Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Guvern: Măsurarea temperaturii la intrarea într-un spațiu închis este obligatorie

Ziarul de Vrancea
25 mai 2020 731 vizualizări

În cazul în care temperatura depășește 37,3 grade Celsius, se poate repeta procedura după o perioadă de 2-5 minute de repaus

Triajul epidemiologic, care include măsurarea temperaturii corporale, se aplică obligatoriu în cadrul instituțiilor sau autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor, precizează Ministerul Sănătății, reluând prevederi din Ordinul privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă, publicat vineri seară în Monitorul Oficial. “Astfel, facem precizarea că, pe perioada stării de alertă, la intrarea într-un spațiu închis, fie din cadrul unei instituții publice, complex comercial, unitate de prestare a serviciilor etc, se va măsura temperatura corporală atât personalului propriu, cât și celorlaltor categorii de persoane: vizitatori, clienți, consumatori. De asemenea, în cazul în care un client are temperatura peste 37,3 grade Celsius, refuză dezinfectarea mâinilor sau purtarea măștii de protecție i se poate interzice intrarea în spațiul închis”, precizează Ministerul Sănătății. La măsurarea temperaturii, care se va realiza prin termometrul noncontact, se va adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului. Mai mult, în cazul în care temperatura depășește 37,3 grade Celsius, se poate repeta procedura după o perioadă de 2-5 minute de repaus.

În cazul spațiilor comerciale, nu se aplică obligația ca un client să fie însoțit de o persoană din sediu.

Sub 150 de noi cazuri raportate

Un număr de 146 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se la un total de 18.429 îmbolnăviri, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 11.874 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă erau internați 181 de pacienți. Până aseară, 1.210 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Peter Szijjarto, în vizită în România:

Liderul UDMR: “Nu-i poți cere unui copil să celebreze moartea mamei sale”

Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat, ieri, într-o conferință de presă susținută la Cluj, că ar dori ca țara sa să nu fie tema campaniilor electorale care urmează în România. “Suntem absolut conștienți de faptul că România se află în fața unor campanii electorale. Așadar, nouă ne-ar prii dacă Ungaria n-ar fi tema acestor campanii. Se apropie ziua de 4 iunie. Noi, în relațiile noastre cu România, bazăm aceste relații pe respectul reciproc. Dar acest respect reciproc înseamnă că acceptăm sau cel puțin înțelegem că același eveniment istoric poate avea altă însemnătate pentru două națiuni diferite. Pentru noi, Tratatul de la Trianon este unul dintre cele mai grele momente ale istoriei Ungariei, ceea ce este un fapt istoric. Dar noi nu trebuie să avem o relație negativă, trebuie să acceptăm acest fapt istoric și să clădim relații pozitive în viitor. Noi suntem pregătiți pentru asta”, a spus ministrul ungar de Externe, în conferința de presă susținută alături de președintele UDMR, Kelemen Hunor. El a adăugat că roagă autoritățile din România să ajute minoritatea maghiară.“Dorim să avem relații pozitive, bune, cu România, pentru că acesta este și interesul comunității maghiare din România. Noi rugăm autoritățile din România ca să privească comunitatea de 1,5 milioane de maghiari din România ca o resursă valoroasă, care ne leagă pe noi, români și maghiari, o resursă care își dă aportul la performanțele României. Așadar, rugăm autoritățile din România să ajute comunitatea maghiară să-și folosească emblemele naționale, limba maternă și să-și păstreze tradițiile”, a spus Peter Szijjarto.La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, cu referire la Tratatul de la Trianon, că “nu-i poți cere unui copil să celebreze moartea mamei sale”. “Eu pot accepta faptul că ziua de 4 iunie este o zi bucuroasă pentru comunitatea românească, dar trebuie să înțelegeți că din perspectiva maghiarilor această zi nu este una de bucurie, pentru că a fost ziua în care noi am ajuns în minoritate. Deci, nu ne puteți cere să celebrăm această zi, precum nu puteți cere unui copil să celebreze moartea mamei. Dar, totuși, putem să proiectăm un viitor împreună, pentru că în Europa Centrală, în această regiune, avem nevoie unii de ceilalți și trebuie să trăim în pace și cu respect reciproc, trebuie să pășim dincolo de aceste greutăți, pentru că nu suntem inamici”, a spus președintele UDMR.

BOR critică voalat decizia Arhiepiscopiei Tomisului de a oferi Lumina Învierii

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, afirmă că decizia Arhiepiscopiei Tomisului de a oferi credincioșilor, în noaptea de 26/27 mai, Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local. Adevărata slujbă de Înviere a avut loc de Paște, subliniază Bănescu. “Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită <<Odovania Învierii>> și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local”, a afirmat ieri Vasile Bănescu. El a precizat că adevărata slujbă a Învierii Domnului a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhie în noaptea de Paști. “Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși. Dumnezeu să sporească această lumină a comuniunii în sufletele noastre ale tuturor și să ne ajute pe toți în dobândirea discernământului plin de iubire față de aproapele și față de Biserică!”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Arhiepiscopia Tomisului a decis ca, în noaptea de 26/27 mai, să ofere credincioșilor Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, având în vedere că atunci, din cauza stării de urgență, oamenii nu au putut participa la slujba religioasă. Arhiepiscopia susține că acest lucru este posibil deoarece pe data de 27 mai este Încheierea praznicului Învierii Domnului, când rânduiala slujbei prevede același început ca în Noaptea Învierii.

