Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Fratele fostului preşedinte prorus Igor Dodon, reţinut pe aeroportul din Chişinău

Ziarul de Vrancea
5 feb 2025 993 vizualizări

Liderul socialist acuză „represiuni” şi „teroare” din partea puterii

Alexandru Dodon, fratele fostului preşedinte prorus Igor Dodon, în prezent lider al Partidului Socialiştilor, a fost reţinut, miercuri, pentru 72 de ore, pe aeroportul din Chişinău, relatează presa de peste Prut.

Informaţia a fost confirmată de procurorul-adjunct de la Procuratura Anticorupţie, Vasile Plevan, scrie NewsMaker. Procurorul a explicat că fratele lui Igor Dodon avea calitate de învinuit, mai exact era acuzat de complicitate la îmbogăţire ilicită. La solicitarea procurorilor, acesta nu s-a prezentat pentru a-i fi aduse la cunoştinţă învinuirile şi, ca urmare, instanţa a decis să emită o ordonanţă de reţinere.

Ziarul de Gardă a scris că în perioada în care Igor Dodon era preşedintele R. Moldova, Alexandru Dodon a făcut primul pas spre lansarea sa oficială în afaceri în Republica Moldova, după ce anterior el avusese în afaceri în Rusia, unde era cofondator a două companii, împreună cu Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei.

În Republica Moldova, în decembrie 2019, Alexandru Dodon a lansat compania „Agrofactory” SRL, cu activităţi declarate în agricultură. SRL-ul era înregistrat la Sadova, raionul Călăraşi. Ulterior, firma a preluat zeci de terenuri agricole din Sadova, unele dintre ele aparţinând Galinei Dodon, mama fraţilor Igor şi Alexandru Dodon. În octombrie 2021, firma Agrofactory SRL a preluat compania „Baza de Odihnă Sadovo” SRL, cea care deţine baza de agrement din satul Sadova, despre care Igor Dodon spunea anterior, în mai multe ocazii, că aparţine „unui investitor din Rusia”. În tranzacţia cu terenul de 11 hectare al bazei de odihnă a fost implicat şi un offshore britanic, „Chester Business” LP.

Reacția lui Igor Dodon

„Este evident, orice s-ar spune, că are loc continuarea represaliilor organizate de puterea PAS. Ei continuă presiunea asupra mea”, a acuzat într-o postare pe reţelele sociale fostul preşedinte Igor Dodon, el însuşi anchetat după încheierea mandatului pentru acuzaţii de corupţie şi îmbogăţire ilicită.

În mai 2022, Igor Dodon a fost reţinut în urma unor percheziţii-maraton efectuate la domiciliul său şi al unor apropiaţi, fiind acuzat de corupere pasivă, organizarea şi acceptarea finanţării partidului său politic din partea unei „organizaţii criminale” şi trădare de patrie. În cadrul percheziţiilor a fost depistată suma de peste 600 de mii de lei moldoveneşti, iar într-un plic cu simbolurile unui partid au fost găsiţi 17 mii de lei şi 1.000 de dolari. Şi fosta prima-doamnă a Republicii Moldova, Galina Dodon, a fost oficial învinuită de complicitate la îmbogăţire ilicită.

În postarea sa, Dodon aminteşte de acest episod, acuzând guvernarea de hărţuire. „Anterior, guvernarea a supus represiunilor şi hărţuirii cu dosare penale alţi membri ai familiei, au umilit public mama, soţia, pe cumnatul meu. Acum a venit rândul fratelui. Regret ca persoane apropiate mie sunt supuse intimidărilor şi represaliilor doar din motiv că au un grad de rudenie cu mine”, a scris Dodon.

„Nu mă mai mira josnicia unora care afirmă că reţinerea unei rude apropiate mie ar fi un circ, un joc şi chiar parte a nu ştiu care înţelegeri. Acestea sunt prostii şi aberaţii. Cred că nimeni n-ar vrea să se afle vreodată în situaţia în care persoane apropiate, dar mai ales mama, soţia şi fratele să sufere doar din motiv că la un moment dat au devenit incomode puterii politice din stat. Trebuie să înţelegeţi că ceea ce se întâmplă este o formă a terorii care caracterizează poliţia politică instaurată de guvernarea PAS”, a acuzat Dodon. „Pentru informaţie: fratele nu are alte acuzaţii decât cele legate de dosarul meu politic. Cu mult timp înainte, el a preîntâmpinat (anunţat - n.r.) procuratura că revine astăzi în ţară, indicând ruta, data şi ora. Era dispus să accepte o citaţie la Procuratură. Dar cineva de sus a hotărât să aplice teroarea şi nu legea”, continuă fostul preşedinte. „Zeci şi sute de persoane implicate în fapte penale documentate intră în ţară şi se plimbă la libertate, aici însă miza e alta – să se exercite presiuni politice asupra mea”, insistă Dodon.

