Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Iohannis forțează anticipatele, Ciolacu face cu ochiul la CCR

Ziarul de Vrancea
5 feb 2020 1107 vizualizări

Cum era de așteptat, șeful statului l-a propus din nou premier pe Ludovic Orban n liberalii au primit ordin să nu voteze cu șeful lor de partid pentru a se accelera procedura de declanșare a alegerilor anticipate n de partea cealaltă, PSD trage de timp și invocă o sesizare a Curții Constituționale n celelalte cinci partide parlamentare au cinci versiuni diferite de ieșire din criza politică

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, aseară, tot pe Ludovic Orban să formeze un nou Guvern. La finalul consultărilor cu partidele parlamentare, președintele a ținut, însă, să sublinieze că alegerile anticipate sunt prima sa opțiune, că dintre partidele cu care a discutat, unele au fost de acord cu punctul său de vedere, iar altele au cerut timp pentru consultări interne. “După ce m-am consultat cu toate partidele, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou guvern și să se prezinte în Parlament”, a declarat Iohannis.

Iohannis a reluat argumentele conform cărora avem un guvern care vrea să schimbe lucrurile și un PSD care vrea să oprească lucrurile, iar PNL a dorit să aducă îmbunătățiri alegerilor locale, PSD nu a dorit, a depus moțiune și moțiunea a trecut. “Întoarcerea la electorat este soluția corectă și satisface nevoia de democrație în România. Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune”, a afirmat șeful statului.

Anterior, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că ia în calcul sesizarea Curții Constituționale în situația în care Iohannis îl va propune tot pe Orban pentru funcția de prim ministru. “După ce a existat în Parlament cel mai mare scor la o moțiune de cenzură nu știu cât de legală este tot propunerea domnului Orban de a fi prim ministru”, a spus el. Ciolacu a precizat că PSD are un “plan comun” cu Pro România.

De cealaltă parte, liderii PNL au reiterat ieri că parlamentarii liberali vor fi prezenți la votul de învestire a “următoarelor guverne”, dar se vor abține de la vot pentru a se ajunge la alegeri anticipate.

USR ar vrea la guvernare

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, după consultări, că a solicitat ca USR să facă parte efectiv din propunerile de guvern, în cazul în care nu vor avea loc alegeri anticipate. “Vom susține scenariul alegerilor anticipate. Vom vota împotriva învestirii, ne vom asigura că următorul guvern nu va avea susținere în Parlament astfel încât să facem următorul pas, cel de-al doilea pentru anticipate. I-am făcut și două cereri foarte clare pentru scenariul de care a vorbit președintele și aseară în declarație și astăzi în cursul întâlnirii, scenariul în care majoritatea toxică din Parlament blochează proiectul anticipatelor. Dacă acest proiect nu se va realiza, i-am solicitat președintelui ca, indiferent de premierul pe care îl va desemna, să se asigure că acesta va avea în programul de guvernare asumat ca punctul unu alegerea primarilor în două tururi, ordonanță de urgență prin care să revenim la alegerea primarilor în două tururi”, a spus Dan Barna.

El a afirmat că a doua solicitare a fost aceea ca “USR să facă efectiv parte din propunerile de guvern care s-ar realiza în cazul în care nu avem anticipate, tocmai pentru a ne asigura că acest obiectiv al primarilor în două tururi devine o realitate”. “Am făcut și propunere de premier, nu este nicio surpriză, propunerea de premier a alianței USR-PLUS este Dacian Cioloș“, a subliniat el. Potrivit lui Barna, președintele intenționează să respingă orice guvern propus de PSD.

Patru partide mici, patru strategii diferite

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că Uniunea nu va constitui o majoritate în jurul candidatul PSD la funcția de premier și nici nu va propune un prim-ministru. El s-a referit la Ludovic Orban, propus pentru această funcție de către PNL. “Dacă el a avut 261 de voturi împotrivă, în mod logic și rațional nu are cum să aibă poimâine 233 de voturi pentru, dar în România se mai întâmplă și astfel de surprize”, a spus liderul maghiar. Potrivit lui Kelemen, UDMR consideră că organizarea de alegeri anticipate în aceeași zi cu locale nu este constituțională. Cu toate acestea, el a spus că UDMR susține alegerile anticipate.

