Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Liderul USR: ANI ridică mari semne de întrebare

Ziarul de Vrancea
7 nov 2022 511 vizualizări

Partidul nu o va suspenda, momentan, pe Clotilde Armand din USR, a precizat Cătălin Drulă

Președintele USR, Cătălin Drulă, afirmă că modul în care a acționat Agenția Națională de Integritate (ANI) în cazul edilului Sectorului 1, Clotilde Armand, îi ridică mari semne de întrebare, subliniind că, prin lege, un primar poate să fie manager de proiect. El a fost întrebat dacă USR are o problemă referitor la primarul de la Sectorul 1, Clotilde Armand, care este acuzată de Agenția Națională de Integritate de “conflicte de interese administrativ” pentru că s-a numit singură manager într-un proiect finanțat din fonduri europene. “Colega mea, Clotilde Armand, a explicat, ieri, că a avut toate avizele de la toate instituțiile. Pentru mine sunt niște semne mari de întrebare legate de cum acționează această instituție, ANI. Eu cred că ANI nu ar trebui să se uite la, nu știu, cât ați spus acolo, 3000 de lei pe lună, pentru cinci luni, într-un proiect care este în zona acestui spor pe care-l au toți primarii, și de la PNL și cei de la PSD, de lucru cu fonduri europene, ci, (...) poate ne explică ce este cu averea care nu poate fi explicată a domnului Rafila, prin faptul că a lucrat tot timpul la stat. Este o instituție asupra căreia eu am foarte mari semne de întrebare, inclusiv felul în care a acționat în acest caz, dar, până la urmă Clotilde Armand a explicat aceste lucruri, s-a pus la dispoziția oricui și eu am încredere că se vor clarifica aceste lucruri până la capăt “, a declarat Cătălin Drulă, marți, într-un interviu la RFI. El a precizat că nu se impune suspendarea din USR a primarului Clotilde Armand. “Nu este în niciun fel această situație de natură judiciară, nu are un dosar în care să fie pusă sub urmărire penală sau trimisă în judecată. ANI a dat-o în bară cu foarte multe din aceste acțiuni. Putem să facem o istorie de constatări ANI care, apoi, au fost desființate de justiție. Cea mai celebră este la președintele Iohannis, în campania din 2014. Și, apropo, pentru ceva similar: se numise într-un consiliu de administrație la compania de apă, fiind primar la Sibiu. Între timp s-a lămurit prin lege că astfel de situații sunt compatibile și, în cazul dumnealui, are o decizie definitivă de la Înalta Curte pe această speță. S-au introdus în lege și există acolo un articol care permite primarilor să fie managerii de proiect. De altfel, chiar de la PODCA, de la programul respectiv este o întrebare care explică ce trebuie să facă primarul ca manager de proiect. E vorba de un proiect pe anticorupție și, probabil, a vrut să coordoneze această activitate. Știm că sunt probleme foarte mari cu rețelele lăsate, apropo, sesizarea este făcută de domnul primar anterior, domnul Tudorache, de la PSD, care este anchetat pentru un prejudiciu de 944 de milioane “, a declarat Drulă.

Radu Mihaiu: Cred că cei de la ANI nu au dreptate

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a evitat să răspundă dacă primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, putea să fie manager de proiect pe fonduri europene, precizând că sunt instituții mai competente decât el care ar putea să dea răspunsuri pe acest subiect. “Sunt mai multe instituții care sunt implicate și sunt sigur că ele își vor face datoria. Sunt niște instituții care sunt mai competente decât mine să dea niște răspunsuri”, a afirmat edilul.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a afirmat că nu crede că ANI are dreptate în ceea ce o privește pe Clotilde Armand. “Primarii ale căror primării gestionează fonduri europene primesc acest spor de 25% din fonduri europene și nu este o opțiune. Legea spune că se majorează indemnizația primarului cu 25%, nu dacă vrea primarul, ci se majorează. Din acest punct de vedere, consider că este destul de clar. Referitor la discuția aceasta despre manager de proiect, înțelegerea mea este că inclusiv de la Programul Operațional Capacitate Administrativă există acest vid care spune că primarul poate să fie manager de proiect atâta timp cât se îndeplinesc niște condiții. Nu cunosc speța în detaliu, dar cum văd eu lucrurile acum cred că cei de la ANI nu au dreptate. Nu m-am numit manager de proiect”, a declarat Radu Mihaiu.

 Potrivit unui comunicat transmis luni de ANI, Clotilde Armand se află în conflict de interese administrativ pentru că a obținut 18.720 lei după ce s-a numit pe sine manager al unui proiect finanțat din fonduri europene, din acest statut decurgând și acuzația de incopatibilitate, întrucât a exercitat simultan și funcția de primar. De asemenea, ANI a sesizat Parchetul ICCJ, pentru că, în perioada februarie – august 2022, Clotilde Armand a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.