Studiu: Un român din doi a uitat deja de rezoluțiile stabilite la sfârșitul anului, după o lună

Un procent de 53% dintre români au dat startul rezoluțiilor pentru 2025, însă doar 14% dintre aceștia lucrează la toate obiectivele propuse, reiese dintr-un studiu de specialitate, publicat joi.

Reveal Marketing Research și-a propus să analizeze evoluția planurilor românilor pentru 2025, comparând intențiile exprimate la sfârșitul anului trecut cu realitatea primei luni din acest an.

Conform cercetării, 53% dintre români și-au făcut planuri pentru 2025. Dintre aceștia, 39% menționează că lucrează doar în direcția unora dintre obiective, în timp ce 14% reușesc să avanseze simultan în îndeplinirea tuturor scopurilor stabilite.

Pe de altă parte, 47% dintre români nu au făcut încă primul pas spre obiectivele lor, în special persoanele de peste 55 de ani (61%) și cei cu venituri sub 3.000 lei (58%). Majoritatea dintre cei care au început să lucreze la rezoluțiile pentru noul an se consideră moderat consistenți (64%) în implementarea acestora, în timp ce 29% se descriu ca fiind foarte consistenți.

În funcție de gen, se observă că bărbații sunt mai determinați la acest început de an, 17% dintre ei menționând că au început să lucreze la toate rezoluțiile stabilite (comparativ cu 11% în cazul femeilor). În plus, 35% dintre bărbați se consideră foarte consistenți în implementarea acestora, față de 29% dintre femei.

În ceea ce privește motivele care îi împiedică pe români să înceapă sau să își ducă toate planurile la bun sfârșit, principalele obstacole menționate sunt lipsa banilor (57%), timpul insuficient (35%) și lipsa de motivație (23%).

Timpul insuficient reprezintă o barieră semnificativ mai mare pentru rezidenții din mediul urban (38%, comparativ cu 32% în mediul rural) și pentru persoanele cu vârste între 35-44 ani (40%). Pe de altă parte, lipsa de motivație este mai frecvent întâlnită în rândul femeilor (27%, comparativ cu 18% în cazul bărbaților) și al tinerilor din generația Z, cu vârste între 18-24 ani (33%).

După prima lună din 2025, românii se află într-un proces de ajustare a planurilor stabilite la începutul anului. Comparativ cu intențiile din decembrie, se remarcă o ușoară scădere în ceea ce privește unul dintre obiectivele cheie: 51% dintre români și-au propus un stil de viață mai sănătos (alimentație echilibrată, scădere în greutate), însă doar 47% au reușit să facă până în prezent pași în această direcție.

Abordarea unui stil de viață mai sănătos este semnificativ mai mare în rândul femeilor (54%, comparativ cu 39% în cazul bărbaților), dar și în rândul persoanelor din mediul urban (53%, comparativ cu 38% în mediul rural).

În ceea ce privește călătoriile, 29% dintre români și-au dorit mai multe escapade, însă doar 21% declară că au reușit să facă pași în vederea îndeplinirii acestui plan. Diferențele sunt semnificative între mediul rural și cel urban, doar 15% dintre persoanele din mediul rural reușind să își planifice călătorii în luna ianuarie a acestui an, comparativ cu 26% în mediul urban. În același timp, obiectivul de a petrece mai mult timp cu familia rămâne constant (29% în decembrie 2024, comparativ cu 28% în prezent). Acest plan a fost respectat în mai mare măsură de cei care au copii (35% comparativ cu doar 20% în cazul celor fără copii).

Este de remarcat și creșterea semnificativă a timpului dedicat hobby-urilor, de la 14% la 18%, ceea ce sugerează că românii devin din ce în ce mai interesați să își urmeze pasiunile și să investească în dezvoltarea personală.

