Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Liderul PNL Neamț, anchetat pentru că a cerut șpagă 500.000 de lei

Ziarul de Vrancea
23 feb 2021 792 vizualizări

El a promis că își va trafica influența la Ministerul Mediului pentru a numi o persoană în conducerea Apelor Române n coincidență sau nu, în acea perioadă, la șefia ministerului era instalat Costel Alexe, fostul său coleg din PNL Iași, ambii promovați intens la început de carieră de Relu Fenechiu

Deputatul Mugurel Cozmanciuc, președintele PNL Neamț, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, după ce ar fi pretins 500.000 de lei pentru a interveni ca director la Apele Române să fie numită o anumită persoană.  “Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: Cozmanciuc Corneliu-Mugurel, la data faptei și în prezent deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență și Marcoci Vlad, la data faptei inginer în cadrul Administrației Naționale Apele Române, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență”, a transmis, ieri, DNA. Sursa citată a precizat că a mai fost trimisă în judecată o persoană fizică, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la cumpărare de influență.

Legătura cu Costel Alexe

“În perioada 4 – 27 noiembrie 2019, inculpatul Cozmanciuc Corneliu-Mugurel ar fi pretins de la inculpatul Marcoci Vlad suma de 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din acea perioadă pentru ca acesta să numească în funcția de director general al Administrației Naționale „Apele Române” (A.N.A.R.) o persoană apropiată de omul de afaceri. Banii urmau să fie remiși în două tranșe, iar cel care trebuia să asigure plata era omul de afaceri”, au precizat procurorii. Potrivit acestora, numirea respectivă nu s-a mai produs, deoarece, în data de 21 ianuarie 2020, în funcția de director general al A.N.A.R. a fost numită o altă persoană. De precizat că la 5 noiembrie 2019, în funcția de ministru al Mediului a fost instalat Costel Alexe, fost coleg cu Cozmanciuc în PNL Iași.

Cozmanciuc este în prezent deputat și deține funcția de președinte al PNL Neamț. El și-a început cariera politică la Iași, sub „aripa” lui Relu Fenechiu. De-a lungul timpului, Cozmanciuc a ocupat mai multe funcții în administrația locală.

Avertisment: Ne așteptăm la creșterea numărului de cazuri de COVID-19

n ieri au fost raportate peste 3.300 de noi infecții și peste 100 de decese n de ce vaccinul AstraZeneca a provocat mai multe reacții adverse după prima doză

Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a declarat, ieri, că se așteaptă la creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în România ținând cont și de prezența în comunitate a tulpinii britanice, dar a susținut că, dacă vor fi respectate măsurile de protecție, creșterea poate fi una controlată. „Nu pot să numesc asta un val neapărat, nici cât de mare va fi creșterea”, a precizat Adriana Pistol. În privința creșterii numărului de cazuri  - peste 3000 - înregistrată marți, Adriana Pistol a precizat că deocamdată nu i se pare ceva deosebit. „Ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri. Cât de mult, rămâne de văzut. Vom vedea dacă se menține această creștere sau dacă va fi accelerată”, a subliniat Adriana Pistol.

Peste 20.000 de decese

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 3.382 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost consemnate 119 decese, iar numărul total a trecut de 20.000.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.463. Dintre acestea, 978 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 5.904.761 de teste RT-PCR și 262.823 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 23.599 de teste RT-PCR (15.082 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.517 la cerere) și 9.381 teste rapide antigenice.

Tulpina UK a coronavirusului circulă deja în jumătate din județele țării

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) avertizează, în primul raport privind răspândirea tulpinei UK a coronavirusului în țara noastră, că aceasta circulă deja în jumătate din județele țării și „există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat”.

Până ieri, în România au fost identificate 136 de cazuri de infectare cu noua tulpină din 499 de secvențieri realizate, rata de confirmare fiind de 27,3%. Analizele au fost făcute în doar patru laboratoare: Institutul „Catancuzino”, Institutul „Matei Balș“, MedLife și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani.

Se observă un număr evident mai mare de cazuri la sexul masculin la 55-64 de ani, respectiv la sexul feminin la 25-34 de ani. Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii a fost menționată drept cauză pentru numai 5 infectări (4%). „Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația deja intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate”, subliniază INSP.

Femeia care a făcut șoc anafilactic nu va mai primi același vaccin

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a anunțat, ieri, că femeia din județul Olt care a făcut șoc anafilactic după prima doză de vaccin cel mai probabil nu va primi a doua doză și, cu siguranță, nu va primi același vaccin. Femeia va fi externată din spital, unde a stat sub supraveghere.

“În cursul zilei de 21 februarie a fost înregistrat un caz de reacție alergică major, un caz de șoc anafilactic la o persoană de sex feminin, de 46 de ani, care după administrarea primei doze de vaccin de la compania Oxford/AstraZeneca, la aproximativ 10 minute a dezvoltat reacții alergice, care au evoluat către scăderea valorilor tensionale cu instalarea criteriilor de șoc anafilactic. S-a intervenit rapid, conform procedurilor, evoluția fiind rapid ameliorată în circa șapte minute practic pacienta era cu stare generală mult ameliorată. A fost transportată cu ajutorul echipajului medical de urgență pentru continuarea monitorizării în spitalul din municipiul Slatina, unde este cu stare generală foarte bună și urmează să fie externată din datele care ne-au fost furnizate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a precizat că femeia nu se cunoștea cu reacții alergice în antecedente. “Probabil că nu se va mai administra o a doua doză de vaccin, categoric nu AstraZeneca”, a mai explicat Gheorghiță.

