Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Il Messaggero: România riscă să devină Brazilia Europei

Ziarul de Vrancea
19 iul 2020 631 vizualizări

Jurnaliștii italieni susțin că țara noastră se transformă într-o amenințare pentru întregul continent n un nou număr record de infectări raportat ieri tinde să le dea dreptate

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 994 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai mare număr de cazuri zilnice de la confirmarea epidemiei de COVID-19 în România. Bilanțul a ajuns la 39.133 de persoane infectate. De asemenea, 36 de persoane au decedat, numărul total ajungând la 2.074. Cele mai multe cazuri îmbolnăvire sunt în București - 4.618, urmat de Suceava - 4.290, Brașov - 2.424, Argeș - 2.176, Galați - 1.677, Vrancea - 1.400, Dâmbovița - 1.253, Prahova - 1.183, Iași - 1.149, Botoșani - 1.108, Neamț - 1.071, Ilfov - 1.045, Buzău - 1.018. La ATI erau internați 297 de pacienți. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 984.396 de teste.

Nelu Tătaru: Vom avea două săptămâni dificile

În România urmează “două săptămâni dificile pentru a putea reimpune măsurile de izolare, internare, carantină”, după intrarea în vigoare, începând de ieri, a noii legi a carantinei și izolării, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El spune că odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, pacienții infectați nu vor mai putea fi externați din spital decât “cu acordul medicului curant”, după ce în ultimele săptămâni, peste 4.000 de pacienți infectați cu coronavirus s-au externat la cerere, pe fondul vidului legislativ. “Vom avea două săptămâni dificile pentru a putea reimpune măsurile de izolare, internare, carantină. Suntem într-un moment în care instituțiile statului, agenții economici și fiecare dintre noi suntem responsabili. Legea care intră astăzi în vigoare ne oferă pârghiile necesare, dar vom avea două săptămâni dificile”, spune ministrul Sănătății.“Mizăm și pe dumneavoastră. Suntem într-o perioadă de creștere ușoară a numărului de cazuri noi. Tot ce înseamnă focare nou constituite sunt gestionate prin anchete epidemiologice”, adaugă Nelu Tătaru.Ministrul Sănătății mai spune că noua lege permite și detașarea de personal medical, acolo unde nu există, de exemplu, suficient personal în secțiile ATI, care să facă față creșternii numărului de cazuri: “Putem să facem detașari personal medical sau transferăm pacienții acolo unde avem locuri libere la ATI, în special rezidenți de terapie intensivă și de boli infecțioase. Există 50% spor și 2% diurna. Noi mizăm pe detașări voluntare, dar conform legii o putem face și involuntar. Sper ca colegii noștri să înțeleagă că este un moment dificil, pe care îl putem depăși împreună”, mai spune ministrul Sănătății.

“Situația din țară este complicată de decizia Curții Constituționale”

Jurnaliștii de la publicația Il Messaggero scriu că România riscă să devină Brazilia Europei din cauza numărului mare de contaminări cu coronavirus.Ei fac referire la faptul că sâmbătă s-au anunțat 899 de cazuri de contaminare, subliniind că această cifră îngrijorează țările din Balcani și Uniunea Europeană. Între timp, cifra de noi cazurile zilnice a fost depășită.“Oficial sunt 36.000 de cazuri de Covid-19, dar în realitate numărul ar putea fi mult mai mare. Situația din țară este complicată de decizia Curții Constituționale în baza căreia autoritățile nu pot impune carantina sau izolarea”, notează sursa citată.Pentru Il Messaggero, România, principalul stat din Balcani atât ca extindere geografică, cât și ca dimensiune a diasporei, poate deveni o amenințare pentru toată Europa. “Numărul de contaminări îngrijorează în mod special țări precum Italia, Germania sau Franța, cu care există importante relații economice și unde vin mulți muncitori din România”, scrie publicația italiană. Deși la un moment cazurile au scăzut, totuși problemele au reapărut, iar România este printre cele mai afectate țări, alături Kosovo și Bosnia- Herțegovina, susțin jurnaliștii. Epidemiologul Paolo Bonanni, profesor de igienă la Universitatea din Florența, a afirmat că este îngrijorat de focarele din Spania, România și Franța. El a subliniat că este în specificul anumitor țări să nu accepte niciodată o politică de închidere și distanțare. “Măsurile de prevenție sunt aceleași în întreaga lume: spălatul pe mâini, distanțarea, folosirea măștii în spațiile închise”, a spus el.

Vâlcov, la prima strigare: 6 ani și 6 luni cu executare

Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina, a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Dolj, la 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă. Conform sentinței, lui Vâlcov i-a fost interzis dreptul de a fi primar, ca pedeapsă complementară, faptă în legătură cu derularea unor contracte încheiate în perioada 2012-2014 între Primăria Slatina și mai multe societăți comerciale, precum și între Compania de Apă Olt SA și una dintre firme. Totodată, instanța a dispus și confiscarea de la inculpat a sumei de 4.296.270 lei și menține măsurile asiguratorii instituite de DNA. Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt pentru instigare la dare și luare de mită. Acesta a fost acuzat că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri - denunțător în cauză - aproximativ 10% din sumele încasate de o societate de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie - 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva firmă, printr-o altă intermediară, peste 2,1 milioane lei. Banii au fost pretinși pentru ca denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Este vorba de contracte pentru reabilitarea centrului istoric al municipiului Slatina și pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice și lucrări la izolarea termică a unor blocuri. Într-un alt dosar penal, Vâlcov a primit 8 ani de detenție cu executare, pe 8 februarie 2018. Un complet de 3 magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-a găsit vinovat pentru o mită de 6,2 milioane de lei. Apelul în acest caz a fost suspendat până la o decizie a Curții de Justiție a UE privind obligativitatea respectării de către ÎCCJ a deciziei CCR privind nelegala constituire a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte.

