MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Furtunile violente în România vor fi mai frecvente şi mai intense în următoarele decenii
Care sunt previziunile specialiştilor, în contextul schimbărilor climatice
Furtunile violente, cele care produc grindină de mari dimensiuni, vânt intens şi tornade, au impact major asupra infrastructurii, agriculturii şi comunităţilor din România. Observaţiile istorice şi previziunile climatice indică o creştere a frecvenţei şi intensităţii acestor fenomene în următoarele decenii, în contextul schimbărilor climatice, potrivit Infoclima.
„În perioada 1940-2023, s-a observat o creştere a orelor cu condiţii favorabile pentru furtuni severe în toată ţara, în special în est. Fenomene precum grindina de mari dimensiuni şi vânturile intense devin tot mai frecvente. În zonele urbane mari, furtunile pot provoca daune importante infrastructurii şi vehiculelor, iar în zonele agricole pot distruge culturile, afectând grav economia locală. Previziunile pentru viitorul apropiat (2025-2050) şi pentru sfârşitul secolului (după 2071) indică o intensificare a acestor fenomene, în special în nordul României, unde riscul de grindină şi furtuni violente este aşteptat să crească semnificativ”, se arată într-un articol de pe site-ul infoclima.ro
Potrivit aceleiaşi surse, aceste schimbări au loc în contextul creşterii umidităţii atmosferice, ceea ce duce la o mai mare instabilitate atmosferică. Specialiştii în schimbări climatice avertizează că impactul social şi economic al acestor furtuni poate fi devastator, cu costuri ridicate pentru repararea construcţiilor afectate, şi pierderi semnificative în agricultură şi infrastructură. În plus, menţionează autortii articolului, creşterea urbanizării şi modificările în utilizarea terenurilor pot exacerba frecvenţa acestor fenomene. Potrivit acestora, România are, spre exemplu, una dintre cele mai mari rate de decese provocate de trăsnete din Europa, după Bulgaria şi Republica Moldova.
Pentru reducerea riscurilor, spun specialiştii, este esenţial ca România să adopte măsuri de consolidare a infrastructurii şi de dezvoltare a unor sisteme eficiente de avertizare timpurie. De asemenea, la fel de importantă este şi educarea publicului despre măsurile de siguranţă pe care trebuie să le ia în faţa fenomenelor meteo extreme. „Fără acţiuni decisive, ţara se va confrunta cu consecinţe semnificative asupra mediului, economiei şi societăţii în general”, avertizează specialştii.
Mai multe fenomene meteo extreme în viitorul apropiat
Conform unor previziuni climatice, ne putem aştepta la mai multe fenomene meteorologice extreme în viitorul apropiat, în special în jumătatea de nord a României. „Apariţia furtunilor cu grindină de mari dimensiuni şi vânt intens sunt anticipate să crească chiar mai mult decât în cazul furtunilor cu descărcări electrice, probabilitate pentru apariţia grindinei de mari dimensiuni crescând cu 40-80% în Europa Centrală şi de Est până la sfârşitul secolului. Pentru România, previziunile climatice indică o creştere semnificativă a condiţiilor pentru grindină de mari (>2 cm) şi foarte mari dimensiuni (>5 cm) pentru întreg teritoriul, dar în particular pentru nord-estul României. Cercetătorii anticipează că furtunile cu vânt intens (>25 m s-1) vor fi observate mai frecvent în sudul României”, arată Infoclima.
Extinderea zonei urbane şi irigarea pot favoriza apariţia furtunilor
Pe lângă influenţa climei în schimbare, sunt şi alţi factori care pot duce la creşterea frecvenţei de apariţie a furtunilor, cum ar fi extinderea zonelor urbane, cu schimbări în utilizarea terenurilor, dar şi irigarea, pe timp de secetă. Potrivit specialiştilor, irigarea influenţează frecvenţa furtunilor şi favorizează formarea acestora, prin creşterea conţinutului de umiditate din sol şi atmosferă. Astfel, în zonele cu agricultură intensă cum ar fi sudul României, aceste modificări ale climatului local pot fi mai pronunţate, ceea ce va creşte probabilitatea de apariţie a furtunilor.
