Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Fondatorul USR votează cu PNL

Ziarul de Vrancea
2 dec 2020 1004 vizualizări

Primarul general Nicușor Dan consideră că este “obligatoriu” ca PSD să fie în opoziție după alegerile de duminică și a anunțat că opțiunea sa la vot este PNL.

“Consider obligatoriu să trimitem PSD în opoziție după tot răul pe care l-a făcut și României și Bucureștiului. Opțiunea mea pentru votul de duminică este PNL. Consider că un guvern PNL puternic e cea mai bună variantă pe care o are România în acest moment. Vă spun așa, chiar dacă sunt fondatorul USR, consider cu toată onestitatea că PNL e varianta cea mai bună pentru România astăzi. Nu vreau să spun mai multe despre putere și mai ales nu vreau să intru într-o polemică cu partidul care m-a sprijinit la alegerile locale”, a afirmat Nicușor Dan. “Consider că este un act de responsabilitatea să vin în fața dvs să îmi exprim opțiunea. Iată argumentele mele – PNL are cel mai solid program de guvernare. Avem de absorbit 80 miliarde de euro, avem de absorbit în viteză acest bani și nu avem timp de pierdut, nu ne permite. PNL are cea mai bună variantă de premier, pe Ludovic Orban. E o persoană pe care am cunoscut-o în aceste luni, o persoană de încredere, care își ține cuvântul, o persoană loială, mai are o calitate – e preocupat de soluție, nu de obținerea de imagine. Guvernul PNL, sub conducerea lui Ludovic Orban a dovedit că are capacitatea să se sacrifice pentru mize mai înalte”, a mai declarat Dan.

 Potrivit primarului general, “PNL e partidul care poate bate PSD la alegerile parlamentare, așa cum a făcut-o la locale”.

Iohannis: La sfârșitul acestei săptămâni se redeschid piețele

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a luat decizia, după discuții cu specialiștii, ca piețele să fie redeschise, de la finalul acestei săptămâni. „Am putut să constatăm că, în ultimele săptămâni, numărul de persoane nou infectate în fiecare zi a scăzut semnificativ. Da, este adevărat că în perioada sărbătorilor poate s-a testat un pic mai puțin. Totuși, scăderea este clară și dați-mi voie să vă spun, fiindcă și aici sunt tot felul de interpreți politici: această scădere se poate constata cam peste tot în Europa. Asta fiind constatată, am discutat aceste chestiuni cu experții, cu specialiștii, și am decis ca, de la sfârșitul acestei săptămâni, să fie redeschise piețele. Asta este, cu siguranță, o veste bună și pentru producătorii care vor să vândă în piețe, dar și pentru românii care vor să-și facă provizii din timp pentru sărbătorile de iarnă”, a afirmat Klaus Iohannis, ieri, la deschiderea Tronsonului de Autostradă A7 - varianta ocolitoare Bacău.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, ulterior, că deschiderea piețelor anunțată de președinte este un “gest electoral” înainte de alegeri. “Așa cum au făcut și cu școlile. Și cu restaurantele. Le deschid în dispreț doar pentru a le închide iar”, a spus Ciolacu.

Activitatea piețelor care își desfășoară activitatea în spații închise a fost suspendată în luna noiembrie, în contextul măsurilor destinate prevenirii răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus. În unele situații, au fost găsite soluții pentru ca piețele să poată deveni spații deschise, fiind eliminate panouri sau ferestre, în altele producătorii au vândut afară, în locuri special amenajate, iar în alte cazuri, activitatea a încetat.

Ministrul Agriculturii declara, la jumătatea lunii noiembrie, că au rămas închise 27 de piețe din totalul de 514 piețe agroalimentare.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 4.916 cazuri noi de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 135 de persoane au decedat, numărul total ajungând la 11.665. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.529. Dintre acestea, 1.260 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.137.893 de teste. Dintre acestea, 15.701 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 11.455 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.246 la cerere.

Tânără de 18 ani, reținută pentru că a ucis cu sânge rece o bătrână

O tânără de 18 ani a fost reținută și va fi prezentată magistraților Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă, fiind acuzată de omor și furt calificat. Împreună cu o altă femeie, suspecta a pătruns într-un imobil de unde a furat mai multe lucruri și a înjunghiat-o pe proprietară, în timp ce dormea.

