Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Guvernul Orban: Pro România și UDMR spun pas

Ziarul de Vrancea
15 oct 2019 1904 vizualizări

Liderul PNL nu pare să-i fi convins pe liderii celor două formațiuni să sprijine învestirea noului executiv n Ponta a spus că nu susține guvernul, dar “mai discutăm”, Hunor cere un acord scris și apoi alte discuții

Premierul desemnat, Ludovic Orban, s-a întâlnit ieri cu liderii Pro România și UDMR, în încercarea de a construi o majoritate parlamentară în jurul guvernului PNL. El s-a arătat optimist după cele două întrevederi, însă partenerii de discuție au fost mai rezervați. Orban a declarat, după ce s-a întâlnit cu Victor Ponta, că România are nevoie de un guvern care să asigure stabilitate și să elaboreze bugetul pentru 2020. El a afirmat că este deschis ideii de a se organiza alegeri anticipate, dar trebuie acord politic în acest sens, astfel încât să existe garanția că țara nu va fi aruncată în criză. “Eu am încredere că până la final ne vom înțelege și vom putea obține susținerea parlamentarilor Pro România”, a mai spus liderul PNL. Orban a anunțat că, la finalul celei de-a doua runde de negocieri pe care o va avea cu partidele parlamentare, va depune lista de miniștri și Programul de Guvernare, urmând să respecte termenul de zece zile pentru prezentarea în fața Parlamentului pentru votul de învestitură.

Ponta: După ce ai luat 6 milioane de „Puie Monta” e cazul să fii smerit

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat, ieri, după consultările cu Ludovc Orban, că partidul său are un obiectiv pe termen mediu și lung să reconstruiască social-democrația în România. Ponta susține că învestirea viitorului Guvern nu depinde de Pro România, ci de cele cinci partide de dreapta care ar trebui să se înțeleagă între ele. Ponta a mai afirmat că cel mai important aspect i se pare bugetul pentru anul 2020 și așteaptă să vadă cifrele în acest sens. În plus, liderul Pro România a afirmat că cea mai bună soluție ar trebui să fie alegerile anticipate realizate odată cu alegerile locale sau în preajma acestora.

“Am răspuns invitației colegilor de la PNL și premierului desemnat de a avea o scurtă discuție. Noi suntem un partid nou, mic, de centru stânga, care însă avem un obiectiv mare: să reprezentăm și să apărăm interesele electoratului de stânga care din păcate a fost trădat de PSD. Așa încât discuțiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul, nici vorbă de așa ceva”, a declarat Victor Ponta. Acesta a afirmat că nu a cerut și nu i s-au oferit ministere de către premierul desemnat. “Dacă voiam ministere, luam de la doamna Dăncilă. Noi vrem un proiect”, a mai spus Ponta. “Dacă le trebuie voturile de la Pro România, mai discutăm”, a adăugat Ponta.

Anterior, Victor Ponta a declarat într-un interviu acordat Ziare.com că nu își dorește să intre la guvernare și ar vrea să rămână în Opoziție până în 2024 și că nu îl interesează la negocierile cu PNL funcția de președinte al Camerei Deputaților. „După ce ai luat 6 milioane de „Puie Monta” e cazul să fii smerit o perioadă destul de lungă”, a fost explicația lui Ponta. Liderul Pro România consideră că negocierile de după moțiune au început prost și că Orban are șanse mici să treacă Guvernul prin Parlament. „Trebuia să înceapă altfel: toate partidele din Parlament să vină să spună dacă vor sau nu să își asume ideea de guvernare, după care fiecare dintre cei care vor la guvernare să dea trei oameni care se pricep cu adevărat la ceva, nu prieteni cu Ionel și Georgel. Mie îmi pare că s-a început prost și se va termina prost”, a spus el.

Kelemen Hunor: Nu am promis sprijin

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat, ieri, la finalul discuțiilor cu liberalii pentru formarea Cabinetului Orban, că Uniunea nu a promis sprijin și că urmează ca discuțiile să continue, pentru că nivelul de încredere între PNL și UDMR este scăzut. Printre condițiile enunțate ar fi bugetul de stat pe anul viitor și eliminarea ordonanțelor de urgență în privința legilor justiției și a legislației electorale. Kelemen Hunor a mai spus că UDMR consideră că cea mai bună soluție ar fi încheierea unui acord scris PNL-UDMR, dacă va fi cazul, deși experiența politică de 30 de ani arată că acesta nu reprezintă o garanție a respectării unei înțelegeri.

Torționarii disidentului Gheorghe Ursu au fost achitați

Torționarii disidentului Gheorghe Ursu au fost achitați de Curtea de Apel București, decizia nefiind însă una definitivă. Curtea de Apel București a decis, ieri, schimbarea încadării juridice în cazul foștilor ofițeri din cadrul Direcției a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securității Statului, Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, din infracțiuni contra umanității în tratamente neomenoase și i-a achitat pentru această infracțiune. La ultimul termen, procurorul din dosar ceruse judecătorilor ca foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, torționarii disidentului Ursu, să fie condamnați la câte 25 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității.

