Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Investigație despre Nicolae Ciucă: „A mințit”

Ziarul de Vrancea
4 sep 2024 1130 vizualizări

Doi generali italieni care au participat la luptele din Nassiriya, unde Nicolae Ciucă a condus batalionul „Scorpionii roșii”, susțin că militarii români nu au fost implicați direct în lupte, ci au activat doar în zona Suq al Shuyukh, în afara orașului Nassiriya

 „Avem o restricție națională, deci nu pot intra în Nassiriya”, susține unul dintre generalii italieni că i-a spus Ciucă în acel moment. Cu toate acestea, prezidențiabilul PNL Nicolae Ciucă și-a construit o carieră în ultimii ani pe baza ideii că a fost „singurul comandant român care a condus românii într-o bătălie reală, de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace”, în Nassiriya, notează Recorder. „Formează un flanc defensiv la Suq al Shuyukh, astfel încât să interceptezi pe oricine vine dinspre Suq al Shuyukh, iar eu să pot trimite tot restul regimentului să acționeze în Nassiriya”, spune generalul italian Gian Marco Chiarini, comandant al trupelor din Irak, că i-a transmis lui Nicolae Ciucă, în momentul în care a aflat că trupele românești nu pot intra în Nassiriya. Practic, batalionul condus de Nicolae Ciucă a apărat partea dreaptă a flancului. Acest lucru a fost important, spune același general italian, pentru că astfel el a putut să regrupeze alte unități în interiorul orașului Nassiriya.

„Nu au fost implicați în lupta din 6 aprilie”

„Am apreciat foarte mult ceea ce au făcut (n.red.: trupele conduse de Ciucă) pe 6 aprilie, acoperindu-mi flancul. Asta e sigur. Nimeni nu ne hărțuia din direcția aceea. Și sunt mulțumit cu asta. Dar, desigur, ei nu au fost implicați în lupta din 6 aprilie”, spune generalul Gian Marco Chiarini, în discuția cu Recorder.

Roberto Cremene, fost polițist militar în cadrul Batalionului 265, a participat direct la luptele din centrul orașului Nassiriya. El spune că, într-un moment complicat, Nicolae Ciucă a refuzat să vină în sprijinul polițiștilor militari care se luptau în Nassiriya și care erau prinși într-o ambuscadă. „Am primit misiunea de a merge în oraș, pentru a face o patrulă. Am fost prinși într-o ambuscadă. 24 de persoane am rămas blocate în Libeccio, în vechea bază. Sub comanda domnului maior, pe care îl aveam atunci de la București, am cerut sprijinul „Scorpionilor roșii” (n. red.: batalionul condus de Nicolae Ciucă), să vină să ne ajute să evacuăm zona. Domnul Ciucă, cu batalionul lui, a spus că nu poate să vină să ne scoată de acolo, să facă evacuare, până nu primește aprobare din România. N-au venit să ne ajute. Colegii noștri români n-au venit”, a spus Roberto Cremene, care adăugat că în final cei 24 de oameni au fost evacuați cu ajutorul trupelor din Italia și Portugalia.

Și el spune despre batalionul condus de Nicolae Ciucă că nu a participat direct la luptele din Nassiriya.  „Ei făceau o patrulă în afara orașului Nassiriya. Ei nu au intrat în Nassiriya. Poate în cele opt luni jumătate cât am stat în Nassiriya, dacă am auzit că au intrat de două ori doar în patrulă”, spune fostul polițist militar.

Chiar joi, în aceeași zi în care Recorder a publicat investigația despre Ciucă, și prezidențiabilul PNL a publicat pe rețelele sociale un videoclip în care își promovează cartea „În slujba țării”.

Clipul conține filmări din timpul misiunilor armatei române în Afganistan și Irak, în care se menționează participarea lui Ciucă în bătălia de la Nassiriya, și se încheie cu decorarea generalului de către SUA.

