Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Influencerii lui Călin Georgescu s-au trezit cu mascații la ușă

Ziarul de Vrancea
20 mar 2025 961 vizualizări

Printre cei anchetați se numără Bogdan Peșchir și Makaveli

Şaptesprezece percheziţii domiciliare au loc joi în municipiul Bucureşti şi în judeţele Braşov, Botoşani, Călăraşi, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Maramureş, Mureş şi Timiş, la locuinţele unor persoane fizice, într-un dosar penal, în care se efectuează urmărirea penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de coruperea alegătorilor.

Surse apropiate anchetei afirmă că sunt vizaţi inclusiv influenceri care au făcut campanie pentru Călin Georgescu.

„La această oră, poliţiştii din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală coordonează efectuarea a 17 percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi judeţele Braşov, Botoşani, Călăraşi, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Maramureş, Mureş şi Timiş, la locuinţele unor persoane fizice, într-un dosar penal, în care se efectuează urmărirea penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de coruperea alegătorilor”, anunţă IGPR.

Printre persoanele vizate de percheziții se numără Bogdan Peșchir și Makaveli, influenceri care l-au promovat online pe Călin Georgescu în campania electorală din 2024. Un alt influencer vizat este Alin Borcan, din Timiș. Activitățile urmăresc stabilirea legăturilor dintre persoanele percheziționate și alte persoane care ar putea fi implicate în fraudarea procesului electoral.

Makaveli, pe numele real Alexandru Virgil Zidaru, a ajuns să fie asociat cu Parlamentul României în timp ce pe TikTok ridica un val de ură împotriva televiziunilor și a presei tradiționale, cu precădere Antena 3 și Mihai Gâdea. În timp ce ”reprezintă Parlamentul”, zeci de fani ai lui Makaveli îi imită comportamentul și postările pe TikTok. 

Serviciul Român de Informații (SRI) a arătat într-un document desecretizat de CSAT, că Bogdan Peșchir, care are afaceri în Brașov, i-a finanțat campania lui Călin Georgescu cu peste 380.000 de euro. Peșchir a lucrat la firme asociate cu criptomonede, care sunt deținute de Gabriel Prodănescu, cetățean cu dublă cetățenie, emigrat din 1995 în Africa de Sud. De altfel, o firmă din Africa de Sud a contactat influencerii de pe TikTok, cărora le-a oferit câte o mie de euro pentru un clip de promovare.

La acţiune au participat poliţişti din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul Institutului Naţional de Criminalistică, Brigăzii Speciale de Intervenţie ,,Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei şi inspectoratelor de poliţie Braşov, Botoşani, Dolj, Galaţi, Maramureş, Mureş şi Timiş.

ANM – Temperaturi de 25 de grade săptămâna viitoare

Vremea se va încălzi treptat, în următoarele zile, cu maxime ce vor atinge, pe finalul acestei săptămâni, 16-17 grade şi cu temperaturi de până la 25 de grade săptămâna viitoare, valori specifice unei zile de vară, scrie news.ro. După data de 24 martie, este posibil să plouă în mi multe regiuni ale ţării.

Potrivit ANM, începând de vineri, valorile termice vor continua să crească în cea mai mare parte a ţării, astfel că cele diurne se vor situa peste mediile multianuale specifice datei, iar cele nocturne vor fi apropiate de acestea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 şi 18 grade, iar cele minime între -6 şi 5 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei spre -11 grade, unde va fi ger. Cerul va fi mai mult senin ziua şi variabil noaptea, iar vântul va sufla slab şi moderat. Va fi brumă şi/sau îngheţ la sol, dimineaţa pe arii relativ extinse, iar noaptea pe suprafeţe mici. Cu totul izolat vor fi condiţii de ceaţă. Şi la Bucureşti temperaturile vor fi în creştere, astfel că cele diurne se vor situa peste mediile multianuale specifice datei, iar cele minime vor fi apropiate de acestea. Cerul va fi senin ziua şi variabil noaptea. Vântul va sufla slab până la moderat. Vineri, maxima va fi de 16 grade, iar minima din noaptea de vineri spre sâmbătă va fi de -1...3 grade. Dimineaţa vor fi condiţii de brumă.

