Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Iată ce ne promite PNL: programul de guvernare până în 2024!

Ziarul de Vrancea
20 nov 2020 805 vizualizări

Acesta prevede cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în următorii 4 ani, creșterea cu 50% a salariului mediu net și cu 46% a pensiei, 970 de kilometri de autostradă și drum expres n documentul a fost lansat public aseară n

PNL promite, în Programul de guvernare pentru perioada 2021 - 2024, cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană și majorarea PIB cu peste 450 de miliarde de lei. Salariul mediu net va crește cu 50% până la finalul perioadei, iar pensia cu 46%. De asemenea, PNL își propune finalizarea a 970 de kilometri de autostradă și drum expres, dar și continuarea măsurilor economice luate în perioada pandemiei – facilități fiscale și scheme de ajutor de stat. Liberalii au prezentat ieri public acest document. „PIB-ul pe locuitor România va depăși 85% din media UE la finalul anului 2024; Salariul mediu net va crește cu aproape 50% față de nivelul din 2020 și va ajunge la 1.000 Euro/lună în 2024; Creștem puterea de cumpărare a pensiilor: Majorăm valoarea punctului de pensie cu 46% până în 2024 față de 2019; Valoarea punctului de pensie crește de la 1.265 Lei în 2019 la 1.840 lei în 2024; Pensia medie anuală crește cu cca. 536 Lei până la aproape 2.000 Lei în 2024 față de nivelul din 2020. Creștem puterea de cumpărare a veniturilor românilor cu peste 30% și reducem inflația anuală sub 2%”, susține PNL.

În ceea ce privește fondurile europene, PNL vorbește despre „cel mai mare pachet de fonduri europene pentru investiții și dezvoltarea României: 33,5 mld. Euro prin Mecanismul pentru Redresare și Reziliență pentru reforme structurale și investiții pentru recuperarea creșterii economice; 26,8 mld. Euro pentru dezvoltare și investiții prin Politica de Coeziune; 18,76 mld. Euro pentru agricultură prin Politica Agricolă Comună, din care 12,3 mld. Euro pentru plăți directe pentru fermieri; 4 mld. Euro în cadrul Programului SURE pentru finanțarea măsurilor de sprijin pentru angajați și companii; 5 mld. Euro prin programele de finanțare de la BEI, BERD și Banca Mondială.

În domeniul Infrastructură, PNL promite realizarea investițiilor așteptate de români. „Unim regiunile istorice ale României cu autostrăzi, drumuri expres și cale ferată de mare viteză prin închiderea coridoarelor pan-europene de transport. Finalizăm peste 970 Km de autostrăzi și drumuri expres în perioada 2021-2024”, arată PNL în Programul de guvernare.

În domeniul Economie, PNL promite revenirea creșterii economice prin continuarea programelor din Planul „Reclădim România”.

La capitolul Energie, PNL promite „investiții strategice pentru securitatea energetică a României”, iar în Agricultură sprijin pentru „dezvoltarea fermelor de familie și promovăm comercializarea produselor românești”.

„Susținem combaterea schimbărilor climatice și tranziția justă la o dezvoltare sustenabilă”, arată PNL în capitolul dedicat protecției mediului.

Al doilea mare capitol al programului de guvernare - Modernizarea statului și reforma marilor sisteme publice – se referă la măsurile din Administrație, Fiscalitate, Muncă, Sănătate, Educație, Cultură, Tineret și Sport și Patrominiu cultural. În toate aceste domenii, PNL promite eficientizare, simplificare și digitalizare accentuată. Ultimul mare capitol - Justiție, Siguranța Cetățeanului, Apărare Națională și Politica externă – se referă la asigurarea unei justiții egale pentru toți, protejarea dreptului la viață și sănătate al cetățenilor, Strategia de apărare a țării și refacerea „credibilității Guvernului în plan european și internațional”.

Demararea unor proiecte noi de investiții în Moldova, Dobrogea și Regiunea de Sud:

Noi definiții de caz pentru Sindromul respirator acut cu COVID-19. Mirosul și gustul redevin importante

iată lista actualizată a persoanelor cu rezultatul pozitiv la testul rapid pentru antigenul SARS-COV-2 incluse în categoriile la care se recomandă prioritizarea testării

Definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) au fost actualizate de Institutul Național de Sănătate Publică, alături de recomandările de prioritizare a testării pentru COVID. Astfel, între simptomele pentru ca o persoană să fie considerată caz suspect au fost introduse pierderea mirosului sau a gustului. Între cele 14 categorii de persoane la care se recomandă prioritizarea testării se află și pacienții care au un rezultat pozitiv la testul rapid, pentru antigenul SARS-CoV-2.

n Caz suspect - Orice persoană cu debut brusc de febră ȘI tuse; Orice persoană cu debut brusc al ORICĂROR 3 SAU MAI MULTE dintre următoarele semne și simptome: febră, tuse, astenie, cefalee, mialgii, dureri în gât, coriză, dispnee, anorexie / grețuri / vărsături, diaree, status mental alterat, debut recent de anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului) in absența unei cauze identificate; Orice persoana cu pneumonie, bronhopneumonie ^/- pleurezie; Orice persoana cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră ȘI tuse ȘI dificultate în respirație (scurtarea respiratiei) ȘI care necesită spitalizare peste noapte). Notă: Pentru copiii cu vârsta până la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2.

n Caz probabil - A. Un pacient care întrunește criteriile clinice de mai sus ȘI este contact al unui caz confirmat sau are legătură epidemiologică cu un focar cu cel puțin un caz confirmat. Notă: În conformitate cu Recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19, toți contacții direcți simptomatici ai cazurilor confirmate trebuie testați. Clasificarea în caz probabil pentru varianta A. va fi făcută doar în situația în care strategia de testare se modifică.

