Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Gheorghiță: Imunitatea cumulată, la nivel național, este undeva între 40 - 50 la sută

Ziarul de Vrancea
10 iul 2021 759 vizualizări

Medicul spune că sunt foarte multe persoane care au trecut prin boală, dar nu au fost raportate oficial, în special în orașele mici n în cazul celor care au făcut forme asimptomatice sau forme ușoare de îmbolnăvire și nu s-au vaccinat nivelul anticorpilor este foarte redus, mai spune Gheorghiță

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat că, în orașele mari, de trei ori mai multe persoane au trecut prin boală, fără a fi raportate în mod oficial și că imunitatea cumulată, la nivel național, este de 40-50 la sută. Gheorghiță a mai precizat și că în spatele unui singur caz pozitiv au fost, probabil, până la cinci alte persoane infectate. “Este un studiu publicat, efectuat pe 943 de persoane, din urbanul mare, urban mic, este inclus și municipiul București și s-a încercat determinarea anticorpilor care apar după vaccinare și anticorpii care apar la trecerea prin boală. Ceea ce s-a observat este că în urbanul mare, de trei ori mai multe persoane au fost depistate ca fiind trecute prin infecția naturală cu SARS CoV-2 decât erau raportate în mod oficial, spre deosebire de urbanul mic unde erau de nouă ori mai multe persoane care aveau istoric de trecere prin boală necunoscut conform anticorpilor, comparativ cu cât se cunoștea în mod oficial”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a adăugat că sunt foarte multe persoane care au trecut prin boală, dar nu au fost raportate oficial.

“Acest lucru rezultă din acest studiu. De altfel și noi estimam că, cel puțin în perioada în care în România exista o transmitere comunitară accelerată, în spatele unui caz pozitiv erau între 5 și 10 alte cazuri pozitive ca urmare a expunerii altor persoane la acel pacient care era pozitiv. Sigur că aici o parte dintre persoanele care au trecut prin boală, fie au dezvoltat forme asimptomatice și atunci au rămas nediagnosticate pe bună dreptate, fie au dezvoltat forme ușoare, au fost testate la domiciliu, nu s-au prezentat pentru evaluare medicală și există undeva, se regăsesc în momentul de față în populație. Însă ce este foarte important de menționat că datele din studiile științifice ne arată totuși câteva lucruri foarte importante și anume, în cazul celor care au făcut forme asimptomatice sau forme ușoare de îmbolnăvire, nivelul anticorpilor neutralizanți, adică acei anticorpi protectori care blochează intrarea virusului în celule este foarte redus sau chiar nedetectabil”, a declarat Gheorghiță.

„Trecerea prin boala naturală nu ne oferă niște avantaje deosebite”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a explicat că timp de șase luni au anticorpi protectori cei care au trecut prin boală.

“Putem estima că o persoană care a trecut prin boală, în medie, are un nivel de protecție optim undeva într-o perioadă de șase luni. După șase luni sunt din ce în ce mai multe date care ne arată o scădere a activității neutralizante a acelor anticorpi obținuți ca urmare a trecerii prin boala naturală, față de varianta Delta. Din acest punct de vedere, recent e publicat un studiu care arată că la un an, la 12 luni, aproape nu se mai identificau anticorpi neutralizanți la cei care trecuseră prin boala cu variante virale, cu varianta inițială. Din acest punct de vedere, trecerea prin boala naturală nu ne oferă niște avantaje deosebite fiindcă deja vorbim de o pandemie de mai mult de un an de zile, de un an și 3-4 luni, moment în care bună parte din persoane, chiar dacă au trecut prin boală, sunt în afara perioadei de protecție. Deci este important să ne vaccinăm”, a declarat Gheorghiță.

