Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Financial Times: UE trebuie să o numească pe Kovesi la Parchetul European

Ziarul de Vrancea
27 feb 2019 584 vizualizări

Financial Times, una dintre cele mai influente publicații la nivel internațional, își pune toată susținerea în sprijinul Laurei Codruța Kovesi și critică acid Guvernul de la București.

Într-un editorial semnat “Board-ul editorial”, Financial Times scrie că Uniunea Europeană are ocazia să transforme declarațiile pro-justiție în fapte și să o numească pe Laura Codruța Kovesi în funcția de Procuror European, în ciuda cererilor guvernului României.

“UE ar trebui să aleagă persoana cea mai calificată pentru post. E Laura Codruța Kovesi, un procuror curajos din România. Sunt multe argumente excelente în favoarea ei, unul dintre ele chiar faptul că guvernul României se împotrivește numirii sale. Guvernul României devine rapid un abuzator în serie al normelor și valorilor UE în privința statului de drept”, se arată în articolul citat. “Fără îndoială că ceilalți doi concurenți – din Franța și Germania – ar face față postului. Dar nici unul nu are experiența de primă linie a lui Kovesi, care a dus o luptă dură, deseori singură, împotriva corupției adânc înrădăcinate în clasa politică”, arată Financial Times.

Publicația scrie în termeni extem de duri despre tentativele PSD de a o discredita: “Eforturile lui Kovesi au inspirat milioane de compatrioți, dar a fost recompensată cu adversitatea PSD, partid condus de Liviu Dragnea. Guvernul a manevrat astfel încât să o revoce de la șefia DNA… Forțele anti-reformiste din guvernul României și din justiție sunt atât de disperate să împiedice numirea ei ca procuror european încât a fost pusă sub acuzare pentru suspiciuni firave de abuz în serviciu. Această încercare nerușinată de a o discredita pe Kovesi a coincis cu un OUG țintit să știrbească independența DNA”.

Citată în 7 martie la Secția specială de anchetare a magistraților

Codruța Kovesi a fost citată din nou pentru săptămâna viitoare la Secția specială de anchetare a magistraților pentru a fi audiată în dosarul penal deschis pe numele său în urma unui denunț făcut de către Sebastian Ghiță. “Am aflat prin intermediul presei că voi fi citată pentru audiere la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție. După ce a apărut știrea în presă, am primit și o citație scrisă, pentru a mă prezenta în data de 7 martie 2019 la această secție pentru audiere”, a declarat Kovesi pentru G4Media.ro.

Exact în ziua de 7 martie, în cadrul conferinței președinților din Parlamentul European – liderii grupurilor politice și președintele forului – se vor decide următorii pași de urmat în privința numirii procurorului-șef european înainte de demararea negocierilor cu Consiliul Uniunii.

Fosta șefă a DNA a fost audiată pe 15 februarie la Secția de investigare a magistraților într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiță. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupție. Ghiță susține că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în țară cu un avion a infractorului Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internațional de arestare.

OUG 7, subiect tabu la Facultatea de Drept din Iași

n zeci de profesori de drept de la București și Cluj au protestat împotriva ordonanței care subordonează și mai mult justiția, politicului n la instituția moldavă, condusă până recent de ministrul Justiției, subiectul nu a stârnit nicio reacție

Peste 20 de profesori ai Facultății de Drept de la Universitatea București, în frunte cu decanul Flavius Baias, au cerut ieri abrogarea OUG 7. Cadrele didactice cer “salvgardarea valorilor statului de drept și protecția drepturilor fundamentale ale cetățenilor împotriva corupției, arbitrariului și ingerinței politice în independența magistraților”. Și Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai și-a exprimat ieri “dezaprobarea cu privire la modalitatea de adoptare și la unele dintre dispozițiile recentei OUG 7, de natură să aducă atingere independenței magistraților și normalei funcționări a sistemului judiciar”. Potrivit profesorilor clujeni, toate aceste modificări creează aparența unui demers menit să subordoneze Ministerul Public unor interese care nu au nimic comun cu funcționarea sa într-un stat de drept, să rezolve conflicte personale între deținătorii vremelnici ai unor funcții de conducere și, ceea ce este mult mai grav, să creeze premise pentru exercitarea de presiuni asupra magistraților în legătură cu instrumentarea unor cauze.

“Nu expunem puncte de vedere pe subiecte care au legătură cu spectrul politic”

În schimb, decanul Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Septimiu Panainte, a precizat că facultatea nu are niciun punct de vedere în privința OUG 7/2019, care a pus pe jar sistemul judiciar în ultimele zile. Contactat telefonic, Septimiu Panainte, care l-a succedat la șefia Facultății de Drept pe Tudorel Toader, actualul ministru al Justiției, a explicat motivele pentru care facultatea nu a expus un punct de vedere pe subiectul momentului în justiția română.