Român condamnat în Franţa la 25 de ani de închisoare pentru că şi-a violat nepoata de opt ani
Un român de 39 de ani a fost condamnat de o instanţă franceză la 25 de ani de închisoare pentru că în 2022 şi-a violat nepoata în vârstă de opt ani, în casa fratelui său, după care ar fi încercat să o omoare. Potrivit avocatului său, bărbatul a recunoscut violul, dar a mărturisit că nu a vrut să o ucidă pe copilă, ci doar să o facă să nu ţipe. Procesul s-a desfăşurat cu uşile închise.
Instanţa din Departamentul Seine-et-Marne, regiunea franceză Ile de France, l-a condamnat pe românul de 39 de ani, care este recidivist, la 25 de ani de închisoare şi i-a interzis definitiv să mai vină pe teritoriul Franţei, relatează Le Parisien.
Procesul, care a durat trei zile şi a necesitat prezenţa unui translator, s-a ţinut cu uşile închise. Pe toată durata procesului, acuzatul, care a recunoscut violul, a susţinut că nu a vrut să-şi ucidă nepoata, care avea opt ani la momentul agresiunii.
Lăsată într-o baltă de sânge
Potrivit sursei citate, faptele s-au petrecut în noaptea de 5 spre 6 iunie 2022, la locuinţa din Meaux a fratelui acuzatului, o localitate la aproximativ 40 de kilometri de Paris. Unchiul fetiţei a fost arestat la spital, unde fusese dusă copila după ce a fost găsită într-o baltă de sânge. În noaptea violului, toată familia era în casă, însă nimeni nu a auzit nimic. După ce a abuzat-o, bărbatul s-a dus să se culce, lăsând victima să sângereze. Copila nu a asistat la proces, ci doar la pronunţarea sentinţei, când a stat tot timpul înconjurată de membrii familiei sale.
Judecat şi pentru tentativă de omor
Românul a fost judecat şi pentru tentativă de omor, procurorul de caz susţinând că acesta şi-a sufocat nepoata punându-i la gură şi al nas şi paote chiar ar fi sugrumat-o, afirmă anchetatorii, citaţi de Le Parisien. Potrivit publicaţiei citate, avocata românului a cerut achitarea în cazul acuzaţiei de tentativă de omor, susţinând că intenţia acestuia nu a fost să o ucidă pe copilă, ci doar să o violeze. „Gestul său de a-i pune mâna la gură şi al nas a fost doar ca să o împiedice să strige”, a susţinut avocata, citată de aceeaşi publicaţie.
Acuzatul, cunoscut Justiţiei din România, ajunsese în Franţa cu câteva luni înaintea comiterii faptei, pentru a participa la culesul viilor, fiind găzduit de puţin timp de către fratele său, mai arată sursa citată.
Ciolacu: Dăm drumul la primii zeci de km din Autostrada Moldovei
Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, a anunţat că în această săptămână se vor da în circulaţie „primii zeci de kilometri” din Autostrada Moldovei. Până la finalul anului, premierul promite că se va circula pe 130 de km din A7. România are acum în construcţie 1.280 de kilometri de autostradă şi drum expres, proiecte începute în urmă cu câţiva ani. În prezent, se circulă pe 1.075 de km de autostradă şi drum expres.
”Săptămâna viitoare o să dăm drumul, o să intre în circulaţie primii zeci de kilometri din Autostrada Moldovei. Vedeţi că Sorin Grindeanu nu taie nicio panglică, nici eu când am mers. Cred că până la sfârşitul anului vor fi 130 de km numai din Autostrada Moldovei. În ultima şedinţă de guvern am aprobat şi parte din A8, vreo 5 miliarde de euro. Trebuie să trecem la bugete multi-anuale, exact ca bugetul UE. Anul acesta am avut pentru prima dată buget pe proiecte. Văd o proiecţie de buget pe patru ani de zile”, a spus Marcel Ciolacu, în emisiunea Insider politic, difuzată la Prima TV.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a postat zilele trecute imagini cu tronsonul A7 Buzău – Focşani, pe care programează să îl dea în trafic în 2024. „Lucrările evoluează foarte bine pe şantierul Autostrăzii Buzău – Focşani! În acest ritm, deschiderea în acest an a circulaţiei pe toate cele 4 loturi (82,44 km) este din ce în ce mai sigură”, a transmis Cristian Pistol, directorul general al CNAIR.