În schimb, liderii PMP s-au declarat împotriva unor alegeri parlamentare înainte de termen. “Sunt câteva luni până la alegerile locale. Cred că tocmai din acest motiv nu există justificat un temei rezonabil, rațional pentru a forța alegeri anticipate. Noi pledăm pentru alegeri la termen, dar nu ne ferim, nu ne temem de posibile alegeri anticipate. Noi pledăm pentru alegeri la termen. Primează nevoia de stabilitate a țării. Câtă vreme colegii parlamentari de la alte formațiuni politice, în special parteneri ai noștri din guvernarea de până acum, au susținut că votează împotriva propriului guvern, nu avem cum să consimțim la un astfel de demers, ar fi descalificant pentru PMP. Noi rămânem consecvenți angajamentelor pe care le-am asumat”, a spus deputatul PMP, Marius Pașcan.

Și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, la finalul consultărilor, că formațiunea pe care o reprezintă nu are o propunere pentru funcția de premier, dar este deschisă la discuții cu celelalte partide astfel încât să se ajungă la “o soluție de stabilitate”. Tăriceanu a precizat că în mod “foarte clar” nu este de acord cu organizarea de alegri anticipate și că susține găsirea unei soluții “care să dea un guvern până la alegerile la termen”.

Președintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat că i-a transmis președintelui Iohannis că formațiunea politică pe care o conduce nu îl va vota pe Ludovic Orban pentru funcția de premier. În ceea ce privește organizarea de alegeri anticipate, Ponta spune că acest lucru depinde, în prezent, exclusiv de PSD, care deține majoritatea în Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului. De asemenea, deputatul Varujan Pambuccian a afirmat, după consultările de la Cotroceni, că grupul minorităților naționale nu dorește alegeri anticipate și că va susține prim-ministrul propus de președintele Iohannis, în speță pe Orban.

Poate Iohannis să îl propună pe Orban din nou premier?

Președintele poate desemna pe oricine dorește pentru funcția de premier, a explicat, ieri, la Digi24 Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale. Augustin Zegrean a adus ca argument articolul 103 din Constituție, conform căruia: „(1) Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.” „Concluzia e că președintele poate numi pe cine vrea. Constituția nu spune despre alianțe, spune – un partid cu majoritate absolută, adică un partid care să poată decide în Parlament. Dacă nu există așa ceva poate numi pe oricine. În 2015 cine l-a propus pe Cioloș? A fost propunerea președintelui. De ce azi nu ar putea propune președintele pe cine dorește? Poate propune pe oricine, nu poți forța mâna președintelui”, a spus Zegrean.

Epidemia de gripă, declarată oficial

n în ultima săptămână, numărul de îmbolnăviri a crescut 99% fața de nivelul așteptat, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică.

Autoritățile sanitare au declarat oficial joi epidemie de gripă, în condițiile în care numărul total al deceselor a ajuns la 18. “Având în vedere faptul că în această săptămână (săptămâna 27.01.2020 – 02.02.2020): s-a înregistrat o creștere foarte mare (de peste 99%) a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare), activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un număr apropape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă, ratapozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60% se concluzionează că gripa evoluează epidemic”, a anunțat ieri Institutul Național de Sănătate Publică.

Joi au fost confirmat încă două decese provocate d egripă, bilanțul ajungând astfel la 18 persoane. Au fost raportate la nivel național 7022 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul țării, un număr aproape dublu față de cele raportate în săptămâna precedentă (3645) și față de cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (3455 cazuri). La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 171.081, cu 17.5% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (145.622) și cu 66.1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (102.981).

Recomandările medicilor

Ministerul Sănătății reamintește populației că, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, și in special prin gripa. De asemenea, se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție și se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală.

