Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Iohannis, despre amnistie și grațiere: Ar fi o catastrofă

Ziarul de Vrancea
28 nov 2018 665 vizualizări

Președintele a făcut apel la politicienii “lucizi” din PSD să nu susțină o astfel de ordonanță care ar declanșa “o criză fără precedent” în România n premierul și ministrul Justiției au refuzat să discute cu jurnaliștii despre acest subiect

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că eventuala adoptare a unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere ”ar fi o catastrofă, ar declanșa o criză politică fără precedent în România” și a făcut apel la ”politicienii lucizi din PSD” să împiedice adoptarea unui astfel de act normativ. Președintele a declarat că există semnale că PSD nu a renunțat la idee. ”Ar fi o catastrofă, ar declanșa o criză politică fără precedent în România”, a averizat Klaus Iohannis.

”Fac apel la politicienii din PSD care sunt lucizi ca să întreprindă orice consideră ei pentru ca o astfel de ordonanță să nu fie adoptată în Guvern”, a mai declarat președintele Iohannis.

Premierul, huiduit la Alba Iulia: "Nenorociților, să vă fie rușine"

Premierul Viorica Dăncilă și delegația guvernamentală și-au început programul vizitei la Alba Iulia, ieri dimineață, unde, după ce au făcut o vizită la Monumentul Unirii, au fost huiduiți de câțiva localnici, în drumul pe jos spre Catedrala Reîntregirii. Câțiva bărbați le-au strigat: "Nenorociților, să vă fie rușine". Premierul și delegația au vizitat Monumentul Unirii, finalizat recent, unde s-au fotografiat în grup.

 Din acel loc s-au deplasat pe jos spre Catedrala Reîntregirii, iar pe drum, câțiva bărbați i-au huiduit pe politicieni și au strigat: "Nenorociților, să vă fie rușine, nulităților! Sunteți nulități toți!". Premierul nu a întors capul spre cei care au strigat, iar delegația și-a continuat drumul spre catedrală. La plecarea de la catedrală, un grup de aproximativ 20 de persoane au strigat către delegația guvernamentală: "Rușine, rușine, rușine să vă fie", "Demisia, demisia", având și megafoane și afișe cu diferite mesaje.

Ce au spus Dăncilă și Toader despre amnistie și grațiere

La finalul unei ședințe solemne care a avut loc în Sala Unirii din Cetatea Alba Iulia, întrebată dacă Executivul va emite o OUG privind amnistia și grațierea de la 1 ianuarie, Dăncilă a refuzat să comenteze pe motiv că astăzi vorbește numai despre sărbătoarea Centenarului.

”Vă rog să vorbim numai despre această sărbătoare”, a răspuns Dăncilă. Și ministrul justiției a comentat că ”ne aflăm într-un moment festiv”. Tudorel Toader a adăugat că a răspuns de nenumărate ori la această întrebare și nu are absolut nimic de adăugat pe subiect. "În repetate rânduri am spus și voi face și eu, precum altcineva: la această întrebare am mai răspuns. Și rămâne valabil ceea ce am răspuns de foarte multe ori la această întrebare", a spus ministrul Justiției, citat de Agerpres. La insistențele jurnaliștilor, Tudorel Toader a replicat: "Eu vă respect și vă înțeleg interesul, care, până la urmă, e de ordine publică, dar această întrebare mi-a fost pusă de foarte multe ori. Ceea ce am răspuns este valabil și astăzi", a avut afirmat Toader după ședința festivă de guvern.

Ministrul Justiției a declarat, în 6 noiembrie, întrebat dacă va da o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea, că va răspunde la momentul potrivit.

USR și-a stabilit candidații la alegerile europarlamentare

Uniunea Salvați România și-a prezentat, ieri, lista de candidați pentru alegerile europarlamentare din luna mai 2019, în fruntea acesteia aflându-se deputatul Cristian Ghinea și consilierul local Sector 1 Clotilde Armand. Următoarele locuri au fost ocupate de către: Nicolae Ștefănuță (Sibiu), Vlad Botoș (Arad), Vlad Gheorghe (Sector 6), Reniuț Naomi (Brașov), Radu Ghelmez (diaspora), Radu Mihaiu (Sector 2), Iulian Lorincz (diaspora) și Adriana Cristian (Cluj).

