Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Iohannis respinge remanierea celor trei miniștri: “O farsă”

Ziarul de Vrancea
22 apr 2019 623 vizualizări

Cele trei propuneri făcute de PSD nu au “ținut necesară” pentru a ocupa funcțiile, spune șeful statului

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri, că respinge remanierile celor trei miniștri, pentru că cele trei propuneri făcute nu sunt persoane potrivite pentru funcția de ministru. „Am analizat întreaga situație și după părerea mea această remaniere e un fel de farsă. Nu are absolut nimic de-a face cu îmbunătățirea actului de guvernare, chiat că de așa ceva am avea nevoie, nu are absolut nicio treabă cu agenda românilor sau cu agenda României, este cauzată de o răfuială mai degrabă din interiorul PSD. Ca atare, mi se pare că este această remaniere întreagă neavenită”, a declarat președintele Iohannis. Șeful statului a spus că, pe de altă parte, sunt cele trei demisii și „la un moment dat evident că aceste trei persoane vizate vor pleca”. „Însă cele trei propuneri care au fost făcute pentru a înlocui miniștrii care pleacă sunt propuneri cu care nu sunt de acord, sunt persoane nepotrivite pentru funcția de ministru și în consecință nu accept această remaniere așa cum mi-a fost propusă. Pentru a merge totuși mai departe, am avut o discuție telefonică cu dna prim-ministru și am rugat-o fie să vină cu alte propuneri pentru persoanele care vor prelua cele trei portofolii, fie să vină cu propuneri pentru miniștri interimari până când PSD vine cu niște propuneri pe care le pot accepta”, a mai declarat Klaus Iohannis. Răspunzând unei întrebări, președintele a spus că premierul i-a transmis că se va gândi și va veni cu soluția, dar că nu au vorbit despre un termen.

Întrebat ce va face dacă PSD va trece această remaniere ca restructurare a Guvernului prin Parlament, președintele Iohannis a declarat: „Deocamdată, suntem în situația unei remanieri solicitate, pe care tocmai am refuzat-o ca principiu. Dacă în această fază, înainte să scriu eu vreun răspuns sau vreun decret, Parlamentul încearcă o restructurare, atunci vom vedea dacă vor reuși în Parlament, dar o astfel de încercare aș trata-o ca pe o încercare de a-l ocoli pe președinte și vom vedea împreună cu departamentul de specialitate ce acțiuni juridice s-ar impune atunci”. „Nu iau act de aceste demisii până când nu știu ce persoane vor prelua portofoliile. I-am oferit dnei premier atunci când are o propunere să mă caute și să mă anunțe”, a mai declarat președintele. Întrebat despre motivele respingerii remanierii, Iohannis a răspuns: „Persoanele pur și simplu nu sunt pregătite, nu au ținuta necesară pentru a ocupa aceste poziții”.

Nicolicea: Am absolvit Dreptul la “Spiru Haret”, cu 10 la licență

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, nominalizat pentru portofoliul justiției, susține că o vechime de aproape 27 de ani în Parlamentul României înseamnă și experiență juridică, iar cei care afirmă contrariul sunt rău intenționați sau au o calitate intelectuală îndoielnică. El afirmă că a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea “Spiru Haret”, obținând nota 10 la examenul de licență. “În ultimele zile au apărut tot felul de informații denigratoare la adresa mea, care mai de care mai exagerate, negative sau chiar falsuri grosolane, preluate și rostogolite în fel și chip. Sunt unul dintre cei mai vechi membri ai Parlamentului României. De peste 26 de ani, am participat la elaborarea celor mai relevante legi ale Forului Legislativ. Cunosc majoritatea legilor importante în litera și spiritulul lor. În lunga experiență în Legislativ, am făcut parte din comisiile pentru revizuirea Constituției României, iar de aici și insistența pe care o manifest de fiecare dată pentru respectarea Constituției României”, scrie Nicolicea pe Facebook. El afirmă că mai mult de 10 ani a fost membru și a condus una dintre cele mai importante comisii permanente, Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților.

Într-un Post Scriptum, Nicolicea oferă explicații referitoare la Facultatea de Drept absolvită, susținând că a obținut nota 10 la examenul de licență. “Iar în ceea ce privește facultatea de drept, sau alfel spus, «marele secret al lui Nicolicea», de fapt, nu era niciun secret. Cei care s-au interesat, au primit imediat informațiile solicitate de la Universitatea Spiru Haret, inclusiv că am absolvit cu nota 10 la examenul de licență. Ca orice deontologi în stare pură, din decembrie 2017 și până în prezent nu au catadicsit să furnizeze măcar și această informație. Din păcate, nici de această data nu au lăsat datele oficiale să strice un subiect atât de “senzațional”, declară Eugen Nicolicea.