Libertatea: Statul român plătește lunar 6.500 de lire chirie pentru directoarea ICR Londra, care n-a vrut să stea într-un apartament gratuit

Din 2006 și până recent, toți directorii filialei Institutului Cultural Român (ICR) din Londra au locuit într-un apartament aflat chiar în clădirea în care funcționează instituția, potrivit surselor Libertatea. Venită în aprilie, actrița Catinca Maria Nistor a refuzat această locuință și a primit buget pentru chiria unui apartament de 120 mp.

Catinca Maria Nistor a făcut cerere la MAE pentru o altă locuință, iar ministerul i-a aprobat închirierea unui apartament în centrul capitalei londoneze. Potrivit surselor Libertatea, este situat în apropiere de Harrods, un celebru magazin londonez, iar chiria lunară este de 6.500 de lire sterline pentru 120 mp. La care se adaugă celelalte cheltuieli. „În acest timp, apartamentul în care au stat până acum toți directorii ICR este gol. În opinia mea, acesta este un abuz împotriva intereselor publice al MAE”, a declarat pentru Libertatea un angajat al ICR.

Ministerul nu a infirmat prețul plătit pentru apartamentul directoarei Nistor. Rugat să explice de ce preferă să achite o sumă considerabilă de vreme ce putea să locuiască într-un spațiu pentru care să nu plătească chirie, MAE a răspuns: „Închirierea locuinței s-a realizat la cererea misiunii, la momentul solicitării nefiind disponibil în incinta institutului un spațiu de cazare adecvat. Apartamentul asigurat doamnei Nistor este compus din trei camere, cu suprafața totală de 120 mp, în care sunt incluse și spații cu destinația de primire invitați /birou, asigurate prin norme interne acestor funcții”.

Catinca Maria Nistor (33 de ani), numită în iulie în fruntea ICR Londra, este actriță și prezentatoare la televiziunea Aleph News, patronată de Adrian Sîrbu. Nistor este este fiica actorului român Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoțian, care are sediul central la Londra, scrie culturaladuba.ro. Părinții Catincăi Nistor sunt nașii de cununie ai fostului președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea (PSD).

Nistor a fost timp de aproximativ un an director interimar al Teatrului Bulandra, în mandatul primarului Gabriela Firea (PSD), și a fost dată afară după un protest public al actorilor de la Bulandra. Ulterior, a fost trimisă și în judecată de noua conducere interimară pentru că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite.

În timpul audierilor din comisie, Catinca Nistor a susținut că a absolvit și urmat cursurile prestigioasei universități London School of Economics. Potrivit unui răspuns oficial al LSE transmis Edupedu.ro , informația este falsă. Ulterior, Nistor a susținut că are atestate că a participat la 3 cursuri de la Școala de Vară a London School of Economics.

Baronii PNL, tot mai nemulțumiți de Bode

Mai mulți președinți de filiale și primari din PNL i-au reproșat luni lui Lucian Bode, secretarul general al partidului, faptul că nu le răspunde la telefon și nu-i ajută să își rezolve problemele cu instituțiile centrale, au declarat pentru site-ul G4Media multiple surse liberale. Discuția tensionată a avut loc la ședința de luni a Biroului Politic Național al PNL. “La ședință, care era programată în format hibrid, au venit în persoane un număr neașteptat de mare de lideri locali, pentru că a fost pentru ei singura soluție de a comunica cu secretarul general al partidului. Bode are o agendă extrem de încărcată la Ministerul de Interne, mai ales din cauza dosarului Schengen, și pur și simplu nu are suficient timp pentru problemele partidului”, a declarat pentru G4Media un lider al PNL.

Ca de obicei la ședințele PNL din ultimul an, Florin Roman a fost cel care a dat semnalul nemulțumirilor, dar de data aceasta el a fost susținut de o parte semnificativă a liderilor locali, care au criticat lipsa de dialog a lui Lucian Bode cu filialele. Mai mult, câteva voci importante din PNL au criticat și prestația lui Silviu Mănăstire, mâna dreaptă a lui Lucian Bode. O altă nemulțumire comună multor lideri locali a fost lipsa de colaborare cu Compania Națională de Investiții (CNI), din subordinea Ministerului Dezvoltării condus de Cseke Attila (UDMR). Primarii s-au plâns că CNI refuză să le finanțeze proiectele locale, în ciuda faptului că ar fi vorba de proiecte mature, care au parcurs toate etapele preliminare.

Liberalii au mai discutat la ședința de luni și despre o serie de sondaje realizate în toate orașele – reședință de județ, potrivit surselor G4Media.

Comedia românească “Teambuilding”, cele mai mari încasări din România din toate timpurile

Comedia românească “Teambuilding” se menține pe primul loc în box office-ul românesc de weekend, după șase săptămâni de la lansare, acumulând venituri de 18,8 milioane de lei (3,7 milioane de dolari), cele mai mari încasări din toate timpurile în România. În acest weekend, filmul regizat de Matei Dima, Cosmin Nedelcu, Alex Coteț, a fost văzut în săli de 28.116 spectatori.

