Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Liderii PNL și PSD, către primari: “Din cauza USR nu vă putem da pensii speciale”

Ziarul de Vrancea
5 dec 2021 832 vizualizări

Baronii celor două partide mai trebuie să aibă răbdare un an pentru a-și încasa privilegiile, la care nu au contribuit, după ce România s-a angajat prin PNRR să nu depășească un prag din PIB cu cheltuielile pe pensii

PNL și PSD se pregătesc să amâne din nou pensiile speciale pentru aleșii locali, susțin surse politice pentru site-ul Ziare.com. Pentru a scăpa de furia baronilor, liderii celor două partide au aruncat vina pe Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene. Motivul: Ghinea s-a angajat în PNRR ca pensiile în România să nu depășească 9,4% din PIB.

Pensiile speciale pentru aleșii locali, împreună cu majorarea de 10% a tuturor pensiilor de la 1 ianuarie, ar duce la depășirea pragului de 9,4% din PIB, care reprezintă totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile, pe care autoritățile s-au angajat să îl respecte în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ministrul care a negociat PNRR a fost Cristian Ghinea.

Noul ministru al Muncii, Marius Budăi (PSD), a criticat public obiectivul asumat în PNRR ca totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile să nu depășească 9,4% din PIB în perioada 2022-2070. “Critic acest 9,4% prins în PNRR pentru că nu-l înțeleg. De ce UE are acum 13%, noi prin legea 127 ne-am propus 11,7%, iar domnul Ghinea a spus 9,4%? Eu personal nu înțeleg”, a declarat Budăi.

Liderii PNL și PSD le-au cerut primarilor “să mai rabde un an”, iar de la 1 ianuarie 2023 sigur vor avea pensii speciale, susțin sursele citate.

Vicepreședintele USR Cristian Ghinea susține că limita de 9,4% din PIB prevăzută în PNRR permite o creștere a pensiilor, dar adaugă că acest lucru nu poate fi realizat simultan cu introducerea indemnizațiilor speciale pentru aleșii locali. „Dacă Guvernul nu dă OUG în următoarele trei săptămâni, de la 1 ianuarie mii de foști primari și șefi de consilii județene vor primi pensii speciale. Băgate de PSD în lege anterior. Sunt pensii speciale pentru clientela politică și evident că dacă le bagi pe astea în plată și crești și celelalte pensii speciale nu mai ai spațiu de crescut pensiile celorlalți români. De asta se smiorcăie Budăi: trebuie să aleagă între pensiile speciale ale clientelei și crescut pensiile românilor. Românii trebuie să știe că orice creștere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale noi, cum face PSD acum pentru primari, înseamnă imposibilitatea de a crește pensiile lor”, a scris Ghinea pe Facebook.

Impact bugetar de 600 de milioane lei pe an

Președintele PNL Florin Cîțu a declarat, ieri, la Senat, că pe liberali îi interesează ca deficitul la pensii să nu crească. Despre pensiile speciale ale primarilor, Cîțu a afirmat că impactul bugetar al introducerii acestor pensii ar fi în jur de 600 de milioane de lei, anual. El a precizat că se discută în coaliție despre acest subiect. “Am făcut un calcul rapid cu ceea ce am agreat noi, PNL, pe pensii, și ce avem acum în buget, și am atinge foarte rapid acea limită de 9,4 % din PIB. Trebuie să fim foarte atenți. Putem să ne uităm cum prioritizăm, acea limită în PNRR ia în calcul o reformă a sistemului de pensii. Pe noi ne interesează și deficitul la pensii să nu crească, pentru că, până la urmă, ne furăm căciula, pentru că pe de o parte creștem pensiile și pe de alta, creștem deficitul. Trebuie să facem totul sustenabil, astfel încât să putem plăti pensiile”, a spus Cîțu, precizând că o modificare a viziunii pe acest subiect ar trebui discutată cu oficialii europeni.

Sondaj Avangarde: Încrederea în Iohannis a ajuns la 17%

PSD se menține la 40% din intențiile de vot la parlamentare, PNL scade la 17%, iar USR PLUS la 11%, conform Barometrului opiniei publice pe luna noiembrie, realizat de Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde la comanda PSD. Potrivit aceleiași surse, Alexandru Rafila, Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Mircea Geoană sunt politicienii situați pe primele locuri în topul popularității, în timp ce Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Dacian Cioloș, Florin Cîțu, Nicușor Dan sunt pe ultimele poziții. Însă, chiar și la cei de pe primele poziții ca procent al opiniilor favorabile, numărul celor care au mai degrabă o părere proastă despre ei este mai mare.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila se bucură de cea mai bună imagine, 37% dintre cei chestionați având o părere bună despre el, în timp ce procentul celor care au o părere proastă este de 40%. Rafila e urmat de Marcel Ciolacu - 30% au o părere favorabilă, iar 51% nefavorabilă, Gabriela Firea - 28% au o părere favorabilă, iar 52% nefavorabilă, Mircea Geoană - 27% au o părere favorabilă, iar 53% nefavorabilă.

