Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: “Fostele soții ale infractorilor nu mai pot fi audiate în calitate de martor”

Ziarul de Vrancea
12 iun 2018 720 vizualizări

Aceasta ar fi una dintre consecințele modificării Codului de Procedură Penală, susține un parlamentar USR n "Infractorul va sta în centrul politicii penale", acuză un senator liberal n modificările au trecut de Senat, urmează Camera Deputaților

Senatul a adoptat ieri, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, propunerea de modificare a Codului de procedură penală. Proiectul, care a fost inițiat de parlamentari PSD și ALDE, a întrunit, în plenul Senatului, 74 de voturi "pentru" și 28 "împotrivă". Senatorii au aprobat toate modificările la Codul de procedură penală propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiției, condusă de Florin Iordache. Niciunul dintre amendamentele respinse în comisie nu a trecut în plen. Senatorii PNL și USR au criticat modificările aduse la Codul de procedură penală, susținând că acestea sunt făcute pentru favorizarea infractorilor, în timp ce reprezentanții PSD și UDMR au afirmat că acestea transpun Directiva europeană privind prezumția de nevinovăție și deciziile Curții Constituționale. Senatorul liberal Alina Gorghiu a spus că, odată cu modificările aduse Codului de procedură penală, "infractorul va sta în centrul politicii penale". "De astăzi infractorul va sta în centrul politicii penale, indiferent ce nume va avea acest infractor. Politica penală va vorbi exclusiv despre infractori și nu despre victime", a spus Gorghiu. Ea i-a îndemnat pe social-democrați să nu ignore criticile aduse de judecători acestor modificări. "Să nu ignorați criticile judecătorilor care au spus că conținutul reprezintă o involuție a sistemului judiciar", a adăugat Gorghiu. Ea a mai susținut că aceste modificări nu s-au rezumat numai la transpunerea Directivei europene și a deciziilor Curții Constituționale. "Majoritatea PSD-ALDE a făcut tot ce se poate să vorbească despre infractori, despre nenumitul Dragnea, mai puțin despre întărirea sistemului judiciar din România", a mai spus Gorghiu, adăugând că soluțiile propuse sunt menite să îngreuneze sistemul judiciar și vor duce la "bulversarea activității organelor judiciare și, inevitabil, la slăbirea sistemului judiciar". Senatorul liberal a mai spus că PSD este preocupat să facă miting și "să amenințe în stil mafiot" procurorii cum să-și facă treaba.

PSD: Modificările nu sunt făcute pentru un singur om

Senatorul USR Eugen Dircă a criticat, la rândul său, modificările la Codul de procedură penală, susținând că acestea ascund adevărata țintă și anume controlul asupra justiției. "Ce s-a întâmplat în comisia specială excede cu mult transpunerea Directivei europene. Tot ce s-a prezentat ascunde adevărata țintă, controlul asupra justiției. Comisia specială a mimat tot timpul dezbaterea pretinzând că ține cont de părerile tuturor factorilor", a mai spus Dircă, adăugând că vocea judecătorilor nu a fost luată în calcul El a subliniat că una dintre modificări afectează instituția martorului. "Martorul va putea refuza să declare faptele de care a luat cunoștință. Așa ceva este inadmisibil. Fostele soții și actuale amante ale infractorilor nu mai pot fi audiate în calitate de martor, acest lucru șubrezește actul de justiție. Vă invit să respingeți proiectul și să ne aplecăm asupra modificărilor care afectează cursul dosarelor aflate pe rol", a mai spus Dircă. În replică, senatorul PSD Nicolae Moga a respins criticile Opoziției, susținând că modificările la Codul de procedură penală au fost făcute la propunerea instituțiilor și asociațiilor profesionale. "Au fost critici că modificările au fost făcute pentru un singur om, pentru un singur partid, este total neadevărat", a adăugat senatorul social-democrat.Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Iohannis: Analfabetismul funcțional se reflectă vizibil în politica românească

n “Continuăm să ne îndepărtăm de obiectivul Europa 2020 sau 20-20, cum se spune mai nou”, a ironizat-o șeful statului pe Viorica Dăncilă

