, au murit din cauza gripei, astfel că numărul total al deceselor a ajuns la 165, anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Potrivit CNSCBT, o femeie în vârstă de 80 de ani, din județul Cluj, confirmată cu virus gripal tip A, nesubtipat, a murit în 2 martie. Ea avea și alte afecțiuni și era vaccinată anti-gripal.

De asemenea, a fost confirmat virusul gripal la o femeie în vârstă de 82 de ani, din municipiul București, care a murit în 27 februarie. Femeia, care avea condiții medicale preexistente și nu era vaccinată anti-gripal, a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09.

După cele două decese, numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest sezon ajunge la 165.

Un supraviețuitor al tragediei aviatice din Apuseni, numit director la Agenția Națională de Transplant

Doctorul Radu Zamfir, care a făcut parte din echipa medicală implicată în urmă cu cinci ani în accidentul aviatic din Apuseni, a fost numit director executiv al Agenției Naționale de Transplant, printr-un ordin al ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

Potrivit Ministerului Sănătății, începând din 5 martie, dr. Radu Zamfir, medic primar chirurgie generală și cercetător știintific, a fost numit prin ordin al ministruluiSorina Pintea în funcția de director executiv la Agenția Națională de Transplant (ANT). Începând cu aceeași dată, a fost semnat ordinul de ministru prin care încetează detașarea dr. Anca Mureșan de la Institutul Regional de Gastroenterologie - Hepatologie “Prof.dr. Octavian Fodor” Cluj în funcția de director executiv la ANT. Radu Zamfir este doctor în medicină, atestat în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică și deține o diplomă europeană de transplant pentru prelevare multiorgan.

În 20 ianuarie 2014, un avion de mici dimensiuni la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat într-o zonă împădurită din Munții Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba. Atunci, pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața. La bord se mai aflau copilotul Răzvan Petrescu și patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor. Echipa medicală mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator care suferise un accident vascular cerebral.

Captură de 84 de kilograme de heroină la Sighetu Marmației

Doi cetățeni olandezi au fost reținuți după ce în mașina lor au fost găsite 167 de pachete care conțineau 84,3 kg heroină, informează DIICOT. “La data de 04.03.2019, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Maramureș au dispus reținerea pentru 24 de ore a suspecților H. H. și K. E. N., cetățeni olandezi, pentru săvârșirea infracțiunii de introducere în țară de droguri de mare risc. În fapt, s-a reținut că, la data de 04.03.2019, la ora 09:33, suspecții au pătruns pe teritoriul României, prin P.T.F. Sighetu Marmației, dinspre Ucraina, într-un autoturism înmatriculat în Germania. Cu ocazia controlului efectuat s-a constatat că autoturismul este prevăzut cu un loc special amenajat format prin dublarea porțiunii de șasiu pe suprafața aferentă zonei locurilor din față ale autoturismului, compartiment realizat prin sudarea de foi de tablă, cu acces din interiorul autoturismului, pe sub scaunului pasagerului din dreapta față”, anunță DIICOT.

În compartimentul special amenajat au fost identificate 167 de pachete ce conțineau cantitatea de 84,3 kg heroină.

O judecătoare din dosarul lui Dragnea s-a pensionat

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, ieri, cererea de pensionare a judecătoarei Luciana Mera de la Înalta Curte de Casație și Justiție, începând cu data de 1 iunie.

Judecătoarea Luciana Mera face parte din completul de cinci judecători de la Instanța supremă care judecă dosarul DGASPC Teleorman, în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare.

Completul este format din judecătoarele Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera și Rodica Aida Popa. Din septembrie 2018, când a intrat în faza de apel, dosarul a fost amânat pe parcursul a cinci termene de judecată, în urma controverselor privind constituirea completurilor de cinci judecători de la ICCJ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.