Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ludovic Orban: Va fi o creștere a salariului minim

Ziarul de Vrancea
4 nov 2019 1625 vizualizări

Premierul a anunțat însă restructurări în aparatul de stat aflat în subordinea guvernului n Orban s-a lăudat că a făcut febră musculară din prima zi semnând demisiile clientelei PSD

Plata salariilor și pensiilor este o prioritate, iar în sectorul public vom căuta să dăm salarii numai acelor angajați care își fac treaba și care sunt competenți, a anunțat, ieri, într-o conferință de presă, premierul Ludovic Orban. “Cu siguranță, toate salariile și pensiile vor fi plătite. De asemenea, există o legislație în vigoare pe care o respectăm. Aș vrea să mai spun o dată că toate minciunile gogonate ale fostului Guvern și ale liderilor PSD privitoare la tăieri de plăți, de salarii, aiuristice, fac parte din sistemul de dezinformare practicat de liderii PSD. Cu siguranță, plata salariilor și pensiilor este o prioritate. În mod evident, vom căuta să dăm salarii numai acelor angajați din sectorul public care își fac treaba, care sunt competenți, care au capacitate de a furniza servicii de calitate. Vom face un audit în două etape: un audit prin intermediul oamenilor specializați din interiorul ministerelor, după care, în faza a doua, vom realiza un audit extern care va viza și entitățile din subordinea ministerelor. Cu siguranță, vor continua diferite restructurări în diferite entități și vom concentra practic anumite agenții, autorități, după realizarea acestui audit. De asemenea, la fiecare minister va fi adoptată o nouă organigramă și vor fi adoptate Hotărâri de Guvern pentru funcționarea fiecărui minister”, a spus Orban. Premierul a subliniat că va fi lansată procedura de stabilire a creșterii salariului minim pe economie, în baza unei analize serioase. “Salariul minim pe economie va crește, de anul viitor. Vom lansa procedura de stabilire a creșterii salariului minim, evident în baza unei analize serioase, astfel încât propunerea de creștere a salariului minim să se bizuie pe indicatori economici obiectivi, pe realitatea din mediul privat. Vom consulta partenerii sociali. Va fi o creștere a salariului minim, lumea să stea liniștită”, a afirmat șeful Guvernului.

“Procedura de depesedizare”

Ludovic Orban s-a mai lăudat ieri că a început deja să semneze decizii de demitere a unor secretari de stat, dând ca exemple deciziile de eliberare din funcție ale fiilor unor politicieni precum Adrian Năstase, Dumitru Buzatu sau fiul generalului în rezervă Marian Tutilescu. “Cred că o să fac febră musculară de la semnat decizii de demitere”, a afirmat primul ministru. “În privința secretarilor de stat de la nivelul ministerelor, pot să vă spun că am luat decizia să semnez decizii de eliberare pentru cei mai mulți secretari de stat. Am și început semnarea deciziilor: am găsit acolo niște secretari de stat sau consilieri onorifici, băiatul domnului Adrian Năstase, băiatul domnului Buzatu care a fost eliberat din funcția de secretar de stat, mai era băiatul domnului Tutilescu, cadre de nădejde”, a afirmat Ludovic Orban.  Acesta a precizat că dorește să finalizeze cât mai repede “procedura de depesedizare”, în primul rând la nivelul funcțiilor de demnitate publică. “Ulterior vom avea grijă ca orice concurs care este organizat în orice minister și în orice autoritate publică din România să se desfășoare transparent, să se desfășare după proceduri și criterii foarte clare, astfel încât rezultatul să fie posibilitatea de a aduce cei mai buni oameni în funcțiile care sunt scoase la concurs” a spus premierul.

