Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Liberalism cu 50.000.000.000 de lei bani publici, pe „ochi frumoși” Guvernul, la a doua criză majoră

Ziarul de Vrancea
31 aug 2021 563 vizualizări

Marți, Florin Cîțu a postat pe Facebook o definiție a liberalismului, care consacră principiul neintervenției statului în economie n ieri dimineață, premierul a încercat să bage pe „sub mână” în ședința de guvern un proiect privind alocarea a 50 de miliarde de lei pentru primării n banii sunt destinați clientelei politice, acuză USR PLUS, care nu exclude să iasă de la guvernare sau chiar să voteze o moțiune de cenzură împreună cu opoziția

A doua criză guvernamentală majoră în Coaliție, după ce Florin Cîțu l-a demis pe ministrul USR-PLUS Vlad Voiculescu, a „explodat” ieri dimineață. De această dată, scânteia a pornit tot de la Florin Cîțu care a pus pe ordinea de zi suplimentară proiectul „Anghel Saligny”. Totul fără acceptul USR-PLUS care acuză încălcarea programului de guvernare. Chiar dacă mutarea sa de forță a dus imediat la suspendarea ședinței de guvern și a resuscitat scenariul ieșirii de la guvernare a USR-PLUS, Cîțu a spus clar că nu renunță la planul său.

Care este miza premierului? Candidat la șefia PNL, Cîțu le-a promis primarilor bani pentru proiectele locale, în total 50 de miliarde de lei. Cum se apropie congresul în care candidează la șefia partidului, edilii fac presiuni ca el să-și onoreze promisiunea. Cîțu se bazează și pe susținerea UDMR care vrea adoptarea cât mai rapidă a programului „Anghel Saligny”.

Liderii USR PLUS acuză PNL și în special pe premierul Cîțu de încălcarea protocolului de funcționare a coaliției, care prevede că agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii.

După încheierea intempestivă a ședinței de guvern de ieri dimineață, USR PLUS a amenințat mai mult sau mai puțin direct cu ieșirea de la guvernare. O ședință de guvern a fost programată miercuri seară de la ora 19.00, dar liderii USR PLUS au precizat că nu vor participa la aceasta și au cerut una joi dimineață, de la ora 10.00.

“Căpătuială pe bani publici și clientelism demne de PSD”

Vicepremierul Dan Barna a afirmat că toate opțiunile sunt pe masă pentru USR PLUS, inclusiv varianta unei moțiuni de cenzură. „Vom vedea cum vor evolua discuțiile. USR PLUS nu e împotriva dezvoltării locale, însă PNDL cum e prezentat în acest moment e ca primele două din perioada Liviu Dragnea”, a afirmat Barna. „Noi am propus niște amendamente la OUG respectivă pentru a avea criterii foarte clare despre cum sunt alocați acești bani și să nu mai fie alocați discreționar politic”, a completat vicepremierul.

Întrebat cum a fost dialogul în ședința de Guvern cu premierul Florin Cîțu, Barna a replicat: „Discuțiile private sunt discuții private”. Chestionat dacă mai e luată în calcul de USR PLUS depunerea unei moțiuni de cenzură, dacă premierul insistă cu adoptare PNDL 3, Barna a răspuns: „Exact aceasta a fost discuția cu colegii parlamentari. Toate opțiunile sunt pe masă și literal toate opțiunile sunt pe masă”.  La rândul său, ministrul Justiției Stelian Ion a afirmat că nu a fost depus avizul la acel proiect.

Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS, a declarat că miniștrii formațiunii nu știau că proiectul PNDL 3 va fi introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern și că acesta nu are avize de la ministerele Justiției și Transporturilor. Într-o declarație pentru Digi 24, Cioloș a arătat că, în opinia sa, miniștrii USR PLUS nu au ce să caute într-un guvern în care punctul lor de vedere nu este respectat. “Dacă ne punem unii pe alții în fața faptului împlinit, astea sunt semnale că nu vrem că construim împreună. Și noi vrem să continuăm împreună”, a precizat Cioloș.

Deputatul USR PLUS Mihai Polițeanu a acuzat că se forțează adoptarea PNDL 3 în Guvern, fără avizul Ministerului Justiției. “Căpătuială pe bani publici și clientelism demne de PSD”, a afirmat deputatul, care a precizat că “nu se mai poate continua așa”.

La rândul său, deputatul USR PLUS Iulian Bulai afirmă că PNL trebuie să înceteze să se comporte ca un adolescent rebel și face referire la continuarea guvernării. “«Noaptea ca hoții» e deja demodat. «Ziua în amiaza mare» e la modă acum. PNDL trebuie avizat de Ministerul Justiției și Ministerul Transporturilor. În plus trebuie să conțină criterii clare de alocare. Nu șpăgi pentru clientela locală abonată la banul public”, a scris pe Facebook, Iulian Bulai. Acesta a precizat că “PNDL nu poate fi un ciubuc/ peșcheș/ bacșiș pe care îl folosește PNL în campania internă pentru a câștiga delegați”.

Decalogul pentru susținerea PNDL

Ulterior, USR PLUS a pus zece de condiții pentru susținerea programului “Anghel Saligny”. Printre acestea se numără introducerea unor criterii similare fondurilor europene, alocarea banilor pe bază de punctaj și nu din „pixul ministrului”, iar toate criteriile de finanțare să fie publice și transparente. USR PLUS cere și crearea unui sistem informatic, public, care să cuprindă toate informațiile legate de proiecte (punctaj,contractor, durată, stadiu de execuție și plăți).