Gheorghe Ursu, inginer de construcții, poet și scriitor, a fost cercetat de Securitate în anii '80, după ce a trimis scrisori către “Europa Liberă” și pentru că ținea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste. Procurorii militari au stabilit că Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș au exercitat acțiuni represive și sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziții, audieri sistematice, acte de violență fizică și psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acțiuni care “au avut ca urmare producerea de suferințe fizice sau psihice grave și au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor și libertăților fundamentale, în principal a dreptului la viață”.

Fiul disidentului, Andrei Ursu, susține că Mihai Pîrvulescu a fost cel care l-a anchetat mai întâi în stare de libertate pe Gheorghe Ursu. Pentru că acesta din urmă a refuzat să își denunțe prietenii (printre care cunoscuții scriitori Nina Cassian, Geo Bogza, Radu Cosașu), Securitatea a hotărât “continuarea cercetărilor sub stare de arest”, “urmând ca în cercetări să se clarifice și natura relațiilor” cu aceștia.

Pentru a încerca să evite un caz de persecuție politică ce ar fi fost neprielnic pe plan internațional regimului Ceaușescu, Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun (pentru posesia a 17 dolari), pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985. A fost închis într-o celulă cu doi deținuți de drept comun, Marian Clită și Gheorghe Radu, care au primit ordin de la securiști să exercite acte de violență asupra lui. Inginerul Gheorghe Ursu a murit pe 17 noiembrie 1985, în arestul Miliției București, în urma bătăilor primite de la Marin Pîrvulescu și de la alți ofițeri de securitate.

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Tudor Stănică, pe atunci șeful Miliției din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, și Marin Clită, colegul de celulă al disidentului.

Pădurar, împușcat mortal de hoți

Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcției Silvice Maramureș, a fost ucis miercuri seara într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori. Din primele informații, pădurarul a fost împușcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. Liviu Pop avea 37 de ani, era angajat al Direcției Silvice Maramureș de șapte ani, era căsătorit și avea trei copii.

Acesta este al doilea angajat al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva ucis în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, respectiv paza pădurii, după ce în urmă cu o lună un alt pădurar, Răducu Gorcioaia, angajat al Ocolului Silvic Pașcani, din cadrul Direcției Silvice Iași, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori.

Iohannis: Un guvern demis nu poate propune comisarul european

Președintele Klaus Iohannis, care participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, a declarat, ieri, că va avea o discuție cu președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe tema comisarului european. Iohannis a apreciat că Guvernul Dăncilă nu mai poate face o propunere în numele României. “Eu o să mă opun ferm la așa ceva, pentru că un Guvern care a fost demis de drept în Parlament nu poate să facă o propunere în numele României pentru următorul mandat al Comisiei, în care, cu certitudine, acest Guvern nu va avea niciun rol” . Iohannis a spus că nu va avansa nume de comisar în discuția cu von der Leyen, dar îi va transmite foarte clar că nu va accepta ca “un guvern demis să facă o propunere care să fie și acceptată”. De asemenea, întrebat dacă-i va cere președintelui ales al CE să aștepte învestirea unui nou Guvern în România, Iohannis a spus: “Această variantă e ideală”.

Deputat ALDE, cu permisul suspendat a doua oară

Deputatul buzoian Adrian Mocanu, ales pe liste PMP și trecut ulterior la ALDE, a fost oprit de polițiști pe DN2 E85 pe raza localității Spătaru unde conducea cu peste 100 kilometri la oră, deși limita maximă de viteză este de 50 de kilometri la oră. Polițiștii buzoieni l-au oprit și l-au informat că trebuie să plătească o amendă de 1.305 lei și că i se va reține permisul de conducere pe o perioadă de 90 de zile. La verificările făcute de agenții de la Rutieră, aceștia au constatat că deputatului îi fusese reținut permisul și mai devreme, tot pentru viteză.  El fusese surprins conducând cu viteză peste limita admisă pe raza județului Ilfov și a fost sancționat.  Astfel, Adrian Mocanu s-a ales cu permisul suspendat pentru o perioadă de 120 de zile și trebuie să plătească câte o amendă în valoare de 1.305 lei pentru fiecare faptă comisă. De asemenea, el poate contesta în instanță cele două sancțiuni, cât și măsurile complementare aplicate.

Deputatul Adrian Mocanu a mai rămas fără permis și la începutul anului, atunci când a lovit o tânără care traversa strada regulamentar pe trecerea de pietoni și a părăsit locul accidentului pentru a o duce pe aceasta la spital.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.