Președintele Iohannis se situează pe poziția a noua din topul care conține 13 nume de politicieni, cu 17% opinii favorabile și 69 % nefavorabile, urmat în ordine de Ludovic Orban, Dacian Cioloș, Florin Cîțu. Ultimul pe listă este Nicușor Dan cu doar 4% opiniii favorabile și 70% nefavorabile. Fostul premier Florin Cîțu are cele mai multe opinii nefavorabile, 77%.

La întrebarea “Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României, dumneavoastră cu ce partid politic sau alianță politică ați vota?”, 40 % dintre cei intervievați au indicat PSD (la același nivel ca în precedentul Barometru), 17% au indicat PNL (în scădere față de 18% luna trecută), 15%, AUR (în creștere față de 14% luna trecută), 11% au indicat USR, care scade de la 13% luna trecută, iar UDMR este constant la 5%.

82% dintre cei chestionați consideră că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită. Sondajul a fost realizat la comanda PSD, în perioada 16 - 24 noiembrie, iar marja de eroare este 3,2%.

Șoșoacă și-a pus botniță la tribuna Parlamentului

​Senatoarea Diana Șoșoacă a fost protagonista unui nou episod controversat în plenul Parlamentului.  În discursul din timpul ședinței solemne dedicată Constituției, senatoarea a acuzat clasa politică în ansamblu că a călcat în picioare legea fundamentală. La final, Șoșoacă a scos o botniță pe care și-a pus-o în semn de protest că drepturile și libertățile „au fost anulate” în ultimii doi ani. „​I-am cerut lui Moș Nicolae să-mi dea un cadou pentru aniversarea Constituției. Este o botniță prin care Constituția, drepturile și libertațile fundamentale au fost anulate de către Parlament, președinte și Guvern și rog reprezentantul CCR să aibă mai mult curaj așa cum a avut în Decizia 457 din 2020, în care au menționat să starea de alertă încalcă statul de drept, este creată atificial și nu există fundament constituțional pentru existența acesteia. Trăiască România liberă, trăiască dreptul la liberă exprimare! Jos botnița!”, a spus Diana Șoșoacă.

Cîțu vrea scăderea vârstei de votare la 16 ani

Președintele PNL, Florin Cîțu a declarat, ieri, la Senat, în contextul reformei constituționale, că în Uniunea Europeană că vârsta pentru cei care votează este de 16 ani, și că, în opinia sa, acesta este un lucru bun. “Am avut o discuție, astăzi, în Biroul Executiv, vreau să avem, în primul rând, o discuție în partid, să vedem noi care sunt prioritățile. Este adevărat, avem o majoritate care poate să modifice Constituția, dar asta nu înseamnă că trebuie neapărat să modificăm Constituția, dacă nu avem exact ceea ce să modificăm”, a spus Cîțu, despre intenția noii coaliții de a revizui legea fundamentală. Președintele PNL a arătat că, din experiența parlamentară și relația Președinte-Parlament-Guvern, a văzut de-a lungul timpui, că “există dezechilibre” care pot să fie corectate. “Până nu avem în PNL o discuție clară, despre ce ne dorim de la această modificare, nu aș vrea să intru în detalii, dar sunt multe lucruri. Vedem în Uniunea Europeană că vârsta pentru cei care votează este de 16 ani”, a spus el. Întrebat dacă și-ar dori modificarea Constituției în acest sens, Cîțu a răspuns: “Din punctul meu de vedere, da, eu cred că este un lucru bun!”

Polițist, amenințat cu moartea de patronii unui restaurant pentru că a întrerupt o petrecere

Polițiștii din Mehedinți au întocmit dosar penal pentru ultraj, după ce patronul unui restaurant din Strehaia și soția acestuia au adresat cuvinte jignitoare și amenințări cu moartea unui polițist care a întrerupt o petrecere în contextul pandemiei de COVID-19. Dosarul a fost deschis la șapte luni de la producerea faptei, deși polițistul și-a anunțat superiorii cu privire la cele întâmplate. “Detaliile conversației sunt greu de digerat și demonstrează că în unele județe, șefii au legături bolnăvicioase cu oameni de afaceri și politicieni”, au transmis reprezentanții Sindicatului Europol.

IPJ Mehedinți a anunțat, luni, că a fost deschis un dosar penal pentru ultraj.

