Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Galați: Amenințat cu debranșarea pentru o datorie de 3 bani

Ziarul de Vrancea
5 ian 2020 1552 vizualizări

Un gălățean este amenințat de o societate edilitară cu debranșarea de la rețeaua publică de apă pentru o datorie de 3 bani

. El a primit acasă o notificare prin intermediul unei scrisori care a costat compania de apă de cel puțin 10 ori mai mult decât suma imputată. „Prin prezenta vă aducem la cunoștință că în evidențele contabile ale societății noastre, la data de 18.12.2019, figurați cu un sold restant în valoare de 0,03 lei (prestații și majorări). Ca urmare a situației descrise, în cazul în care înțelegeți să nu efectuați plata sumei restante în termen de 5 zile lucrătoare.... vom trece la măsura debranșării de la rețeaua publică și de a vă acționa în justiție. Rebranșarea la serviciile de apă se va realiza în termen de trei zile după achitarea unei taxe”, scrie în notificarea primită de gălățean, informează Mediafax.Cetățeanul care a primit notificarea a postat-o pe Facebook și a anunțat că vrea să plătească datoria cash, cu o bancnotă de 500 de lei. „Am rămas puțin surprins că se poate așa ceva... Să trimiți notificare pt 0,03 lei.... Când prin Filești conducta e spartă de ani de zile, iar apa băltește și se pierde în van.... Vai de steaua voastră, Apă Canal!!”, a scris rău platnicul pe Facebook.Gălățenii au făcut haz de necaz de situația creată și i-au oferit soluții concitadinului lor. „Sună-i și întreabă dacă se poate cu cardul!”, a sugerat un gălățean care i-a dat idei celui care a primit notificarea: „Mă duc cu o filă de 500 ron”, a răspuns acesta pe Facebook.Potrivit reprezentanților societății de apă, notificările pentru sumele restante sunt generate automat de un program informatic, iar scrisorile nu sunt verificate de oameni din cauza lipsei de personal.În situații similare se află numeroși alți gălățeni care riscă să rămână fără apă din cauza unor datorii foarte mici.

Lanțul slăbiciunilor de la Spitalul Floreasca

Ministrul Sănătății a prezentat ieri erorile comise de echipa medicală în cazul pacientei arse în timpul operației

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat ieri că ancheta administrativă de la Spitalul Floreasca va continua și că protocolul atipic de aseptizare a câmpului unui pacient de pe masa de operație a fost folosit de zeci de ori de medicul Mircea Beuran. Totodată, produsul incriminat apare în referatele acestuia ca fiind folosit în mod normal. “Acest protocol atipic a fost folosit pe cel puțin zeci de alți pacienți”, a spus Victor Costache. “În spital existau cantitățile necesare de betadină, deci erau toți biocizii necesari în spital”, a mai spus ministrul.

Maria Comana, șeful Inspecției Sanitare de Stat, a subliniat, de asemenea, că profesorul Beuran folosea frecvent “produsul incriminat”. “Problema este că în referatele domnului profesor de obicei apare produsul incriminat ca fiind folosit în mod normal. Betadină în cantități foarte mici, clorhexidrină nu am văzut și am verificat balanța pe un an întreg”, a declarat Comana. Întrebat dacă Beuran a inventat această metodă, ministrul Costache a infirmat. “Metoda nu a fost inventată de domnul profesor. Probabil s-a evidențiat că pacienta ar avea o alergie la furazolidon și atunci s-a generalizat, nu s-a făcut testul la iod și așa s-a ajuns la această situație”, a spus Costache.

 Maria Comana a precizat, la rândul ei, că s-a folosit o cantitate mare de substanță pentru aseptizarea câmpului, în cazul acelei operații.

“Este vorba de o încălcare a unui protocol preoperator. Acolo este specificat foarte clar cine efectuează aseptizarea câmpului, medicul operator, cu o cantitate de maximum 50 ml dată în trei etape. Și atenție, în acea procedură scrie foarte clar că trebuie să fie foarte atenți la alergiile la iod. După imaginile video la care am avut acces a fost vorba de o cantitate enorm de mare, în jur de 200 ml cel puțin, care s-a folosit într-o singură etapă. S-a dat mai întâi pe corpul pacientului, după care s-a luat o tăviță, s-a turnat toată cantitatea și s-a dus de jur împrejur. Procedura a fost făcută de singurul medic care era în sală”, a declarat Comana.

