Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Incendiu la Spitalul Județean Ploiești, doi pacienți au murit carbonizați

Ziarul de Vrancea
11 nov 2021 840 vizualizări

Primele concluzii ale pompierilor vorbesc despre un posibil scurtcircuit, după ce un pat a atins o priză u manager: După umila mea părere, se poate întâmpla și cu trei autorizații, nu cu una

Managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, Bogdan Nica, afirmă că primele concluzii ale pompierilor cu privire la posibila cauză a incendiului izbucnit la Secția de Boli Infecțioase, în care doi pacienți au murit carbonizați, ar fi că focul a pornit de la un posibil scurtcircuit după ce un pat a atins o priză. Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Ploiești, medicul Bogdan Nica, afirmă că spitalul a fost amendat anul acesta pentru că din anul 2014 nu a îndeplinit condițiile de autorizare privind securitatea la incendiu. „Aș fi dorit și eu - și astăzi mai mult decât în lorice moment - ca această autorizație să existe. Dar, după umila mea părere, un astfel de accident se poate întâmpla și cu trei autorizații, nu cu una”, afirmă managerul.

„Dânșii (pompierii - n.r.)opinează, fără să aibă o părere definitivă – asta mi-a spus domnul colonel Ioniță pe care îl puteți întreba - că se pare că, mișcându-se un pat s-a atins o priză din perete și probabil acolo s-a produs un scurtcircuit”, a declarat Bogdan Nica într-o conferință de presă, joi după-amiază.

Acesta a afirmat că instalația electrică fusese verificată de o firmă autorizată vara trecută și că a transmis angajaților săptămânal instrucțiuni privind protecția în caz de incendiu, atât cu recomandări din partea ministerului de resort cât și cu instrucțiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență. 

Medicul susține că infirmiera care se afla în salon ar trebui să dea o declarație și să explice ce s-a întâmplat. 

În ceea ce privește situația cadrului medical afectat de incendiu, managerul Bogdan Nica a arătat că, după ce evaluările inițiale arătau că are arsuri pe 30-40 la sută din suprafața corpului, evaluarea medicilor plasticieni arată că aceasta este afectată la 10-15 la sută, din corp, iar rănile nu sunt foarte profunde și este în afara pericolului. 

Managerul susține că secția afectată de incendiu este „secția fanion” a spitalului și că nu mai era nimic de remediat.

În ceea ce privește salonul unde a izbucnit focul, acesta este un salon „de capăt”, unde erau tratați bolnavii în stare mai gravă, care au nevoie de debit mare de oxigen, fiindcă este amplasat mai aproape de asistente și are ventilație mai bună decât alte saloane.

Întrebat dacă secția are ventilație, managerul a răspuns: „Eu, din luna iulie încerc să găsesc o firmă autorizată care să poată să facă chestia asta, nu am dus lipsă de bani, dar nu am găsit o firmă care să monteze în geamuri de termopan un ventilator care să tragă, un ventilator care să împingă și care să fie omologată instalația, că așa punea, o sută de ventilatoare”. El a explicat că în toate spitalele din România saloanele sunt ventilate cu ajutorul ferestrelor. „Dacă întrebați un specialist în incendii, o să vă spună că plaja la care poate detona o atmosferă încărcată de oxigen e foarte largă, undeva din ce am înțeles și eu între 23 și 28% oxigen în aer. Și nimeni nu îți spune de la ce. Există și ipoteza unei combustii spontane sau electricității statice de pe costume. Există această ipoteză”, mai spune medicul.

Vlad Voiculescu, comentând mutarea pacienților de la Lețcani și incendiul de la Spitalul Ploiești: Probabil vor da vina pe mine sau pe Ioana Mihăilă

Fostul ministru a Sănătății Vlad Voiculescu comentează, joi, mutarea pacienților de la Spitalul Mobil Lețcani și incendiul de la Spitalul Ploiești, afirmând că deocamdată nu s-au găsit vinovați politic pentru situația creată. „Probabil, în câteva minute / ore își vor aduce aminte să dea vina pe mine sau pe Ioana Mihăilă”, afirmă ministrul, precizând că, peste 30 de zile, mandatul actualului ministru interimar al Sănătății va avea exact aceeași durată ca ultimul său mandat.

Vlad Voiculescu comentează, joi, pe Facebook, două dintre știrile din domeniul medical.

„Știrea 1. Majoritatea pacienților din Spitalul Modular de la Lețcani (PSD) au fost evacuați miercuri seara ca să nu înghețe de frig. Dintr-un “spital modular” pe care s-au cheltuit sume imense. Știrea asta am surprins-o relatată așa, ca buletinul meteo: sec, fără analize suplimentare (...) În contrast, poate vă mai amintiți scandalul evacuării din timpul nopții în mandatul meu, când managerul Spitalului Foișor a amânat transferul până la lăsarea întunericului și la venirea echipelor Antenei”, a scris Vlas Voiculescu.

Acesta comentează și incendiul de la Sitalul Ploiești.

„Știrea 2. Incendiu la un spital suport COVID din Ploiești (PNL). Cel puțin două persoane decedate. Pacienții transferați în miez de noapte către alte unități medicale. De data aceasta, știrea apare des, dar până la ora asta niciun vinovat din rândul politicienilor. Probabil că în câteva minute / ore își vor aduce aminte să dea vina pe mine sau pe Ioana Mihăilă”, a mai scris Vlad Voiculescu.

