Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Impozitele IT-iștilor dezbină Opoziția

Ziarul de Vrancea
1 iun 2019 1627 vizualizări

Ludovic Orban a criticat facilitățile fiscale de care se bucură angajații din domeniul IT n afirmații sale au primit replici tăioase de la USR, PMP și inclusiv din propriul partid n pe rețelele de socializare părerile sunt împărțite

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, la Mediaș, că nu i se pare normal ca cei care lucrează în IT să fie scutiți de plata impozitului pe venit. „IT-iștii câștigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un șofer de TIR care muncesc în condiții extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit și altul care încasează venituri semnificative, care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuție, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”, a spus Orban.  El a revenit ieri cu noi precizări. Liderul PNL a spus că, atunci când a vorbit despre impozitarea IT-iștilor, a vorbit despre un principiu - cel al echității fiscale, considerând că nu se pot crea privilegii pentru anumite categorii profesionale. Potrivit lui Orban, pe același principiu care funcționează acum ar trebui scutiți, de exemplu, profesorii de informatică, pentru că ei îi formează pe IT-iști. El a reamintit că această măsură a fost luată în timpul guvernării Adrian Năstase, pentru a împiedica exodul IT-iștilor, spunând însă că sunt o mulțime de alte categorii profesionale care pleacă din țară. Liderul PNL a mai spus că nu își retrage declarațiile, subliniind că este vorba despre un principiu ca toți să fie tratați egal.

100.000 de angajați cu o contribuție de aproape 6% în PIB

Asociația patronală a industriei de software și servicii (ANIS) a transmis ieri o reacție la declarațiile liderului PNL. Asociația spune că facilitățile fiscale mențin industria IT românească competitivă în cursa cu alte țări care oferă programatorilor impozit 0 pe venit și că deficitul de muncă din IT în UE este foarte mare, încât eliminarea facilităților fiscale în România ar duce la un exod masiv de specialiști. “Facem apel la oamenii politici să analizeze cu atenție dinamica acestui sector, înainte de a transmite semnale de instabilitate într-un sector deja puternic afectat de modificări fiscale, introduse fără studii de impact și îl invităm pe domnul Președinte Orban la un dialog cu reprezentanții industriei de software”, au precizat oficialii ANIS, citați de hotnews.ro. “Sunt 100.000 de specialiști a căror contribuție însumează o pondere de aprox 6% în PIB-ul României. Nevoia anuală de specialiști este de 14.000 de oameni pe an, dublă față de numărul absolvenților din domeniu. IT-ul aduce acum aprox 6% din PIB, dar are potential să ajungă la 10% în 5 ani”, au mai spus aceștia.

Scutirea IT-iștilor a fost introdusă în 2004, de către Guvernul Adrian Năstase, într-o perioadă în care România își propusese să dezvolte acel sector. Atunci, aveam puțin peste 12.000 de programatori, iar firmele de IT rulau circa un sfert de miliard de dolari. Astăzi, avem de zece ori mai mulți, iar afacerile sectorului trec de 6 miliarde de euro, potrivit rapoartelor ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software și Servicii).

“Politicianul iubește puterea de a decide pe cine exonerează de taxe”

Pe de altă parte, Cristian Păun, profesor de economie la ASE și consilier al lui Ludovic Orban, spune că orice exonerare de taxe este o încălcare a principiului ca fiecare să fie egal în fața legii. „Orice venit trebuie impozitat. Nu poți să creezi facilități fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, susține el. Profesorul de economie arată, într-o postare pe Facebook, că orice derogare de la taxare este o măsură arbitrară luată de politicieni ce duce la o inegalitate a antreprenorilor în fața fiscalității, “nu toți pot să se apuce de IT, România are nevoie în egală măsură și de brutari, de croitori sau de brutari”. “Politicianul iubește puterea de a decide pe cine exonerează de taxe. Este un instrument pervers și util, mai ales în alegeri, acordarea de privilegii pentru cei care aduc cele mai multe voturi. Este o alterare a libertății economice”, explică Cristian Păun.

Nu de aceeași părere este președintele PNL Târgu Jiu, Marcel Romanescu, care este și primar al orașului. El i-a cerut ieri demisia lui Orban din fruntea partidului. „Luând act de declarațiile impardonabile ale domnului Ludovic Orban, care dorește diminuarea veniturilor IT-iștilor care n-au plecat, încă, din România, consider că dânsul nu mai reprezintă valorile și principiile liberale și că nu mai poate rămâne nici o zi în fruntea PNL”, a afirmat Marcel Romanescu.

Băsescu: Ludovice, te rog nu-l înlocui pe Dragnea!

