Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: La ce să se aștepte românii din 1 iunie?

Ziarul de Vrancea
6 apr 2021 1043 vizualizări

Premierul exclude un nou lockdown, după ce un secretar de stat a vorbit despre „minunile” pe care le-ar face o carantină generală n șeful Guvernului sugerează lucrătorilor din HoReCa să se vaccineze până la începutul verii pentru a fi relaxate mai multe restricții

Premierul Florin Cîțu a afirmat ieri că nu va exista un lockdown general, întrebat dacă ia în calcul o măsură a carantinării de două săptămâni. Șeful Executivului a adăugat că mergem spre direcția unei relaxări, însă condiția principală este cea ca lumea să se vaccineze. „Am avut o discuție cu doamna secretar de stat și ea dădea un exemplu teoretic. Anul trecut toate discuțiile despre carantinare se învârteau în jurul a două săptămâni. Era o discuție teoretică, nu una ipotetică, nu o propunere în acest sens. Nu luăm în calcul o carantinare. M-am opus din primul moment, am spus că nu va exista un lockdown general, o carantinare. Mergem în direcția unei relaxări, dar cu o singură condiție, aceea de a ne vaccina cu toții”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebat la ce ar trebui să se aștepte oamenii de la 1 iunie, premierul a răspuns că măsurile de relaxare vor fi în ordinea inversă și că cel mai simplu ar fi să fie relaxate măsurile luate acum o săptămână. Este vorba despre carantina de la ora 20.00 și închiderea magazinelor de la ora 18.00 la sfârșit de săptămână, în localitățile cu rata de infectare de peste 4.

El a mai spus că dacă la 1 iunie vor fi vaccinate toate persoanele din HoReCa, se va putea discuta ca acest sector să nu mai depindă de evoluția ratei de infectare și să existe alte criterii decât cele aplicate în celelalte industrii. “Vă dau două orizonturi, 1 iunie - cu 5 milioane de persoane vaccinate, adică aproape 35% din populație, și finalul lunii iulie - când o să avem 10 milioane de persoane vaccinate, asta înseamnă 70% și atunci o să putem să vorbim de o relaxare și mai mare”, a adăugat Florin Cîțu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a susținut că o carantină de două săptămâni la nivel național “ar face minuni” în România, dar că înțelege de ce românii se tem atât de tare de o astfel de măsură. “Perioada de incubație a virusului este de două săptămâni, ceea ce înseamnă că dacă timp de maximum două săptămâni nu se transmite virusul, el se poate stopa. Două săptămâni de carantină ar face minuni”, a spus Andreea Moldovan la DigiFM.

Numărul pacienților de la ATI a crescut din nou

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 5.407 cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 175 de pacienți au decedat, numărul total fiind de 24.561.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.907. Dintre acestea, 1.487 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.878.550 de teste RT-PCR și 672.323 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 28.730 de teste RT-PCR și 11.229 de teste rapide antigenice.

AUR face avansuri UDMR

AUR ia în calcul o alianță cu UDMR pentru apărarea drepturilor și libertăților maghiarilor și românilor din Ucraina, în condițiile în care politica Ungariei pentru cetățenii din afara granițelor este una “excepțională”, a declarat, ieri, senatorul Claudiu Târziu. “Prietenii noștri unguri au și ei minoritari în Ucraina, au școli, licee, catedre universitare în limba maghiară, au bani pentru activități culturale, fonduri importante, Mă gândesc la modul cel mai serios, dând curs unei invitații a colegului lider al grupului senatorial UDMR, de a face o alianță pentru apărarea drepturilor și libertăților maghiarilor și românilor din Ucraina, a face o alianță cu UDMR. Vorbesc foarte serios, este o invitație publică la dialog pentru alcătuirea acestei alianțe. După părerea mea, politica Ungariei pentru maghiarii din afara granițelor este excepțională, este un program model și pentru alte state care sunt interesate de minoritățile lor din afara granițelor”, a precizat Târziu, copreședinte al AUR, la o conferință de presă.

