Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Florin Iordache ne sfidează: Prag de 400.000 de lei la abuzul în serviciu

Ziarul de Vrancea
8 iun 2017 531 vizualizări

Fostul ministru susține că cei care prejudiciază statul cu sume de ordinul zecilor de mii de euro n-ar trebui să răspundă penal

Fostul ministru al Justiției Florin Iordache a declarat, ieri, la Parlament, că pragul minim pentru ca abuzul în serviciu să fie infracțiune poate rămâne la 200.000 de lei, așa cum prevedea OUG 13, sau poate fi majorat la 400.000 de lei, spunând că deocamdată nu s-a stabilit nimic și că decizia va fi luată, în primă instanță, la Ministerul Justiției.  ”Se poate menține pragul de 200.000 de lei sau se poate mări, chiar 400.000. Au fost discuții în acel moment cu specialiștii, acest 200.000 nu e întâmplãtor. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maximă, care este prevăzută în Codul penal și am zis 10% din acea sumă maximă să reprezinte un prag minim. Așteptăm și noi proiectul care este la Ministerul Justiției și în funcție de ce prag sau ce consultări vor face și dumnealor..., dar clar este că trebuie stabilit un prag”, a declarat Florin Iordache, inițiatorul OUG 13.

Fostul ministru al Justiției susține că impunerea unui prag înseamnă respectarea deciziei Curții Constituționale. Deocamdată, CCR a vorbit despre un prag numai într-un comunicat de presă, decizia în cazul Bombonicăi Dragnea nefiind publicată.

Întrebat cum vede stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu astfel încât să nu mai existe suspiciuni că sunt favorizate anumite persoane, precum liderul PSD Liviu Dragnea, Iordache a spus că pragul trebuie să fie suficient de mare pentru a nu se mai face dosare penale degeaba. Cu alte cuvinte, un prejudiciu adus statului de 200.000 lei nu ar trebui sancționat penal pentru că e un “mizilic” în opinia fostului ministru.

El a mai spus că Ministerul Justiției ar putea veni cu o ordonanță de urgență în acest caz. ”Soluția rapidă - ministerul ar putea veni cu o ordonanță și atunci ar putea reglementa, pentru că iată avem un an și acest articol sau mai multe articole au fost declarate neconstituționale”, a mai spus deputatul PSD.

Premierul nu vrea ordonanță

Totuși, premierul Sorin Grindeanu a reiterat ieri că stabilirea unui prag în cazul abuzului în serviciu nu se va face prin ordonanță de urgență, precizând că așteaptă motivarea deciziei Curții Constituționale, după care va fi elaborat proiectul de lege de modificare a Codurilor penale. ”Există în acest moment un proiect de lege care a fost lucrat la Ministerul Justiției și care a fost supus dezbaterii publice, unde au fost consultate toate instituțiile - fie că vorbim de CSM, de Înalta Curte, Ministerul Public, DNA, DIICOT - și s-a ajuns la acea formă. Ce conține acel proiect de lege? Transpunerea tuturor deciziilor Curții Constituționale în Codul penal și Codul de procedură penală. Am avut o decizie a Curții Constituționale în urmă cu câteva zile. Poziția mea și a ministrului Justiției a fost aceasta și e aceasta. Trebuie să așteptăm motivarea CCR. Deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, trebuie să existe dezbatere, după care să rezulte acel proiect de lege care va primi avizul Guvernului și care va fi trimis în Parlament. În modul acesta vom face lucrurile”, a spus premierul Sorin Grindeanu.

Pe de altă parte, președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, social-democratul Eugen Nicolicea, a afirmat ieri că nu există o obligație din partea Curții Constituționale pentru a se impune un prag minim pentru abuzul în serviciu. El a precizat, însă, că, dacă nu va fi impus acest prag, noul articol din Codul penal privind abuzul în serviciu nu va fi constituțional.