Traian Băsescu a reacționat încă de sâmbătă seara față de declarația lui Orban. Pe Facebook, fostul președinte i-a amintit liderului PNL că „datorită importanței acestei categorii de specialiști, veniturile lor n-au fost impozitate nici în perioada de criză economică”. “Ludovice, te rog nu-l înlocui pe Dragnea! Ludovice, datorită importanței acestei categorii de specialiști, veniturile lor n-au fost impozitate nici în perioada de criză economică. Acest lucru a făcut ca toate marile companii IT din lume să dezvolte în România mari centre de cercetare, de realizare programe industriale, centre regionale de mentenanță etc, etc. absorbind integral forța de muncă specializată produsă de toate marile universități ale țării. Ludovice, în afară de un imens prestigiu adus țării, această industrie, concentrată în câteva blocuri de birouri din România, generează o contribuție la PIB care, în curând, va egala contribuția întregii agriculturi autohtone. Ludovice, dacă te pui cu taxele pe ei, fetele și băieții aceștia au câte un scaun și un calculator pe care într-o noapte le iau sub braț și au plecat în alte zări pentru că, partea esențială, creierul, este la purtător”, arată Băsescu.

Deputat USR: O imensă prostie cu efect economic net negativ

Deputatul USR Cătălin Drulă spune că propunerea lui Orban ar fi o imensă prostie, care ar genera emigrarea mai multor spcialiști în IT și ar lovi în competitivitatea acestei industrii. El argumentează că “ar muta în buzunarul statului niște bani care altfel rămân în economia privată”. “IT-iștii cheltuiesc acei bani (pe care i-ar lua statul) pe servicii și bunuri susținând alte industrii. Statul pe de altă parte face ce-ați văzut în reportajele Recorder despre PNDL”, a remarcat deputatul USR. De asemenea, în opinia lui Cătălin Drulă, o astfel de măsură ar lovi în competitivitatea unei industrii unde costul principal este cel cu forța de muncă, ceea ce înseamnă mai puține centre de dezvoltare deschise în România, relocări, locuri de muncă lipsă. Totodată, ar însemna mai multă emigrare decât acum.

Dezbaterea pe acest subiect s-a propagat și în mediul online și pe rețelele de socializare, amebele tabere strângând un număr important de susținători.

România, weekend special cu Papa

n neobosit, Suveranul Pontif a făcut la finalul săptămânii un tur al principalelor trei regiuni de țară n Papa a vorbit despre fraternitatea dintre români și maghiari, despre toleranța față de romi și distrugerile provocate de regimul comunist

Papa Francisc și-a încheiat duminică după-amiază vizita de trei zile în România. Înainte de îmbarcare, a stat de vorbă cu cei care îl așteptaseră la aeroport și a dat mâna cu ei, a mângâiat și binecuvântat copiii și s-a lăsat fotografiat și filmat. Papa a fost condus până la scara avionului de președintele Klaus Iohannis și de soția acestuia.

Sâmbătă dimineața, Papa Francisc le-a transmis credincioșilor adunați la Șumuleu Ciuc că pelerinajul anual aparține moștenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradițiilor românești și ungurești și că evenimentele triste din trecut nu pot fi un obstacol pentru conviețuirea fraternă. Suveranul Pontif a subliniat că nu trebuie să lăsăm să ni se fure fraternitatea “de către vocile și rănile trecutului”. “Evenimentele complexe și triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită conviețuire fraternă”, a spus Papa Francisc.

Șapte martiri beatificați pe Câmpia Libertății

Ieri, Papa Francisc a participat la ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici martiri, în fața a zeci de mii de persoane, care au participat la Sfânta Liturghie oficiată pe Câmpia Libertății de la Blaj. Cei șapte episcopi greco-catolici români proclamați duminică Fericiți sunt: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu. Ei au fost torturați și prigoniți de regimul comunist și au murit între anii 1950 - 1970. “Voi ați suferit din cauza discursurilor și acțiunilor bazate pe discreditare, care duceau până la expulzarea și la distrugerea celui care nu putea să se apere și reduceau la tăcere vocile disonante”, a spus Papa Francisc. Suveranul Pontif a subliniat că, în fața persecuției “neîndurătoare” din partea regimului, cei șapte episcopi au dat dovadă de o credință și de o iubire “exemplare” pentru poporul lor. “Cu mare curaj și cu tărie interioară, au preferat să sufere o dură detenție și orice fel de tortură decât să își renege apartenența la iubita lor Biserică. Acești Păstori, martori ai credinței, au recâștigat și au lăsat poporului român o prețioasă moștenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate și milostivire”, a afirmat Papa Francisc.

Episcopii martiri beatificați ieri de către Papa Francisc vor fi cinstiți și înscriși astfel în calendarul Bisericii Greco-Catolice, în 2 iunie, data în care au fost declarați fericiți de către Suveranul Pontif. “După încheierea procesului canonic de beatificare se poate continua cu procesul canonizării. Sunt niște reguli foarte clar stabilite - este foarte importantă verificarea unei minuni în această perioadă. De aceea, în verificarea unei minuni este implicată o echipă care include și medici, și specialiști în psihologie, în psihiatrie, alți oameni de știință, alături de teologi și preoți”, a declarat, pentru Agerpres, vicarul general al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Barta.

“Cer iertare pentru momentele când v-am discriminat, maltratat”

Papa Francisc cerut iertare romilor, în numele Bisericii, pentru momentele când, de-a lungul istoriei, au fost discriminați, maltratați, discriminați. “Cer iertare, în numele Bisericii, pentru momentele când, de-a lungul istoriei, v-am discriminat, maltratat și v-m privit într-o manieră greșită, cu privirea lui Cain, și nu a lui Abel”, a spus Suveranul Pontif în discursul rosit în biserica din carterul “Barbu Lăutaru”, din Blaj, locuit preponderent de romi.