Procurorii au precizat că, în seara zilei de 30.11.2020, tânăra și o altă femeie s-au deplasat la domiciliul victimei din municipiul Brașov, au escaladat poarta imobilului și s-au ascuns vreme de mai multe ore într-o anexă a apartamentului acesteia unde au așteptat până s-au stins luminile din acest apartament precum și din apartamentul vecin. “În jurul orei 03.00, cele două au forțat un gard de lemn, au ajuns în dreptul geamurilor apartamentului victimei, au spart unul din geamuri și au pătruns în interiorul apartamentului în sufragerie. Cele două s-au descălțat pentru a nu face zgomot și au sustras mai multe bunuri din sufragerie, la lumina telefonului mobil. Apoi, inculpata propusă spre arestare s-a dus în dormitorul casei unde era victima și a înjunghiat-o pe aceasta de mai multe ori cu un cuțit, aceasta decedând”, au transmis procurorii.

 Aceștia au precizat că cele două coinculpate au mai luat ceva bunuri din sufragerie, moment în care au fost observate de un martor.

România va participa la o misiune de „salubritate” în spațiu

Agenția Spațială Europeană (ESA) a făcut un prim pas în direcția depoluării spațiului, după ce a semnat marți un contract cu un start-up elvețian, ClearSpace, pentru a lansa prima misiune din lume - la care participă și entități de cercetare și industriale din România - ce vizează curățarea deșeurilor de pe orbita Terrei, deschizând astfel calea spre apariția unei noi piețe în domeniul spațial. Misiunea comercială, cu un buget total de 100 de milioane de euro - dintre care 86 de milioane de euro investiți de ESA - este prevăzută pentru 2025 și va avea drept țintă un fragment din fosta rachetă europeană Vega. Deșeul vizat, un adaptor de sarcină utilă “Vespa”, cu greutatea de 112 kilograme, a rămas pe orbita joasă la altitudinea de 800 de kilometri, în 2013.

“Spațiul este o infrastructură pe care trebuie să o păstrăm curată. Avem o responsabilitate față de mediu, atât pe Terra, cât și pe orbită”, a declarat directorul general al ESA, Jan Worner, într-o conferință de presă organizată în format online.

Mai multe demonstrații ce vizau înlăturarea unui deșeu spațial au fost realizate în trecut, însă aceasta va fi prima misiune în cadrul căreia un satelit “curățător” va viza în mod direct un deșeu real după debutul cuceririi spațiale.

După aproape 60 de ani de activitate spațială și peste 5.500 de lansări în spațiu, aproximativ 23.000 de obiecte cu diametre mai mari de 10 centimetri gravitează în jurul Terrei, în derivă, formând un nor de deșeuri: foste rachete, fragmente de sateliți rămase pe orbită după diverse explozii, sateliți întregi ajunși la sfârșitul ciclurilor lor de funcționare. “Pe orbită se află tot felul de obiecte, chiar și o șurubelniță scăpată din mână de un astronaut”, a declarat Luisa Innocenti, directoarea biroului CleanSpace din cadrul ESA.

Gravitând cu viteze mari (28.000 de kilometri pe oră, echivalentul parcurgerii distanței Paris-Marsilia în trei minute), aceste deșeuri prezintă un risc sporit de coliziune, care nu doar că poate să distrugă sateliții operaționali și serviciile lor (meteorologie, GPS, monitorizarea Terrei), ci generează și noi deșeuri, provocând o reacție în lanț.

Problema deșeurilor spațiale se va accentua odată cu lansarea programată a unor constelații compuse din zeci de mii de mici sateliți de către SpaceX, OneWeb și Blue Origin, care vor crește “într-o manieră exponențială” populația de deșeuri aflate pe orbita joasă, a precizat Rolf Densing, director de operațiuni în cadrul ESA.