”Dacă Parlamentul va redefini această infracțiune și va face altfel decât scrie în decizia Curții și va fi atacată, noua redefinire va fi neconstituțională. Nu te obligă, dar știi de la început că, dacă faci altfel și cineva atacă la Curte, ceea ce ai lucrat dispare ca fiind neconstituțional”, a declarat Eugen Nicolicea. Întrebat dacă Parlamentul mai are timp să modifice Codul penal până la vacanța de vară, Nicolicea a precizat că o va face atunci când va avea timp. El a mai spus că redefinirea abuzului în serviciu ar trebui făcut prin ordonanță de urgență, deoarece Parlamentul lucrează într-un ritm greoi și ”pe perioada nerezolvării situația este încurcată”.

USR face referendum intern pe tema familiei

Uniunea Salvați România va organiza, în perioada 7 - 13 august, primul refrendum intern de la înființare, pe tema poziționării partidului față de revizuirea Constituției în ceea ce privește familia, un subiect care a dus la demisia lui Nicușor Dan din USR. Referendumul a fost declanșat de peste 200 de membri USR, semnatari ai unei inițiative a filialei Suceava. După finalizarea referendumului se va organiza și congresul pentru alegerea unui nou președinte USR, ca urmare a demisiei lui Nicușor Dan.  ”USR este un partid modern, care încurajează democrația participativă, atât în interior, cât și în societate. Astfel, membrii simpli au puterea de a influența deciziile organelor de conducere și de a participa la stabilirea direcției partidului. Parlamentarii și consilierii partidului Uniunea Salvați România își continuă între timp activitatea din Parlament și Consiliile locale pentru a combate corupția și incompetența din sistem”, se arată într-un comunicat de presă transmis de USR.

Procurorii cer sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea Legii salarizării

Asociația Procurorilor din România solicită președintelui, instanței supreme și Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea Legii salarizării, întrucât prin adoptarea acestei legi se creează o diferență de statut financiar între procurori și judecători. Procurorii susțin că prin adoptarea legii în forma actuală ”se încalcă principiile stabile de normele constituționale ceea ce poate genera o afectare importantă a sistemului judiciar în ansamblul său”. ”Ținem să subliniem că prin deciziile sale Curtea Constituțională a reținut că principiul egalității de drepturi se traduce prin reglementarea și aplicarea unui tratament juridic similar tuturor subiecților de drept aflați în situații juridice similare. Prin adoptarea legii în forma actuală se încalcă principiile stabile de normele constituționale ceea ce poate genera o afectare importantă a sistemului judiciar în ansamblul său”, se mai arată în comunicat.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de Lege a salarizării, cu 188 de voturi ”pentru”, 28 de voturi ”împotrivă” și 47 de abțineri.

Și USR a anunțat marți seara că intenționează să sesizeze CCR în privința Legii salarizării, despre care a spus că nici acum nu se cunoaște impactul bugetar, iar membrii Guvernului ”improvizează” pentru că nu știu acest lucru.

Kovesi nu se va prezenta la comisia parlamentară de anchetă

Procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a anunțat comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 că nu va veni la audiere, invocând o hotărâre a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare. ”Vă comunic faptul că, la data de 24 mai 2007, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că «procurorii nu pot fi obligați să se prezinte în calitate de martori în fața comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituționale, fac parte din autoritatea judecătorească»”, se arată în adresa trimisă de Kovesi la comisie. Ea invocă și o hotărâre a Curții Constituționale din 1994, conform căreia ”dispozițiile din regulamentele interne ale Senatului sau Camerei Deputaților care prevăd obligativitatea persoanelor citate de a se prezenta la comisia de anchetă sunt neconstituționale”. ”Față de aceste aspecte, vă comunic faptul că nu mă voi prezenta în data de 14 iunie 2017 la ședința comisiei de anchetă”, a transmis Laura Codruța Kovesi comisiei parlamentare de anchetă. Deputații au adoptat pe 9 mai, cu 171 voturi „pentru”, 98 de voturi „împotrivă” și o abținere, Proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților, astfel încât persoanele care sunt citate la audieri în cadrul comisiilor de anchetă să fie obligate să dea curs invitației, în caz contrar existând posibilitatea ca acestea să fie acuzate de ascunderea unor date necesare pentru aflarea adevărului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.