Emil (Matei Dima) lucrează prea mult. Asta îi reproșează superiorii săi din corporația PLM Global. Astfel, pentru a-i mai tempera energia, domnul Oprea (Șerban Pavlu) îl promovează “pe orizontală” și îl face team-leader în departamentul de call center - ingrații corporației, unde liderul neoficial este morocănosul Horia (Micutzu). Emil nici nu apucă bine să se integreze, că domnul Oprea vine cu o nouă propunere: să restructureze tot departamentul de call center și să-i înlocuiască cu inteligență artificială. Emil îi propune un pariu: dacă îi aduce Cupa Veseliei, cupa din teambuildingul anual care nu a fost niciodată câștigată de bucureșteni, veșnic victorioși fiind ardelenii, Oprea va păstra departamentul. Dacă nu, îi dă afară pe toți. Astfel, Emil, împreună cu colegii săi, Lorena (Anca Dinicu), Horia (Micutzu), Onel (Nicu Banea), Dorina (Anca Munteanu) și Șerbănel (Vlad Ianuș), pleacă la munte în primul lor teambuilding unde se vor bate pentru Cupa Veseliei cu echipele PLM Global din Ardeal, Moldova și Oltenia. Dacă la birou se comportau decent, în teambuilding este dezlănțuire maximă, iar Emil nu reușește să-i țină în frâu pe colegii săi “scăpați de acasă”.

“Black Adam/ Adam Întuncatul”, pe locul doi în top în al treilea weekend de la debut, a fost văzut de 22.759 de spectatori și a avut încasări de 610.686 de lei.

Filmul românesc “Capra cu trei iezi”, cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi în rolurile principale”, a urcat un loc, până pe trei, în al doilea weekend de la lansare, generând venituri de 417.870 de lei.

Filmul horror “The Devil's Light/ Lumina infernului” a coborât un loc, până pe patru, în al doilea weekend de la premieră, după ce a fost văzut de 14.275 de spectatori și a generat venituri de 368.262 de lei. “Captain Sabertooth and the Magic Diamond/ Căpitanul Colți-de-sabie și diamantul fermecat” a urcat două locuri în clasament, până pe cinci, acumulând venituri de 339.753 de lei.

Comedia românească “Mirciulică” este în coborâre, la fel și “The Woman King”.

Angajata de la Curtea de Conturi care a prezentat o diplomă de licență falsă, reținută

Femeia care s-a angajat în funcția de auditor public la Curtea de Conturi folosind o diplomă de licență falsă a fost reținută luni, după ce a fost audiată la sediul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, au precizat surse judiciare.

Polițiștii au efectuat, luni, două percheziții domiciliare într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, uz de fals și fals în declarații, potrivit IGPR. Perchezițiile au fost efectuate la proprietățile unei persoane, care ar fi prezentat pentru angajarea la o instituție în funcția de auditor public extern o diplomă de licență care nu ar corespunde realității, în sensul că documentele necesare pentru susținerea examenului de licență ar fi falsificate. “De asemenea, cu aceeași diplomă, ar fi ocupat, anterior, funcția de șef serviciu financiar-contabil într-o instituție publică locală, specializată în ocrotirea și protecția copilului”, arată sursa citată. Totodată, aceasta nu ar fi completat corespunzător declarația de avere, prin omiterea declarării a șapte imobile.

Un ONG din Covasna cere primăriei Sfântu Gheorghe teren pentru amplasarea unui bust al lui Mihai Eminescu

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) solicită Primăriei Sfântu Gheorghe un teren pentru amplasarea unui bust al poetului național Mihai Eminescu, transmite Agerpres. Cererea vine după ce autoritățile locale au anunțat că vor ridica un monument dedicat poetului maghiar Petofi Sandor. „În lumina inițiativei recente a Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe de amplasare a unei statui dedicate lui Petofi Sandor, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș solicită un tratament egal și aplicarea unei proceduri în oglindă. Prin prezenta inițiativă solicităm doar punerea la dispoziție a unui spațiu aflat în proprietatea municipiului pentru amplasarea statuii lui Mihai Eminescu, urmând ca Forumul Civic să organizeze concursul și să suporte costurile în aceeași cotă precum „Fundația pentru presă maghiară Harmas” în cazul statuii lui Petofi. Acest spațiu va putea fi stabilit de comun acord, după discuții prealabile între conducerea Forumului Civic și conducerea Primăriei, astfel ca amplasamentul să fie favorabil și demn pentru o personalitate precum Mihai Eminescu. După cum se poate observa, nu solicităm altceva decât echitate și tratament similar” , se arată într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a FCRCHM. Reprezentanții Forumului afirmă că amplasarea simultană a celor două statui ar transmite un mesaj de armonie interetnică.

Primăria Sfântu Gheorghe a anunțat recent că va amplasa o statuie în mărime naturală a poetului și revoluționarului pașoptist Petofi Sandor pe un un teren viran din apropierea intersecției Bulevardului 1 Decembrie 1918 cu strada Zefirului, dezvelirea fiind programată anul viitor, când se împlinesc 200 de ani de la nașterea acestuia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.