Președintele CNCAV a precizat că au fost înregistrate 4.184 reacții adverse de la debutul campaniei de vaccinare, cu o rată de 3 la mia de doze administrate. Gheorghiță a explicat și de ce apar mai multe reacții nedorite la vaccinarea cu AstraZeneca. “Este un alt tip de vaccin, folosește un vector viral, dar pot să vă spun că nu sunt neapărat reacții adverse mai grave sunt poate mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie, însă particularitatea este legată că la cea de-a doua doză rata de reacții adverse este mult scăzută comparativ de pildă cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager unde am observat că la doza a doua frecvența reacțiilor adverse este mai mare decât după prima doză. Ține de reactogenitatea vaccinului și ține de modalitatea de răspuns a organismului nostru față de acest tip de antigen care în cazul vaccinului bazat pe vector viral organismul reacționează atât față de vector, față de acel adenovirus, cât și față de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina Spike. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente, dar ce este important de reținut este beneficiul pe care îl obținem după vaccinare”, a explicat el.

DNA: 39 de inculpați au fost condamnați definitiv în ianuarie în dosare de corupție

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a informat, ieri, că în luna ianuarie au fost condamnați definitiv 39 de inculpați în dosare de corupție. “În luna ianuarie, în dosarele de corupție instrumentate de DNA au fost condamnați 39 de inculpați prin 10 hotărâri judecătorești definitive, iar între cei condamnați definitiv figurează persoane judecate în dosarul “Mită la Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor” (președinte, directori și inspectori sanitari veterinari)”, se arată într-un comunicat de presă al DNA. Potrivit sursei citate, pedepsele dispuse de judecători față de cei 39 de inculpați variază între 8 ani și 6 luni închisoare și 30.000 lei amendă penală.

Ministrul Transporturilor: În 2024, de la Pașcani la Ploiești, pe autostradă

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat, ieri, care sunt tronsoanele de austostradă și de drum expres care vor fi date în folosință în 2021. „Ar trebui să fie Sebeș -Turda, 25 de km, nu e o mândrie, lucrare a început în 2015 trebuia să fie finalizată în 2 ani. Avem Craiova - Pitești, un tronson de 40 de km care reprezintă și varianta ocolitoare la Balș și Slatina. Sunt două puncte importante”, a declarat ministrul Transporturilor, la DigiFM.

Cătălin Drulă spune că până în anul 2024 ar putea fi gata lucrările la autostrada A7 care ar urma să lege Ploieștiul de Pașcani.

„Pentru autostrada A7 avem totul făcut, inculsiv proiectul tehnic. Îi dăm constructorului doar schițele. Nu mai pasezi acea responsabilitate.

În mai se lansează la licitație de execuție până la Buzău, Ploiești-Buzău.

După 3 luni urmează Buzău-Focșani, după 2-3 luni urmează Focșani-Bacău și sper să intre tot anul asta Bacău-Pașcani. Acum vom vedea cât durează o licitație în România. În ultimii ani s-au mișcat mai repede. Există eforturi să mai eficientizăm partea de achiziții. Aș vrea anul acesta să încheiem contractele efectiv. Lucrările ar trebui să dureze în zona mai ușoară doi ani, în unele se duc spre doi ani și jumătate. Până în 2024 ar trebui să avem mare parte din această autostradă gata, dacă nu chiar pe toată. În afară de A7 lucrăm și pe A8 să scoatem capetele autostrăzii la licitație. Să dăm drumul la capătul dinspre Târgu Mureș și cel dinspre Târgu Neamț”, a declarat ministrul Transporturilor.

Opt milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, folosite în mediul rural?

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat ieri că României i-ar reveni opt milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, iar acestea ar putea fi utilizate în centrele mobile care merg în localități izolate sau fără acces la un centru de vaccinare. Gheorghiță a precizat că avantajul acestui vaccin este că se administrează o singură doză. “Conform contractului încheiat cu Comisia Europeană ar trebui ca din al doilea trimestru al acestui an să fie livrate, conform contractelor, dozele de vaccin. Nu pot să vă dau, pentru că nu avem aceste date legate de modalitatea și tranșeele care vor fi alocate către fiecare țară, însă pot să vă spun faptul că Comisia a încheiat contract pentru aproximativ 200 de milioane de doze ceea ce înseamnă că României i-ar veni un număr de circa 8 milioane de doze”, a afirmat Valeriu Gheorghiță. El a precizat că acest vaccin are avantajul unei singure doze și este recomandat pentru toate categoriile de vârstă. “Fiind un vaccin tot pe bază de vectori viral, de adenovirusul uman 26, are avantajul administrării unei singure doze de vaccin. Datele de eficacitate au fost validate la toate categoriile de vârstă, deci ar putea să fie, de pildă, o opțiune foarte bună pentru aceste centre mobile care merg în localitățile care sunt izolate sau care nu au acces la un centru de vaccinare, tocmai pentru că va ușura dacă vreți activitatea de vaccinare prin faptul că nu mai trebuie să te întorci pentru doza de rapel. Ne va permite accelerarea campanie de vaccinare chiar și pentru aceste situații care sunt particulare. Poate să reprezinte o opțiune foarte bună chiar și pentru persoanele care sunt aflate în izolare sau nedeplasabile de la domiciliu”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.