Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Mama fetiței ucise de polițist pe trecere i-a scris șoferului

Ziarul de Vrancea
22 feb 2022 812 vizualizări

„Ți-am transmis că nu te considerăm criminal, dar se pare că nici om nu prea ești!”, a transmis femeia, care s-a semnat „mama unui înger” n

Liliana Barbu, mama Raisei, fetița care și-a pierdut viața după ce a fost lovită pe trecerea pentru pietoni de o mașină a Poliției, i-a scris polițistului care se afla la volan, după ce procurorii au anunțat că acesta nu este de acord cu efectuarea testului poligraf. “Ajutorul pe care îl poți da este să faci tot posibilul să nu îngreunezi ancheta... se pare că nici asta nu poți face! Ți-am transmis că nu te considerăm criminal, dar se pare că nici om nu prea ești!”, a afirmat Liliana Barbu, care semnează scrisoarea cu sintagma “mama unui înger”. Scrisoarea olografă a fost publicată, miercuri, de către avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă familiei copilei ucise în accidentul petrecut pe o stradă din Sectorul 1 al Capitalei. Liliana Barbu, mama Raisei, îi răspunde polițistului care, la rândul său, adresase anterior familiei o scrisoare în care își exprima regretul pentru cele întâmplate și se oferea să ajute familia îndurerată. Scrisoarea mamei Raisei a fost redactată după ce avocatul familiei a fost înștiințat că “proba cu testul poligraf nu va fi administrată, nefiind obținut consimțământul în cauză”.  “În scrisoarea pe care ne-ai trimis-o te-ai oferit să ne ajuți... Acum ar fi momentul să faci ceva, fiind de acord cu testul poligraf și cu ce ți se cere!”, i-a transmis mama fetiței polițistului aflat la volanul mașinii care a lovit-o pe Raisa.  Femeia a mai scris că fiica sa era un copil “educat și atent” care, așa cum arată și filmările, s-a asigurat înainte de a traversa strada.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat, într-un articol publicat pe portalul indrumari-juridice.eu, de ce a susținut administrarea probei cu testul poligraf: “Erau contradicții cu privire la folosirea de către acesta a luminilor de pe rampa mașinii; a declarat că era atent la drum și nu-și explică accidentul; nu a fost foarte coerent cu privire la locul către care se deplasa; nu ne-am edificat încă cine era colegul lui și ce au discutat (asta fiindcă procurorul a decis că nici asta nu este esențial în anchetă); alte elemente ce țin de dinamica anchetei”. Avocatul a arătat că polițistul poate reveni în orice moment asupra deciziei și poate accepta testul cu poligraful. În 13 ianuarie, fetițele Raisa și Marina au fost lovite de o mașină a Poliției, în timp ce traversau strada pe trecerea de pietoni. În autospecială se afla un singur polițist, care, potrivit procurorilor, nu se afla în misiune și avea pornite doar semnalele luminoase, nu și pe cele acustice. În urma accidentului, Raisa a murit, iar Marina a fost rănită.

Categoriile de români care vor fi încorporați în caz de război

Cei care refuză riscă până la șapte ani de închisoare

Din 1 ianuarie 2007, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea 395 din 16 decembrie 2005. Totuși, în contextul crizei din Ucraina, în anumite condiții, această suspendare se ridică, iar autoritățile pot apela la mobilizarea parțială sau totală a forțelor pentru întărirea sistemului de apărare, potrivit adevarul.ro. Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum și pe timpul stării de asediu, care sunt decretate de președinte și validate de Parlament, Ministerul Apărării (MApN) mobilizează rezerviștii de orice fel. În primul rând, este vorba de militarii rezerviști voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani care au contracte cu MApN și sunt plătiți chiar dacă stau acasă cu 30% din soldă, cu minimum 540 de lei, în cazul unui soldat. Totuși, numărul acestor rezerviști este limitat la câteva mii, așa că Armata Română s-ar baza pe cei aproximativ 60.000 de rezerviști “clasici”, adică pe cei care și-au efectuat stagiul militar înainte de suspendarea acestuia și sunt în posesia unui livret militar.

