Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Grupare mafiotă care acționa în SUA și Mexic, cu “sediul” la Craiova

Ziarul de Vrancea
24 iul 2019 1202 vizualizări

Gruparea a câștigat sume importante de bani din traficul de migranți și fraude informatice n la gruparea de crimă organizată au aderat clanuri interlope extrem de violente, care aveau rolul de a asigura menținerea ordinii și obedienței membrilor Procurorii DIICOT au efectuat ieri percheziții în Craiova, în cadrul unei anchete de destructurare a unei grupări de criminalitate formată din cetățeni români și mexicani, care se ocupă cu traficul de migranți în Mexic și SUA, dar și de fraude informatice cu carduri clonate.Potrivit DIICOT, în urma perchezițiilor efectuate au fost ridicate și indisponibilizate un pistol cu glonț calibru 9 mm, șase autoturisme de lux, sumele de 21.520 lei, 5.075 dolari, 16.550 euro, 8.450 lire sterline, cinci ceasuri de lux, 51 telefoane mobile, 26 carduri bancare, aparatură skimming îngropată în pământ, înscrisuri doveditoare ale unor transferuri bancare.Procurorii susțin că această grupare acționează încă din anul 2012 pe teritoriul României, Mexicului și SUA. Gruparea se ocupă cu fraude prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice (clonare de carduri), precum și cu trafic de migranți pe ruta România - Mexic - SUA. Conform DIICOT, gruparea era coordonată din Mexic de către un român, T.F., zis și “Rechinul”. Acesta deținea, prin persoane interpuse, mai multe firme specializate în achiziționarea și montarea de bancomate pe teritoriul Mexicului. Membrii grupării instalau însă sisteme de tip skimming pe aceste bancomate, în special în localități situate pe litoralul mexican și frecventate de foarte mulți turiști străini, în vederea copierii datelor informatice conținute de cardurile introduse în acestea.

Membru al grupării, împușcat

Pentru a asigura suportul tehnic al activităților infracționale, membrii grupării au recrutat din România persoane care aveau cunoștințe în domeniul electronicii sau tinichigii, pentru a construi dispozitive electronice, sisteme informatice și componente de ATM-uri necesare copierii datelor cardurilor bancare. După obținerea în mod fraudulos a datelor informatice, erau formate echipe compuse din alți membrii ai grupării care se deplasau în alte state precum SUA, India, Paraguay, Indonezia, de unde retrăgeau sumele de bani existente în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate. În contextul desfășurării acestor activități ilicite, începând cu anul 2015, la gruparea de crimă organizată au aderat persoane de cetățenie română, extrem de violente, care au avut rolul de a asigura menținerea ordinii și obedienței membrilor grupării, dar și protejarea demersurilor infracționale de acțiunile altor grupări de criminalitate organizată. Procurorii mai spun că, pentru a controla persoanele recrutate, fie electroniști, fie persoane care retrăgeau sumele de bani folosind cardurile bancare clonate sau pe cei care aveau rolul exercitării actelor de violență, membrii grupării au interacționat cu grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova și București. Banii obținuți din activități infracționale au fost folosiți pentru achiziționarea de terenuri, mașini de lux sau pentru construirea de clădiri. De asemenea, banii erau folosiți drept capital al unor societăți comerciale de tip “paravan”, atât în Mexic, cât și în România, fiind folosite în acest scop diverse persoane interpuse, obiectivul final fiind introducerea acestora în circuitul financiar legal. Pe 2 aprilie 2018, un fost membru al grupării a fost înjunghiat într-un loc public din orașul mexican Cancun, iar pe 11 iunie 2018 el a fost împușcat de o persoană care asigura paza liderului grupării. Ancheta este desfășurată împreună cu FBI și organe judiciare din Mexic.

Fiscul mai are de recuperat 50.000.000 de euro de la Dan Voiculescu

În ultimii doi ani, sub guvernarea PSD-ALDE, Fiscul a reușit performanța de a recupera circa 400.000 de euro de la inculpații din dosarul ICA, printre care și Dan Voiculescu, în contul prejudiciului de 60 de milioane de euro. De la începutul acestui an, suma recuperată este puțin peste 10.000 de euro, transmite Adevărul. Astfel, dacă în iulie 2017, prejudiciul recuperat era de 39.130.106 lei, doi ani mai târziu, în mai 2019, au fost recuperați 41.043.108 lei, adică circa 8,7 milioane de euro. „Acest caz arată că statul român își împarte cetățenii în două categorii, cei care sunt egali în fața legii și cei care sunt deasupra ei. Dan Voiculescu face invariabil parte din a doua categorie. Modul în care este tratat dosarul de recuperare a acestui prejudiciu este scandalos. În contextul în care vorbim de o hotărâre judecătorească definitivă, este edificator cum instituțiile statului decid să nu aplice legea pentru cei care fac parte din apanajul actualei puteri”, este de părere Ioan Stanomir, profesor de drept constituțional la Universitatea București. Senatorul USR, Edward Dirca, președinte al Comisiei pentru Constituționalitate și membru al Comisiei Juridice a criticat recent incapacitatea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) de a valorifica bunurile confiscate, în contextul în care recent ANAF a renunțat la preluarea gratuită a fostelor clădiri Grifco, ce i-au aparținut lui Dan Voiculescu. „Incapacitatea instituțiilor statului de recuperare și valorificare a prejudiciului și bunurilor recuperate în acest dosar este cel puțin suspectă. Cine știe, poate se ivește o cale extraordinară de atac prin care acest dosar se poate rejudeca, lucru care nu este imposibil de imaginat ținând cont de recentele decizii ale Curții Constituționale. Vorbim de o așteptare suspectă. În loc să fie valorificate, toate aceste bunuri se degradează și statul pierde bani prin costurile cu paza și întreținerea acestora”, a declarat senatorul.