Dăncilă, o nouă gafă: “A fi educator, învățător sau profesor înseamnă că tu însuși să înveți zi de zi”

Premierul Viorica Dăncilă a făcut o greșeală în discursul ținut, ieri, la lansarea unei inițiative de creștere a calității sistemului educațional, spunând “tu însuși”, în loc de “tu însuți”. “A fi educator, învățător sau profesor înseamnă că tu însuși să înveți zi de zi”, a spus Dăncilă. “Profesia de dascăl este vocație, implicare neobosită și dedicare. A fi educator, învățător sau profesor înseamnă că tu însuși să înveți zi de zi și să ții pasul cu noi metode de predare mai adaptate și mai apropiate de copii și de tineri”, a declarat Dăncilă, la evenimentul de lansare a unei inițiative de creștere a calității sistemului educațional.

Crețu: România riscă să piardă finanțarea europeană pentru spitalele regionale

Comisarul european pentru Politică regională, Corina Crețu, critică din nou Guvernul legat de construirea spitalelor regionale, spunând că așteaptă de un an ca acesta să decidă în legătură cu finanțarea alocată pentru spitale.  Ea spune că România riscă să piardă banii europeni, în condițiile în care în patru ani s-a reușit doar “stabilirea amplasamentelor și studiile de fezabilitate”. “Dacă în patru ani de zile nu s-a reușit decât stabilirea amplasamentelor și studiile de fezabilitate, într-adevăr riscă să se piardă banii europeni, pentru că mai urmează licitațiile, construcția efectivă, lucruri care sunt greu de crezut că vor fi realizate în acest interval de timp. (...) Regulile europene arată că, dacă până în 2023, 90% din lucrările respective nu sunt făcute se dau toți banii înapoi, se pierd toți banii”, a explicat Crețu.

Ea a atras atenția că așteaptă încă din aprilie 2018 răspunsuri la scrisorile pe care le-a trimis Guvernului, cu privire la decizia legată de finanțarea europeană alocată pentru spitale. “Dacă dânșii doresc să folosească banii pentru actuala perioadă de programare, trebuie să avem o solicitare. Am înțeles dintr-o conferință de presă că se dorește fazarea. Deci folosirea acestor 300 de milioane de euro doar pentru documentație și începerea construcției efective de la 1 ianuarie 2021. Aceasta am înțeles din presă, dar noi la Comisia Europeană nu avem nicio solicitare. Dacă se dorește să se folosească acești bani europeni pentru alte obiective, iar ne trebuie o solicitare și o notificare către Comisia Europeană, pe care nu o avem”, a declarat comisarul european.

Potrivit acesteia, autoritățile române ar trebui să identifice unde nu se cheltuiesc banii și să se folosească aceste 300 de milioane de euro în alte scopuri. Corina Crețu a criticat și introducerea în ghidurile de finanțare a unei prevederi de a limita investițiile la 1,5 milioane de euro. “Din păcate, din dorința de a mulțumi pe toată lumea, s-a creat această nouă prevedere în ghidurile de finanțare, care limitează posibilitățile de a folosi sume mari pentru proiecte mari”, a spus Crețu.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susținea la începutul acestei luni că cele 3 spitale regionale co-finanțate din fonduri europene - Cluj, Iași și Craiova - “se vor construi, indiferent de polemica din jurul lor”.

Ea s-a declarat “foarte surprinsă de ce se discută în spațiul public” în legătură cu spitalele regionale și a subliniat că estimarea de cost pentru construcția unui astfel de spital este de 400 de milioane de euro, iar România are alocate, în actualul exercițiu financiar, doar câte 50 de milioane de euro (bani europeni) pentru fiecare spital. “Nu poți utiliza 50 de milioane de euro pentru a finanța un spital care costă 400 de milioane de euro”. În ceea ce privește celelalte 5 spitale regionale promise de PSD în campania electorală din 2016, Sorina Pintea spune că și acestea vor fi construite “din alte surse”, inclusiv parteneriate public-private.

Ilie Năstase a turnat alcool pe “chipul” lui Băsescu

Ilie Năstase, fost tenismen, a aruncat un pahar cu alcool pe un cort de campanie al PMP, care avea inscripționat chipul fostului președinte Traian Băsescu pe el. “M-am uitat și eu la emisiuni și am văzut câți bani primesc partidele pentru posterele astea și noi nu avem bani și nu ne-am pus. Și m-am gândit câte sute de milioane plătesc oamenii pentru partide și am avut un moment de indignare. Nu am nimic cu el, dacă mâine îl văd la Bruxelles îi strâng mâna și că colaborăm pentru binele României”, a spus Ilie Năstase la România TV. Atenționat că gestul lui poate fi copiat de copii care îl admiră, Năstase a explodat: “Suntem frustrați că au luat navele, că a luat un apartament gratis, de asta suntem frustrați. Și eu pot să fac plângere că a furat navele”.