Rezultatele au fost anunțate de către președintele USR, Dan Barna, care a precizat că 82% dintre membrii partidului (5.043 de persoane) și-au exprimat opțiunea în cadrul alegerilor interne pentru desemnarea candidaților. Dan Barna a apreciat că este vorba despre "o zi istorică pentru USR și pentru democrația din România", deoarece prin organizarea alegerilor interne pentru desemnarea candidaților, Uniunea Salvați România a ridicat "standardul democratic" din țară noastră. "Au fost două luni de campanie reală, cu idei, cu creativitate, cu ghionturi, care la sfârșit au generat un rezultat de care USR este foarte mândru și este un rezultat pe care partidul și-l asumă în totalitate", a spus Barna. Totodată, și-a exprimat convingerea că reprezentanții USR vor deveni "europarlamentarii simbol a ceea ce înseamnă noua politică". Dan Barna a mai precizat că lista de candidați le va fi prezentată cetățenilor români atunci când vor fi strânse cele 200.000 de semnături necesare, conform legislației, în vederea participării la europarlamentare. "Astfel de liste se fac în celelalte partide în birouri la ceas de seară, pe înțelegeri contextuale. USR poate să spună mândru și asumat: această listă are în spate peste 5.000 de membri ai partidului care îi susțin pe acești oameni în această campanie", a mai spus el.

Liderul USR și-a exprimat convingerea că scorul pe care îl va obține partidul la europarlamentare se va situa peste cel obținut la ultimele alegeri parlamentare.

Dan Barna a menționat că USR va stabili abia după alegerile europarlamentare din ce familie europeană va face parte.

"La ultimul congres ALDE Europe, En Marche a dat un mesaj foarte explicit că viziunea lor de alternativă europeană, modernă, presupune o colaborare foarte strânsă sau va fi în jurul ALDE Europa - En Marche. USR are de o perioadă lungă relații și schimburi de experiență atât cu ALDE, atât cu En Marche. Foarte probabil înspre zona aceasta, înspre noua structură politică, ce se va contura după rezultatul alegerilor europarlamentare, zona liberal-democrați, En Marche - noul aer proaspăt și pro-european din politică - spre zona aceea vom merge", a precizat el.

Președintele a promulgat legea pentru autostrada Iași – Târgu Mureș

n legea prevede că Ministerul Transporturilor se ocupă de implementarea autostrăzii, deși Guvernul a decis ca de bucata Tg. Neamț - Iași să se ocupe Comisia Națională de Prognoză

Legea adoptată de Parlament pentru Autostrada Unirii, așa cum a fost supranumită A8 Tg. Mureș - Iași - Ungheni, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis într-o ceremonie aseară, la Cotroceni. Legea prevede ca autostrada de circa 320 de km să fie realizată până la granița cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni, să fie realizată din credite externe, pe fonduri europene și/sau prin parteneriat-public privat, iar procedurile să demareze în termen de 30 de zile de la promulgare. Legea, propusă inițial de PMP, a fost modificată în Parlament și a fost votată definitiv pe 7 noiembrie. Legea stabilește ca prioritate realizarea autostrăzii de la Ungheni (granița cu republica Moldova) - Iași - Tg. Neamț - Tg. Mureș.

Legea susține ca proiectul de autostradă să aibă o finanțare predictibilă, an de an, va avea punctul de plecare de la Prut și va asigura conexiunea cu Republica Moldova și că demararea procedurilor se va face în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Totodată, în forma adoptată de Parlament legea spune că autostrada va fi finanțată din credite externe, din fonduri europene și/sau prin parteneriat-public privat. Posibilitatea de a realiza autostrada „și/sau prin parteneriat public-privat” a fost introdusă de deputatul PSD Cătălin Rădulescu. De asemenea, legea prevede că Ministerul Transporturilor se ocupă de implementarea autostrăzii, deși Guvernul a decis ca de bucata Tg. Neamț - Iași să se ocupe Comisia Națională de Prognoză pentru implementarea printr-un Parteneriat Public-Privat.

A8 va avea o lungume de 318 km, iar costul estimat depășește 4 miliarde de euro.

