Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ion Iliescu, judecat pentru crime împotriva umanității

Ziarul de Vrancea
2 aug 2022 675 vizualizări

Faptele fostului președinte au generat o stare de pericol iminent și grav pentru civili în timpul Revoluției, susțin procurorii

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul Revoluției, pentru crime împotriva umanității. Iliescu este acuzat că și-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN. “Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situații de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989, au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internațional și 409 cazuri de suferințe mari”, afirmă procurorii.

Procurorul general Gabriela Scutea a subliniat ieri că, având în vedere faptul că anterior a mai fost emis un rechizitoriu,în 5 aprilie 2019, în privința căruia Înalta Curte a reținut neregularități și că nu se poate trece la începerea judecății, sunt necesare unele precizări.

Potrivit procurorului general, “concepția rechizitoriului este centrată pe acțiunile intervenite în perioada 22 decembrie - 30 decembrie 1989, după părăsirea sediului Comitetului Central al PCR de către Nicolae Ceaușescu. Doctrina internațională privitoare la crimele împotriva umanității în legătură cu articolul 33 al Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale stabilește că sunt exonerați în mod explicit militarii care săvârșesc fapta ca urmare a unui ordin militar de acțiune. Într-un asemenea caz, responsabilitatea penală va incumba persoanei care a dat respectivul ordin”. “Se impune o clarificare în privința cercetării evenimentelor care au constituit Revoluția Română din decembrie 1989. Aceste evenimente au făcut obiectul a 4.544 de dosare penale. Foarte multe dintre aceste dosare se găsesc reunite în dosarul pe care astăzi îl înaintăm Înaltei Curți de Casație și Justiție. Dar istoric trebuie subliniat că în 112 dosare Secția Parchetelor Militare și celelalte parchete militare au dispus trimiterea în judecată a 275 de persoane, dintre care 25 au fost generali, 114 ofițeri, 13 subofițeri, 36 de militari în termen și 87 de civili”, a precizat Gabriela Scutea.

Ce scrie în rechizitoriu

“Inculpatul Ion Iliescu, în calitate de șef de stat și de guvern, președinte al CFSN și al Consiliului Militar Superior, cu intenție, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin aparițiile sale televizate și emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) și și-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN. Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situații de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internațional și 409 cazuri de suferințe mari. Aceleași fapte ale inculpatului Ion Iliescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989, o stare de pericol iminent și grav pentru existența unei părți însemnate a populației civile, de pe întregul teritoriu al României”, scrie în document.

La rândul său, Gelu Voican Voiculescu, în calitate de factor decizional politico-militar al CFSN (organism care și-a subordonat Consiliul Militar Superior), cu intenție, urmărind menținerea și consolidarea puterii politice obținute, dar și legitimarea în fața opiniei publice, începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod sistematic prin aparițiile sale televizate și emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) și și-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

“Aceste conduite au avut drept consecințe generarea și amplificarea unei psihoze generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situații de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22 decembrie, orele 16.00 -30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internațional și 409 cazuri de suferințe mari. Totodată, aceleași fapte ale inculpatului Gelu Voican Voiculescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989 o stare de pericol iminent și grav pentru existența unei părți însemnate a populației civile, de pe întregul teritoriu al României”, arată procurorii.

Adrian Marinescu: Următoarele variante virale ale COVID vor fi mai puțin agresive

n la începutul săptămânii viitoare vom putea discuta despre stabilizarea creșterii numărului de cazuri de COVID, preconizează și Alexandru Rafil

Următoarele variante virale ale noului coronavirus, cel mai probabil, “nu vor fi mai agresive”, însă se vor transmite “cu ușurință”, a declarat directorul medical al Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș“, Adrian Marinescu.

“Cu mare probabilitate, evoluția sau ciclul natural pentru virusul SARS-CoV-2 este în ideea de a avea variante virale care nu sunt agresive, dar se transmit cu ușurință. Este un lucru care s-a întâmplat și în cazul altor microorganisme. Putem să ne aducem aminte inclusiv de pandemia legată de gripa spaniolă de acum mai bine de 100 de ani. Virusul suferă mutații și lucrul acesta se întâmplă permanent, cel mai probabil, nu vor fi mai agresive”, a afirmat medicul.

Potrivit acestuia, s-a ajuns în etapa de pandemie în care “se conviețuiește” cu virusul, iar cele mai multe dintre persoanele infectate vor percepe boala ca pe o răceală.