Peste o sută de unități de învățământ, închise total sau parțial

Un număr de 14 unități de învățământ erau închise integral, ieri, din cauza gripei și a virozelor, alte 95 de școli și grădinițe fiind închise parțial, arată centralizarea MEC. Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că situația centralizată la nivel național arată că, din cauza gripei și a virozelor, sunt închise integral 14 unități de învățământ din județele Alba (cinci), Giurgiu (două), Iași (una), Ilfov (două), Suceava (două) și din București (două). Parțial, sunt închise 95 de unități de învățământ, din Alba (două), Argeș (trei), București (65), Constanța (două), Cluj (șapte), Iași (trei), Ilfov (trei), Olt (una), Sălaj (una), Sibiu (două), Suceava (cinci) și Teleorman (una). În total, sunt 9.637 de elevi afectați de suspendarea cursurilor din aceste unități de învățământ, ei nefiind însă bolnavi.

Studiu: Cât de optimiști sunt românii față de alte popoare

Românii cred că starea economiei mondiale se va îmbunătăți în 2020, temperatura medie va crește, românii vor petrece mai mult timp online decât în fața televizorului, traficul va fi mai dificil dar, finalmente, 2020 va fi un an mai bun, se arată într-un studiu global Ipsos.

Compania de cercetare de piață și-a propus să investigheze opiniile cetățenilor din 33 de state față de o gamă largă de subiecte, de la climă la bani, de la terorism la relațiile dintre bărbați și femei și de la singurătate la social media.

81% dintre români (cu 13 puncte procentuale peste media Europei) se așteaptă ca 2020 să fie un an mai bun pentru ei comparativ cu precedentul. În același timp, 4 din 5 conaționali recunosc că 2019 a fost un an dificil pentru România în general, comparativ cu 65% dintre respondenții la nivel global care cred același lucru despre țara lor.

Circa 93% dintre români își propun un 2020 în care să fie mai atenți la propriile nevoi și priorități, dar și să investească în relația cu cei dragi. Acest procent ne situează pe primele 4 poziții globale (alături de culturi precum cele din Peru, China sau Mexic), mult peste media europeană de 65%.

Mai detașați față de problemele economiei mondiale, românii își mențin tonul pozitiv cu privire la predicțiile pentru 2020. 64% dintre cei intervievați sunt de părere că economia mondială înregistrează un trend ascendent. La polul opus se află culturile mai “lucide”, precum francezii, belgienii, suedezii sau japonezii. Ungurii și polonezii se situează puțin sub media clasamentului, cu un nivel de acord de 48 și respectiv 44 de procente.

Traficul rutier se va înrăutăți

Începutul de an aduce o notă idealistă și vis-à-vis de egalitatea de gen în câmpul muncii: aproape jumătate dintre români anticipează că femeile vor fi cel puțin la fel de bine plătite precum bărbații, pe poziții similare. Peste media mondială (44%) sunt înregistrate percepțiile respondenților din India (71%), Turcia (59%) sau Singapore (51%).

Puțin probabil să folosim rețelele sociale mai puțin decât în 2019. La nivel global, peste 57% din populația investigată își propune să folosească social media cel puțin cu aceeași frecvență că până în prezent. Românii depășesc estimările globale, 60% dintre ei afirmând că este puțin probabil să reducă utilizarea rețelelor sociale în 2020. Suntem la egalitate cu Spania și Ungaria – Belgia fiind și ea la 1 punct distanță (59%).

În aceeași linie, doar un sfert dintre români se tem că în anul 2020 se vor simți singuri în cea mai mare parte a timpului. Păstrăm astfel fundamentul culturilor colective balcanice. Culturile individualiste au o viziune mai sceptică: Suedia (35%), Polonia (34%) și Franța (31%).