 

Grindeanu: Stadiul fizic pe Lotul 2 al Autostrăzii A7 Focşani-Bacău este de 42%

„Dacă se va păstra ritmul actual de lucru şi pe acest şantier, la finalul anului 2025 vom putea circula pe mai mult de 240 km de autostradă”, precizează ministrul.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă că stadiul fizic al lucrărilor pe Lotul 2 al Autostrăzii A7 Focşani-Bacău este, în prezent, de 42%.

Sorin Grindeanu a publicat, joi, pe Facebook, filmări cu şantierul Lotului 2 al Autostrăzii A7 Focşani-Bacău. El a explicat că, pentru construcţia celor 38,78 kilometri ai acestui lot, antreprenorul este mobilizat în şantier cu 280 de muncitori şi 200 de utilaje. ”În prezent, stadiul fizic pe Lotul 2 este de 42%. Dacă se va păstra ritmul actual de lucru şi pe acest şantier, la finalul anului 2025 vom putea circula pe mai mult de 240 km de autostradă, de la nodul Dumbrava (Ploieşti) până la Bacău”, a afirmat ministrul Transporturilor.

Opoziţia a redepus la Parlament cererea de suspendare a preşedintelui Iohannis

n POT, AUR, SOS şi USR au strâns 178 de semnături

Partidele din opoziţie au redepus, miercuri seară, la Parlament, cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, fiind însoţită de 178 de semnături.

 

POT şi AUR au anunţat, miercuri seară, că a fost redepusă la Parlament cererea pentru suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. Solicitarea este însoţită de 178 de semnături ale unor parlamentari de la POT, AUR, SOS şi USR.

Este cea de-a treia încercare a Opoziţiei de a duce în plenul Parlamentului solicitarea. ”Haideţi să vedem ce pretexte mai găsesc a III-a oară”, au transmis reprezentanţii POT.

”Am reuşit în seara aceasta pentru a treia oară să depunem semnăturile pentru siuspendarea lui Iohannis. Nu am cuvinte pentru bătaia de joc a PNL şi PSD (...) au sustras textul din dosarul de suspendare şi au rămas doar cu semnăturile (...) Această iniţiativă nu ar trebui să se supună Biroului Permanent Reunit”, a afirmat, miercuri seară Anamaria Gavrilă, preşedintele POT.

Propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui Klaus Iohannis, depusă luni de grupul POT, atât la Senat cât şi la Camera Deputaţilor, s-a aflat miercuri pe ordinea de zi a şedinţei Birourilor Reunite ale Parlamentului şi a fost respinsă la vot. Este a doua cerere depusă în Parlament, prima fiind respinsă, la vot în weekendul trecut.

Crin Antonescu, întrebat dacă se va retrage din competiţia electorală: Doar dacă mor

Candidatul coaliţiei de guvernare pentru alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a declarat, miercuri seară, că nu există niciun motiv să se retragă din competiţie şi a subliniat că are o ”neîncredere” în sondajele de opinie, dar că, totuşi, acestea urmează să fie făcute.

”Eu sunt un om serios. N-am avut un răspuns uşor de dat la propunerea liderilor acestor partide, dar, după ce l-am dat, nu e niciun fel de motiv care să mă determine să mă retrag din această cursă. Oricâte dificultăţi ar fi, nu e o cursă uşoară, oricât ar părea la un moment dat de insuficientă chiar susţinerea acestor partide, determinarea mea va fi dusă până la capăt. Deci nu există motiv să mă determine să mă retrag din această cursă, decât dacă, Doamne fereşte, Dumnezeu consideră că firul vieţii mele pământeşti trebuie să se oprească înainte de 4 mai”, a declarat Crin Antonescu, miercuri seară, la Antena 3, după ce a fost întrebat dacă se va retrage din cursa alectorală.

Antonescu a afirmat că nu crede în sondaje de opinie, iar rezultatele acestora nu l-ar putea determina să renunţe la competiţia electorală. ”Chiar nu înţeleg de ce, după ce de o lună s-a discutat cu poftă cum nu o să fiu susţinut nici de PNL, nici de PSD, acum au început dacă nu cumva o să se răzgândească. Nimeni n-a pus la îndoială... domnul Nicuşor Dan a ieşit şi a spus omul că vrea să candideze (...), nimeni nu l-a întrebat că de ce nu te susţin ăia, nu te retragi? Tot eu trebuie să fiu întrebat dacă nu cumva se răzgândesc partidele”, a spus Antonescu.