Soția lui Crin Antonescu, comisar european din partea României

n informația nu a fost confirmată oficial de guvernul de la București

Europarlamentarul PNL, Adina Vălean, a fost acceptată ieri după-amiază de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru funcția de comisar european din partea României, au declarat pentru site-ul G4Media.ro surse europene. Potrivit acestora, Adina Vălean, soția lui Crin Antonescu, va primi portofoliul Transporturilor, alocat de la început României. Ursula von der Leyen a avut o întâlnire cu Adina Vălean imediat după ce a primit propunerea oficială din partea României, au mai explicat sursele citate. Vălean a fost propusă, tot ieri, de premierul Ludovic Orban pentru a ocupa această funcție, alături de europarlamentarul Siegfried Mureșan. Orban a declarat, aseară, că nu a primit o înștiințare oficială de la Bruxelles privind nominalizarea Adinei Vălean. Marți seară, liderul grupului socialiștilor din Parlamentul European, al doilea ca număr de mandate după PPE, a avertizat-o pe Ursula von der Leyen că grupul va vota împotriva Comisiei Europene dacă nominalizarea României pentru postul de comisar european nu va fi femeie. Guvernul de la București a fost presat să trimită cel târziu miercuri noua propunere de comisar deoarece calendarul acțiunilor politice este deja foarte strâns iar votarea noii comisii este prevăzută să aibă loc în sesiunea plenară de la Strasbourg, pe data de 27 noiembrie. Ursula von der Leyen a promis Parlamentului European că va forma o Comisie cu un număr egal de femei și bărbați, dar a primit o lovitură după ce Franța l-a propus pe Thierry Breton în locul lui Sylvie Goulard, respinsă de eurodeputați din cauza problemelor de integritate. În acest moment, comisia von der Leyen este compusă din 15 bărbați și 11 femei. Socialiștii europeni sunt nervoși și din cauza faptului că au pierdut un post de comisar în detrimentul Popularilor odată cu schimbarea guvernului din România.

PSD, atac xenofob pe Facebook: Iohannis, Orban și Barna, nume de străini

Cu patru zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, PSD apelează din nou la retorica xenofobă pentru a îi critica pe contracandidații Vioricăi Dăncilă, remarcă digi24.ro. Într-o postare pe Facebook organizația PSD Sibiu îi critică pe președintele Iohannis, prim-ministrul Orban și Dan Barna pentru că au „nume de străini”. În postarea intitulată „Nume românesc versus nume de străin. Vasile versus Iohannis, Orban și Barna”, cei de la PSD îi critică pe cei trei pentru că au avut „ieșiri” la adresa numelui „Vasilica” al Vioricăi Dăncilă dar și pentru poziția „anti-familie tradițională a acestora”. „Vasilica Viorica Dăncilă este candidatul creștin-ortodox, precum majoritatea cetățenilor români, candidatul care a susținut familia tradițională la referedumul din toamna anului 2018. Acestea sunt trasăturile normalității României. În România, drepturile la opinie și la vot democratic nu sunt îngrădite. Dar oare este NORMAL ca reprezentanții Bisericii Evanghelice-Luterane, din care face parte sasul Klaus Iohannis și reprezentanții Bisericii Unitariene, de care aparține etnicul maghiar Ludovic Orban, să declare public că nu susțin familia formată dintre un bărbat și o femeie, așa cum este familia tradițională românească, iar acești doi lideri de la PNL să nu ia atitudine? Oare este România NORMALĂ dacă a ajuns, astăzi, să fie condusă de oameni care nu simt românește, care nu înțeleg obiceiurile, tradițiile și spiritul nostru românesc, transmis din strămoși?”, se arată în postarea de pe Facebook a PSD Sibiu

Statistică: Asistații social, concentrați în județele „roșii”

Conform unor documente din Ministerul Muncii, trimise Parlamentului în urma unei interpelări a deputatului PNL, Florin Roman, județele cu cei mai mulți asistați social sunt Dolj, Buzău, Bacău și Teleorman. În total, peste 200 000 de români beneficiază de ajutoare sociale sub formă de venit minim garantat, valoarea totală a plăților fiind de aproape 700 de milioane de lei.Cele mai multe ajutoare sociale au fost plătite anul trecut în județul Dolj, fieful Olguței Vasilescu (PSD), unde au fost aprobate 12 838 de dosare. Doljul este urmat de Bacău (controlat de Dragoș Benea -PSD) cu 10 298 de dosare aprobate și de județul Buzău (Marcel Ciolacu -PSD) unde pimesc ajutor social 10 250 de persoane. În Galați, județ controlat de Dan Nica (PSD), și în Teleorman, unde tot social democrații conduc județul, au fost peste 9 000 de persoane care au beneficiat de ajutor social. De asemenea, în Vaslui, fieful baronului PSD Dumitru Buzatu, au fost aprobate în 2018 aproape 9 000 de dosare pentru acordarea venitului minim garantat. La coada clasamentului, cele mai puține ajutoare sociale sunt acordate în București, Ilfov, Timiș și Covasna.