Cu ce modificări vine anul școlar 2024-2025

elevii care deranjează orele vor trimiși în altă sală

Anul școlar 2024-2025, care începe în 9 septembrie, vine cu noi reguli și obligații pentru elevi, părinți și profesori. Ministerul Educației a introdus o procedură prin care elevii care deranjează orele pot fi trimiși într-o altă sală, sub supravegherea altui profesor, dar a stabilit și că elevii vor primi câte o notă la purtare la finalul fiecărui modul. Părinții, pe de altă parte, sunt obligați să meargă la ședințele organizate de școală și să asigure o ținută decentă copiilor lor, iar profesorilor le este interzis să facă meditații cu elevii pe care îi au la clasă.

Printre cele mai importante schimbări anunțate pentru anul școlar 2024-2025 se numără bursele. Ministerul Educației a decis introducerea unui nou tip de bursă: cea de reziliență. De bursa de reziliență vor putea beneficia primii 30% dintre elevii dintr-o clasă care au avut la finalul anului școlar trecut media anuală cel puțin 7,00 și cel mult 9,50. Cei care au avut media anuală mai mare de 9,50 vor beneficia de bursa de merit.

Părinții trebuie să plătească pentru lucrurile distruse de copiii lor la școală

În noul regulament de organizare și funcționare al școlilor sunt prevăzute o serie de obligații pentru părinți. Ei trebuie să asigure elevilor o ținută decentă și să participe la ședințele cu părinții. În plus, părinții vor trebui să plătească orice daune pe care copiii lor le fac asupra mobilierului școlii, notează Edupedu.ro.

Conform noilor reguli, părinții trebuie să își exprime acordul cu privire la acordarea serviciilor de consiliere școlară elevului, în situațiile prevăzute de cadrul legal.

 Părinții care nu vor să semneze „contractul educațional al elevului”, în care sunt incluse aceste obligații pot primi amendă de până la 5.000 de lei.

O altă noutate cu care vine anul școlar 2024-2025 este aceea că elevii care vor deranja orele de curs vor putea fi trimiși într-o altă sală de clasă, unde vor fi supravegheați de un alt profesor până la finalizarea orei de curs, conform noii reglementări din Statutul Elevului.

Această prevedere a fost criticată în spațiul public, iar unele voci au acuzat Ministerul Educației că introduce „camerele de detenție”. Ministrul Educației, Ligia Deca, a punctat că prevederea are titlu opțional și depinde de școli dacă vor implementa astfel de măsuri sau nu.

În noul Statut al Elevului, la Articolul 15, este prevăzut că elevii nu au voie să folosească telefonele mobile sau orice alt dispozitiv electronic în timpul orelor.

O noutate în regulament este că telefoanele mobile ale elevilor „trebuie ținute, pe parcursul orelor, într-un spațiu sigur, care să fie amenajat în sala de clasă și la care să aibă acces dirigintele sau directorul școlii”. De asemenea, în anul școlar 2024-2025, elevii vor primi câte o notă la purtare la finalul fiecărui modul (în total sunt cinci module), și nu doar la finalul anului școlar, așa cum era până acum.

La finalul anului școlar, media celor 5 note la purtare va fi scăzută cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe care elevul de are și, în final, va rezulta media anuală la purtare. „Elevii care au media la purtare mai mică decât 8 în anul școlar anterior nu pot fi admiși în unitățile de învățământ cu profil militar, teologic și pedagogic”, se arată în noul Statut al Elevului.

Tot în noul Statut al Elevului, publicat în luna august în Monitorul Oficial, este precizat că elevii au dreptul să ofere feedback profesorilor la finalul fiecărui an școlar, prevedere preluată din vechiul statut. În document este prevăzut și un model al fișei de feedback pe care elevii o pot completa pentru fiecare profesor pe care l-au avut la clasă.

O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar de un milion de euro ca opritor de ușă, timp de zeci de ani

Una dintre cele mai mari pepite de chihlimbar din lume cunoscute până în prezent, evaluată la un milion de euro, s-a aflat timp de zeci de ani în casa unei bătrâne din România, care credea că este o piatră oarecare. Femeia, care a găsit piatra de 3,5 kilograme în albia unui pârâu în Colți, un sat situat în sud-estul țării est-europene, a folosit-o ca simplu opritor de ușă, fără ca nimeni să-și dea seama de valoarea ei, nici măcar hoții de bijuterii care au intrat în casă, a dezvăluit presa română, o informație pe care Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău, unde se află în prezent obiectul, a confirmat pentru EL PAÍS, potrivit Rador Radio România.