”Eu cred în sinceritatea sprijinului acordat de PSD, pentru că altfel n-aş fi acceptat să particip, ar fi fost o mascaradă din partea mea, fiu mergem acolo să ne prefacem că luăm decizii. Dincolo de asta ştiu că şi capacitatea PSD şi a PNL, nu ştiu de UDMR, e mult mai mică decât altădată de a-şi duce sute de mii, milioane de voturi unde vor conducerile partidelor. Eu ştiu foarte bine că dacă nu voi lua suficiente voturi cât să câştig, va fi responsabiltiatea mea, nu a conducerilor PSD sau PNL, deci nici pe faţă nici pe dos nu pun capăt luptei, nu există temei de neîncredere între mine şi partide şi nu mă retrag”, a adăugat Crin Antonescu.

Un român, printre suspecții vandalizării unor mașini în Germania pentru care autoritățile ar bănui Rusia

Un român se numără printre cei patru suspecți anchetați în Germania pentru vandalizarea a peste 270 de mașini, caz despre care publicația Der Spiegel a scris că este bănuit un sabotaj din partea Rusiei pentru a afecta partidul Verzilor înaintea alegerilor legislative, relatează miercuri agențiile AFP și DPA.

Cei patru suspecți, tineri cu vârste cuprinse între 17 și 29 de ani, sunt anchetați pentru ''degradare de bunuri în grup organizat'', a transmis Parchetul din orașul german Ulm, în landul Baden-Wurttemberg, unde au fost consemnate 123 de delicte de acest fel.

Potrivit DPA, cei patru suspecți sunt din Germania, Bosnia-Herțegovina, România și Serbia. AFP scrie tot despre patru suspecți, dar menționează și un croat pe lângă cetățenii din cele patru țări. Aceștia ar fi astupat cu spumă poliuretanică țevile de eșapament ale unor vehicule, dar au fost eliberați, a declarat procurorul din Ulm, care a refuzat să comenteze vreo motivație a acestor fapte, ancheta fiind în desfășurare.

În landul Brandenburg, poliția a confirmat că investighează de la jumătatea lunii decembrie incidente similare care au vizat 43 de mașini parcate în apropierea primăriei din Schonefeld, o suburbie a Berlinului. În plus, ''autocolante cu conținut politic au fost lipite pe geamurile din spate'' ale acelor vehicule, a mai transmis poliția. În fotografii publicate de săptămânalul Der Spiegel, pe aceste autocolante apare imaginea ministrului economiei, Robert Habeck, candidat al Verzilor pentru postul de cancelar, alături de sloganul ''Fii mai verde!''.

În total, peste 270 de vehicule au fost astfel vandalizate în Germania, scrie aceeași publicație, potrivit căreia unul dintre suspecți le-ar fi spus anchetatorilor că a fost abordat pe mesageria Viber de un rus care i-a promis câte o sută de euro pentru fiecare vehicul vandalizat. Der Spiegel mai susține că surse de securitate vorbesc despre o campanie țintită ce ar avea ca scop scăderea popularității Verzilor înaintea alegerilor anticipate din 23 februarie.

Totuși, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne a declarat că nu are cunoștință de probe concrete asupra unei implicări a Rusiei în aceste incidente și că investigația încă este în desfășurare. În guvernul condus de cancelarul social-democrat Olaf Scholz, miniștrii din partidul Verzilor, inclusiv șefa diplomației, Annalena Baerbock, au susținut cel mai vocal livrările de arme către Ucraina, contrar ideologiei tradițional pacifiste a acestui partid.

Anca Bălăşoiu, moaşă licenţiată: Legislaţia nu permite naşterea la domiciliu, în România

Moaşa Anca Bălăşoiu, doctor în ştiinţe medicale, a precizat, miercuri seară, că legislaţia din România nu permite naşterea la domiciliu şi a subliniat că nici nu recomandă ca aceasta să aibă loc acasă, deoarece s-ar putea înregistra complicaţii care pot duce inclusiv la decesul mamei şi al fătului. ”Naşterea acasă se întâmplă fără voia mamei, mai ales dacă nu este la primul copil, dar se întâmplă şi voit. Din păcate sau din fericire, legislaţia nu permite naşterea la domiciliu, în România. Sistemul medical din România încă nu este bine pus la punct din acest punct de vedere şi nu, nu recomand o naştere la domiciliu, indiferent de cine ar fi asistată ea”, a declarat Anca Bălăşoiu, miercuri seară, la Medika TV. Au fost situaţii când mamele care au născut acasă au ajuns la spital cu hemoragii, explică moaşa.