“S-a trecut la etapa în care conviețuim. Ce înseamnă conviețuire? Înseamnă că putem să avem variații importante prin numărul de infecții. Adică să avem un număr mare cum se întâmplă în prezent, cum ar putea să se întâmple, de asemenea, în toamnă, dar cele mai multe dintre cazuri înseamnă forme ușoare, care se rezolvă fără să necesite spitalizare, nu mai discutăm de terapie intensivă și pe care cei mai mulți oameni o vor percepe ca pe o răceală. De ce spun acest lucru? Pentru că această conviețuire, dacă știm cum să o abordăm, va presupune totuși o normalitate în caz de pandemie. Oamenii își vor putea desfășura activitatea fără restricții importante. Celelalte patologii vor putea fi abordate la fel de bine. Deci, nu va fi o situație similară cu ce am văzut noi în primele valuri din pandemie. Este total diferit”, a explicat Adrian Marinescu.

El a adăugat că, în toamnă, când se vor deschide școlile, iar oamenii vor interacționa mai mult, este probabil să se înregistreze o nouă creștere a numărului de cazuri de COVID-19, însă aceasta nu va fi provocată de o variantă virală mai agresivă.

“Ce ați întrebat despre valul 6, valul 7 este de discutat și de luat în calcul doar în raport cu numărul de infecții. Se poate întâmpla ca, de exemplu, în august, așa cum este prognoza, să fie o scădere, să se echilibreze și în toamnă, în momentul în care se deschid școlile, oamenii interacționează, se întorc în număr mare din vacanță să fie din nou o creștere. Dar, această creștere nu va fi diferită, nu va fi o variantă virală mai agresivă. Nu o să fie situația, de altfel nu este nici acum, în care să vedem secțiile de terapie intensivă pline, să vedem spitale doar în circuitul COVID, în care pacienții care au alte patologii nu se pot interna. Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Este o diferență totală și de aici trebuie să plecăm”, a indicat directorul medical al Institutului “Prof. Dr. Matei Balș“.

Peste 9.000 de cazuri de COVID-19

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că miercuri au fost raportate puțin peste 9.000 de cazuri noi de COVID-19, cu câteva sute de cazuri mai puțin decât în miercurea precedentă. “Dacă aceste cifre se vor confirma, la începutul săptămânii vitoare probabil că vom putea să discutăm despre stabilizarea creșterii numărului de cazuri în acest al șaselea val pandemic”, a afirmat el. “Ieri am avut peste 11.000 de cazuri, dar comparativ cu săptămâna precedentă, în aceeași zi de marți, au fost cu câteva sute de cazuri mai puțin. Astăzi avem puțin peste 9.000 de cazuri, din nou cu câteva sute de cazuri mai puțin decât în miercurea precedentă și, dacă aceste cifre se vor confirma, la începutul săptămânii vitoare probabil că vom putea să discutăm despre stabilizarea creșterii numărului de cazuri în acest al șaselea val pandemic. Lucrul ăsta însă nu ne poate lăsa fără reacție, trebuie să continuăm să dezvoltăm asistența medicală ambulatorie, să asigurăm antivirale pacienților în ambulatoriu și în spital, facem acest lucru, refacem stocurile de antivirale care deja s-au utilizat și avem grijă să monitorizăm strict capacitatea de spitalizare, inclusiv în secțiile de Terapie Intensivă, care în momentul de față este de circa 17% la nivelul spitalizării covid și 15% la nivelul paturilor de TI din totalul de paturi disponibile pentur pacienții infectați Covid”, a explicat Rafila, miercuri, la începutul ședinței de Guvern. El a explicat că trebuie respectate măsurile de precauție individuală: utilizarea măștii, evitarea aglomerației atunci când se poate.

Partidul REPER a fost înființat oficial

Partidul REPER este de miercuri înființat oficial după primirea hotărârii definitive, la doar două luni de la depunerea actelor la Tribunalul București, anunță reprezentanții formațiunii. „Este o zi importantă pentru noi și sperăm să fie una importantă pentru democrația și pluralismul politic din România. REPER este de azi oficial un partid politic care va milita pentru o Românie prosperă, europeană și dreaptă pentru toți cetățenii ei. Un partid liberal, deschis, pro-european, un partid care va veni cu soluții și pentru cei expuși sărăciei care nu pot face față creșterii prețurilor la alimente, la energie, la combustibil, la transport, dar și cu un plan pentru antreprenori, pentru cei care creează sau dezvoltă o afacere în România. Un partid pentru care egalitatea de gen și de șanse este o regulă. Un partid pentru care statul de drept nu este negociabil”, au declarat cei doi copreședinți REPER, europarlamentarii Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru, conform sursei citate.

Drulă: Dă-ți demisia, Sorine, e mai bine pentru toată lumea!