Scandalul asistentei care a decedat la Iași ia amploare

Sindicatul “Solidaritatea sanitară” din Botoșani solicită Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și Direcției de Sănătate Publică Botoșani să reanalizeze codul de deces al asistentei medicale de 46 de ani, care a murit sâmbătă în spital la Iași, după ce a contactat noul coronavirus. Președintele Sindicatului “Solidaritatea sanitară”, Daniel Bulboacă, s-a arătat revoltat de faptul că INSP a revenit și a modificat, luni, cauza decesului în cazul asistentei Lenuța Buta, “deoarece cazul a fost declarat vindecat cu două teste negative”. El susține că, atâta timp cât cadrul medical de la Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” a stat timp de o lună la terapie intensivă ca urmare a stării grave generate de contactarea COVID-19, nu se poate ca autoritățile sanitare să susțină că decesul nu a survenit din cauza acestui virus. “Noi avem obligația, cel puțin morală, să îi facem dreptate colegei noastre. Vom face toate demersurile pentru a modifica reclasificarea cauzelor decesului, așa cum este și pe certificatul de deces. COVID-19 este una din cauzele decesului. Nici nu a avut perioada completă din momentul în care a avut ultimul test negativ până la vindecarea bolii, așa cum este în definiția din caz. În opinia noastră, nu știu cum au gândit autoritățile. Suntem revoltați. E puțin spus că suntem revoltați. Doar în ipoteza în care încearcă să nu plătească pensia de urmaș băiatului colegei noastre decedate”, a afirmat Bulboacă. La rândul său, șefa Secției de boli infecțioase, Valentina Morcov, susține că este nedrept ca decesul asistentei de 46 de ani să fie pus pe seama altei boli decât coronavirus. “Pacientul nu s-a externat la domiciliu vindecat și a murit după aceea. A murit la câteva zile de la negativare, dar încă era internat în spital și a murit din cauza afectării pulmonare în infecția cu coronavirus”, a declarat Valentina Morcov. Potrivit Legii pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19, urmașii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul COVID-19 beneficiază de dreptul la pensie de urmaș până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani; pensie de urmaș egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție avut/avută de personalul medical la data decesului; dreptul la asistență medicală și medicamente gratuite în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sănătății sau, după caz, ministerele cu rețea sanitară proprie, cu decontarea cheltuielilor de către acestea; scutirea de la plata impozitului pe terenul și pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate.

La Timișoara: Clădirile istorice de proprietari vor beneficia gratuit de iluminare arhitectonică

Clădirile istorice din Timișoara care au fost renovate de proprietari vor beneficia gratuit de iluminare arhitectonică nocturnă, a anunțat, ieri, primarul Nicolae Robu. “Acei proprietari din Piața Unirii au cheltuit și au refăcut fațadele. Ca răsplată pentru că au înțeles că trebuie să-și facă datoria față de oraș, noi îi premiem, iar noaptea va fi și mai frumoasă Piața Unirii, odată cu iluminatul arhitectonic. La fel vom face și în Piața Victoriei, când vor fi gata clădirile, dar și în Piața Libertății”, a declarat Nicolae Robu, care a precizat că banii necesari vor fi alocați de la bugetul local. Potrivit edilului, nu vor beneficia de această facilitate unele imobile din Piața Victoriei, cunoscută și ca Piața Operei, ale căror proprietari nu au reparat fațadele și sunt în proces cu municipalitatea. În prezent, doar clădirile de pe latura vestică a pieței sunt în curs de renovare, cele de pe partea opusă rămânând în continuare neîngrijite.

Accident la Pișteștii din Deal: Un șofer a ajuns la spital, o căprioară a murit

Șoferul unui TIR a fost transportat, ieri dimineață, la spital, după ce a încercat să evite o căprioară pe DN 67, în zona Pișteștii din Deal, autovehiculul părăsind partea carosabilă, au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj. “Accidentul a avut loc pe DN 67 Pișteștii din Deal, iar șoferul, în vârstă de 31 de ani, din Târgu Jiu, se deplasa din direcția Târgu Jiu către Scoarța. A încercat să evite o căprioară, părăsind partea carosabilă. Șoferul a fost rănit ușor, fiind transportat la spital, iar căprioara a decedat și a fost preluată de paznicii de vânătoare”, potrivit IPJ Gorj. În cauză se efectuează cercetări pentru vătămare corporală din culpă.

Sondaj Inscop: PNL la 38,5%, urmat de PSD (25,8%)

Un sondaj realizat de Inscop în perioada 15-20 mai, la comanda Pro România, arată că PNL conduce în intențiile de vot cu 38,5%, urmat de PSD (25,8%). Procentele sunt calculate din numărul respondenților care au declarat că merg la vot și au o opțiune sigură. Clasamentul este completat de alianța USR PLUS (10,2%), Pro România (9,4%) și UDMR (6%). PMP (3,5%) și ALDE (3,6%) ar rămâne sub pragul electoral, potrivit datelor Inscop. De notat că aproape 79% dintre respondenți au declarat că economia României va fi afectate în mare sau foarte mare măsură de epidemia de coronavirus. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 1132 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.