Guvernul a aprobat miercuri indicatorii tehnico - economici aferenţi obiectivului de investiţii ,,Autostrada Târgu Neamţ- Iaşi- Ungheni", valoarea investiţiei fiind de peste 5 miliarde de euro. Premierul Marcel Ciolacu a explicat că cei peste 88 de kilometri de autostradă vor fi gata în 3 ani şi vor contribui la dezvoltarea economică a zonei.
Tânăr înjunghiat mortal în faţa unui magazin dintr-o comună din Maramureş
Un tânăr de 19 ani a fost înjunghiat mortal, sâmbătă seară, în faţa unui magazin din comuna Petrova, judeţul Maramureş. Suspect de comiterea crimei este un adolescent de 17 ani, aflat în prezent în custodia Poliţiei.
Sâmbătă seară, la ora 17.47, Poliţia din Vişeu de Sus, judeţul Maramureş, a fost sesizată prin Serviciul Unic de Urgenţă 112 că o persoană ar fi fost înjunghiată în comuna Petrova, în faţa unui magazin. La faţa locului, au intervenit de urgenţă poliţişti şi personal medical, care au găsit un tânăr de 19 ani înjunghiat şi pentru care nu s-a mai putut face nimic decât să fie constatat decesul. Cadavrul tânărului a fost transportat la morga spitalului, pentru necropsie. Poliţiştii au identificat un adolecent de 17 ani, bănuit de comiterea faptei.
Muncitor mort în urma unei explozii pe şantierul Autostrăzii A7
O persoană a murit, sâmbătă, pe şantierul Autostrăzii A7, în zona Dumbrava - Albeşti, din judeţul Prahova, în urma unei explozii. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, este vorba despre un bărbat de 57 de ani, care executa lucrări de sudură. Deflagraţia nu a fost urmată de incendiu.
„Pompierii prahoveni au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire a incendiilor şi pentru acordarea primului ajutor medical unei persoane surprinse de o explozie (neurmată de incendiu). Ajunşi la locului intervenţiei, salvatorii au constatat că persoana surprinsă, bărbat - 57 de ani, prezintă leziuni incompatibile cu viaţa", a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova. Din primele date, a reieşit că bărbatul de 57 de ani efectua lucrări de sudură pe un şantier din zona Dumbrava - Albeşti când a fost surprins de o explozie.
Împrejurările în care s-a produs evenimentul sunt deocamdată necunoscute.
Avocata acuzată că a comandat asasinarea a trei persoane, arestată preventiv
Marta Dalida Achim, avocata suspectată că a angajat un asasin să ucidă trei persoane, despre care femeia crede că sunt implicate în decesul fiului ei, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, a decis vineri Curtea de Apel Bucureşti.
Avocata este suspendată din Baroul Ilfov şi a fost reţinută joi de procurori, pentru încercare de a determina săvârşirea unei infracţiuni, respectiv omor calificat.
"Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că, în cursul lunii octombrie 2024, inculpata ar fi solicitat unei persoane pe care o cunoştea de mai mulţi ani să găsească şi să efectueze orice demers necesar pentru a ucide alte trei persoane, pe care le-ar fi considerat vinovate de moartea fiului ei în Marea Britanie, în anul 2023. Convinsă că fiul său, care se ocupa cu investiţii în criptomonede, a fost omorât sau a fost determinat să se sinucidă, cu scopul de a i se sustrage criptomonede, inculpata a pus la dispoziţie informaţii şi fotografii ale celor trei persoane vizate", transmitea joi seara Parchetul General într-un comunicat de presă.
Procurorii susţin că femeia ar fi fost dispusă să-i plătească asasinului suma de 30.000 de euro, reprezentând câte 10.000 de euro pentru fiecare victimă, la care s-ar fi adăugat cheltuielile aferente (transport, cazare), banii urmând să fie obţinuţi în câteva zile, în urma vânzării unui apartament.