Potrivit acestuia, peste 30 de zile mandatul ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, va avea aceeași durată cu ultimul său mandat.

„Peste 30 de zile, mandatul actualului ministru interimar al Sănătății va fi avut aceeași durată ca ultimul meu mandat. Oamenilor li se va servi în continuare o realitate deformată de formatorii de opinie în timp ce alți oameni vor muri și țara va fi furată. Pe muzică neutră, pentru că dirijorii a 90% din presa noastră și-au dat mâna peste țară”, a mai scris fostul ministru al Sănătății.

Mai mulți pacienți cu COVID, inclusiv cei internați la Terapie intensivă, au fost mutați, miercuri seară, de la Spitalul Mobil Lețcani la alte unități medicale ieșene, din cauza frigului din saloane. 

Doi pacienți cu COVID-19 au murit carbonizați și o infirmieră a suferit arsuri în urma unui incendiu izbucnit joi dimineață, la Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean Ploiești. 

Covid: 318 decese și 1.772 de pacienți internați la ATI

Grupul de Comunicare Strategică anunță joi, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 5.000 de cazuri noi de COVID-19 și au fost raportate 318 decese, din care 15 din perioada anterioară. 1.772 de pacienți sunt internați la ATI. În spitale sunt internați 286 de copii, 24 fiind la terapie intensivă. În București, incidența cazurilor a scăzut la 7,94. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este în scădere în majoritatea județelor, excepție făcând Caraș-Severin și Covasna, unde este în creștere. În Suceava și Botoșani, coeficientul este sub 3. În București sunt 601 cazuri noi de COVID-19, în Ilfov - 483, Cluj - 359, în Brașov - 306. 22 de județe au sun 100 de cazuri.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este în scădere în majoritatea județelor, excepție făcând Caraș-Severin și Covasna, unde este în creștere. În Suceava și Botoșani, coeficientul este sub 3.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 881 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. 

Până astăzi, 52.206 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Dintre cele 318 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani - un tânăr de 25 de ani din Maramureș. cu comorbidități, nevaccinat, și un altul de 27 deani, din Brăila, fără comorbidități, nevaccinat - 3 la categoria de vârstă 30-39 ani, 9 la categoria de vârstă 40-49 ani, 29 la categoria de vârstă 50-59 ani, 74 la categoria de vârstă 60-69 ani, 101 la categoria de vârstă 70-79 ani și 100 la categoria de vârstă peste 80 ani.

295 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 12 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 11 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Au fost raportate 15 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Buzău, Galați, Gorj, Iași, Neamț, Tulcea și Municipiul București, în lunile octombrie 2021 și noiembrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 303 decese.

Din totalul de 318 pacienți decedați, 291 erau nevaccinați și 27 vaccinați. Cei 27 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 30-39 ani și peste 80 de ani. 26 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 1 pacient nu au fost raportate comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 16.588. Dintre acestea, 1.772 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 286 sunt minori, 262 fiind internați în secții și 24 la ATI.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 17.114 teste RT-PCR (9.748 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.366 la cerere) și 34.705 teste rapide antigenice.

Un bărbat a fost trimis în judecată după ce a înjunghiat de șase ori o femeie pentru că a refuzat să facă sex

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost trimis în judecată de procurorii bihoreni, după ce a înjunghiat o femeie de 40 de ani deoarece aceasta a refuzat să întrețină cu el un raport sexual.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorii au finalizat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui bărbat în vârstă de 43 de ani pentru comiterea infracțiunii de omor.

“Din probele administrate s-a reținut că în data de 28.09.2021, în jurul orei 16:45, inculpatul S.A. s-a deplasat împreună cu persoana vătămată K.E. în vârstă de 40 ani pe care o cunoscuse în aceeasi zi, pe un drum de pământ situat în spatele societății Faist Metalworking din localitatea Sîntion, comuna Borș, unde, în urma refuzului victimei de a întreține un raport sexual, i-a aplicat acesteia multiple lovituri cu un obiect tăietor înțepător (cuțit), provocându-i plăgi înțepate/tăiate (6 plagi), ce au penetrat organele vitale ale victimei, respectiv inimă și plămân”, a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menține măsura arestului preventiv.

A fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea Spitalului Regional Iași

Fostul ministru USR al Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat joi că a fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea Spitalului Regional Iași. „Spitalul este prevăzut a deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic”, a mai spus ea.

„A fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea Spitalului Regional Iași. În cazul în care nu vor exista contestații, Ministerul Sănătății ar trebui să urgenteze procedurile, așa încât lucrările să poată începe cât mai rapid. Am monitorizat îndeaproape acest proiect în mandatul de ministru. El reprezintă o necesitate majoră pentru pacienții din regiune. Noul Spital Regional de Urgență Iași – COVID-19 va aduce pentru Moldova o infrastructură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT. Spitalul va utiliza un nou model operațional de management de spital, financiar, administrativ și clinic”, a scris Ioana Mihăilă, joi pe Facebook. 

Fostul ministru al Sănătății a adăugat că Spitalul Regional Iași va fi organizat pe centre de îngrijre, va avea 850 de paturi de spitalizare și 60 de paturi de urgență. „Acesta va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe etc. Astfel, spitalul este prevăzut a deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic”, a completat Mihăilă. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.