Președintele USR Cătălin Drulă critică faptul că ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a precizat că ar fi dispus să discute cu Primăria Capitalei pentru ca Metrorex să treacă în subordinea PMB. El îi cere demisia social-democratului. „Grindeanu tocmai dă zilele astea un recital de guvernare pesedistă: incompetență, tupeu, combinații. Și bucureștenii suferă și se înghesuie la metrou din cauza lui. Ultima piatră aruncată în baltă e despre subvenția metroului bucureștean. Problema reală e cât de mare a ajuns subvenția din cauza creșterilor necontrolate de salarii și a angajărilor făcute de PSD și PNL la metrou. Dacă în 2016 subvenția anuală era de 315 milioane lei, a ajuns în bugetul pe 2022 al lui Grindeanu la 818 milioane. Iar peste câteva zile la rectificare vor mai adaugă sute de milioane (Metrorex a cerut Â700 de milioane)”, a scris Cătălin Drulă, miercuri pe Facebook.

El a adăugat că „cifrele arată realitatea guvernărilor PSD: dăm tunul și fugim. Ceea ce sunt convins că-și dorește și Grindeanu”. „Să scape de responsabilitate. Nu trece ziua fără să auzim că el nu răspunde nici de metrou, nici de autostrăzi, nici de trenuri. După mai bine de 9 luni, mă așteptam să înțeleagă despre ce e vorba în a fi ministrul Transporturilor din România. Dar degeaba. Anul trecut nu ne-a fost deloc ușor, restricții de pandemie și trafic. Iar pentru Metrorex am avut până la finalul mandatului, un buget de subvenție (pe tot anul!) de doar 600 de milioane (din care 10% blocați). Dar ne-am descurcat. Strângând cureaua, tăind cheltuieli, eficientizând. Cu echipa mea monitorizând zi de zi, cu mult stres și muncă, să n-ajungem în situații critice. Grindeanu a lăsat pur și simplu metrourile să iasă din circulație. Ditai vicepremierul și numărul 2 pesedist. Și acum se răstește la bucureșteni, în loc să rezolve problema. Dă-ți demisia, Sorine, e mai bine pentru toată lumea!”, a conchis Drulă.

Rafila: Sunt semne că anul acesta sezonul gripal va fi unul mai serios

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că există semne că în acest an sezonul gripal va fi unul mai serios, menționând că vaccinul va fi la dispoziție la începutul lunii octombrie, urmând să fie comandate 1,5 milioane de doze.

Rafila a declarat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că anul trecut campania pentru vaccinarea antigripală a avut mai puțin succes.  “Vaccinarea împotriva gripei la categoriile la risc - înseamnă persoane peste 65 de ani, cei cu morbidități și femeile gravide - se păstrează. Anul trecut a fost o campanie care a avut mai puțin succes, pentru că virusul gripal, datorită măsurilor luate împotriva infecției cu noul coronavirus, a circulat mai puțin. Sunt semne că anul acesta sezonul gripal va fi unul mai serios, având în vedere monitorizarea din emisfera sudică, pentru că în emisfera sudică sezonul gripal, acum e sezonul rece în emisfera sudică”, a explicat ministrul Sănătății. El a anunțat că vaccinul împotriva gripei va fi disponibil la începutul lunii octombrie.

 “Și vom avea în premieră la dispoziție vaccinul gripal încă de la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, încât medicii de familie să aibă timp la dispoziție și populația să aibă timp la dispoziție să se vaccineze într-un interval eficient, să nu mai ajungem în situația în care aducem vaccin gripal și îl dăm medicilor de familie în luna ianuarie, când interesul, evident, scade și eficacitatea este mai mică”, a mai transmis Rafila.

USR: Legile Cîmpeanu ale Educației îi “spală” nu doar pe plagiatori, ci și pe profesorii agresori

Uniunea Salvați România susține că noile proiecte al legilor Educației prezentate de ministrul Sorin Cîmpeanu îi “spală” nu doar pe plagiatori, ci și pe profesorii sau educatorii agresori, cercetați pentru violență fizică, hărțuire sau abuz.

Potrivit unui comunicat al USR transmis, ieri, printre numeroasele prevederi “controversate”, “chiar aberante” ale noilor legi prezentate de ministrul Cîmpeanu se numără și cele care “permit” profesorilor sau educatorilor agresori să predea în continuare, fiind mutați la alte clase. “USR consideră că profesorii sau învățătorii suspectați de agresiune fizică sau emoțională nu ar trebui lăsați să predea la nicio clasă pe durata cercetării disciplinare, ci ar trebui să fie suspendați temporar din funcție. Profesorii sau educatorii care pun în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor vor fi pur și simplu mutați în altă clasă sau grupă, pentru a fi mai departe - cu doar câțiva pași - de victimă sau victime. Astfel, aceștia vor putea, eventual, porni de la zero, cu un colectiv proaspăt, netraumatizat încă”, se arată în comunicatul citat.

USR consideră că un cadru didactic suspectat de comiterea unor astfel de fapte nu ar trebui lăsat să predea la nicio clasă pe durata cercetării disciplinare. De asemenea, afirmă reprezentanții acestui partid, profesorii suspectați de agresiune fizică sau emoțională ar trebui să fie suspendați temporar din funcție, chiar cu păstrarea drepturilor salariale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.