Extraordinara rășină fosilă a atras atenția unei rude a proprietarei casei, care a murit la doi ani după căderea dictaturii comuniste în 1989. Moștenind ceea ce el considera o rocă, a examinat mai atent bucata de chihlimbar și a dedus care ar putea fi o piatră semiprețioasă de mare valoare. Și nu a greșit. A vândut obiectul unic descoperit statului român, care a catalogat rapid piesa drept tezaur național.

Autoritățile române au lăsat pepita în mâinile specialiștilor de la Muzeul de Istorie din Cracovia (Polonia), care are o secțiune dedicată studiului pietrelor semiprețioase. Experții polonezi au confirmat imediat autenticitatea chihlimbarului și au estimat că ar putea avea o vechime între 38,5 și 70 de milioane de ani. „Descoperirea obiectului reprezintă o mare importanță atât la nivel științific, cât și la nivel muzeal”, explică Costache, care consideră că valoarea pietrei nu este cuantificabilă. Expertul asigură că este una dintre cele mai mari piese din lume și cea mai mare din categoria sa.

Membrii familiei proprietarei au povestit că bătrâna a fost victima unui jaf, în care au fost furate doar niște bijuterii din aur de mică valoare și că hoții au ignorat complet bucata de chihlimbar. „În căutarea frenetică de obiecte de valoare, ei nu au băgat în seamă adevărata comoară din casă, care se afla chiar sub ochii lor”, au spus ei.

România se numără printre țările din lume care dețin importante zăcăminte de chihlimbar, județul Buzău fiind una dintre zonele în care această piatră semiprețioasă se găsește din abundență. Datorită particularităţilor zăcămintelor din ţară, geologul Oscar Helm le-a numit „Rumanite”, cunoscute în mod obişnuit drept „chihlimbar de Buzău”, notează World Record Academy, cea mai importantă organizaţie mondială care certifică recordurile.

În regiune există o rezervație naturală unde au fost descoperite diverse pepite de chihlimbar de o valoare considerabilă atât din punct de vedere calitativ, cât și pentru cele peste 160 de nuanțe predominant închise, de la roșu la negru. Unele dintre ele au un conținut bogat de resturi fosile de arahnide, gândaci, diptere, crustacee, reptile, pene de păsări și păr de animale, printre altele. Mai mult, în teritoriul protejat se află vechea mină de chihlimbar Strâmba, cunoscută drept una dintre cele mai productive din prima jumătate a secolului XX, dar pe care regimul comunist a închis-o pentru că era considerată neprofitabilă.

Un pensionar refuză pensia după recalculare pe motiv că primește prea mulți bani: „Nu îi merit"

Autorităţile au anunțat bilanțul primelor două săptămâni, după recalcularea pensiilor: 60.000 de pensionari sunt nemulțumiți și 3.000 de decizii cu erori vor fi recalculate. Însă, printre ei se află şi seniori care s-au dus la Casa de Pensii pentru a refuza suma rezultată din recalculare. Este cazul unui bărbat care a cerut revizuirea deciziei, pe motiv că i s-au atribuit nişte bani pe care nu îi merită.

Potrivit datelor, cele mai multe dintre deciziile de recalculare aveau stagii de cotizare mai mici față de ceea ce au muncit oamenii în general. Iar în timp ce revolta în rândul pensionarilor care au contribuit crește, Casa Națională de Pensii anunță că a crescut numărul pensionarilor speciali, la aproape 12.000 de beneficiari. Cea mai mare pensie de serviciu depășește 25.000 lei.

