MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Lovitură de teatru în Moldova: Usatîi acuză „presiuni” din Moscova să se retragă
În primul tur, ordinea rezultatelor la alegerile prezidențiale din Republica Moldova a fost: Maia Sandu 42,45%, Alexandr Stoianoglo, 25,98%, Renato Usatîi, 13,79%. Turul al doilea va avea loc duminică, 3 noiembrie. Așteptările taberei pro-Rusia erau că Usatîi va indica votanților să-l susțină pe Stoianoglo, dar acesta a spus că nu va vota și că nu susține pe niciunul dintre cei doi rămași în cursă.
„Au încercat să facă presiuni asupra mea din Moscova și să mă roage să mă retrag din alegeri în favoarea domnului Stoianoglo”, a declarat luni, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, într-o conferință de presă organizată de Partidul Nostru, citat de Ziarul de Gardă. În declarațiile susținute, Renato Usatîi a anunţat că nu susține pe candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, și nici nu va face simpatizanților săi vreo recomandare de vot pentru turul al doilea la alegerile prezidențiale. „În turul II, candidatul socialiștilor este domnul Alexandr Stoianoglo. Conducerea acestui partid, în frunte cu Igor Dodon, încearcă să distrugă Partidul Nostru și să mă doboare pe mine încă din 2014. Această luptă durează deja de 10 ani”, a declarat Renato Usatîi.
Candidatul acuză presiuni din Rusia: „Au încercat să facă presiuni asupra mea din Moscova și să mă roage să mă retrag din alegeri în favoarea domnului Stoianoglo. După ce am refuzat, au început să mă amenințe cu un nou dosar penal și condamnare în absență pe dosarul vechi, pe care l-au pornit tot ei în campania prezidențială din 2020”. „Dar cel mai grav lucru e că în grupul de susținători ai domnului Stoianoglo nu sunt doar politicieni din țară și din afara țării, dar și ticăloși cum sunt Filat, Platon, Caramalac și alți nemernici. Din păcate candidatul lor comun s-a dovedit a fi slab”, a continuat politicianul.
Usatîi a criticat-o și pe Maia Sandu, precizând că nu o va susține nici pe ea în turul II. „Toți spuneau că trebuie să salvăm Europa, dar asta înseamnă să o salvăm pe Maia Sandu. Cu toată certitudinea vă spun că Maia Sandu, după mandatul ei de 4 ani, nu poate să aibă nici o susținere din partea mea sau a Partidului Nostru. Maia Sandu se sprijină pe iubire din exterior, dar nu are nimic cu interesele din interior. Am numit asta sindromul Gorbaciov, când ești aplaudat în străinătate, dar ești urât în interior”, a mai spus Usatîi.
Cine e Renato Usatîi
Renato Usatîi a obţinut 13,79% din voturi după primul tur al alegerilor prezidenţiale, în timp ce actuala preşedintă Maia Sandu, candidată din partea PAS, a avut 42,49% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo, susţinut de socialişti (PSRM), 25,95%.
Iniţial un pro-rus, cu afaceri în Rusia, Renato Usatîi şi-a schimbat orientarea după ce autorităţile ruse au emis pe numele lui un mandat de arestare şi a fost dat în urmărire internaţională în 2016, fiind bănuit că a pus la cale asasinarea unui om de afaceri rus. Usatîi a fost ales de două ori primar al orașului Bălți, al treilea ca mărime din Republica Moldova. În cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021, Renato Usatîi a candidat pe lista partidului său, însă nu a trecut pragul de 5%.
Usatîi a candidat la preşedinţie şi în 2020, când s-a clasat tot pe locul al treilea, având atunci 16,09% din voturi. În turul al doilea a susţinut-o, în mod aparent paradoxal, pe Maia Sandu, care avea 36,16% din voturi în turul I şi care a câştigat preşedinţia în faţa lui Igor Dodon (32,61% voturi în turul I), preşedintele de atunci. Maia Sandu a avut în turul al doilea peste 57% din voturi, un scor categoric care a fost atribuit atunci atât diasporei, cât şi susţinerii lui Usatîi.
Ce spune că a făcut militarul Ciucă la Revoluţie
Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, a explicat că la Revoluţie, în momentul în care Ceauşescu a fugit cu elicopterul, el se afla în dispozitiv de pază la căminul militar din Craiova, apoi a fost retras în cazarmă. El a adăugat că nu s-a aflat deloc în stradă, la Revoluţia din Decembrie 1989.
Nicolae Ciucă a fost întrebat, într-o dezbatere electorală găzduită de Antena 3, ce a făcut la Revoluţie şi a afimat: „Am fost ofiţer în cadrul Batalionului 121 Cercetare Craiova, de aceea am spus că am executat misiuni specifice. În dimineaţa în care Ceauşescu a părăsit Palatul CC, am fost în dispozitiv de pază la căminul miltiar din Craiova care era în construcţie. În momentul în care a părăsit şi a zburat cu elicopterul, am fost retraşi în cazarmă. În seara aceleiaşi zile am fost şi am executat pază la banca de dezvoltare, după care am revenit în cazarmă şi nu am mai părăsit-o. În stradă nu am fost deloc”.
Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale a mai spus că în calitate de ministru al Apărării şi-a cerut scuze pentru greşelile Armatei Române în Decembrie 1989.
”Eu mi-am cerut scuze ca ministru al Apărării pentru tot ce s-a întâmplat greşit la Revoluţie din partea Armatei la Revoluţie. Eram ministrul Apărării şi am făcut-o în numele instituţiei”, a declarat Ciucă.
Nicolae Ciucă a mai fost întrebat cât timp a fost membru PCR. „Am fost membru PCR din 1986 până în 1989 când s-a desfiinţat”, a precizat Nicolae Ciucă.
Bătaie în stradă la Glina: Zece persoane arestate
Zece persoane au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile în urma unei bătăi în stradă care a avut loc, duminică după amiază, în localitatea Glina din judeţul Ilfov, motivele scandalului fiind un drum de servitute şi o datorie. A fost necesaă intervenţia luptătorilor din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale Ilfov şi a jandarmilor pentru aplanarea conflictului. În urma bătăii, patru persoane au ajuns la spital, iar zece la Poliţie.
Iniţial, cei 10 bărbaţi, cu vârste între 20 şi 59 de ani, a fost reţinuţi pentru 24 de ore. ”La data de 28 octombrie, cei 10 bărbaţi au fost prezentaţi procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, care a sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi, în cauză fiind dispusă măsura arestării preventive, pentru 30 de zile, faţă de aceştia”, anunţă marţi dimineaţă IPJ Ilfov.
Şase apeluri au fost primite, duminică după amiază, de autorităţi, în urma unei bătăi în stradă în Glina, judeţul Ilfov. Primul apel a fost dat în jurul orei 15:17, fiind urmat de alte cinci apeluri, în care se preciza faptul că persoanele implicate într-o bătaie în stradă foloseau obiecte contondente şi sunt persoane rănite.
”La faţa locului au fost depistate şi identificate 12 persoane, care ar fi fost implicate în altercaţie, 10 dintre acestea au fost conduse la sediul Poliţiei Oraşului Popeşti Leordeni, iar două persoane -un bărbat şi o femeie - au fost conduse cu echipajele medicale la două spitale din Bucureşti, pentru acordarea îngrijirilor de specialitate. De asemenea, în cauză au fost identificate şi alte două persoane, care ulterior s-au deplasat, cu mijloacele proprii, la un spital din Bucureşti, pentru acordarea îngrijirilor medicale”, transmiteau oficialii Poliţiei judeţene Ilfov.
Primele verificări făcute de poliţişti arată rezultat că altercaţia a izbucnit pe fondul unor discuţii privind folosirea unui drum de servitute, precum şi al existenţei unor datorii băneşti.
Cum va fi vremea în luna noiembrie
Temperaturile vor fi peste cele normale, în această săptămână, în cea mai mare parte a ţări, au anunţat marţi meteorologii, care precizează însă că vor urma două săptămâni cu temperaturi mai scăzute decât cele obişnuite, în toate regiunile.
În săptămâna 28.10.2024 – 04.11.2024, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sud-vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile vestice şi nord-vestice.
În săptămâna 04.11.2024 – 11.11.2024, temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea vestică a teritoriului.
În săptămâna 11.11.2024 – 18.11.2024, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă la nivelul întregii ţări.
În săptămâna 18.11.2024 – 25.11.2024, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a ţării.
Un bărbat care a fost implicat în cazul celor 3 fraţi dispăruţi de acasă şi găsiţi apoi în Serbia, alături de tatăl lor, a fost reţinut
Un bărbat de 47 de ani a fost reţinut pentru 24 de ore, el fiind implicat în cazul celor trei fraţi din judeţul Hunedoara care au fost daţi dispăruţi de acasă, apoi găsiţi în Serbia, alături de tatăl lor care avea ordin de protecţie şi nu avea voie să se apropie de copiii săi. ”În urma probatoriului administrat, la data de 28 octombrie 2024, s-a dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a unei persoane, de 47 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la încălcarea de către o persoană, împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecţie; complicitate la nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorilor, precum şi trei infracţiuni de participaţie improprie la infracţiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat”, a transmis IPJ Hunedoara.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, persoana reţinută l-a ajutat pe tatăl celor 3 copii, în acest caz.
Marţian Antonio Adrian, Marţian Rania Adriana şi Marţian Raisa Antonia au fost găsiţi de autorităţi în oraşul Nis din Serbia, alături de tatăl lor, care avea ordin de protecţie emis pe numele său şi nu avea voie să se apropie de copii.
După ce cei trei fraţi au fost găsiţi alături de tatăl lor în Serbia, au fost aduşi în ţară, iar iniţial tatăl a fost reţinut 24 de ore. Ulterior mgistraţii de la Judecătoria Deva au respins cererea procurorilor de arestare preventivă pe numele tatălui.