”S-au întâmplat situaţii în care mamele au ajuns în urgenţă cu hemoragii, poate starea fătului nu a fost cea mai bună. De curând vorbeam cu colega mea şi îmi povestea despre o naştere la domiciliu cu un copil care după ce a fost internat în spital, a fost izolat, i s-au luat culturi de pe piele şi au găsit diverse bacterii pe pielea copilului pentru că bineînţeles nu fusese îngrijit. Nu recomandăm naşterea acasă. Se poate ajunge până la deces, atât al mamei, cât şi a fătului”, a mai spus Anca Bălăşoiu.

Anca Bălăşoiu a vorbit şi despre complicaţiile care pot să apară: ”În primul rând, hemoragii. Hemoragia este o urgenţă medicală. Hemoragii şi decesul mamei. Bineînţeles că sunt şi alte complicaţii. Nu recomand naşterea acasă, cred că într-o instituţie medicală este cel mai potrivit ca femeia să nască”.

Dosarul Nordis – Cinci persoane, între care Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă, arestate preventiv

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis, miercuri, propunerea procurorilor DIICOT privind arestarea preventivă a cinci dintre inculpaţii din Dosarul Nordis, între care Laura Vicol, fost parlamentar PSD, şi soţul ei, Vladimir Ciorbă. Alte trei persoane au fost arestate la dimiciliu şi trei plasate sub control judiciar.

Şase dintre inculpaţii din Dosarul Nordis au contestat, ulterior, măsurile dispuse de instanţă, între aceştia fiind Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă.

Este vorba despre: Poştoacă Gheorghe Emanuel, Poştoacă Florin Alexandru, Poştoacă Nicolae Cristian, Ciorbă Vladimir Răzvan şi Vicol-Ciorbă Laura-Cătălina, dar şi despre Ivan George Marian. Potrivit sentinţei pronunţate, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, inculpaţii pot contesta măsurile dispuse în termen de 48 de ore.

Prahova: Percheziții la persoane care au măsluit ruleta în cazinouri

Polițiștii prahoveni au efectuat, joi, percheziții la persoane care ar fi reușit să măsluiască ruleta în cazinouri din municipiul Ploiești, creând un prejudiciu de peste 200.000 lei.

Astfel, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești, au pus în executare șase mandate de percheziție domiciliară în județul Prahova într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, informează Inspectoratul Județean de Poliție Prahova. „În fapt, în cursul anului 2022 persoanele bănuite de comiterea faptelor au indus în eroare mai mulți operatori de jocuri, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 212.000 lei”, arată IJP. Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că ancheta vizează trei persoane care mergeau la două cazinouri din zona de nord a Ploieștiului, unde măsluiau jocul de ruletă.

Persoanele respective sunt cunoscute drept jucători de noroc, au arătat sursele menționate.

Victor Ponta anunță că „se strâng semnături” pentru candidatura lui la prezidențiale

Fostul premier social-democrat Victor Ponta a anunțat miercuri că și-a lansat site și că în prezent „sunt mulți voluntari care strâng semnături” pentru o eventuală candidatură a sa la alegerile prezidențiale programate în luna mai, precizând că își va anunța „în cel mai scurt timp” decizia. „Cu știința și acordul meu sunt mulți voluntari care strâng semnături – conform legii! Voi anunț, în cel mai scurt timp, care este decizia mea privind modul în care mă voi implica în Alegerile Prezidențiale din Mai 2025! Vă mulțumesc”, a afirmat Ponta, care în prezent este deputat din partea Partidului Social Democrat (PSD). De altfel, pe site-ul lui a apărut deja un document în format PDF care poate fi descărcat pentru strângerea de semnături.

Întrebat miercuri de HotNews.ro dacă consideră că vor fi membri PSD care vor susține candidatura lui Victor Ponta, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a spus că „e posibil”. „Victor Ponta a fost președintele partidului, e posibil ca anumiți membri de partid să îl susțină”, a declarat Stănescu.

Întrebat de jurnaliști dacă PSD îi va exclude din partid pe cei care îl vor susține pe Ponta, Stănescu a spus, râzând: „Dacă îi aflăm, pleacă din partid”. Stănescu a mai spus și că nu știa că se strâng semnături pentru Ponta.

Chestionat dacă i se pare normal să afle de la presă că un membru de partid strânge semnături pentru prezidențiale, Stănescu a replicat: „Normal că nu”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.