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, la o dezbatere pe tema educației, că analfabetismul funcțional, a cărui rată este de 42% în România, "se reflectă foarte vizibil și în înaltele sfere ale politicii românești". În discursul său, șeful statului a ironizat-o pe Viorica Dăncilă: "Continuăm să ne îndepărtăm de obiectivul Europa 2020 sau 20-20, cum se spune mai nou, în domeniul părăsirii timpurii a școlii, cu o cifră de peste 18%". La evenimentul de lansare World Development Report: „Learning to Realize Education’s Promise”, președintele Klaus Iohannis a spus, citând acest raport, că sistemul educațional trebuie să aibă capacitatea de a face o diferență reală în nivelul de cunoștințe al copiilor, nu doar să bifeze un număr de ani petrecuți pe băncile școlii, aceasta fiind o lecție care se aplică și României, în condițiile în care un studiu din 2016 avertiza că țara noastră are o rată de analfabetism funcțional de 42%, care "se reflectă foarte vizibil și în înaltele sfere ale politicii românești". El a spus că la nivel național România se confruntă cu o criză demografică amplificată de un nivel ridicat al abandonului școlar și de o participare scăzută la învățământul superior, iar pe acest fond poate că nu este potrivită concentrarea atenției asupra unor sisteme de credite pentru studii în învățământul superior, în timp este neglijată finanțarea altor proiecte deja începute, destinate creșterii echității în educația preuniversitară. "Vorbesc aici și de insuficienta finanțare a proiectului ROSE, care inițiase schema de granturi pentru licee, destinată reducerii abandonului și facilitării tranziției spre învățământul superior. Dar astfel de exemple sunt numeroase. Drept rezultat, continuăm să ne îndepărtăm de obiectivul Europa 2020, sau 20-20 cum se spune mai nou, în domeniul părăsirii timpurii a școlii, cu o cifră de peste 18%", a declarat Iohannis. De asemenea, șeful statului a afirmat că educația nu se poate limita doar la instruirea unor buni angajați, ci trebuie să meargă în direcția formării unor buni cetățeni, suficient de informați pentru a înțelege principalele dimensiuni ale dezbaterii publice și pentru a avea spirit de inițiativă.

Dragnea l-a dat afară pe omul care a creat “fake-news”-ul cu Halep

George Harabagiu, coordonatorul online al PSD, a fost dat afară de Liviu Dragnea după ce pe conturile de Facebook ale mai multor organizații PSD au apărut mesaje în care se susținea că Simona Halep a fost huiduită pe Arena Națională, în vreme ce la mitingul social-democraților a fost ovaționată. „L-am concediat”, a declarat Liviu Dragnea pentru Antena 3. Marți seară, PSD a încercat printr-o mutare incredibilă să-i „repereze” onoarea Gabrielei Firea și a postat un material foto și video prin care transmit că Simona Halep a fost aplaudată în Piața Victoriei de sute de mii de oameni și huiduită pe Arena Națională de 20 de mii de oameni.  Materialul este distribuit pe paginile de Facebook ale filialelor PSD din țară. PSD București a postat pe pagina de Facebook un film însoțit de mesajul "Rușinea țării #Rezist", în care se vorbește despre "Manipularea #Rezist" și despre faptul că a fost huiduit momentul de glorie al Simonei Halep, despre fondatorul grupului Corupția Ucide, Florin Bădiță, prezentat ca fiind "fostul consilier al euro-pârâcioasei Monica Macovei".  De asemenea, în filmuleț se susține că momentul huiduielilor a fost pregătit cu "minciuni ordinare", începând cu anunțul lui Nicușor Dan conform căruia Simonei Halep nu i s-a permis de către primărie să se întâlnească cu românii într-o piață din București. Ultima imagine din film este mesajul "Rușine! #Rezist! Simona nu merita asta". Filialele PSD Mehedinți, Ilfov, Constanța,Tulcea și Giurgiu au postat același colaj cu imagini cu Simona Halep și cu trofeul de la Roland Garros, din mesajele prezentate rezultând că "Simona Halep a fost huiduită de 20.000 de fani pe Arena Națională", luni, în timp ce sâmbătă, când a avut loc mitingul PSD, a fost aplaudată de "sute de mii de români, în Piața Victoriei". PSD Tulcea a scris că huiduirea Gabrielei Firea a fost o nedreptate, "a fost o ilogică atitudine cu efect de turmă, pe de-o parte, și o nedreptate umană, pe de alta".