Bărbat, reținut după ce și-a amenințat părinții pentru că nu-i mai dădeau bani pentru jocuri de noroc

Un bărbat de 34 de ani din Craiova a fost reținut după ce și-a amenințat părinții pe motiv că nu vor să îi mai dea bani pentru jocuri de noroc, iar apoi a încălcat ordinul de protecție prin care nu avea voie să se apropie de ei.

Potrivit reprezentanților Poliției Județene Dolj, polițiști din cadrul Secției 3 Poliție Craiova au fost sesizați de un bărbat de 79 de ani, din Craiova, cu privire la faptul că el si soția sa, în vârsta de 74 de ani, au fost amenințați de către fiul lor de 34 de ani, care locuiește cu ei, pe motiv că nu vor să îi mai dea acestuia bani pentru jocurile de noroc. "În baza celor sesizate și a cercetărilor efectuate de polițiști, față de bărbatul în cauză a fost emis ordin de protecție provizoriu, în conformitate cu prevederile Legii 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie, fiind dispusă evacuarea agresorului din locuință și păstrarea unei distanțe minime de 50 de metri față de victime", au afirmat reprezentanții Poliției Dolj. Ulterior emiterii ordinului de protecție provizoriu, bărbatul a mers la domiciliul părinților, încercând să patrundă în locuință, fiind prins de poliție la o distanță mai mică decât cea prevăzută în ordinul de protecție provizoriu. El este cercetat pentru amenințare și încălcarea ordinului de protecție provizoriu. De asemenea, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind dus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Dolj.

Vremea rămâne deosebit de rece în toată țara

Meteorologii anunță că, de joi după-amiază și până duminică dimineață, vremea se va menține deosebit de rece în toată țara, temperaturile continuând să fie permanent negative în majoritatea regiunilor, iar noaptea și dimineața va fi ger. "În intervalul menționat, vremea se va menține deosebit de rece în toată țara. Temperaturile vor continua să fie permanent negative în majoritatea regiunilor, iar în cursul nopților și al dimineților va fi ger (temperaturi sub -10 grade) în nordul, nord-estul și centrul țării, local în sud și est și izolat în rest", arată ANM. Joi și vineri, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 45-55 de kilometri pe oră, în sudul Moldovei și al Banatului, în jumătatea de est a Munteniei și în Dobrogea, iar pe litoral vor fi rafale de 60-70 de kilomtri pe oră.

Senat: Aproape orice român poate deține un pistol

Un proiect de lege care prevede că aproape orice român va putea deține arme letale cu glonț a trecut deja de Senat, potrivit antena3.ro.

Dacă până în prezent puteau deține arme de foc doar demnitarii, polițiștii sau cei care transportă valori, în noul proiect, oricine are 18 ani împliniți și nu este condamnat pe viață poate să le cumpere, chiar și cei care au comis infracțiuni. Până acum, o persoană condamnată la mai mult de un an de închisoare nu avea voie să dețină o armă letală. De asemenea, în vechea lege existau și unele restricții, dar au fost eliminate și numai o hotărâre judecătorească definitivă ar putea priva o persoană de arma de foc. Spre exemplu, dacă până acum o persoană fizică nu avea voie să aibă mai mult de două arme de foc, în noua lege această limită a dispărut. Totuși, șeful Comisiei SIE, Mihai Weber, a declarat că acest articol va fi scos în Camera Deputaților.

Tulcea: Taximetrist agresat și abandonat pe stradă

Un taximetrist a fost găsit în stare gravă pe o stradă din Tulcea, ieri, de către un trecător care a alertat autoritățile. Bărbatul a fost dus la spital pentru îngrijiri medicale, dar nu își amintește ce s-a întâmplat. Autoturismul său a fost găsit abandonat în altă zonă a orașului.

Potrivit reprezentanților Poliției Județene Tulcea, un bărbat a fost găsit de un trecător în stare gravă pe o stradă din municipiu, iar acesta a sunat la 112. La fața locului au sosit polițiști și un echipaj de ambulanță, bărbatul prezentând urme de agresiune. El a fost dus la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tulcea pentru îngrijiri medicale.

Bărbatul nu își amintește ce s-a întâmplat și este confuz, dar polițiștii bănuiesc că ar fi fost victima unei infracțiuni. Mașina taximetristului a fost găsită abandonată în altă zonă a orașului. Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate în acest caz.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.