Medicul a precizat că 35 la sută dintre cei care au avut boala s-au și vaccinat. Valeriu Gheorghiță a mai declarat, de asemenea, că imunitatea colectivă în România este de 40 - 50 la sută. “Aceasta este o evaluare grosieră. Situația epidemiologică bună de la acest moment poate să explice de ce situația epidemiologică este similară în toate județele, chiar dacă rata de acoperire vaccinală este diferită și ne uităm ce se întâmplă în partea de nord - est, comparativ cu partea de vest a țării și municipiul București unde avem cea mai mare rată de acoperire vaccinală. Practic trecerea prin boală în primele luni îți oferă un nivel destul de bun de protecție față de tulpina cu care te-ai infectat. problema importantă este că în acest moment, varianta Delta pe lângă faptul că are o transmisibilitate foarte crescută, de două ori mai mare față de tulpina paternală și cu 60 la sută mai mare față de tulpina britanică care acum este dominantă la nivel european, are și această capacitate de a scăpa de protecția oferită de anticorpi care se obțin prin boala naturală, cât și anticorpii care se obțin după vaccinare”, a mai declarat Gheorghiță.

Stelian Ion nu exclude destrămarea coaliției din cauza Secției speciale

 ministrul Justiției a acuzat o „frație” între UDMR și AUR pe această temă

Ministrul Justiției afirmă că se poate rupe coaliția de guvernare din cauza nerespectării obligațiilor asumate în domeniul Justiției, el criticând UDMR care a votat “cot la cot” cu AUR în problema desființării Secției speciale.

“Culmea, iată, au votat cot la cot UDMR cu AUR, deci este o frăție…doar ca să nu meargă lupta anticorupție bine. Suntem pe aceeași lungime de undă cu PNL, dar nu este suficient. Ne trebuie voturile colegilor din coaliție, ale UDMR, pe care îi rog să-și respecte cuvântul dat și votul dat”, a declarat, ieri, Stelian Ion, la Prima TV, referindu-se la demersurile pentru desființarea Secției speciale.

Ministrul afirmă că “ceea ce se întâmplă acum nu este deloc în regulă, nu e în accord cu interesele României”. “Cine are o astfel de abordare, de atac în continuare asupra DNA-ului, spun fără niciun menajament, că este în dezacord cu interesele României. Eu nu știu ce alte interese, dar vă spun foarte clar că, dacă nu se întâmplă aceste lucruri putem să ne luăm la revedere de la ridicarea MCV și mulți condiționează includerea în Schengen de ridicarea MCV. Deci lucrurile sunt în lanț. Cui profită, întreb retoric, faptul că noi nu vom avea aceste beneficii care sunt atât de necesare României. Și iată că tot vorbea, și îl citez pe domnul Hunor, tot vorbea de facturi care în politică la un moment dat se plătesc. Nu știu cine și cui taie asemenea facturi unor politicieni, dar vă spun că această factură este una incorectă și nu e în acord cu interesele României”, a mai declarat Stelian Ion.

Întrebat dacă se poate rupe coaliția din cauza Secției speciale, Stelian Ion a răspuns: “Doar din cauza Secției speciale, acum, nu aș putea spune foarte clar, dar se poate rupe categoric pe nerespectarea obligațiilor pe care ni le-am asumat pe Justiție. Dacă nu reparăm Justiția și nu doar să ne facem că o reparăm, nu doar să împingem niște legi care au un element de noutate, dar le în punctele esențiale să fie un real progres și o reparare a ceea ce s-a întâmplat în trecut - și Secția specială, desființarea ei este prima încercare pentru noi - înseamnă că ne ratăm obiectivul pe Justiție, însemană că toate celelalte domenii vor fi vulnerabile. Nu știu, poate unii au interesul să se întâmple lucrul acesta”.

O fată de 10 ani susține că a fost violată și filmată de trei băieți la Ploiești

Trei băieți, cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, sunt cercetați, după ce o fată de 10 ani a reclamat că a fost agresată. Cercetările au stabilit că, anterior, fata ar fi întreținut raporturi sexuale cu băieții, fiind filmată, iar imaginile postate pe internet. Polițiștii audiază suspecții și victima, fiind deschis dosar penal pentru viol, act sexual cu un minor și lovire.

“La data de 10 iulie a.c., în jurul orei 22.40, dispeceratul Secției nr. 2 de poliție Ploiești a fost sesizat prin apel 112 de către un bărbat, despre faptul că fiica sa în cursul aceleiași zile, în jurul orei 18.00, ar fi fost agresată de trei tineri. În baza sesizării s-a constituit echipa operativă care au depistat si identificat cei trei minori”, a transmis, ieri, IPJ Prahova.