Cele trei scenarii pentru reluarea cursurilor

Ministrul Educației Monica Anisie a declarat ieri că sunt avute în vedere trei scenarii pentru reluarea cursurilor în anul școlar și universitar 2020-2021. Primul ar fi reluarea cursurilor în mod clasic, al doilea ar fi un scenariu hibrid, în sensul în care unii elevi sau studenți să fie în sală, alții să urmărească cursurile de acasă și al treilea scenariu ar fi continuarea educației online. Ea a adăugat că nu a fost încă luată o decizie, însă acest lucru trebuie făcut cât mai curând pentru ca autoritățile publice locale să aibă timp să pregătească măsurile de igienă și protecție anti-COVID. „Chiar astăzi (marți – n.r.) am avut o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor, elevilor, studenților și părinților. Deja în spațiul public au fost menționate aceste scenarii. Într-adevăr avem în vedere să reluăm cursurile în mod clasic, așa cum am făcut și până acum, însă cu respectarea strictă a unor măsuri igienico-sanitare impuse de Ministerul Sănătății. Există un alt scenariu hibrid, îi spunem noi, atunci când unii elevi sau studenți vor fi în sala de clasă și ceilalți vor urmări cursurile de acasă, urmând ca aceștia să facă o rotație în săptămâna sau săptămânile următoare, depinde de ceea ce Ministerul Sănătății ne va spune în sensul acesta. În ultimul scenariu am prevăzut situația în care să învățăm online. În continuare cursurile să fie desfășurate de acasă. Asta numai și numai dacă situația epidemiologică o va impune”, a afirmat Monica Anisie marți la Digi 24, întrebată ce variante are Ministerul Educației pentru deschiderea anului școlar și universitar. Chestionată dacă există un orizont de timp pentru luarea unei decizii, Anisie a răspuns: „Ministerul Sănătății a transmis către Ministerul Educației un ghid, un protocol sanitar i-aș spune și acum suntem în lucru, în așa fel încât să definitivăm din punct de vedere educațional, dar și sanitar, aceste măsuri pentru începerea anului școlar și universitar 2020-2021. Nu știm exact când anume putem să ne pronunțăm asupra acestor scenarii. Ele sunt în lucru, dar cred că trebuie să facem acest lucru cât mai repede pentru a se pregăti și autoritățile publice locale de a lua măsurile necesare privind prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor”.

Ciolacu vrea ca banii de la UE să se ducă pe pensii și alocații

Liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul PNL nu mai are nicio scuză și trebuie să dubleze alocațiile pentru copii și să majoreze pensiile cu 40%, în contextul anunțului președintelui Klaus Iohannis care a spus că România a obținut fonduri în valoare de 79,9 miliarde de euro, după negocierile de la Bruxelles. „Dacă ar fi să dăm crezare anunțului triumfalist al președintelui Iohannis de la Bruxelles, Guvernul PNL trebuie să dubleze alocațiile și să crească pensiile cu 40%. Nu mai are nicio scuză! Faceți investițiile din bani europeni și creșteți puterea de cumpărare a românilor!”, a scris Marcel Ciolacu ieri pe Facebook. Acesta a precizat că se așteaptă ca premierul Ludovic Orban să spună public cât din această sumă a fost obținută de fapt din împrumuturi și nu alocări nerambursabile.  „Îl aștept pe Orban să le spună românilor câți din acești bani sunt de fapt împrumuturi și nu alocări nerambursabile, câți sunt pentru relansarea economică rapidă și câți sunt pentru exercițiul financiar 2021-2027”, a conchis Ciolacu.  Președintele Klaus Iohannis a declarat marți dimineață, după ce liderii UE au ajuns la un acord pe tema pachetului de relansare economică post-coronavirus, că România a obținut fonduri în valoare de 79,9 miliarde de euro. Suma va fi folosită pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice, dar o parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru relansare, pentru revigorare economică, a mai explicat șeful statului.

Deputatul “Mitralieră”, amendat pentru că nu a purtat mască

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, cunoscut pentru pozițiile radicale și supranumit “Mitralieră”, a fost amendat de un polițist din București pentru că nu purta masca de protecție într-o benzinărie de pe Bulevardul Iuliu Maniu, au declarat pentru site-ul G4Media.ro surse oficiale. Poliția a emis un comunicat oficial în care relatează evenimentul, fără a menționa însă că e vorba despre deputatul Rădulescu. Poliția arată în comunicat că deputatul PSD a refuzat să își fixexe masca și l-ar fi jignit pe agentul de poliție. Mai mult, el le-ar fi spus polițiștilor că e demnitar și că e scutit de la purtarea măștii, potrivit surselor citate. Rădulescu a fost amendat atât pentru tulburarea liniștii publice, cât și pentru că nu a respectat prevederile legale privind măsurile de protecție anti-Covid 19, potrivit comunicatului citat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.