Un dosar în care Ghiță a fost achitat va fi rejudecat

Instanța supremă a dispus rejudecarea dosarului în care fostul primar al municipiului Ploiești Iulian Bădescu a fost achitat pentru luare de mită și fostul deputat PSD Sebastian Ghiță a fost găsit nevinovat pentru dare de mită, legat de finanțarea echipei de baschet Asesoft din fonduri ale municipiului Ploiești. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis astfel, ieri, apelurile înaintate de către procurori și de către autoritățile din Ploiești în dosarul în care fostul primar al orașului Iulian Bădescu și fostul deputat PSD Sebastian Ghiță au fost achitați pentru luare de mită, respectiv dare de mită. În iulie 2015, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Sebastian Ghiță și Iulian Bădescu sub acuzațiile de dare, respectiv luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani.  Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea lui Sebastian Ghiță, a acordat clubului sportiv Asesoft Ploiești, susținut de acesta din urmă, o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în suma de 1.500.000 lei. Pentru alocarea acelei finanțări, Iulian Bădescu ar fi pretins și primit de la Sebastian Ghiță, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de omul de afaceri, o casă de locuit situată în municipiul Ploiești, în valoare de 1.041.600 de lei, sumă din care Bădescu a suportat personal doar 124.000 de lei.

Vremea ciudată continuă: Temperaturile au ajuns ieri la 27 de grade

Temperaturile au ajuns ieri la 27 de grade în țară, maxima înregistrându-se la Călărași în jurul orei 14, arată datele ANM. Au fost multe locuri unde temperaturile au trecut de 25 de grade, iar noaptea a fost și ea mai degrabă de iunie decât de noiembrie, la Sibiu fiind 15 grade, iar la Brașov, 13. Căldura va persista până la jumătatea lunii. Maxima zilei a fost de 27 de grade, la Călărași. Spre comparație, în același oraș temperaturile nu treceau de 15 grade nici pe 6 noiembrie 2018 și nici în 2017. Maximele au atins 26 de grade la Fetești, Cernavodă, Tg Ocna, Medgidia și Oltenița. Foarte cald a fost și într-una dintre locurile reci din țară: Întorsura Buzăului (22 grade). La Omu erau doar 3 grade miercuri la prânz, iar în munții Călimani, 4 grade. Minimele nopții au fost de -2 grade la Miercurea Ciuc și de -1 la Toplița. Pe de altă parte, cel mai cald era dimineață la Oravița și la Moldova Nouă (17 grade), iar la Caransebeș au fost 16 grade.

Un pensionar din Galați a ucis un hoț care i-a pătruns în locuință

Un incident violent cu final tragic a avut loc, ieri, la Galați. Doi bărbați au pătruns în casa unui pensionar de 64 de ani cu intenția de a-l jefui. Bătrânul nu s-a pierdut cu firea și a pus mâna pe un cuțit, cu care l-a lovit în zona abdomenului pe unul dintre cei doi hoți, care încerca să îl imobilizeze. Speriat, celălalt hoț a fugit, iar complicele său, în vârstă de 34 de ani, a mai apucat să facă câțiva pași și s-a prăbușit fără suflare lângă gardul casei unde pătrunsese în scop de jaf. Polițiștii și un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați îl audiază pe bătrân, fiind efectuate cercetări in rem (cu privire la faptă). Anchetatorii trebuie să stabilească acum dacă bărbatul de 64 de ani s-a aflat în legitimă apărare sau a depășit limitele legitimei apărări. Poliția și Parchetul au refuzat deocamdată să facă declarații pe marginea cazului, susținând că ancheta este în curs de desfășurare.

Cristian Borcea, eliberat din închisoare

Tribunalul Ilfov a decis, ieri, ca fostul finanțator al clubului Dinamo Cristian Borcea să fie eliberat condiționat din Penitenciarul Jilava, unde executa o condamnare de 7 ani și 6 luni închisoare, rezultată în urma contopirii pedepselor primite în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri și în dosarul transferurilor din fotbal. Tribunalul a respins contestația procurorilor și a menținut decizia de eliberare dată în luna septembrie de Judecătoria Sectorului 4. În timpul procesului desfășurat la Judecătoria Sectorului 4, Cristian Borcea afirma că a muncit “non-stop” în penitenciar și a participat la cursuri și programe în închisoare. “Am participat în aceste cinci luni la cursuri și programe. Am plătit prejudiciile, plus două milioane euro penalități. Am participat la toate cursurile și programele. Am fost vizitat de toți cei 9 copii. Am muncit non-stop în penitenciar”, declara atunci Borcea. Avocata acestuia, Alice Drăghici, a spus că Borcea a executat 2.400 de zile de detenție, depășind fracția prevăzută de lege pentru a beneficia de eliberare condiționată, el având 414 zile câștigate prin muncă. Borcea a mai beneficiat de o eliberare condiționată în iulie 2018, după ce a executat efectiv 4 ani și 4 luni din pedeapsa de 6 ani și 4 luni închisoare primită în dosarul transferurilor. El a fost reîncarcerat pe 8 februarie 2019, după ce a primit 5 ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanța și Mamaia.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.