În 2020, oamenii spun că manifestările publice și protestele sociale vor fi mai frecvente. Dintre cele 33 de țări monitorizate, printre cele mai active se numără Franța (79% – cel mai mare procent din Europa) și Polonia (65%), urmate la 2 puncte distanță de Marea Britanie. Japonia și Singapore sunt țările cel mai puțin afectate de potențiale mișcări sociale. România se situează undeva la mijloc, 45% dintre respondenți anticipând neliniști sociale și în 2020.

Încălzirea globală și efectele ei ramân o preocupare și în 2020. Cel puțin la nivel declarativ, 72% dintre români și 77% din populația lumii sunt conștienți de efectele defectuoase ale stilului nostru de viață asupra naturii și cred că ele se vor resimți la scară largă și în acest an. În același timp, aproape două treimi dintre români (63%) se așteaptă ca traficul în zona în care trăiesc să se înrăutățească. E o cifră ce ne plasează în prima jumătate a clasamentului, peste media globală (58%) sau cea europeană (54%).

Sibiul, locul șase în topul celor mai bune destinații turistice în 2020

Sibiul s-a clasat pe locul șase în competiția pentru cele mai bune destinații turistice europene ale anului 2020, concurs organizat de către de Asociația European Best Destinations și de Primăria Municipiului. “Sibiul a obținut un rezultat frumos și confirmăm astfel statutul de destinație turistică de talie europeană. Mai presus de clasament, Sibiul are o importantă oportunitate de promovare turistică la nivel european prin acest program și o vom utiliza la maxim pentru a continua dezvoltarea în acest domeniu. Mulțumesc tuturor celor care au votat și au susținut Sibiul”, a declarat primarul Sibiului, Astrid Fodor. Potrivit comunicatului de presă, Sibiul a obținut locul șase, cu 30.178 de voturi exprimate pe platforma europeanbestdestinations.com. Pe locurile 1-5 s-au situat orașele Colmar (Franța), Atena (Grecia), Tbilisi (Georgia), Viena (Austria) și Cascais (Portugalia). Organizatorii au transmis o scrisoare de felicitare primarului Sibiului, subliniind că “destinația Sibiu oferă o varietate extraordinară de experiențe, obiective istorice de vizitat și evenimente importante. Sibiu se clasează între destinațiile din Europa recomandate a fi vizitate și reprezintă un motor economic și turistic al Transilvaniei”. Conform statisticilor organizatorilor, cele mai multe voturi pentru Sibiu au venit din România, Germania și Austria, dar și din Spania și Italia. De asemenea, Sibiul se situează în top 10 al preferințelor turiștilor asiatici care vizitează Europa.

Datorită rezultatelor obținute, Sibiul va fi promovat pe parcursul anului 2020 la nivel european ca una dintre cele mai bune destinații europene pentru un city break cultural, pentru experiențe gastronomice și călătorii romantice.

MAE: 17 români, la bordul navei de croazieră aflate în carantină în Japonia

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat ieri că 17 cetățeni români se află la bordul navei de croazieră aflate în carantină în Japonia, după ce un pasager al vasului a fost depistat cu coronavirus. Dintre aceștia, doi sunt turiști, iar ceilalți 15 sunt membri ai echipajului navei, a precizat Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, potrivit MAE, Consulatul General al României la Hong Kong a solicitat în regim de urgență autorităților locale informații cu privire la prezența unor cetățeni români la bordul navei andocate la Hong Kong.

Ministerul de Externe informează că Ambasada României la Tokyo și Consulatul General al României la Hong Kong continuă demersurile pe lângă autoritățile locale pentru obținerea de informații suplimentare și sunt pregătite să acorde asistență consulară dacă situația o va impune. Oficialii niponi au început marți să testeze peste 3.700 de persoane care se aflau la bordul unei nave de croazieră în carantină în apropierea portului Yokohama, după ce un pasager al vasului a fost depistat cu coronavirus. Potrivit cifrelor oficiale publicate ieri, bilanțul epidemiei a ajuns la 563 de decese în China continentală (cu excepția teritoriilor Hong Kong și Macao) și la 28.018 cazuri de contaminare, un salt de aproape 3.700 într-o singură zi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.