CSM respinge una dintre acțiunile disciplinare împotriva șefei DNA

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins ieri sesizarea în cazul acțiunii disciplinare declanșate de Inspecția Judiciară (IJ) împotriva procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Decizia CSM nu este definitivă, putând fi contestată de Inspecția Judiciară la Completul de 5 judecători al instanței supreme. În acest caz, în 11 aprilie Inspecția Judiciară a anunțat că a început acțiunea disciplinară împotriva șefei DNA după ce aceasta ar fi săvârșit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, în condițiile în care și-ar fi desemnat consilierul judecător Dana Tițian să facă verificări la două servicii teritoriale. Inspecția Judiciară arăta că, prin încălcarea regulamentului și desemnarea unui magistrat aflat în incompatibilitate, s-a adus atingere principiilor legalității, imparțialității și regulilor fundamentale și prestigiului și credibilității actului de justiție în înfăptuirea căruia a fost implicată DNA. Codruța Kovesi mai este vizată de două acțiuni disciplinare ale Inspecției Judiciare. Tot, ieri, CSM a amânat pentru 20 iunie, o decizie în cazul în care Kovesi este cercetată disciplinar de Inspecția Judiciară pentru refuzul de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009. În acest caz, Kovesi a fost audiată, la CSM, timp de aproximativ două ore.

Toader: Ce face președintele astăzi este cel mai periculos precedent pentru statul de drept

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, califică drept "cel mai periculos precedent pentru statul de drept ceea ce președintele Iohannis face astăzi", Toader spunând că este prima dată când un demnitar de rang înalt pune în discuție respectarea și aplicarea legii fundamentale și respectarea și aplicarea unei decizii a Curții Constituționale. "Din lunga mea experiență în sistemul judiciar, cred că ceea ce face președintele astăzi este cel mai periculos precedent pentru statul de drept. Este cel mai periculos precedent pentru că este prima dată când un demnitar de rang înalt pune în discuție respectarea și aplicarea legii fundamentale și respectarea și aplicarea unei decizii a Curții Constituționale", a declarat, ieri dimineață, ministrul Justiției.

De asemenea, întrebat de jurnaliști despre declarațiile președintelui legate de amenințările la adresa magistraților transmise prin discursurile de la mitingul PSD, dar și de Liviu Dragnea, Toader l-a ironizat pe Iohannis. "Ministrul Justiției nu comentează ce declară alții, fie el si președintele republicii, care a devenit foarte cunoscator în ale Dreptului Constituțiional", a spus ministrul Justiției.

Zegrean explică de ce nu este posibil marele plan al PSD, prin care este scos din joc Iohannis

Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a avansat o formulă extremă prin care coaliția la guvernare ar putea să o revoce pe Codruța Kovesi. Deputatul PSD a explicat că Parlamentul l-ar putea suspenda pe Iohannis, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, merge la Cotroceni, semnează revocarea Codruței Kovesi, iar apoi, Parlamentul retrage Hotărârea de demitere, Iohannis revine la Cotroceni și referendumul de suspendare nu mai are loc. Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat, pentru stiripesurse.ro, că nu este posibil un astfel de scenariu pentru că articolul 95, alineat 3 din Constituție, este imperativ și impune organizarea referendumului de suspendare, pentru că în acest fel se află care este voința populară. ”Eu cred că glumește, cred că v-a aruncat o coajă de banană să vadă dacă alunecați pe ea. Procedura de suspendare este prevăzută în Constituție, ea nu este o joacă. În Constituție scrie clar că după suspendarea președintelui se merge la referendum. Nu se poate fără exprimarea voinței populare. Eu știu de unde s-a inspirat acest domn, moldovenii fac acest lucru, își dau jos președintele o săptămână, apoi îl pun la loc, dar acolo Curtea Constituțională îl suspendă și cred au o prevedere specială în acest sens. În cazul unei proceduri de suspendare, cel mai mult contează voința populară, pentru că tocmai de aceea s-a scris în Constituție că poporul alege președintele. Dacă suntem o țară, un regim constituțional, un astfel de scenariu nu este posibil absolut deloc. Așa, suspendăm Constituția și devenim orice altceva, dar nu un o țară guvernată de Constituție și legi”, a declarat Augustin Zegrean.

