Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE Indicele democrației în 2018: România, în scădere continuă

Ziarul de Vrancea
12 feb 2019 627 vizualizări

Țările nordice domină vârful clasamentului

Publicația britanică The Economist a publicat Indexul democrației pentru anul 2018, care ierarhizează țările lumii în funcție de puterea regimului democratic, determinată pe baza a cinci categorii generale - alegeri libere și corecte, funcționarea Guvernului, libertăți civile, participare politică și cultură politică. Între cele 167 de țări analizate, România a obținut un punctaj de 6,38, pe o scară până la 10, fiind în continuă scădere în ultimii ani.

Studiul The Economist, publicat în fiecare an începând din 2006, analizează 167 de țări în baza a 60 de indicatori din cinci domenii: pluralism și proces electoral, funcționarea guvernului, implicarea politică, cultura politică democrată și drepturile omului. Concluzia studiului The Economist - mai strict decât altele în domeniu - este tristă: doar 4,5% din populația lumii trăiește în “democrații depline”. Cu toate acestea, scorul democrației la nivel global a rămas stabil în 2018, pentru prima dată în ultimii trei ani. 42 de țări s-au confruntat cu un declin, comparativ cu 89 în 2017. Încurajator, 48 și-au consolidat democrația.

România, între țările cu “democrații defecte”

România continuă să se afle între țările cu “democrații defecte”, iar punctajul obținut a scăzut de la an la an. Scorul pentru România este 6,38 pentru anul 2018, în condițiile în care în 2017 a fost 6,44, în 2016 - 6,62, iar în 2014 și 2015 - 6,68. Pe primul loc în topul democrațiilor se află Norvegia (9,87), urmată de Islanda (9,58), Suedia (9,39), Noua Zeelandă (9,26) și Danemarca (9,22).

La polul opus se află Coreea de Nord (1,08), Siria (1,43), Congo (1,49), Republica Central Africană (1,52) și Ciad (1,61).

În ultimii ani, amenințările la adresa democrației din întreaga lume au devenit din ce în ce mai evidente. Populiști cu tendințe autoritare au câștigat alegeri în Filipine, Brazilia și Mexic și au subminat instituții democratice din Ungaria, Turcia și Polonia. În studiu sunt menționate și mișcările de protest din astfel de state, ceea ce arată creșterea interesului pentru viața politică. Fenomenul este valabil și pentru democrații avansate, precum Statele Unite ale Americii, unde în ultimii ani polarizarea societății a transformat nemulțumirile în furie, iar de multe ori furia s-a transformat în proteste violente. Nemulțumirea oamenilor s-a văzut și la vot. La ultimele alegeri parțiale din SUA, prezența la vot a fost cea mai mare din ultimii 100 de ani.

Kovesi are sprijinul celui mai mare grup din Parlamentului European

​Cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cel al Partidului Popular European, o susține clar pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, a declarat, ieri, la Strasbourg, vicepreședintele acestui grup, Esteban Gonzalez Pons. La briefingul oficial al Grupului PPE de la Parlamentul European, reporterul HotNews.ro l-a întrebat pe vice-liderul care susținea conferința dacă acest grup o susține pe româncă la șefia viitorului Parchet al Uniunii Europene. „Ca să răspund foarte scurt, noi o susținem clar. Credem că abordarea politică trebuie să stea departe de alegerea procurorului european. Deci, numai gândindu-ne la capacitatea ei tehnică, o susținem”, a spus Esteban Gonzalez Pons, vice-lider al Grupului PPE.

Fostul procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, s-a calificat prima pe lista scurtă a candidaților pentru funcția de procuror european șef. Kovesi e urmată pe lista scurtă de 2 procurori: Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Iohannis, atac dur la Dragnea pe tema “vitamina D”:

“Numai un politician meschin și inconștient ar putea să inocula această idee”

Președintele Klaus Iohannis critică propunerea lui Liviu Dragnea de a tăia bugetele serviciilor secrete pentru a aloca fonduri mai mari pentru Sănătate, afirmând că, printr-un gest cinic, liderul PSD pune în opoziție securitatea națională cu sănătatea cetățenilor.  “PSD recurge la noi demersuri populiste, care riscă să vulnerabilizeze România în actualul context geopolitic marcat de incertitudine și de intensificarea riscurilor și amenințărilor la adresa statelor NATO. Printr-un gest cinic, președintele PSD pune în opoziție securitatea națională cu sănătatea cetățenilor. Numai un politician meschin și inconștient ar putea să inoculeze ideea că sănătatea românilor nu poate fi asigurată din cauza bugetelor prea mari ale serviciilor de securitate, a căror misiune legală fundamentală este tocmai asigurarea securității naționale, protejarea vieții oamenilor și a intereselor țării”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