Sindicatul Europol a reclamat faptul că timp de șapte luni nu s-a întâmplat nimic, ba mai mult, situația a fost ignorată, deși polițistul și-a anunțat superiorii. Potrivit sindicaliștilor, după numai câteva zile, agentul a fost chemat la Control Intern pentru a i se comunica faptul că s-a depus o plângere penală împotriva sa de către patronul localului în cauză.

“Cum să ne mai gândim că sistemul se va curăța de asemenea metehne, când vedem că cei tineri sunt deznădăjduiți, sunt demoralizați sau chiar hărțuiți dacă nu respectă politica de clan pe care unii șefi din poliție o practică la nivelul județelor”, au mai transmis sindicaliștii.

Captură DNA: 16 polițiști rutieri șpăgari din Botoșani

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 21 de persoane, majoritatea polițiști la Serviciul rutier al IPJ Botoșani, pentru luare de mită. Aceștia ar fi luat șpagă între între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto pentru a nu-i sancționa. “În cauză au mai fost trimise în judecată, în stare de libertate, alte patru persoane fizice, fără calitate specială pentru infracțiuni de dare de mită instigare la dare de mită și instigare la abuz in serviciu”, a mai transmis DNA.

În rechizitoriu se arată că, în perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.

Grupare specializată în furturi din cavouri, destructurată de polițiști

Trei bărbați din localitățile Pantelimon și Dor Mărunt au fost reținuți de către polițiștii din Dâmbovița, sub acuzația de furt calificat și profanare de morminte. Polițiștii suspectează că aceștia au sustras bani și bijuterii în valoare de peste 13.000 de lei din două cimitire din acest județ, însă au spart cavouri și în alte localități.

Conform datelor făcute publice, luni, de oficialii IPJ Dâmbovița, suspecții au vârste cuprinse între 24 și 40 de ani și ar fi profanat morminte în cimitire din mai multe localități, furând de la decedați sume de bani și bijuterii lăsate de rude în cavouri.

Polițiștii de investigații criminale suspectează de asemenea că

în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, cei trei bărbați au vandalizat 13 cavouri din cimitirele din localitățile dâmbovițene Petrești și Moara din Groapă. Astfel, după ce ar fi forțat plăcile de ciment de la 13 cavouri aceștia ar fi sustras bani și bijuterii, în valoare de 13.400 de lei.

Inițiativă USR: Produse gratuite de igienă fetelor vulnerabile, în școli

Inițiativa legislativă „Împreună pentru fete” a Oanei Țoiu, deputat USR, a primit raport favorabil în unanimitate în comisiile specializate din Parlament și ar putea ajunge în plen anul acesta, pentru a fi inclusă în bugetul din 2022. Potrivit proiectului, România ar putea da produse de igienă de uz personal gratuite fetelor vulnerabile în școli pe modelul Scoției și New Yorkului. „Este mai scump pentru fete să stea în școală și copiii României sunt cei mai supuși riscului de sărăcie și excluziune socială din întreaga Uniune Europeană. Cu asta crește și riscul ca fetele vulnerabile să lipsească câteva zile pe lună de la școală. Au nevoie de produse de igienă gratuite, în școli, ca să poată avea parcursul constant, fără sincope și o cursă lunară să recupereze ce au pierdut, parcurs care să le ajute să promoveze bacalaureatul. De un an lucrez cu parlamentari din țările care deja fac asta, din Scoția și Noua Zeelandă, și cu organizațiile din teren care asigură informare și produse gratuite. M-am bucurat să văd că proiectul a avut la vot în comisiile de specialitate susținerea tuturor partidelor. E drept că doar unul din cinci parlamentari e femeie, dar mai sunt și tați de fete și oameni care înțeleg prioritatea pe care trebuie să o acordăm copiilor. Începând cu toamna anului 2022, ar costa mai puțin de 1 milion de euro. Acesta este, de exemplu, bugetul anual al Institutului Levantului, despre care nimeni nu știe ce face și ce valoare aduce dincolo de o slujbă pentru un fost președinte de țară”, a declarat Oana Țoiu.

De ce nu a fost amendat Iohannis când nu a purtat mască?

Autoritățile din Sibiu evită să spună clar de ce Klaus și Carmen Iohannis nu au fost sancționați că nu au purtat mască de protecție pe stradă, deși acest lucru era obligatoriu prin decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Poliția face referire la un articol din hotărârea CJSU care vorbește despre “activități în spații publice deschise”, iar șeful Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Sibiu nu explică, de fapt, ce înseamnă aceste activiăți.

Sibianul care i-a reclamat pe Klaus și Carmen Iohannis că nu au purtat mască de protecție la ieșirea de la un eveniment care a avut loc în Biserica Evanghelică din Sibiu a primit răspuns de la Poliție.