Lazăr solicită daune morale de la Tudorel Toader

Augustin Lazăr solicită daune morale de 1 leu și obligarea Ministerului Justiției de a publica pe site-ul propriu un comunicat în care să își ceară scuze public pentru ceea ce scrie în raportul privind activitatea sa managerială, potrivit unei acțiuni depuse, ieri, la Curtea de Apel (CA) Alba Iulia.  Totodată, ca urmare a pensionării fostului procuror,  avocatul lui Augustin Lazăr, Ovidiu Podaru, a apreciat, la termenul de ieri, că cererea de suspendare a procedurii de revocare, acțiune demarată de ministrul Justiției în octombrie anul trecut, a rămas fără obiect.  “Dacă domnul președinte Iohannis a emis decretul de eliberare din funcție, nu mai are cum să-l emită pe ăla de revocare din funcție, ca urmare a propunerii”, a explicat, la finalul ședinței de judecată, avocatul lui Lazăr.  Pe de altă parte, Ovidiu Podaru a precizat că a formulat la instanța din Alba Iulia o acțiune în anulare, în sensul că, referitor la ceea ce scrie în raport, opinează că este “ilegal” și “neadevărat”. “Aici nu mai e vorba de lipsă de interes, pentru că, în subsidiar, am solicitat, e vorba de repararea adusă reputației profesionale a dânsului, daune morale de 1 leu, respectiv obligarea Ministerului de a publica un comunicat pe site-ul propriu prin care să-și ceară scuze pentru ceea ce scrie în raport”, a declarat avocatul.

El a susținut că “nu stă nimic în picioare” din raport.

“Am făcut acțiune în anulare, dar de suspendat nu mai aveam ce să suspendăm”, a conchis avocatul.

Pe 2 noiembrie 2018, procurorul general a depus la CA Alba Iulia, oraș în care își are domiciliul, o acțiune în contencios-administrativ prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcție, demarată în octombrie, de ministrul Justiției. Augustin Lazăr a mai cerut suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii respective, inclusiv a raportului privind activitatea sa managerială.

Galați: Nou-născutul aruncat de mama sa în hazna a murit la spital

Bebelușul care ar fi fost aruncat de către mama sa în hazna, într-o gospodărie din județul Galați, a murit la Spitalul de Pediatrie din Galați. Femeia, care este și ea internată, susține că a născut accidental și că nou-născutul a căzut în fosă. Potrivit reprezentanților Poliției Județene Galați, după decesul băiețelului, anchetatorii schimbă încadrarea juridică a faptei din vătămarea nou născutului de către mamă în ucidere. De asemenea, a fost dispusă efectuarea unei expertize neuropsihiatrice care să stabilească dacă femeia de 33 de ani prezenta o tulburare psihică cauzată de naștere. În funcție de rezultatul expertizei se va stabili dacă femeia va fi acuzată în final de omor. Între timp, femeia a fost transferată de la spitalul din Târgu Bujor la Spitalul de Urgență din Galați. Ea a fost audiată și nu își recunoaște fapta, susținând că a născut accidental în toaletă, iar copilul a alunecat pur și simplu în fosă.

Ludovic Orban: PNL va vota împotriva modificărilor Codurilor penale

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri că deputații liberali vor vota împotriva modificărilor Codurilor penale. “Chiar ni se pare o sfidare inacceptabilă acțiunea PSD de a trece pe repede înainte noi modificări la Codul penal și la Codul de procedură penală, în condițiile în care delegația Comisiei de la Veneția vine în România și se știe foarte clar că pozițiile exprimate de plenul Comisiei de la Veneția reprezintă un punct de plecare pentru pozițiile care sunt adoptate de Comisia Europeană, pozițiile de la nivelul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și, de asemenea, a Grupului Statelor Împotriva Corupției. Sfidarea la adresa delegației de experți a Comisiei de la Veneția arată foarte clar că PSD - ALDE nu respectă și nu intenționează să respecte nicio recomandare a Comisiei de la Veneția și nicio recomandare din MCV, lucru care periclitează grav poziția României la nivel european, riscând demararea unor proceduri de sancționare a României din cauza sfidării sistematice și a agresiunii permanente a coaliției majoritare împotriva independenței justiției. Nu vom vota. Vom vota împotrivă. Deja suntem pregătiți să atacăm la CCR atât modificările la Codul penal, cât și modificările la Codul de procedură penală”, a spus Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL. Întrebat ce prevederi ar putea contesta PNL la Curtea Constituțională în contextul în care modificările au vizat eliminarea articolelor declarate neconstituționale, el a răspuns că în orice moment poate apărea un amendament care să afecteze în ansamblu Codurile penale. “Cine s-a fript cu ciorbă suflă și în iaurt. Încă nu știm care este forma finală a modificărilor. Oricând ne putem aștepta la orice amendament care să afecteze în ansamblu Codul penal și Codul de procedură penală”, a afirmat Orban.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.