Fostul trezorier al PSD, trimis în judecată de DNA

Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici a fost trimis în judecată ieri, de DNA, pentru săvârșirea infracțiunilor de utilizare a subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate și pentru delapidare. În ceea ce-l provește pe Daniel Barbu, fost președinte al AEP, cauza a fost disjunsă, fiind format un alt dosar. Conform procurorilor, în perioada 15.02.2018 – 11.06.2018, Drăghici a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera, orașul Voluntari, județ Ilfov. “Cu acești bani, inculpatul a acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii respectivi ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului. În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcției de trezorier, inculpatul împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii”,explică DNA. Într-un alt context, în aceeași calitate de trezorier, Mircea Drăghici ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării. “Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018”, subliniază procurorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Noul ministru de Interne: 10 august a fost un eveniment nefericit

Noul ministru de Interne, Nicolae Moga, a declarat ieri, referindu-se la violențele din 10 august 2018, din Piața Victoriei, că ceea ce s-a întâmplat a fost un eveniment nefericit. “Lucrurile au fost combinate. Cer ca niciun cetățean să nu mai fie bătut de un jandarm atât timp cât respecta legea, dar niciun jandarm să nu mai fie jignit sau bătut de către un cetățean care încalcă legea”, a spus Moga. În opinia sa, este necesar să se stabilească ce sistem se aplică la nivelul ordinii publice. “Ne place modelul din UE, atunci stăm de vorbă și o să facem așa cum e acolo”, a spus ministrul dând ca exemplu Germania, Franța, dar și SUA. “Deocamdată, avem regulamente care trebuie respectate cu strictețe”, a subliniat Moga. El a ținut să sublinieze că nu a vrut să ocupe funcția de ministru de Interne, pe care a acceptat-o cu greu. Nicolae Moga a precizat că nu s-a întâlnit cu predecesoarea sa, Carmen Dan, întrucât aceasta a avut o problemă de sănătate.

Dăncilă: Voi demisiona de la șefia PSD dacă nu intrăm în turul 2 la prezidențiale

Premierul Viorica Dăncilă, liderul social-democraților, a reiterat că va demisiona de la șefia PSD dacă nu va reuși să acceadă în turul 2 al alegerilor prezidențiale, dar a punctat că obiectivul social-democraților este să câștige scrutinul prezidențial “tur cu tur”. Întrebată miercuri seară la Digi 24 dacă declarația sa potrivit căreia își va da demisia de la șefia PSD dacă nu va reuși să intre în turul 2 al alegerilor prezidențiale rămâne valabilă, Dăncilă a răspuns: “Categoric. Am spus acest lucru, pentru că este normal să ne asumăm fiecare rezultatele. Așa cum în teritoriu, fiecare județ, fiecare comunitate din județul respectiv își asumă un anumit target, Bucureștiul, sectoarele din București trebuie să-și asume un anumit scor, și eu va trebui să-mi asum anumite lucruri. Bineînțeles că este o demisie de onoare pe care trebuie să o aibă în vedere toți cei care nu vor atinge acel scor. Eu cred că trebuie să fim foarte corecți și am mare încredere în colegele și în colegii mei președinți de organizații, știu că vor lupta pentru scorul pe care și-l asumă, știu că vor fi foarte implicați, iar acest scor, nu dau eu o cifră, se stabilește de comun acord în funcție de potențialul pe care-l are organizația județeană”. Liderul social-democraților a subliniat că obiectivul PSD este să câștige alegerile prezidențiale, întrebată fiind dacă obiectivul partidului este accederea în turul 2 al prezidențialelor. “Obiectivul este să câștigăm alegerile prezidențiale. Domnul președinte Iohannis spunea “pas cu pas”, noi spunem tur cu tur și atunci spunem și să intrăm în turul 2 și să câștigăm alegerile prezidențiale. Am spus că trebuie să intrăm întâi în turul 2 și pe urmă să mergem spre câștigarea alegerilor, pentru că strategia de campanie bineînțeles că va fi una diferită, dar noi cred că avem toate șansele, suntem un partid puternic, suntem un partid organizat, care a avut această dezamăgire a alegerilor europarlamentare, trebuie să învățăm din greșelile pe care le-am făcut și să recâștigăm încrederea electoratului nostru”, a spus Dăncilă. Ea a apreciat că stă “destul de bine” în sondaje, dar a completat că, după cum se știe, “sondajul se poate schimba de la săptămână la săptămână”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.