Start-up-ul elvețian, susținut de Ecole Polytechnique Federale din Lausanne, a primit finanțări de la 20 de companii din opt țări membre în cadrul ESA (Elveția, Republica Cehă, Germania, Marea Britanie, Polonia, Suedia, Portugalia și România).

Patriarhie: Comisia Europeană nu decide nimic în sfera esențială a religiosului

 CE a recomandat înlocuirea liturghiilor de Crăciuncu slujbe transmise online

Comisia Europeană nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului, doar poate emite recomandări legat de încurajarea și intensificarea protejării de noul coronavirus în viața socială din perioada sărbatorilor, a transmis ieri purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. Bănescu a trimis un punct de vedere cu privire la recomandarea Comisiei Europene referitoare la slujbele de Crăciun.

„Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru”, a scris Bănescu. CE a recomandat înlocuirea liturghiilor de Crăciun față în față cu slujbe transmise online sau la televizor, potrivit unui proiect citat de Corriere della Sera.

Purtătorul de cuvânt susține că Bisericile sunt conștiente de situația actuală și că pledează pentru respectarea regulilor sanitare.

„Bisericile însele (formate din majoritatea persoanelor care compun societatea românească și nu numai) sunt perfect conștiente de situația actuală extrem de dificilă și implicate caritabil major în sprijinirea autorităților, alături de care au fost și vor rămâne constant în combaterea pandemiei. Experiența lor socială și discernământul conferit de credința împrietenită cu rațiunea, nu în divorț cu ea, fac din biserici spații comunitare în care slujbele religioase se pot desfășura în condiții de reală siguranță.

Biserica, cultele religioase, pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare în legătură cu care suntem mereu asigurați că, respectate fiind, sunt și eficiente. Cei care cu ostentație nu le respectă, ignorându-l astfel pe aproapele lor și sfidând eforturile uriașe ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu și pot fi avertizați/ sanctionați legal. Responsabilitatea publică și perceperea sănătății celuilalt ca o problemă personală de natură spirituală sunt lucruri care, mai ales în actualul context, onorează în modul cel mai înalt. Ele trebuie asumate în mod practic de oricine are conștiința statutului său de creștin”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Orban: Vă vorbește un brașovean, autostrastrada Bacău - Brașov se va construi

Moldova va beneficia de ample proiecte de investiții, care vor avea un impact major asupra calității vieții și veniturilor locuitorilor din județele Moldovei, a declarat, ieri, prim-ministrul Ludovic Orban, care a participat alături de președintele Klaus Iohannis, de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și de cel al Dezvoltării, Ion Ștefan, la deschiderea tronsonului de autostradă A 7 - varianta ocolitoare Bacău. “În ceea ce privește Autostrada Bacău - Brașov, vă vorbește un brașovean, și vă spun lucrul ăsta ca să înțelegeți că am un plus de credibilitate în ceea ce spun: se va construi. Este o autostradă extrem de importantă, care va asigura suplimentar față de Autostrada Unirii, și anume autostrada Târgu Mureș - Iași - Ungheni, va asigura conectarea Moldovei, în special a Bacăului, a județelor de la sud de Bacău, va asigura conectarea cu infrastructura europeană de transport”, a subliniat Orban.

România, codașă în UE la cheltuielile cu sănătatea

România a alocat în anul 2018 pentru sănătate doar 580 de euro pe cap de locuitor, aceasta fiind cea mai mică sumă înregistrată în rândul satelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate ieri de Eurostat. La polul opus, statele membre cu cele mai mari cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor au fost Danemarca (5.260 de euro), Luxemburg (5.220 de euro) și Suedia (5.040 de euro). Media la nivelul UE este de 2.982 euro pe cap de locuitor.

Ca procent din Produsul Intern Brut, la nivelul Uniunii Europene cheltuielile cu sănătatea au reprezentat 9,9% din PIB în 2018. În rândul statelor membre, cele mai mari ponderi au fost înregistrate în Germania (11,5% din PIB), Franța (11,3% din PIB) și Suedia (10,9% din PIB). Și în acest caz, România este la coada clasamentului în condițiile în care cheltuielile cu sănătatea au reprezentat 5,6% din PIB, doar în Luxemburg fiind mai mici (5,3% din PIB).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.