Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Inima Europei în inima României

Ziarul de Vrancea
10 mai 2019 1728 vizualizări

Șefii statelor și guvernelor UE și liderii PPE, precum și Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani, Angela Merkel și Emmanuel Macron, au participat ieri la Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt așteptate decizii importante pentru viitorul UE.

Prima parte a Summitului de la Sibiu s-a încheiat ieri la prânz, după aproximativ 40 de minute. Liderii UE au ieșit în Piața Mare din Sibiu pentru a face o fotografie de familie. A doua sesiunea de lucru a reuniunii era programată să înceapă mai spre seară. După fotografia de familie șefii de stat și de guverne ai statelor membre UE s-au dus spre mulțime. Oamenii strânși în Piața Mare a Sibiului au început să strige „Europa”, „Europa unita”, „Nu cedați rezistați” și să aplaude. De asemenea, mulțimea a strigat și numele președintelui Klaus Iohannis.

Principalul subiect al discuțiilor la reuniunea informală a Consiliului European de la Sibiu este viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Cu această ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea și la prioritățile acțiunii la nivel european pentru următorii ani. Totodată, liderii UE 27 urmează să adopte o Declarație cu privire la viitorul Uniunii Europene.

Referitor la eveniment, Klaus Iohannis a declarat că își dorește ca după Summit-ul din 9 mai liderii europeni să aibă “o declarație foarte optimistă în prag de alegeri europene”, care speră să se numească “Declarația de la Sibiu”.

Macron: Văd trei puncte importante la acest summit

Președintele Franței, Emmanuel Macron, spune că la summitul de la Sibiu vede trei teme importante de discuții, acestea fiind climatul, protecția frontierelor Europei și un model de creștere a Europei din punct de vedere economic și social. Macron a declarat că la alegerile pentru Parlamentul European de la sfârșitul acestei luni cetățenii europeni vor avea de ales dacă doresc să continue proiectele începute sau dacă vor ca Europa să fie distrusă prin pozițiile naționaliste. “Ce trebuie să facem astăzi este să vorbim despre Europa, să vorbim despre proiectele comune. În mai puțin de 15 zile, în funcție de fiecare țară, vom avea alegeri europene. Mai mult de 400 de milioane de cetățeni europeni vor avea de ales dacă vrem să construim împreună în continuare, dacă vrem să îmbunătățim sau să distrugem Europa prin pozițiile naționaliste. Este provocarea pe care trebuie să o înfruntăm în următorii ani”, a afirmat președintele Franței, spunând că “este un clivaj pe care eu îl simt foarte puternic”.

Macron a spus că vede trei teme majore de discuție la acest summit.

“Astăzi vom vorbi despre viitor și despre proiectele pe care trebuie să le apărăm. În ultimii doi ani am făcut să progreseze proiectele privind apărarea, privind o Europă socială și mai bine integrată pentru toată lumea și văd trei puncte importante la acest summit. Climatul - trebuie să reușim să obținem un angajament privind zero emisii de carbon până în 2050, este un angajament esențial. Al doilea punct este protecția frontierelor Europei, trebuie să apărăm zona Schengen, și al treilea punct este să ne luptăm pentru un model de creștere a Europei din punct de vedere economic și social, trebuie să ne concentrăm pe modul în care va progresa civilizația digitală și trebuie să găsim o mai bună cale de integrare socială a europenilor”, a explicat președintele Franței.

Merkel: Chiar dacă avem opinii diferite, vom căuta viitorul comun

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, ieri, la Sibiu, că este un fapt simbolic că liderii europeni se întâlnesc la Sibiu, de Ziua Europei, în timpul Președinției României. Ea a spus că se va discuta despre agenda strategică a Uniunii Europene. “Chiar dacă avem opinii diferite, vom căuta viitorul comun, vrem să luăm măsuri să menținem securitatea, bunăstarea, dar ne interesează să și păstrăm valorile europene și să le promovăm în afara Uniunii Europene”, a spus Angela Merkel. “Vreau să mulțumesc celor care au organizat acest summit. Este simbolic că în timpul Președinției române ne întâlnim aici, în Sibiu, de Ziua Europei (...) După 15 ani de la marea rundă de extindere a Uniuni Europene ne întâlnim aici, vom vorbi despre agenda strategică a Uniunii Europene. Chiar dacă avem opinii diferite, vom căuta viitorul comun, vrem să luăm măsuri să menținem securitatea, bunăstarea, dar ne intresează să și păstrăm valorile europene și să le promovăm în afara Uniunii Europene”, a spus Angela Merkel, la sosirea la summitul de la Sibiu.