UDMR nu a discutat niciodată despre o alianță cu AUR, această propunere fiind una “neserioasă”, deoarece nu se poate avea o atitudine pro-minoritari în afara granițelor și un discurs anti-minoritar în interior, a reacționat liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand. El a menționat că o astfel de propunere nu i-a fost făcută de către colegii din Senat, înainte ca declarația să apară în presă.

Propunere: Toți cetățenii moldoveni să fie incluși în programul românesc de vaccinare

Expert Forum (EFOR) a solicitat, ieri, Guvernului să sprijine vaccinarea tuturor cetățenilor din Republica Moldova, prin includerea lor în programul românesc de vaccinare, EFOR lansând și o petiție în acest sens.

“În acest moment, Moldova nu oferă acces la vaccinare cetățenilor ne-esențiali, deci va exista adresabilitate bună pentru oferta românească de vaccinare o lungă perioadă de timp după adoptarea măsurii, în rândul tuturor categoriilor sociale, indiferent de regiune, grup etnic sau orientare politică. În același timp, infrastructura românească și importurile semnificative de vaccinuri ar permite României să asiste Republica Moldova în aceste momente dificile”, a transmis Expert Forum.

În scrisoarea adresată premierului Florin Cîțu, viceprim-ministrului Dan Barna, ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, și ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, Expert Forum menționează că “platforma românească de vaccinare permite programarea în centre de vaccinare aflate pe teritoriul României a cetățenilor români rezidenți în stânga Prutului”.

“Expert Forum este însă preocupat de soarta celorlalți locuitori ai Republicii Moldova, care nu au cetățenie română, dar sunt în contact apropiat cu aceștia, fiind adesea membri ai aceleiași familii. Există destule situații în care un soț are dublă cetățenie iar celălalt nu; ori în care părinții mai în vârstă nu au apucat să-și redobândească cetățenia română, însă copiii lor da. Se creează astfel un clivaj artificial în accesul la vaccin - deci la perspectiva de normalizare a vieții - între persoane care își duc traiul împreună”, se arată în document.

În acest sens, EFOR propune generalizarea ofertei de vaccinare a României către Republica Moldova în doi pași: adaptarea actualei platforme online pentru a permite și cetățenilor moldoveni fără cetățenie română, care au acte valabile emise de autoritățile din Chișinău, să se vaccineze în centrele aflate pe teritoriul României și includerea teritoriului Republicii Moldova în aria deservită de echipele mobile de vaccinare pentru zona rurală, când această etapă va fi lansată în România.

“România nici măcar nu ar fi singura țară din regiune care vaccinează cetățeni străini: este știut că Serbia oferă așa ceva în centre din Belgrad și Novi Sad celor de peste hotare care pot veni acolo, din Bosnia, Croația ori chiar Austria. Inițiativa are mare succes și vizibilitate publică, deși serurile sunt predominant de producție chinezească sau rusească. Cu atât mai bine ar fi primită o campanie românească în Republica Moldova cu vaccinuri folosite în Uniunea Europeană”, a mai transmis EFOR în scrisoare.

Petiția lansată de EFOR, ce poate fi semnată de cetățenii care susțin această propunere, este disponibilă pe pagina www.expertforum.ro/vaccin-COVID-toti-cetatenii-moldova.

Statistic, românii mor cu 1,4 ani mai devreme din cauza pandemiei

Speranța de viață în Uniunea Europeană a scăzut anul trecut pe fondul pandemiei de COVID-19, întrerupând astfel tendința crescătoare înregistrată în ultimele decenii, potrivit unor statistici oficiale.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Spania: speranța de viață la naștere a scăzut cu 1,6 ani în 2020 în raport cu anul 2019, au anunțat ieri reprezentanții Eurostat, departamentul Comisiei Europene responsabil cu publicarea de statistici pentru întreg spațiul Uniunii Europene.