“S-a diagnosticat greșit această alergie la iod”

Ministrul Sănătății a precizat că în cazul pacientei arse nu există indicii care să confirme alergia pacientei la iod, alergie care a determinat decizia de utilizare a altui biocid decât a celor obișnuite, respectiv a unuia inflamabil. “S-a ignorat o procedură care este adoptată la scară largă la nivel național și din 2016 la Spitalul Floreasca, procedura de dezinfecție a tegumentelor în care se folosește în primă instanță betadina și în cazul pacienților alergici la iod se folosește gluconatul de clorhexidină. Apoi, s-a diagnosticat greșit această alergie la iod, nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei și practic în ambele intervenții chirurgicale a fost folosită această substanță pe bază de etanol, cu un conținut de etanol de 89 la sută, cu un risc combustional major. În acest context de risc concluzionat major și de biocid utilizat greșit, se folosește bisturiu electric și astfel ajungem la acest eveniment deosebit de grav”, a mai spus Costache.

O altă neregulă gravă a fost aceea că niciun medic din echipa operatorie nu se afla de gardă în momentul intervenției chirurgicale.

 “Niciunul din medicii aflați în echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă. Deci avem o pacientă care a sângerat și care s-a deteriorat pe parcursul nopții, s-a intervenit la 9 dimineața, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident, apoi cu un medic specialist venit de acasă, în loc să intervină echipa de medici primari care erau de gardă în spital. În protocolul operator acest accident combustional apare într-o anexă și ne întrebăm de ce acest accident deosebit de grav nu a fost menționat de la început. Rezidenții, atunci când intervin, trebuie să fie sub stricta supraveghere a îndrumătorului, ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz”, a spus Costache. Ministerul investighează și un al doilea caz de pacient ars în sala de operație la Spitalul Floreasca, a mai anunțat ministrul Sănătății. Costache nu a făcut alte precizări în acest caz, el confirmând însă că incidentul este în atenția Ministerului, care face verificări.

Beuran este acuzat că a încălcat o treime din obligațiile asumate prin contractul de administrare a secției. Concluzia este că incidentul a fost provocat de erori umane, comise de echipa operatorie. De asemenea, au fost aplicate amenzi de aproximativ 30.000 de lei spitalului și întregii echipe operatorii. În replică, Mircea Beuran a declarat că a primit o decizie care nu este motivată, nu a văzut niciun raport al cercetării administrative, iar acuzațiile care i se aduc sunt generale, fiind doar o înșiruire de articole care nu ar fi fost îndeplinite.

Nicușor Dan și Vlad Voiculescu ascut săbiile

cei doi nu ajung la un acord privind procedura de stabilire a candidatului USR-PLUS

Vlad Voiculescu i-a cerut ieri lui Nicușor Dan să semneze un acord privind candidatul unic USR-PLUS la Primăria București

​Candidatul PLUS a spus că îl va susține pe Nicușor Dan dacă acesta din urmă ar câștiga alegerile din cadrul Alianței USR PLUS, dar a menționat că îi cere același lucru și îl invită să semneze un acord în acest sens. “Îl invit să semnăm un acord, mâine dacă trebuie, care să spună foarte clar: avem un singur candidat al alianței. Aș vrea să aud lucrurile astea spuse ceva mai clar din gura dânsului”, a precizat Voiculescu, citat de Agerpres. El a spus, referitor la opțiunea pentru un singur candidat al dreptei la Primăria Capitalei, că aceste discuții trebuie să existe, dar alegerea candidatului trebuie să fie atributul bucureștenilor și nu al înțelegerilor de culise. “Noi suntem o alianță - USR PLUS. Așa am candidat la alegerile europarlamentare, la prezidențiale, așa o să candidăm la locale și la parlamentare. Discuții între un partid și altul trebuie să existe, dar lucrurile au o anumită ordine. Alianța își desemnează un candidat, după care și noi vrem să avem alegeri primare cu toți candidații dreptei, anti-PSD, care împărtășesc un minim de principii în administrație sau în politică. Noi, în partidele noi, am vrea să facem lucrurile altfel decât prin aranjamente de culise. De aceea, vom apela la cetățeni, o să le dăm posibilitatea să-și aleagă candidatul”, a explicat Voiculescu.

“Selecția o faci la fotbal, nu o faci la fotbal de sală”

Nicușor Dan i-a răspuns la scurt timp contracandidatului său. „Există o singură situație în care o să renunț, cea în care opoziția o să aibă un candidat unic”, a declarat Nicușor Dan. „Am dovedit în toată activitatea mea publică că sunt un om de onoare și nu trebuie angajamente scrise. Am spus de acum un an că opoziția trebuie să aibă un candidat unic. Că trebuie să existe metode acceptate de toată lumea în care acest candidat să fie desmenat și în ipoteza în care opoziția va avea un candidat unic, eu nu voi candida”, a declarat candidatul susținut de USR. Cei doi au puncte de vedere diferite în legătură cu desemnarea candidatului. În timp ce Vlad Voiculescu susține că sondajele de opinie nu pot face diferența pentru că procentele celor doi sunt apropiate, Nicușor Dan consideră că cea mai bună variantă rămâne cercetarea sociologică. „Când faci o echipă de fotbal, selecția o faci la fotbal, nu o faci la fotbal de sală. Eu cred că dacă vrem să câștigăm alegerile trebuie să întrebăm bucureștenii și eu cred că metoda științifică cea mai bună este sondajul de opinie”, susține Nicușor Dan.