Iohannis: Pot să vă promit că peste puțin timp vom fi în Schengen

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, răspunzând unei întrebări, că a pus “de nenumărate ori” în discuție chestiunea integrării în Spațiul Schengen și va discuta și în cursul zilei cu liderii europeni acest subiect. El a atras însă atenția că sunt politicieni care au atacat justiția și chiar și instituțiile europene, astfel că au apărut acele discuții despre statul de drept din România. “(...) pot să vă promit că peste puțin timp, probabil nu astăzi, dar peste puțin timp vom fi și în Schengen și vom scăpa și de MCV”, a spus Iohannis.

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă, s-a aflat ieri în vizită la Alba Iulia și Cluj. Ea a declarat că nu merge la summitul de la Sibiu și că a declinat mai multe invitații, însă nu era oportun să aibă întâlniri bilaterale cu premieri în timpul summitului. Ea a susținut că a discutat și cu liderii PES, dar că a preferat să meargă în țară.

Polițistă, despre șefii ei: Instituțiile au ajuns „bătaia de joc a unor birjari semianalfabeți”

Polițista din Pașcani care s-a plâns de mașinile MAI are a nouă postare pe Facebook, în care scrie că, la depunerea jurământului, își imagina că va face parte dintr-o „Poliție sănătoasă, demnă și curajoasă”. Ea a scris, ieri, pe pagina de Facebook că, după terminarea școlii s-a lovit de realitate, „realitatea crudă, în care o mână de infractori conduc România”. Angajata MAI a devenit cunoscută după ce săptămâna trecută s-a plâns de mașinile cu care lucrează unii polițiști.

„Jurământ, 2014. Când am intrat în acest sistem, eram un copil naiv și credeam că voi fi un om care va contribui la schimbarea lumii în bine, câte puțin în fiecare zi. Îmi imaginam atunci că voi face parte dintr-o Poliție sănătoasă, demnă și curajoasă. Nu știam că de fapt, după ce ieși de pe băncile școlii, te lovești cu capul de un zid mare. Acela al realității. O realitate crudă, în care o mână de infractori conduc România. O realitate crudă în care te înconjori fără să vrei de oameni lași, ce fug de răspundere. O realitate în care polițiștii ar trebui să își facă treaba așa cum scrie în cărți. În cărțile de tactică politienească și comunicare profesională, pe care le-am citit 2 ani, în timpul școlii. O realitate în care polițiștii demni și onești sunt băgați în aceeași oală cu lichelele parșive și lașe cu care și nouă, celor tineri și naivi, ne este rușine. RUȘINE!”, a scris polițista pe rețeaua de socializare. Ea a spus că instituțiile statului din România au ajuns „bătaia de joc a unor birjari semianalfabeți”. „Rușine vouă, celor care ascundeți gunoiul sub preș și deși vă mor oamenii nevinovați, vă comportați ca și când nimic nu s-ar fi intamplat. Rușine pentru faptul că ne pleacă oamenii buni, pentru a munci în țări străine, pe câțiva franci în plus. Nu suntem demni de ei. Și nu vom fi niciodată. Rușine lașilor care aleg să fugă de adevăr și de răspundere. Rușine celor care deși văd relitatea asta urâtă, preferă să bage capul în pământ și să tacă mâlc. Probabil că din cauza asta am ajuns așa. Pentru că suntem lași. Iar niște lași nu pot decât să-și merite soarta”, a mai scris Andrada Voicu.

Aceasta a devenit cunoscută după ce, săptămâna trecută, a scris că autoturismele cu care sunt trimiși unii polițiști la evenimente sunt „mașinile morții”. Femeia spunea că vrea să-și trăiască viața decent, nu „cu frica de a urca într-o cocină cu pretenție de mașină”.

Polițista fusese implicată anul trecut într-un accident cu o mașină de serviciu și a scris că tatăl ei a murit după ce a auzit de accident.

În replică, IPJ Iași a anunțat că autospeciala în care era polițista în momentul accidentului corespundea din punct de vedere tehnic, iar de anul trecut și până în prezent au fost cumpărate aproximativ 40 de mașini noi.

OUG pe referendum: Au dispărut modificările privind cvorumul

Ordonanța de urgență pe referendum, adoptată miercuri de Guvern, a fost publicată, ieri, în Monitorul Oficial. Din ordonanță au dispărut modificările legate de cvorumul de prezență. Astfel, prevederile Legii în vigoare rămân valabile, respectiv referendumul va fi valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente, și nu în Registrul electoral așa cum prevedea propunerea AEP.