Fost prefect, condamnat defintiv la opt ani de închisoare pentru corupție

Fostul prefect al județului Galați Emanoil Cătălin Bocăneanu a fost condamnat definitiv ieri la opt de închisoare pentru mai multe fapte de corupție, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de către procurorii DNA în 2014. În acest dosar, el a fost trimis în judecată în februarie 2014. În noiembrie 2013, Bocăneanu, la acea vreme prefect al județului Galași, a fost arestat preventiv. Potrivit DNA, Bocăneanu a amenințat o persoană din conducerea Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați și a făcut presiuni asupra acesteia pentru a o determina să accepte angajarea în instituție a unei anumite persoane, o prietenă a soției inculpatului. Pentru a asigura câștigarea concursului de angajare a persoanei respective, Bocăneanu l-a determinat pe Tudorel Chirnoagă, președintele comisiei de concurs, să-i remită acesteia subiectele prin intermediul unei alte persoane, Bogdan-Valentin Topală, înainte de susținerea concursului. De asemenea, în cursul anului 2013 prefectul de atunci a făcut demersuri astfel încât să se asigure că o anumită firmă care avea un contract cu Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați va primi contravaloarea contractului, în condițiile în care nu Prefectura Galați gestiona fondurile acestei unități, ci Consiliul județean Galați.

Guvernul aprobă creditele garantate de stat cu dobândă zero, pentru persoane cu vârste de la 16 la 55 de ani

Guvernul a aprobat ieri programul de credite garantate de stat cu dobândă zero, pentru persoane cu vârste de la 16 la 55 de ani, care se află într-o formă de învățământ sau urmează cursuri de reconversie profesională. Totodată, Executivul va aloca 115 milioane lei pentru perioada 2018-2020 pentru dezvoltarea sistemului de asistență a vârstnicilor la domiciliu. Guvernul va aproba și o schemă de ajutor de stat pentru susținerea industriei cinematografice. Premierul Viorica Dăncilă a precizat la începutul ședinței că pe ordinea de zi se află ”Programul investește în tine”. ”Continuăm sprijinul acordat tinerilor”, a spus ea, precizând că beneficiarii acestui program sunt tinerii de 16-26 de ani care sunt cuprinși în sistemul de învățământ sau fac cursuri de specializare acreditate de Ministerul Educației. Aceștia vor putea accesa credite în valoare de 40.000 de lei cu dobândă zero, garantate în proporție de 80% de către stat. ”Pot beneficia de acest program și persoanele cu vârsta între 26 și 55 de ani care sunt în sistemul de învățământ sau care urmează cursuri de reconversie profesională, pentru că noi considerăm că și acestor persoane trebuie să le dăm o șansă. Aceste persoane pot beneficia de credite de 35.000 de lei. Toți beneficiarii pot beneficia în plus de 20.000 de lei dacă sunt angajați sau se angajează în timpul derulării programului. Cheltuielile sunt pentru o paletă largă de domenii: educația, sănătatea, cultura, sportul sau locuințele”, a precizat Dăncilă. Ea a adăugat că trebuie să fie avuți în vedere și seniorii, anunțând astfel demararea a două programe de interes național pentru dezvoltarea sistemului de asistență a vârstnicilor la domiciliu, care vor fi implementate în perioada 2018-2020 și pentru care vor fi alocați 115 milioane lei. Dăncilă a menționat că Guvernul va aproba și o schemă de ajutor de stat pentru susținerea industriei cinematografice.

Un bărbat internat în spital susține că a sunat la 112 pentru a primi îngrijiri

​​Un bărbat internat la Spitalul Municipal din Oradea susține că a fost nevoit să sune la numărul de urgență 112 pentru a primi îngrijiri medicale în timpul internării, scrie ebihoreanul.ro. Bărbatul spune că a fost nevoit să sune la 112 din cauză că personalul din spital lucra în formulă restrânsă și după un program restrâns, de duminică. El era internat la secția de boli infecțioase, cu febră 39. Operatorul de la 112 i-ar fi spus bărbatului că serviciile de urgență nu au cum să îl ajute în condițiile în care el este deja internat, însă după acest apel a fost alertat medicul de gardă din spital, care a venit să îi acorde ajutor pacientului.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.