Însă există şi pensionari care au avut de reclamat faptul că au primit prea mulţi bani în decizia de recalculare. Este cazul domnului Alexandrescu care a venit ieri dimineața la Casa de Pensii din București. El spune că a avut o sumă prea mare în decizia de recalculare și a cerut revizuirea. „Am primit și eu hârtia cu decizia de recalculare. În cazul meu, particular, cred că mi s-au acordat niște bani pe care eu nu-i merit. Niște bani necuveniți, în chip firesc, trebuie să îi dai înapoi", a spus, pentru Antena 3, pensionarul.

Angajat al unui spital, suspectat că a furat mâncare din cantina unităţii medicale

Un angajat al Spitalului Judeţean din Târgu Jiu, în cadrul Blocului Alimentar, este suspectat că a furat mâncare din cantina unităţii medicale, el fiind prind de poliţişti cu produse alimentare şi caserole în portbagajul autoturismului. Conducerea spitalului a dispus cercetarea disciplinară a bărbatului, iar pe baza raportul vor fi luate măsuri.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean din Târgu Jiu au arătat că Poliţia Gorj a fost sesizată, în 29 august, că o persoană sustrage mâncare din cantina spitalului.

Astfel, în curtea spitalului poliţiştii au identificat un bărbat care parcase maşina în apropierea staţiei de oxigen. Poliţiştii l-au legitimat, iar după controlul autovehiculului au găsit în portbagaj mai multe caserole de plastic şi mai multe produse alimentare, astfel că a fost deschis un dosar penal pentru furt.

„Persoana în cauză este angajată la Blocul Alimentar. În cursul zilei de 30.08.2024, managerul unităţii medicale a dispus demararea procedurii de cercetare disciplinară, procedură care este în curs. În baza raportului comisiei de cercetare disciplinară, managerul unităţii sanitare va decide măsurile care se impun în acest caz”, a transmis sursa citată.

Un octogenar fără permis, care conducea un moped, a murit într-un accident în Olt

Un bărbat în vârstă de 80 de ani, care conducea un moped neînmatriculat, a decedat în urma unui accident rutier produs joi dimineaţa pe un drum comunal din comuna Fălcoiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt. Potrivit unor surse judiciare, vârstnicul ar fi pierdut controlul asupra vehiculului şi ar fi intrat într-un autoturism.

"Din primele verificări, poliţiştii au constatat faptul că, în eveniment, au fost implicate două vehicule, respectiv un autoturism condus de către un tânăr, de 27 de ani, din comuna Mărunţei şi un moped condus de către un bărbat, de 80 de ani, din comuna Fălcoiu, judeţul Olt. Din cercetările efectuate, poliţiştii au constatat faptul că bărbatul de 80 de ani nu poseda permis de conducere, iar mopedul pe care acesta îl conducea nu era înmatriculat. În urma evenimentului rutier, bărbatul de 80 de ani a decedat", au precizat reprezentanţii IPJ Olt.

Şoferul autoturismului implicat în accident a fost testat atât cu aparatul etilotest, cât şi cu aparatul DrugTest, rezultatele fiind negative.

Alfred Bulai, inculpat pentru mai multe fapte de agresiune sexuală

Sociologul Alfred Bulai, fost profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, a fost inculpat pentru mai multe agresiuni de natură sexuală, inclusiv atingeri cu tentă sexuală şi încercarea de a săruta cu forţa studente. Faptele ar fi avut loc, conform anchetatorilor, în stagii de practică desfăşurate în judeţele Suceava şi Alba. Parchetul anunţă că a formulat propunere de arestare preventivă pe numele lui Bulai. Judecătoria Sectorului 1 urma să se pronunţe, joi seară, cu privire la propunerea procurorilor.

Sociologul Alfred Bulai a petrecut, joi, câteva ore la Parchet, însă a refuzat din nou să dea orice declaraţie în faţa anchetatorilor.

Parchetul îl acuză pe Bulai de patru infracţiuni din sfera vieţii sexuale comise în anii 2022 şi 2023, în timpul unor stagii de practică în judeţele Suceava şi Alba. Conform anchetatorilor, este vorba despre o singură victimă. Oficialii Parchetului susţin însă că au fost primite mai multe sesizări pe adresa de e-mail a Parchetului, iar cercetările continuă la nivelul Parchetului în cazul fiecărei reclamaţii.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.