Cei trei copii de 11, 9 şi 7 ani, fraţi, care erau supravegheaţi de o bonă, au fost daţi dispăruţi din satul Sântandrei, judeţul Hunedoara.
Ofertele pentru un nou lot din autostrada A8 se pot depune până pe 16 decembrie
Ofertele pentru contractul necesar construcţiei Lotului Sărăţeni-Joseni al A8 (secţiunea montană a Autostrăzii Unirii) se pot depune până pe 16 decembrie, a anunţat marţi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Contractul lansat de CNIR în licitaţie are o valoare estimată de 6,1 miliarde lei (fără TVA) şi o durată de 54 de luni (14 luni pentru etapa de proiectare şi 40 de luni pentru execuţia lucrărilor). Pe cei 32,4 kilometri ai Lotului 1C se vor construi inclusiv: 39 de poduri şi pasaje; 3 tuneluri unidirecţionale; 4 polate; 2 pasaje pentru permeabilitatea animalelor (ecoducte); 2 parcări de scurtă durată (cu 12 spaţii de încărcare pentru maşini electrice)", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook. Lungimea pasajelor şi a tunelurilor este de aproximativ 16 kilometri şi reprezintă 50% din lungimea totală a acestui lot de autostradă. Cel mai lung pasaj va avea 1.736 metri, iar cel mai înalt viaduct va avea 45 de metri.
Potrivit şefului de la Transporturi, pe Lotul Sărăţeni-Joseni vor fi asigurate descărcări provizorii pentru ca acesta să poată funcţiona independent, până la finalizarea loturilor vecine.
Construcţia este finanţată prin Programul Transport 2021-2027.
Secţiunea de munte Sărăţeni-Pipirig de pe Autostrada Unirii (A8) are o lungime de 116 kilometri şi include patru loturi: Lotul 1C (Sărăţeni-Joseni) - 32,4 km, Lotul 1D (Joseni-Ditrău) - 14,4 km; Lotul 2A (Ditrău-Grinţieş) - 37,9 km; Lotul 2B (Grinţieş-Pipirig): 31,5 km.
Pentru Lotul 1D (Joseni-Ditrău), data limită stabilită pentru depunerea ofertelor este 25 noiembrie iar pentru Lotul 2A (Ditrău-Grinţieş) se aşteaptă validarea documentaţiei. Până la sfârşitul săptămânii, CNIR va transmite spre validare la ANAP documentaţia pentru Lotul 2 B (Grinţieş-Pipirig), ultimul lot al secţiunii Sărăţeni-Pipirig, a precizat Sorin Grindeanu.
Câte persoane au murit de Covid-19 în ultima săptămână
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat marţi că, în perioada 21 - 27 octombrie, au fost înregistrate 484 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 12,6% faţă de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 153 dintre cazurile noi sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
În perioada 21 - 27 octombrie, au fost raportate opt decese la persoane cu COVID-19, toate având comorbidităţi. Până în prezent, 69.204 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat în România. În ţara noastră, au fost înregistrate, până în prezent, 3.580.145 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
În ultima săptămână au fost efectuate 642 de teste RT-PCR şi 10.299 teste rapide antigenice, cu 2,6% mai multe decât în săptămâna anterioară. Rata pozitivităţii a fost de 4,4%, în scădere cu 0,8%. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 14.032.624 de teste RT-PCR şi 15.057.203 teste rapide antigenice.
Buzău: Un bătrân cu Alzheimer dispărut de trei săptămâni, găsit mort într-o pădure
Un bărbat de 71 de ani, din comuna Cilibia, judeţul Buzău, diagnosticat cu Alzheimer, dispărut de acasă din data de 7 octombrie, a fost găsit mort, luni, într-o pădure de la marginea localităţii. Bărbatul fusese dat dispărut încă din 7 octombrie, când poliţiştii au demarat căutările, iar familia a făcut nenumărate apeluri la cei care l-ar fi putut vedea pe bărbat.
Luni, un localnic plecat la cules de ciuperci a găsit trupul neînsufleţit al bărbatului dispărut de trei săptămâni şi a sunat-o pe soţia sa, care a alertat autorităţile. Potrivit IPJ Buzău, la data de 28 octombrie, poliţiştii din Buzău au fost sesizaţi de către o femeie că în pădurea din localitate se află o persoană decedată.
La faţa locului a fost direcţionată o echipă operativă care a constatat că cele sesizate se confirmă. Din primele investigaţii, poliţiştii au stabilit că există indicii ca persoana decedată să fie un bărbat, de 71 de ani, din Cilibia, ce era semnalat ca dispărut din data de 7 octombrie. Poliţiştii continuă cercetările sub coordonarea pachetului, în cauză urmând a se efectua inclusiv necropsia, pentru confirmarea identităţii şi pentru clarificarea tuturor împrejurărilor în care a survenit decesul persoanei.