“În urma verificărilor efectuate privind petiția dumneavoastră (...) vă comunicăm faptul că nu au rezultat aspecte de încălcare a cadrului legal”, se arată în răspunsul semnat de șeful IPJ Sibiu.  Articolul invocat de Poliție prevede excepții de la portul măștii de protecție în spații deschise, iar alineatul face referire la “persoane care desfășoară activități în spațiile publice deschise, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc”.

Nelămurit cu privire la tipul de activități la care se referă alineatul, sibianul a solicitat Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Sibiu să precizeze exact natura acestora.   În loc de răspuns concret, șeful Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Sibiu a trimis sibianului o listă cu actele normative care erau în vigoare la data menționată.

Sibianul a trimis, la începutul lunii noiembrie, Ministerului Afacerilor Interne o plângere care îl vizează pe președintele Klaus Iohannis și pe soția acestuia, Carmen.  Bărbatul reclama că, în 10 octombrie, Klaus și Carmen Iohannis au participat la Sibiu la redeschiderea Catedralei Evanghelice la finalul unui lung proces de reabilitare, dar, pe stradă, după ce au ieșit din biserică, niciunul nu purta masca de protecție. În Sibiu, masca era obligatorie în acel moment, după ce rata de infectare ajunsese la 8,5 la mie.

Fostul principe Nicolae și soția sa, Alina de Roumanie, vor deveni părinți pentru a doua oară

Fostul principe Nicolae și soția sa Alina de Roumanie au anunțat, într-un comunicat de presă, că vor deveni părinți pentru a doua oară. „În ajunul sărbătoririi Sfântului Nicolae, ocrotitorul copiilor, vă împărtășim bucuria că familia noastră va fi din nou binecuvântată. Cu multă emoție și fericire în suflet așteptăm al doilea copil al nostru, care va veni pe lume în primăvara anului 2022. Ne bucurăm că bunul Dumnezeu, după Maria-Alexandra, ne îngăduie încă unul din neprețuitele miracole ale vieții!”, este mesajul celor doi.

Nicolae, nepotul regelui Mihai I al României, s-a căsătorit cu Alina-Maria Binder în 2018, la Sinaia. Fostul principe a devenit tată pentru prima dată în 2020. Maria-Alexandra s-a născut pe 7 noiembrie.  Născut și crescut în străinătate, prințul Nicolae a ajuns prima oară în România în 1992, când avea șapte ani, cu ocazia primei vizite a bunicului său după începutul exilului din 1948.

Drulă câștigă procesul de calomnie cu sindicaliștii de la metrou

Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a câștigat procesul în care era acuzat de defăimare de către sindicatul de la metrou condus de Ion Rădoi.

Judecătoria Sectorului 1 a respins ca neîntemeiată acțiunea deschisă în justiție de “Unitatea - Sindicatul Liber Metrou”, sindicaliștii urmând să-i plătească fostului ministru cheltuieli de judecată în valoare de 4.926 lei. Decizia nu este definitivă. “Mă acuzaseră de defăimare pentru că aș fi făcut 'afirmații care au avut un impact foarte mare asupra demnității, onoarei și reputației membrilor USLM'. În fapt, nu am făcut decât să nu întorc capul și să spun niște adevăruri pe care zeci de miniștri le evitaseră. Sper ca noua conducere a ministerului să nu revină la vechile practici prin care ministrul stă ghiocel în fața intereselor nelegitime ale unor lideri de sindicat”, a anunțat Drulă, pe Facebook.

Sindicaliștii l-au dat în judecată pe Cătălin Drulă pentru calomnie, după ce fostul ministru a declarat în luna martie, în contextul demolării spațiilor comerciale de la Metrou, că organizația sindicală condusă Ion Rădoi este o “o mafie”, iar la metroul bucureștean s-a format un “buboi enorm”.

ANM: Va ninge și va ploua în toată țara

Precipitațiile sub formă de ploi și ninsori vor cuprinde toată țara, începând cu noaptea de luni spre marți, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM). “Începând din noaptea de luni spre marți (6/7 decembrie) aria precipitațiilor se va extinde dinspre sud-vest și va cuprinde toate regiunile. La munte va ninge, în centrul, nordul și nord-estul țării treptat vor predomina ninsorile și local se va depune strat de zăpadă”, spun meteorologii. Ploile vor fi moderate cantitativ în sud-vest, unde se vor acumula cantități de apă de 15 - 20 litri/mp și izolat 30 litri/mp.

Îndeosebi în Transilvania, precum și în centrul și nordul Moldovei, pe arii restrânse vor fi depuneri de polei. În zona montană înaltă va ninge și se va depune strat nou de zăpadă și vor fi intensificări ale vântului, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.