Un sondat realizat în luna decembrie, prezentat ieri de candidatul PLUS, arată că în cazul în care Vlad Voiculescu ar candida din partea Alianței USR-PLUS ar obține 35% iar Gabriela Firea 28%. În situația în care candidatul ar fi Nicușor Dan, acesta ar obține 36% în timp ce Gabriela Firea ar avea tot 28%. „Este evident că acest sondaj nu poate să separe lucrurile. (...) Avem două variante, alegeri primare închise sau alegeri primare deschise. Avem o propunere a lui Dan Barna pentru alegeri primare deschise. Vom discuta în interiorul alianței și vom stabili un calendar. Vom avea cu siguranță alegeri primare în interiorul alianței”, a precizat Voiculescu.

Avocat: Gheorghe Dincă nu vrea să iasă din arest

Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul crimelor de la Caracal, nu vrea să fie eliberat din arest și regretă că fetele nu sunt în viață, a declarat ieri avocatul acestuia, Claudiu Lascoschi. „Gheorghe Dincă consideră că nu ar putea fi pus în libertate. El se declară de acord cu prelungirea măsurii arestării preventive. El urmărește o pedeapsă mai mică (…) Până la momentul în care va fi condamnat, nu se pune problema să iasă din arest. Nu dorește așa ceva și nu a dorit niciodată. Nu știu dacă se teme de reacția societății, însă asumându-și ceea ce a făcut, conștientizând acum că este foarte grav, fiind supărat chiar și pe el pentru ceea ce a făcut și regretă, pentru că el ar fi vrut ca fetele să fie în viață, din câte am observat eu (…) Regretă că fetele nu sunt în viață, de fapt acesta este regretul lui (…) El așteaptă de vreo două luni să fie trimis în judecată.”, a spus avocatul.

Avocatul mai spus că nu știe dacă Gheorghe Dincă a depus o cerere de reaudiere la DIICOT, în care ar susține nu a ucis-o pe Luiza Melencu.

Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis-o pe Alexandra Măceșanu, în vârstă de 15 ani, pe data de 25 iulie și, ulterior, i-a incinerat corpul într-un butoi din curtea casei sale. De asemenea, el a susținut că a ucis-o și pe Luiza Melencu, de 18 ani, dispărută în luna aprilie, iar resturile corpului le-ar fi aruncat la marginea unei păduri de lângă Caracal. În urma unei expertize ADN efectuate de INML s-a stabilit că fragmentele osoase găsite în cenușa din butoiul metalic de la domiciliul lui Gheorghe Dincă aparțin Alexandrei Măceșanu, cu o probabilitate de 99,93%. INML a efectuat o altă expertiză a fragmentelor osoase descoperite lângă pădure, însă specialiștii nu au reușit să stabilească cui aparține ADN-ul, astfel încât DIICOT a cerut ajutorul FBI.

Tânăr din Iași, internat după ce a fost mușcat de un mistreț

Un băiat în vârstă de 17 ani a fost mușcat de față de un porc mistreț, fiind internat ieri la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, a declarat managerul unității sanitare, Carmen Dorobăț. Potrivit sursei citate, adolescentul a fost mușcat de porcul mistreț pe când se afla la vânătoare în județul Iași. “El este adus la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unde se face tot ceea ce înseamnă intervenție pentru prevenția rabiei. A necesitat și o intervenție minimă pentru reparare chirurgicală dar spitalizarea se va face la Spitalul de Boli Infecțioase. Mușcăturile de animal sălbatic la față sunt cele mai periculoase în ceea ce privește pericolul transmiterii de rabie. Mistrețul poate să fie purtătorul unui astfel de virus, motiv pentru care necesită toată atenția”, a declarat, pentru Agerpres, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Brașov: Adolescent, ucis după ce a sărit în ajutorul unei femei

Un adolescent de 16 ani a fost reținut după ce a înjunghiat mortal un alt tânăr, la Brașov. Purtătorul de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru minori și familie Brașov, Vlad Teodorescu, a declarat că un tânăr a fost reținut sub acuzația de omor și lovire și alte violențe. „Un tânăr de 16 ani a fost reținut. Astăzi (marți n.r.) Urmează să fie prezentat instanței, cu propunere de arestare preventivă”, a declarat Teodorescu. Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, că adolescentul a avut un conflict cu o femeie pe care a vrut să o agreseze, în noaptea de duminică spre luni, în zona unei clădiri dezafectate din orașul Brașov. Alți doi tineri au intervenit, însă agresorul l-a zgâriat pe unul dintre ei în zona ochilor, iar pe celălalt l-a înjunghiat de mai multe ori în piept, acesta din urmă murind.Conflictul se pare că ar fi plecat de la un telefon.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.