Spania a fost urmată în acest clasament de Bulgaria, care a înregistrat o scădere cu 1,5 ani a speranței de viață, și de Lituania, Polonia și România, pentru care Eurostat a raportat o scădere de 1,4 ani.

Reprezentanții Eurostat au atribuit aceste scăderi pandemiei de COVID-19, care a provocat o creștere a deceselor la nivelul întregului bloc european.

“În urma declanșării pandemiei de COVID-19 anul trecut, speranța de viață la naștere a scăzut în marea majoritate a statelor membre ale Uniunii Europene, conform datelor disponibile pentru 2020”, a precizat Eurostat.

O cifră medie la nivelul întregii Uniunii Europene nu este deocamdată disponibilă, întrucât Irlanda nu a comunicat până la acest moment datele sale statistice pentru anul 2020.

În 2019, speranța medie de viață din Uniunea Europeană a fost de 81,3 ani.

În medie, speranța de viață din UE a crescut cu peste doi ani începând din anii 1960.

Guvernul ia în calcul acordarea unor ajutoare familiilor medicilor decedați de coronavirus

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, ieri, că Guvernul ia în calcul acordarea unor ajutoare familior medicilor decedați de coronavirus, proiectul fiind dezbătut de ministerele implicate. “Există în discuție un proiect prin care să se acorde un sprijin pentru familiile medicilor care au decedat de coronavirus”, a anunțat, miercuri, Raluca Turcan.

Aceasta a precizat că în prezent există discuții între ministerele implicate, pe această temă. Turcan a refuzat să precizeze despre ce sumă ar fi vorba, anunțând că toate detaliile vor fi precizate la finalizarea propunerii.

Medicul care și-a salvat pacienții din incendiul din Piatra Neamț, declarat “Eroul Anului 2020” în Belgia

Medicul Cătălin Denciu, cel care a sărit în foc să își salveze pacienții în seara incendiului din Piatra Neamț, a fost declarat “Eroul Anului 2020” în Belgia, a anunțat ieri directorul regional al Biroului pentru Europa al OMS, Hans Kluge. „Sunt foarte bucuros că țara mea natală, Belgia, a recunoscut meritele unui medic român din Piatra Neamț, Cătălin Denciu, declarându-l Eroul Anului 2020. Am stat de vorbă personal cu dl. colonel care răspunde de spitalul acela din Belgia”, a anunțat Hans Kluge. El a participat, ieri, la Palatul Cotroceni, alături de președintele Klaus Iohannis, la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății. Acesta a fost decorat cu Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Comandor de președinte, în semn de “înaltă apreciere pentru contribuția sa importantă la nivel european în gestionarea pandemiei COVID-19, pentru relația de colaborare strânsă cu România, participând activ la demersurile de îmbunătățire a sistemului de sănătate românesc”.

Un incendiu violent a izbucnit, în 14 noiembrie 2020, la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț. 10 oameni au murit, iar medicul Cătălin Denciu, care era de gardă, a sărit în foc să își salveze pacienții și a fost rănit grav, fiind transportat, pentru îngrijiri medicale, la un spital din Belgia, unde se află și în prezent

CCR: Deciziile în dosarele penale nu mai pot fi pronunțate fără motivare

Curtea Constituțională a admis, ieri, cu majoritate de voturi o excepție de neconstituționalitate și a decis că anumite prevederi din Codul de procedură penală sunt neconstituționale. Astfel, hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată în fapt și în drept la data pronunțării. Dacă aceasta este redactată ulterior soluției pronunțate acest lucru lipsește persoana condamnată de garanțiile înfăptuirii actului de justiție și aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil, argumentează judecătorii CCR.

Judecătorul Cristi Dănileț a calificat decizia ca fiind “istorică”, dar consideră că trecerea la noul sistem va fi greoaie. “Până acum, după ce dezbaterile de la un proces se terminau, judecătorul ieșea din sala de judecată, delibera asupra soluției, scria soluția într-o minută pe care o pronunța, apoi redacta motivarea hotărârii după o anumită perioadă”, a explicat Cristi Dănileț.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.