Finalul de săptămână, sâmbătă şi duminică, va aduce, în aproape toată ţara, o vreme mai caldă decât ar fi normal în această perioadă. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 13 şi 19 grade, cu valori mai mici, de 9...11 grade, pe litoral, iar cele minime (mai ridicate decât în nopţile precedente şi preponderent pozitive) vor fi cuprinse între -2...0 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 8...9 grade în Dealurile de Vest. Pe parcursul zilei de sâmbătă, cerul va fi variabil, cu înnorări şi ploi izolate în vestul teritoriului; începând de seara, cerul se va înnora în majoritatea zonelor, va ploua pe arii relativ extinse în regiunile intracarpatice şi izolat în restul ţării, iar în zona montană vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în sudul Banatului şi pe crestele montane şi, local şi temporar, în est şi în sud-est. În orele dimineţii, izolat va fi ceaţă.

Şi la Bucureşti în aceeaşi perioadă, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit. Cerul va fi variabil, cu înnorări în timpul nopţii, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 17...18 grade şi cea minimă de 3...4 grade.

În cursul zilei de duminică, în estul şi în sudul ţării, valorile termice diurne vor scădea faţă de ziua precedentă şi, în marea lor majoritate, se vor apropia de cele specifice perioadei, în schimb în regiunile intracarpatice vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit pentru ultima decadă a lunii martie. Temperaturile maxime se vor încadra între 9...11 grade local în Moldova şi Dobrogea şi 20 de grade în dealurile din Banat şi Crişana, iar cele minime din cursul nopţii de duminică spre luni (peste mediile multianuale în toate zonele) vor fi cuprinse în general între 1 şi 9 grade. Cerul va avea înnorări persistente în est şi sud-est şi temporare în celelalte regiuni; va ploua local în jumătatea de nord a teritoriului şi pe spaţii restrânse în restul ţării, iar la altitudini mari la munte vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe crestele montane, în Banat, local în Moldova şi Dobrogea şi izolat în restul ţării. Dimineaţa şi noaptea, pe spaţii mici va fi ceaţă.

Începând de luni, 24 martie, meteorologii estimează o vreme deosebit de caldă pentru ultima decadă a lunii martie în toată ţara, inclusiv în Capitală, temperatura maximă atingând chiar şi 24-25 de grade, valori specifice unei zile de vară. În aceeaşi perioadă, vor fi averse de ploaie, pe alocuri însemnate cantitativ, la început în vestul, centrul şi nordul teritoriului, apoi local şi în celelalte regiuni, tendinţe valabile şi pentru Bucureşti.

Potrivit meteorologilor, până la sfârşitul lunii martie nu vor mai fi temperaturi scăzute, ca în zilele trecute, care să afecteze culturile agricole, ci săptămâna viitoare va aduce valori termice, în general, pozitive în aproape toată ţara, inclusiv cele minime.

A fost semnat cel mai scump contract pentru un tronson rutier în România

Autorităţile române au semnat, joi, contractul pentru proiectarea şi execuţia celui mai lung lot din viitoarea autostradă A8, cunoscută sub denumirea Autostrada Unirii.

Acesta este cel mai scump contract semnat vreodată pentru realizarea unui tronson rutier în România, valoarea lui depăşind şase miliarde de lei, sumă asigurată din fonduri europene.

Joi a fost semnat, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, contractul de proiectare şi execuţie a lotului 2A Ditrău-Grinţieş, parte a Autostrăzii Unirii - A8. Este contractul cu cea mai mare valoare încheiat pentru realizarea unui tronson rutier în România.

Lotul de autostradă dintre Ditrău şi Grinţieş va avea o lungime de 37,9 kilometri, fiind cel mai lung lot din Autostrada Unirii, iar valoarea contractului aferent lucrării este de peste 6,1 miliarde lei, având ca sursă de finanţare din fondurile europene, prin Programul Transporturi 2021-2027.