AEP publicase pe site, miercuri, o variantă actualizată a ordonanței de urgență, în care era eliminat articolul care obliga autoritățile publice de a nu se pronunța în campania pentru referendum sau pentru alegerile electorale în favoarea sau defavoarea subiectului. Totodată actul normativ al AEP propunea ca referendumul să fie valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. De asemenea, o altă schimbare viza: „Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși în Registrul electoral la data votării”. Referendumul pe justiție va avea loc pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

Pe 25 aprilie, Klaus Iohannis a semnat decretul de organizare a referendumului. Întrebările care vor fi puse românilor sunt: „1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” 2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

Scene sado-masochiste, filmate în Primăria Iași

Primarul Iașului, Mihai Chirica, declară despre clipul electoral filmat de candidatul independent la europarlamentare George Simion, care conține scene controversate, că a fost filmat în Primăria Iași, dar nu au fost folosite însemnele instituției. Potrivit edilului, clipul este un fel de parodie care vrea să scoată în evidență faptul că „s-a cam degradat clasa politică și e nevoie să facem o distincție clară între partide și persoane”. „Din punctul meu de vedere, nefiind un artist, nu pare cea mai inspirată modalitate de abordare, e puțin cam radicală, cam dură, dar din păcate exprimă de foarte multe ori realitatea a ce se întâmplă post-electoral. (...) M-am uitat și eu pe videoclip. Începe cu Parlamentul României și cu George Simion, care vrea să spună că <aveți grijă cum votați partide, votați oameni, nu partide, uite ce se întâmplă după patru ani>, iar acolo sunt niște uși, niște holuri, nu are niciun înscris cu primăria sau cu altceva. E bine, ca promovare e foarte bine, asta îi spuneam și lui George Simion, iar mesajul este foarte pozitiv”, a spus Chirica.

Candidatul independent la europarlamentare George Simion a publicat pe pagina lui de Faceboook un clip video în care îi îndeamnă pe cetățeni să meargă la vot pe 26 de mai. În înregistrare apar imagini controversate, inclusiv cu un cuplu care mimează practici sado-masochiste.

Româncă împușcată mortal de soțul italian. Ce îi mărturisise femeia

O româncă de 45 de ani a fost ucisă de soțul ei, un italian de 59 de ani, în Cave, lângă Roma. Italianul a scos arma și a împușcat-o de mai multe ori pe Carmen, cu care era căsătorit de mai mulți ani, când femeia i-ar fi spus că avea de gând să-l părăsească, relatează Il Messaggero. Carmen și Antonio, care lucra ca șofer, aveau o relație tensionată de câteva luni, iar femeia l-ar fi amenințat de mai multe ori că pleacă de acasă. Marți, o discuție mai aprinsă decât de obicei pe această temă s-a terminat cu crimă. Vecinii au auzit focurile de armă și au sunat la poliție. Carabinierii ajunși la fața locului au găsit-o pe femeie moartă, într-o baltă de sânge, iar italianul încă mai ținea în mână arma deținută legal. Potrivit anchetatorilor, niciunul din cei doi soți nu era la prima căsătorie și ambii aveau copii din relațiile anterioare.

Fost deputat PNL, condamnat la muncă în folosul comunității

Fostul deputat PNL Cristian Boureanu a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel București la un an și nouă luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj, în dosarul în care este acuzat că a lovit un polițist rutier. Inițial, Boureanu primise în iunie 2018 la Judecătoria Sectorului 1 o condamnare de doi ani și două luni cu suspendare, pedeapsă scăzută de Curtea de Apel București la un an și nouă luni închisoare cu suspendare.CAB a mai decis ca Boureanu să stea doi ani sub supravegherea Serviciului de Probațiune București, perioadă în care trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Fundației pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare sau în cadrul Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București, pe o perioadă de 90 de zile, cu excepția cazului în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. În plus, magistrații au decis prelevarea de probe biologice de la Boureanu, care vor fi utilizate pentru obținerea și stocarea în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare a profilului său genetic. În același dosar, prietena lui Boureanu, Laura Dincă, a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 2.000 lei pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă. CAB a menținut și decizia pe latură civilă, prin care Boureanu a fost obligat să plătească 7.000 de euro daune morale către polițistul Andrei Ovidiu. În iulie 2017, Boureanu a fost trimis în judecată pentru săvârșirea a trei infracțiuni de ultraj, iar Laura Teodora Dincă pentru mărturie mincinoasă. Potrivit procurorilor, pe 9 iunie 2017, în jurul orei 1,30, mașina în care se afla Cristian Boureanu, alături de prietena lui, a fost oprită în trafic de un echipaj de poliție rutieră pe bd. Aviatorilor din Capitală. În momentul în care polițiștii i-au solicitat documentele de identitate, Boureanu s-a manifestat violent, a amenințat un polițist și i-a prins acestuia degetele mâinii drepte, prin închiderea portierei autoturismului, i-a rupt cămașa uniformei și l-a lovit cu genunchiul în zona inghinală, provocându-i leziuni traumatice. Polițistul a reacționat și l-a lovit pe Boureanu, acesta căzând la pământ.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.