În opinia președintelui, propunerea de reducere a bugetelor instituțiilor din domeniul securității naționale constituie “un demers iresponsabil, cu atât mai mult cu cât nu există argumente sau justificări” și “tocmai asemenea tăieri bugetare reprezintă un atentat la siguranța cetățenilor, prin scăderea discreționară a bugetelor structurilor de securitate, în încercarea disperată a unor personaje toxice de a mai acumula capital politic”. De aceea, Președintele României face apel ca Parlamentul să revină la alocările bugetare inițiale, propuse de Guvern în 10 decembrie 2018 și avizate de către CSAT în 19 decembrie 2018. “În vreme ce bugetele necesare asigurării securității cetățeanului scad, avem o creștere inacceptabil de mare a alocărilor către partidele parlamentare, al cărei principal beneficiar este, deloc surprinzător, chiar PSD. În condițiile în care în România nu se construiesc autostrăzi, nu se modernizează spitale, nu există toalete și apă curentă în toate școlile din țară, este revoltătoare majorarea uriașă prevăzută în bugetul anului curent pentru partidele parlamentare”, subliniază președintele.

Iohnanis admite că bugetul sănătății nu este suficient, dar, spune că, “dacă se declară atât de preocupat de sănătatea românilor, președintele PSD are acum cel mai potrivit prilej să o dovedească: să suplimenteze bugetul sănătății din banii alocați partidelor. Este un amendament care ar trebui să întrunească voturile majorității PSD-ALDE, dacă adevărata intenție este aceea de a avea un buget pentru sănătatea românilor”, “altfel, avem de a face cu o nouă manipulare, în timp ce banii publici sunt direcționați direct către PSD”.

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat că susține un amendament la proiectul de buget pe 2019 prin care sunt reduse sumele alocate serrviciilor secrete, fiind transferate la sănătate, liderul PSD propunând instituirea unui program prin care copiii să beneficieze gratuit de vitamina D.

Sondaj INSCOP: PNL, la un procent în urma PSD. USR, pe locul trei

27,8% dintre românii care își exprimă o opțiune de vot ar vota cu PSD la alegerile europarlamentare, 26,7% pentru PNL, 10% pentru USR, 9,2% pentru ALDE și 7% pentru PLUS, arată un sondaj INSCOP realizat realizat la comanda Fundației Konrad Adenauer în perioada 21 ianuarie - 5 februarie 2019.

“Dintre românii care își exprimă o opțiune de vot, reprezentând 54,5% din eșantion, 27,8% intenționează să voteze cu PSD, iar 26,7% cu PNL. Urmează USR cu 10%, ALDE cu 9,2% și PLUS cu 7%. De precizat că sondajul a fost demarat înainte de finalizarea negocierilor dintre USR și PLUS pentru formarea Alianței 2020, motiv pentru care cele două formațiuni au fost testate separat. Ar mai depăși pragul electoral Pro România, care este cotată cu 6,6% din intenția de vot, și UDMR, care ar obține 5,1%. Pentru PMP și-au exprimat intenția de vot doar 4,4% dintre respondenți, în timp ce 1,5% au ales PNȚCD și 0,8% DEMOS”, se arată într-un comunicat remis ieri.

Conform sondajului, întrebați cu cine ar vota dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul European, 29,7% dintre subiecți au precizat că nu s-au hotărât, 11,7% au declarat ferm că nu vor merge la vot, iar 4,1% au precizat că nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

“Comparativ cu luna noiembrie 2018, procentele cu care este cotat PSD rămân aproape neschimbate (27,4% în noiembrie, față de 27,6% în ianuarie - februarie), în timp ce PNL câștigă 2,6 procente din intenția de vot. Celelalte partide nu înregistrează evoluții majore”, reiese din comunicat.

Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. Volumul eșantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1080 persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ^ 3%, la un grad de încredere de 95%.