Cine va fi încorporat

Legea prevede că, pe durata stării de război, mobilizare și pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie. Conform legislației, merg la încorporare bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a executa serviciul militar. Nu pot fi încorporați cei clasați inapți pentru serviciul militar, cu scoatere din evidență, conform baremului medical, personalul hirotonit sau ordinat care aparține cultelor religioase recunoscute de lege, precum și călugării care au o vechime în mănăstire de cel puțin doi ani.Apoi, nu vor face serviciu militar persoanele condamnate sau cei care au persoane în întreținere. De asemenea, scapă de armată cei care au soția bolnavă, încadrată în gradul I sau II de invaliditate, cei care au unul sau mai mulți copii minori, iar soția a decedat sau cei ai căror părinți sunt invalizi de gradul I sau II, indiferent de vârstă. Potrivit legislației, refuzarea încorporării este infracțiune și se pedepsește din punct de vedere penal cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Agent de la Rutieră, prins în flagrant când lua 700 de lei mită

Un agent de poliție din Brașov a fost prins în flagrant, ieri, în timp ce lua mită pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu. Bărbatul a pretins 700 de lei pentru a nu aplica o amendă unei persoane pentru o contravenție în trafic.Dosarul penal a fost inițiat ca urmare a unei sesizări transmisă unității de parchet de către D.G.A. - Serviciul Județean Anticorupție Covasna. Sesizarea viza neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu de către agentul de poliție, în cazul constatării unor încălcări ale normelor la regimul rutier, în urma căreia procurorul de caz a dispus activități de procedură penală în vederea realizării probatoriului. “Astfel, în cursul zilei de ieri, 22 februarie a.c., polițistul a depistat o persoană care a săvârșit o contravenție în trafic și, pentru a nu aplica sancțiunea corespunzătoare, a stabilit o întâlnire pentru data de miercuri, când a fost prins în flagrant în timp ce primea suma de 700 de lei cu titlu de mită”, a transmis DGA.

USR strânge semnături pentru demiterea primarului din Iași

USR va demara strângerea de semnături pentru demiterea primarului Iașului, prin referendum, a anunțat purtătorul de cuvânt al partidului, deputatul Ionuț Moșteanu, într-o conferință de presă. “Mihai Chirica este cu un picior în pușcărie, are șapte dosare penale, a fost în imposibilitatea de a-și exercita mandatul acum câteva zile, la începutul lunii februarie. Mihai Chirica nu mai poate continua la Primăria acestui oraș, un oraș important din România”, a spus Moșteanu. Deputatul USR a anunțat că președintele interimar al USR, Cătălin Drulă va fi prezent, joi, alături de colegii din Iași, pentru a demara această strângere de semnături pentru demiterea primarului din Iași. Primarul Iașului Mihai Chirica este implicat în mai multe dosare, cele mai multe având legătură cu afaceri imobiliare. El a fost pus sub control judiciar în această lună de către procurorii DNA, însă măsura i-a fost riduicată de către instanță, astfel că edilul și-a putut relua activitatea în primărie. La rândul său, DNA a dispus vineri urmărirea penală față de președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, și față de alte două persoane din cadrul CJ Iași, într-un dosar care vizează detașarea unui consilier de la Consiliul Județean pe o funcție de conducere la Școala Populară de Artă. Alexe este vizat de DNA și într-un dosar în care sunt cercetate fape de pe vremea când acesta era ministru al Mediului.