“Uite, acum și eu pot să visez”

Sâmbătă seara, Papa Francisc și-a întrerupt discursul pe care l-a rostit la Iași, în fața a peste 150.000 de oameni adunați în zona Palatului Culturii, și a povestit un moment care l-a emoționat în vizita sa din capitala Moldovei. “Aici, la intrarea în piață, era o femeie bătrână, destul de bătrână, o bunică. Pe brațe își ținea nepotul de mai puțin de două luni. Când eu am trecut, mi l-a arătat. Zâmbea și era un zâmbet complice, ca și cum mi-ar fi spus «uite, acum și eu pot să visez». În acel moment m-am emoționat și nu am avut curajul să merg și să o chem aici, în față. De aceea am povestit asta. Bunicii visează când nepoții merg înainte și nepoții, atunci când au rădăcini”, a povestit Suveranul Pontif. Pe scena amenajată în Piața Palatului Culturii din Iași, Papa Francisc a susținut un discurs emoționant, după ce a ascultat povestea unui tânăr student și cea a unei familii cu 11 copii, unii dintre ei plecați la muncă în străinătate.

COLOANA:

Timiș: Polițist, împușcat mortal în misiune

Un polițist al Postului de Poliție Recaș, din județul Timiș, a fost împușcat ieri mortal, în timp ce încerca să oprească mașina în care s-ar fi aflat un bărbat dat în urmărire internațională. Agresorul de numește Ionel Marcel Lepa și era căutat pentru tâlhărie. Potrivit polițiștilor, și el a fost rănit în timpul unui schimb de focuri. Cei doi agenți care au încercat să oprească autoturismul pe șosea au pornit în urmărirea mașinii suspecte, nu înainte de a chema ajutoare, și au ajuns în curtea unei case. Au coborât din mașină și au înconjurat locuința. Bărbatul căutat de aceștia a sărit pe o fereastră în fața unuia dintre cei doi agenți. Având o armă în mână, a tras asupra polițistului, nimerindu-l în zona pieptului și gâtului. Medicii au constatat decesul bărbatului, după mai multe minute de resuscitare. Colegii polițistului sosiți la locul faptei au auzit focurile de armă, Însă agresorul a reușit din nou să scape. Acesta a pătruns într-o curte unde a încercat să găsească o mașină cu care să fugă. Pentru că în curtea respectivă nu se afla niciun autoturism, a intrat într-o altă curte, i-a amenințat pe proprietari cu arma și a luat mașina acestora. În timp ce încerca să fugă a fost observat de un polițist care a tras asupra mașinii reușind să îl rănească la umăr. Fugarul a ieșit din mașină și s-a pierdut pe străduțe. Agresorul, în vârstă de 47 de ani, din Lugoj, era căutat aseară de polițiști.

Inundații în Prahova: Trupurile a trei dintre cei patru copii, găsite

Trupurile a trei dintrei cei patru copii cu vârste cuprinse între 9 luni și 6 ani luați de viitură la Sângeru au fost găsite. Sâmbătă, a fost găsit trupul fetiței de 9 luni și a băiatului de șase ani. Anterior, fusese găsită în stop cardio-respirator o fetiță de trei ani, care nu a răspuns manevrelor de resuscitare. În localitatea Lapoș, s-a produs o viitură care a afectat mai multe locuințe, anexe gospodărești, autoturisme și animale. Totodată, 100 de persoane au fost evacuate, acestea fiind cazate temporar la rude. În localitatea Valea Călugărească 29 de persoane au fost evacuate din calea apelor. Unda de viitură a surprins și localitatea Sângeru, unde o femeie și 4 copii au fost luați de ape. Femeia a fost salvată, însă patru copii cu vârste cuprinse între 9 luni și 6 ani au fost dați dispăruți.

Vrei viză de America? Trebuie să anunți și conturile de pe rețelele de socializare

Statele Unite ale Americii le solicită, începând cu această lună, persoanelor care vor viză să menționeze ce conturi au pe rețelele de socializare, un demers care întărește măsurile de securitate aplicate imigranților, potrivit Bloomberg. Inițiativa a fost propusă anul trecut și va fi aplicată începând cu această lună, în baza unui ordin, semnat în 2017 de președintele Donald Trump, prin care solicitanții de vize sunt verificați sever, potrivit unui oficial al Departamentului de Stat. Aproximativ 14 milioane de turiști și 710.000 de imigranți care ajung în SUA vor fi afectați de această decizie, conform autorităților americane. Oficialul de la Casa Albă a motivat această măsură prin faptul că securitatea națională este pe primul plan și orice solicitant sau imigrant este verificat, inclusiv în ceea ce privește istoricul călătoriilor, informații despre membri familiilor, adresele unde a locuit. American Civil Liberties Union nu a fost de acord cu acest demers, argumentând prin faptul că ar putea crea “un mediu propice pentru discriminare”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.