Liderul Grupului ALDE Europa, mesaj dur pentru șeful ALDE România

​Liderul grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a declarat, ieri, la Strasbourg, că, momentan, nu se va deplasa în România pentru a ajuta ALDE România în viitoarea campanie pentru alegerile europene, în condițiile în care nu l-au convins clarificările pe care i le-a adus până acum președintele ALDE România, Călin Popescu Tăriceanu, în privința modificărilor din justiția română. „Sunt într-o discuție prelungită cu ALDE România despre un număr de probleme, care privesc Guvernul României, reforma codului penal și a codului de procedură penală. Așa că sunt în discuții prelungite pentru că - așa cum am spus și aici în ședința plenară cu premierul român - sunt lucruri care, în opinia noastră, nu sunt în acord cu principiile noastre și cu valorile Uniunii Europene și vom continua să-i presăm până când se vor răzgândi”, a răspuns liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, la întrebarea reporterului HotNews.ro.

De asemenea, întrebat dacă mai așteaptă de la colegul său român din ALDE Party, Călin Popescu Tăriceanu, privind modificările din justiție, liderul liberal european a răspuns: „Da. Am primit o clarificare, dar nu m-a convins și voi reveni asupra sa”. Zilele trecute, liderii familiei politice liberale pan-europene ALDE Party s-au reunit în consiliu, la Berlin, și au cerut încă o dată partidului ALDE din România să-și clarifice poziția, ca membru al guvernării de la București, asupra implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția în domeniul justiției și statului de drept.

Declarația de marți a fostului premier belgian nu este primul avertisment dat ALDE România. Și în noiembrie 2018, Verhofstadt i-a atras atenția lui Tăriceanu să nu „urmeze calea iliberală”. „Nu în numele nostru, și cu siguranță nu cu numele nostru!”, a spus liderul Grupului ALDE din Parlamentul European atunci.

Iohannis, invitat de onoare la Conferința de securitate de la Munchen

Președintele Klaus Iohannis va participa sâmbătă, în calitate de invitat de onoare, la cea de a 55-a ediție a Conferinței internaționale de securitate de la Munchen. Potrivit unui al Administrației Prezidențiale, șeful statului va deschide, în calitate de înalt reprezentant al statului care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, seria de dezbateri alături de cancelarul federal Angela Merkel și de președintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah el-Sisi, ca înalt reprezentant al statului care deține în prezent președinția Uniunii Africane.

Agenda acestei ediții a conferinței cuprinde teme de actualitate privind gestionarea provocărilor de securitate, inclusiv relația transatlantică, prioritățile NATO, viitorul proiectului european și cooperarea dintre Uniunea Europeană și NATO.

Conferința internațională de securitate de la Munchen este unul dintre cele mai prestigioase forumuri de securitate, care reunește, încă din 1963, lideri și factori de decizie importanți în materie de securitate și apărare. Conferința reprezintă un reper esențial al dezbaterilor din domeniul securității la nivel european și euroatlantic și permite dezbateri și schimburi de idei informale pe teme care țin atât de actualitate, cât și de perspectivă.

Șofer lăsat fără permis din cauza unei poze găsite de polițiști pe Facebook

Caz mai puțin obișnuit în Arad, unde un șofer a rămas o lună fără permis ca urmare a unei fotografii postată pe un grup de pe Facebook. Șoferul unui autocar a fost căutat și găsit de polițiștii arădeni după ce pe Facebook a fost distribuită o fotografie în care se vede cum, pe șoseaua de centură a municipiului Arad, a efectuat o depășire pe linie continuă în curbă, el fiind lăsat fără permis de conducere o lună. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Lorena Radu, a declarat, ieri, că fotografia fusese postată pe un grup de pe Facebook, fiind “surprinsă o abatere de la regimul circulației rutiere, de natură să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”.

″În fapt, în fotografie se observă cum un autocar care se deplasa pe centura Nord-Vest, într-o curbă la stânga și pe linie continuă, a intrat în depășirea unei coloane de autoturisme. Drept urmare, polițiștii Biroului Rutier s-au autosesizat, reușind la scurt timp identificarea respectivului conducătorul auto”, a declarat Lorena Radu. În cazul șoferului a fost dispusă suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioada de 30 de zile, el primind și o amendă de 580 de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.