Sursa citată a precizat că, din cercetările efectuate, a reieșit că minora de 10 ani a povestit tatălui său că, în urmă cu aproximativ două săptămâni, ar fi întreținut raporturi sexuale cu mai mulți tineri, cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, iar unul dintre acestia ar fi filmat parțial scena și ar fi postat înregistrarea pe o rețea de socializare. Fapta ar fi avut loc într-o baie publică din Ploiești. “Pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt, minora a fost audiată în prezența părinților, a unui avocat din oficiu precum si a reprezentanților DGASPC”, a transmis IPJ Prahova.

Polițiștii au menționat că se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de viol, act sexual cu un minor, pornografie infantilă și lovire sau alte violențe.

Polițist din Cluj, prins la furat de cireșe cu găleata

Un polițist local din Cluj-Napoca a fost prins la furat de cireșe, cu o găleată.

Incidentul s-a întâmplat, vineri, în zona Dealul Fânatelor, acolo unde polițistul local a mers cu mașina pentru a fura cireșe într-o găleată.

Îmbrăcat în uniforma de serviciu și cu mașina de serviciu, polițistul local a intrat într-o livadă și a început să adune cireșe. Din nefericire pentru el, câțiva localnici l-au observat, iar unul dintre ei a început să îl fotografieze.

Potrivit jurnaliștilor de la stiridecluj.ro, livada aparține unor persoane, astfel că polițistul local nu culegea cu acordul lor, ci pur și simplu fura.

Luat la întrebări de unul dintre martori, polițistul s-a speriat, s-a urcat în mașină și a plecat.

O femeie de 67 de ani din Pitești a murit la Bâlea Lac

O femeie de 67 de ani din Pitești a suferit un stop cardio-respirator sâmbătă, pe munte, și nu a mai răspuns manevrelor de resuscitare, informează Salvamont Sibiu. Conform sursei citate, a intervenit echipa de prim răspuns Salvamont din baza Bâlea Lac și un echipaj SMURD Argeș. A fost alertat și elicopterul SMURD Mureș. “Din păcate, victima nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost declarat decesul”, precizează sursa citată.

Dancă: Prigoana împotriva susținătorilor lui Orban trebuie să înceteze!

Deputatul Ionel Dancă susține, într-un mesaj pe Facebook, că “prigoana împotriva susținătorilor lui Ludovic Orban trebuie să înceteze”.

„Cu toții suntem echipa Partidului National Liberal condus de Ludovic Orban și împreună vom câștiga și pe 25 septembrie. Dragi colegi liberali, acceptați rezultatul alegerilor interne, fără amenințări, intimidari și chiar excluderi din partid a celor care au câștigat. Puterea obținută prin munca tuturor membrilor Partidului National Liberal nu trebuie folosită abuziv impotriva colegilor care v-au încredințat această putere”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Ionel Dancă. Deputatul dă câteva exemple de cazuri la care face referire. “La Timișoara, Raul Ambruș a câștigat conducerea organizației municipale, respectând toate normele statutare și mai ales dreptul membrilor înscriși conform statutului de a-și alege conducerea. El este alesul membrilor PNL Timișoara și așa trebuie să rămână în ciuda tuturor sicanelor care se fac impotriva lor. La fel, la Pitești, Galați, Bârlad sau in alte locuri din țară unde cei care nu știu să piardă au fugit din sală și au contestat rezultatul. Ce veți face la Congres, dragi colegi care aveți altă opțiune politică decât cea câștigătoare, la fel, veți fugi din sală și veți contesta alegerile”, a mai scris Dancă.

Acesta susține că “cei care nu știu să piardă trebuie să înțeleagă că trebuie să rămânem colegi în Partidul National Liberal chiar și atunci când sunt învinși”.

Alegerile interne din PNL au provocat numeroase tensiuni între susținătorii lui Ludovic Orban și cei ai premierului Florin Cîțu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.