B. Un caz suspect cu imagine pulmonară sugestivă pentru COVID-19: Rx pulmonară: opacități neclare, frecvent rotunde, cu distribuție periferică inferioară; CT pulmonară: multiple opacități bilaterale cu aspect de sticlă mărunțită, frecvent rotunde, cu distribuție periferică inferioară; echografie pulmonara: linii pleurale îngroșate, linii B (multifocale, discrete sau confluente), tipare de consolidare cu sau fără bronhograme;

C. Un adult decedat fără o cauză explicabilă, cu insuficiență respiratorie care a precedat decesul ȘI care a fost în contact cu un caz confirmat sau care a avut legătură epidemiologică cu un focar cu cel puțin un caz confirmat.

n Caz confirmat - O persoană cu confirmare în laborator prin RT-PCR a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele și simptomele clinice.

Contactul direct este definit ca:

- Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;

- Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);

- Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);

- Persoană care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și cu o durată de minimum 15 minute;

- Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 m;

- Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție. Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului. Orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protectie corespunzator și a respectat distantarea fizica NU ESTE CONSIDERATA CONTACT DIRECT.

 

n Deces COVID - Decesul cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu COVID-19 (ex. traumatism, hemoragie acută majoră, etc) și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului. Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportata ca și cauza a decesului, independent de condițiile medicale preexistente care se supectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19. COVID-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces.

Proiect: Instanțele vor putea judeca online

Proiectul de lege care prevede că instanțele de judecată pot desfășura proceduri judiciare prin videoconferință și pot prioritiza soluționarea dosarelor pe rol, în contextul pandemiei de COVID-19, a fost adoptat de Guvern. Actul normativ va fi trimis Parlamentului, pentru adoptare în procedură de urgență. Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a afirmat că a fost adoptat un proiect de lege privind măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de COVID-19, acesta urmând a fi trimis Parlamentului pentru a fi adoptat în procedură de urgență. „Este un proiect de lege care ține cont de contextul actual al pandemiei COVID-19 și oferă posibilitatea instanțelor de judecată de efectuare a unor proceduri judiciare în sistem la distanță prin videoconferință și de asemenea permite instanțelor de judecată să prioritizeze soluționarea dosarelor aflate pe rol, în funcție de acest obiectiv de a limita pe cât posibil răspândirea infecțiilor cu coronavirus și pentru a reduce interacțiunile fizice din instanțele de judecată”, a explicat el. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, cu observații, proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei COVID-19. CSM remarcă, între altele, că proiectul de lege nu stabilește măsuri referitoare la restrângerea activității parchetelor în contextul pandemiei de coronavirus.

 „Solidaritatea Sanitară” protestează din nou. Care sunt revendicările

Sindicaliștii de la „Solidaritatea Sanitară” au protestat din nou ieri în Piața Victoriei, solicitând condiții de muncă decente. De asemenea, au fost comemorați angajații din sănătate decedați din cauza pandemiei, numărul lor fiind în creștere. Acesta este al treilea miting dedicat exclusiv apărării drepturilor lucrătorilor din sănătate la condiții de muncă decente și la recunoașterea meritelor, așa cum au fost acestea prezentate în cadrul Apelului lucrătorilor din sănătate pentru respectarea condițiilor muncii decente. Revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară” vizează intervențiile urgente pentru creșterea siguranței lucrătorilor, acordarea unor drepturi legale și recunoașterea meritelor profesioniștilor din sănătate. Protestul include și comemorarea numărului de lucrători din sănătate decedați, aflat într-o creștere accelerată”, anunță sindicaliștii. Ei vor să atragă atenția guvernanților asupra necesității urgentării măsurilor de protecție a lucrătorilor din sănătate, acestea trebuind să determine diminuarea în mod semnificativ a impactului COVID-19 asupra profesioniștilor din sănătate, atât în privința numărului de lucrători nou infectați cât, mai ales, „în privința numărului celor care vor ajunge în continuare să plătească cu viața proprie tratarea și îngrijirea pacienților”.

PSD vrea să dea burse și elevilor cu note de 7 și 8

Un material electoral editat de echipa de campanie a PSD Buzău anunță că, de anul viitor, în municipiul reședință de județ, ar putea primi burse de studiu și elevii cu note de 7 și 8, în cadrul unui proiect intitulat „Burse pentru elevii de 7 și 8, soluția Buzăului pentru educație” . Degeaba dai o bursă unui elev de 10 când 70-80% sunt mediocri sau submediocri , afirmă primarul municipiului reședință de județ. În comunicatul remis de organizația Județeană a PSD Buzău, intitulat ”Burse pentru elevii de 7 și 8, soluția Buzăului pentru educație” se explică cum în programul de guvernare al PSD este prevăzută creșterea costului standard per elev cu până la 400 la sută față de prezent și se prezintă cum la Buzău ar putea primi burse și elevii de 7 și 8. „Dacă până acum an de an au fost premiați elevii care fac excelență în învățământ, mulți dintre aceștia alegând la final de carieră educațională să studieze în străinătate, purtând și riscul de a deveni fideli țărilor de adopție, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, aduce în atenție elevul de nivel mediu pentru care vor fi alocate burse astfel încât și acesta să studieze iar familia să-și permită sa îl păstreze în școală, pentru ca în cele din urmă să acceadă către vârful ierarhiei. Ȋn bugetul din 2021 al Primăriei Municipiului Buzău vor fi cuprinse sumele necesare pentru ca elevii din oraș să primească bursele care fac pionierat în țară”, se arată în articolul electoral al PSD Buzău.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.