Din partea statului român, contractul a fost semnat de directorul Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere, Gabriel Budescu. ”Este contractul cu cea mai mare valoare semnat până acuma, în istorie. Va fi depăşit, probabil, în perioada imediat următoare de tunelul Meseş. Sunt aproape 40 de kilometri dificili, în zona de munte. Sunt bucuros că a câştigat o companie care ştie să facă autostrăzi, le face bine, le face repede, se înscrie în toate termenele aşa cum bine ştiţi, e o companie românească, e o companie care are multe provocări inclusiv anul acesta”, a afirmat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, prezent la semnarea contractului.

Constructorul este Asocierea SA&PE Construct - Tehnostrade SRL - Euro Asfalt D.O.O. - Spedition UMB.

Ministrul Transporturilor anunţă că anul acesta urmează a fi daţi în circulaţie 250 de kilometri de autostradă şi drum expres

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă că, după ce anul 2024 a fost cel mai bun din istorie în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii rutiere, fiind daţi în circulaţie 200 de kilometri de drum rapid, anul acesta, dar şi în anii care urmează, se aşteaptă ca numărul kilometrilor de autostradă şi drum expres să fie de aproximativ 250 anual.

”Dacă vorbim de zona rutieră, anul 2024 a fost cel mai bun an din istoria noastră pe această zonă, aproape 200 de kilometri de autostradă şi drum expres daţi în circulaţie. 2025 trebuie să fie mai bun. Trebuie să ne ducem pe la 250 de kilometri şi trebuie menţinut acest ritm de 250 de kilometri şi pentru la anul şi pentru anii viitori. Dar, cum ar zice un fost clasic în viaţă, pas cu pas. Eu spun lucrul ăsta pentru că 250 de kilometri sau în jurul acestui număr de 250 de kilometri de autostradă vom fi la sfârşitul anului 2025. E un lucru care se va vedea în modul în care se va circula în România”, a afirmat ministrul Transporturilor, joi, într-o conferinţă de presă.

 Sorin Grindeanu a precizat că se aşteaptă ca în vara acestui an să fie daţi în circulaţie aproximativ o sută de kilometri de drum de mare viteză, restul până la 250 de kilometri urmând a fi deschişi traficului până la finalul anului.

 Printre tronsoanele rutiere care ar urma să fie deschise în perioada următoare se numără Lotul 3 din autostrada A0 Sud, restul de 10 kilometri din drumul expres de la Albota, până la intrarea în autostrada A1, lotul 2 al autostrăzii A 7 Mizil-Pietroasele, 16 kilometri din lotul 5 de pe autostrada Sibiu-Piteşti şi drumul dintre Brăila şi Galaţi.  În a doua jumătate a anului sunt programate a fi finalizate şi deschise tronsoane de pe autostrada Transilvaniei, loturi de pe autostrada A7. ”Finanţare există, nu avem probleme de a găsi finanţări. Problema este să menţinem acest ritm pe care l-am avut în ultimii ani”, a adăugat Sorin Grindeanu.

Sondaj: Românii vor ca UE să susțină în continuare Ucraina și dacă SUA se retrag

Un sondaj publicat joi de IRSOP arată că 64% dintre români cred că Rusia va câștiga războiul din Ucraina, în timp ce 66% dintre respondenți văd Moscova ca fiind o amenințare pentru Europa, scrie hotnews.ro.

Deși cred că Rusia va câștiga războiul, 58% dintre români susțin că în eventualitatea în care SUA va decide retragerea sprijinului militar și financiar pentru Ucraina, Uniunea Europeană ar trebui să sprijine în continuare statul invadat de Rusia. 39% susțin că și UE ar trebui să își retragă sprijinul.

66% dintre cei care au răspuns spun că văd în Rusia o amenințare pentru Europa, iar 33% susțin contrariul. Într-un eventual război Rusia-Europa, 60% consideră că Europa ar câștiga, în vreme ce 32% cred invers.

Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 12-18 martie și au răspuns 1.140 de persoane, un eșantion reprezentativ pentru populația din România de peste 18 ani. Marja de eroare este de +- 2,9%, conform casei de sondare IRSOP.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.