“Meniu” de spital județean: Supă de pui cu tot cu pene

O femeie care a născut prematur la Spitalul Județean din Baia Mare a primit la prânz supă de pui în care se afla și o bucată de carne cu tot cu pene. Imagini cu supa primită de femeie, în care poate fi văzută bucata de carne cu pene, au fost publicate de site-ul vasiledale.ro. “Când am văzut mi s-a făcut instant rău și am vomitat” a transmis femeia, internată la secția Nou Născuți Prematuri de la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare. Managerul unității medicale, Alexandru Oros, spune, conform site-ului citat, că cei responsabili vor fi trași la răspundere. “Din păcate, am avut un incident regretabil pentru care îmi cer scuze, și în fața mămicii și în fața celorlalți pacienți ai spitalului. Am demarat o anchetă în acest sens. Cineva trebuie să răspundă pentru că e vorba de neglijență crasă la locul de muncă. Voi merge până la desfacerea contractului de muncă, dacă asta repară partea de stricăciune a imaginii spitalului, care este umbrită de neglijența unuia sau altuia”, a spus directorul spitalului.

USR: Dragnea e foarte mândru de Predoiu

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu a anunțat, ieri, că partidul său va depune săptămâna viitoare o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Cătălin Predoiu din cauza proiectului de lege privind desființarea Secției Speciale (SIIJ). “Am decis să depunem moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, pentru că așa-zisa desființare a SIIJ, promovată în Parlament, este o adevărată mascaradă. Pentru asta vom depune moțiune simplă, săptămâna viitoare”, a declarat Moșteanu la finalul ședinței Biroului Național al USR. El a mai spus că “în acest moment, Dragnea este foarte mândru de ministrul Predoiu și nu și-ar fi imaginat că acest proiect al lui, SIIJ, va fi perfecționat și desăvârșit de un penelist”. Demersul USR vine în contextul în care Camera Deputaților a votat luni, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege pentru desființarea SIIJ, propus de ministerul Justiției, Cătălin Predoiu. Președintele interimar al USR Cătălin Drulă a declarat că PSD, PNL și UDMR aruncă justiția în era Dragnea, iar adoptarea propunerii legislative de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție este „un atac frontal la Justiția din România”, deoarece partidele toxice din Parlament doar au mimat desființarea SIIJ.

România donează 1,1 milioane de doze de vaccin

România donează 1,1 milioane de doze de vaccin AstraZeneca pentru Pakistan, Bangladesh, Algeria și Libia, anunță Ministerul Sănătății. La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea unor ajutoare umanitare din rezerva Ministerului Sănătății, cu titlu gratuit, pentru Pakistan, Bangladesh, Algeria și Libia. Documentul prevede donarea unui număr de 1.100.000 de doze de vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății prin Acordurile-cadru încheiate cu Comisia Europeană. România a recepționat în total 4.478.000 de doze de vaccin AstraZeneca, iar peste 900.000 de doze expirate urmau să fie distruse, după cum a anunțat, în 10 februarie, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Un copil din Constanța a salvat viața mamei sale, care fusese înjunghiată în fața lui

Un copil din județul Constanța a salvat viața mamei sale, după ce a a sunat la 112 și a cerut ajutor pentru femeia care fusese înjunghiată în fața lui. Copilul a fost martor la momentul în care mama lui a fost atacată de fostul concubin.Femeia îl părăsise pe acesta și, împreună cu cei doi copii, plecase în Cernavodă. Bărbatul a găsit-o și i-a cerut să se întoarcă la el. Pentru că ea l-a refuzat, bărbatul a atacat-o cu un cuțit și i-a provocat mai multe răni grave la picioare. Unul dintre copii, un băiat de 12 ani, a sunat de urgență la 112 și a cerut ajutor pentru mama lui.Femeia a fost dusă la spital unde a fost operată, medicii estimând că ea va avea nevoie de 120 de zile de îngrijiri medicale. Medicii spun că viața ei a putut fi salvată datorită prezenței de spirit și curajului copilului. Judecătorii Tribunalului Constanța au dispus arestarea preventivă a agresorului pentru tentativă de omor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.