Cîțu: USR PLUS nu susține dezvoltarea României

Premierul Florin Cîțu a afirmat că în cazul în care USR PLUS nu susține dezvoltarea României, atunci să iasă în față și să spună acest lucru. „Sper că acolo în Guvern să nu folosim funcția pentru a obstrucționa sau a abuza de funcția guvernamentală”, a adăugat el. Acesta a mai explicat că amendamentele USR PLUS la proiectul privind programul de investiții nu au fost transmise oficial, ci pe WhatsApp. „Eu am spus că nu ne mai putem permite să mai avem localități nedezvoltate. PNDL dezvoltă România, acele localități care nu pot accesa fonduri europene. Dacă USR PLUS nu susține dezvoltarea României, să iasă în față și să spună”, a explicat Florin Cîțu.

Mihăilă: Numărul de infectări va crește mai repede decât în valurile anterioare

scenariile oficiale vorbesc despre un vârf la sfârșitul lunii septembrie

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a afirmat, ieri, că se estimează o creștere mai rapidă a numărului de cazuri decât în valurile anterioare ale pandemiei, din cauza tulpinii Delta. Mihăilă a precizat, însă, că nu se poate estima data la care incidența de 6 la mie, moment în care unitățile de învățământ vor trece în online, la fi atinsă. “Nu avem o dată exactă, specialiștii să facă calculele, am primit 2 scenarii de la INSP. Arată că vor fi creșteri pe la mijlocul lunii septembrie, ajungându-se în scenariul cel mai rău posibil la 4.000 de cazuri spitalizate, între mijlocul și finalul lunii septembrie”, a adăugat ministrul Sănătății.  Potrivit acesteia, în prezent sunt puține localități în care incidența este crescută și este vorba, în general, despre localități mici.

Potrivit deciziei autorităților, la rata de infectare de 6 la mie într-o localitate elevii vor face cursuri online.

Elevii cu boli cronice sub 12 ani pot învăța online

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat, ieri, că elevii cu boli cronice sub 12 ani pot învăța online. Pentru elevii de peste 12 ani cu boli cronice se recomandă vaccinarea. Copiii cu imunodeficiențe, chiar dacă sunt vaccinați, pot continua în online.

Ministrul Sănătății a anunțat ieri și trei scenarii pentru vaccinarea elevilor - în școli, cu personalul medical al unității de învățământ, acolo unde infrastructura permite, cu echipe mobile sau cu deplasarea la un centru de vaccinare din apropiere Ioana Mihăilă a explicat că, dacă școala are personal medical, atunci vaccinarea va fi realizată de acesta, iar dacă nu are, atunci o echipă mobilă se va deplasa la unitatea de învățământ. De asemenea, o altă variantă este deplasarea elevilor la un centru de vaccinare din apropierea unității de învățământ. “Există trei metode prin care vaccinarea în școli se organizează. Conform discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții CNCAV-ului, în situația în care școala dispune de resursele materiale și umane pentru organizarea unui cabinet de vaccinare - și vorbim aici de medici și asistentă medicală - vaccinarea se face cu personalul școlii, în școală. Dacă școala nu dispune de aceste resurse, Direcția de Sănătate Publică mobilizează o echipă mobilă cu programarea prealabilă pentru a asigura vaccinarea elevilor care sunt eligibili, dar și a cadrelor didactice și a părinților care doresc să se prezinte la vaccinare în școala respectivă”, a spus ministrul.   Potrivit acesteia, în situația în care există un centru de vaccinare în apropierea școlii, în mediul urban, elevii să fie programați pentru vaccinare în centrul de vaccinare aflat în apropiere.

În România, copiii cu vârsta peste 12 ani pot fi vaccinați cu serurile produse de Pfizer și Moderna.

Aproape 1.500 de noi infectări

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 1.443 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, cu peste 100 mai multe decât în ziua precedentă. În ultimele 24 de ore, 21 de persoane au decedat. 20 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent. La ATI sunt internați 293 de pacienți cu COVID-19, numărul lor fiind în creștere.

Până ieri, 34.591 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Record de nașteri în iulie și august în București

Spitalul Clinic Filantropia București - cea mai mare maternitate din Capitală - a anunțat că în lunile iulie și august în unitatea medicală au fost 548, respectiv 510 nașteri, număr record pentru spitalele sau secțiile de obstetrică-ginecologie din Capitală. Aceasta, după ce în 2020, anul pandemiei, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani. “În lunile iulie și august, în Spitalul Clinic Filantropia au avut loc 548 și respectiv 510 nașteri, un număr record pentru noi, dar și pentru spitalele sau secțiile de obstetrică -ginecologie din București”, au anunțat miercuri, pe Facebook, reprezentanții unității medicale.

Potrivit managerului interimar al Spitalului Filantropia, dr. Nicolae Gică, femeile care au născut în Spitalul Filantropia în aceste luni sunt majoritar tinere, cele mai multe dintre ele fiind la prima naștere. De la începutul anului, numărul nașterilor a crescut de la o lună la alta, ceea ce s-a reflectat și în numărul record de nașteri din această perioadă la Spitalul Filantropia, mai spun reprezentanții unității medicale.

Anul trecut, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani. Cei mai puțini copii s-au născut în Tulcea (puțin peste 1500), iar cei mai mulți în București. Dacă luăm în calcul populația feminină fertilă (cea cu vârsta de 15-49 de ani), județul cu cea mai mică pondere a mămicilor a fost în 2020 Caraș-Severin, unde puțin peste 3% din populația feminină fertilă a adus pe lume un nou-născut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.