Septimiu Panainte a precizat că, la nivelul consiliului facultății, nu a fost luată în discuție prezentarea unei reacții pe această temă. Mai mult, nu a fost convocată nicio ședință extraordinară a consiliului pentru a se discuta despre acest aspect și nici data următoarei ședințe ordinare a consiliului nu a fost stabilită, a mai precizat Panainte. „De principiu, cu ocazia unor întâlniri formale anteriore, la nivelul consiliului facultății, s-a decis să nu ne expunem puncte de vedere pe subiecte care au legătură cu spectrul politic”, a spus Panainte.

Un nou protest împotriva ordonanței pe justiție anunțat pentru duminică

Patru organizații civice au anunțat un nou protest pentru duminică, 3 martie, împotriva ordonanței de urgență de modificare a legilor Justiției. Organizatorii propun ca punctul de întâlnire să fie Piața Victoriei, începând cu ora 18:00, apoi să se plece în marș spre Ministerul Justiției, la ora 19:00. “Duminică, de la ora 18.00, ne revedem în Piața Victoriei! La ora 19:00, plecăm în marș spre Ministerul Justiției. Miza acestor zile pentru noi toți este independența Justiției! Protestele continuă până la abrogarea ordonanței 7/2019 și desființarea Secției pentru magistrați! Parchete din toată țara și-au suspendat activitatea. Magistrații, procurori și judecători deopotrivă protestează zilnic pe treptele Tribunalelor. Suntem solidari cu toate revendicările acestora și mesajul nostru pentru ei, este să nu cedeze în fata Guvernului! Suntem alături de ei, le apreciem munca și vom lupta împreună până la capăt pentru aceleași valori!”, au precizat asociațiile civice –Corupția ucide, Geeks For Democracy, Inițiativa România și Rezistenta – pe pagina de Facebook a evenimentului.

Peste 10.000 de oameni au protestat duminică seară în Piața Victoriei din București împotriva ordonanței de urgență de modificare a legilor justiției.

România condamnă Rusia pentru anexarea Crimeei

Unsprezece miniștri de Externe, printre care și cel al României, Teodor Meleșcanu, au semnat o declarație comună, publicată în The Guardian, prin care condamnă Rusia pentru anexarea Crimeei și acuză Kremlinul că nu respectă dreptul internațional. „Acum cinci ani, Rusia a pus în pericol ideea unei Europe libere și pașnice. Prin anexarea Crimeei, Rusia a demonstrat că nu respectă principiile dreptului internațional și că reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea Europei”, se arată în comunicat.

 Miniștrii de Externe din România, Letonia, Ucraina, Estonia, Lituania, Polonia, Suedia, Danemarca, Canada, Marea Britanie și Cehia consideră că Ucraina, deși mai are reforme de implementat, nu a fost niciodată mai aproape de Europa și de valorile europene, în ciuda agresiunilor Rusiei. Din contră, susțin ei, Crimeea merge în cealaltă direcție, cetățenii de acolo fiind izolați, iar situația drepturilor omului continuând să se deterioreze. Miniștrii subliniază că anexarea Crimeei a pus în pericol dreptul internațional, iar referendumul ilegitim din Crimeea din 2014 a fost declarat ilegal și invalid de comunitatea internațională, care în ultimii ani a cerut în cei mai puternici termeni ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie restaurată.

Cu privire la tensiunile din 2018 dintre Rusia și Ucraina în Marea Azov, miniștrii au afirmat: „Construirea podului Kerci de către Rusia nu este doar o nouă încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, dar a fost folosită și ca instrument pentru a crea întârzieri artificiale în traficul din porturile ucrainene în Marea Azov”.

Miniștrii au informat că vor continua politica de a nu recunoște anexarea ilegală a Crimeei și vor condamna agresiunea Rusiei în cei mai puternici termeni.

Andronescu nu vrea after school și meditații ale cadrelor didactice cu elevii de la clasă

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a declarat joi, la Bistrița, că nu dorește ca învățătorii sau profesorii din ciclul primar să mai organizeze after school cu elevii de la clasă și nici să le dea meditații acestora. “Cred că, în viitoarea lege (a Educației - n.r.) trebuie să precizăm mai clar câteva lucruri, și anume: doamna învățătoare sau domnul profesor sau doamna profesor de ciclu primar sau domnul profesor pot să își organizeze after school, nu am nicio problemă, dar nu cu elevii de la clasă, pentru că există reacția părinților care nu-și pot trimite copiii în after school-ul profesorului de la clasă, că al lui copil este tratat diferit față de cei care merg la after school. Asemenea lucruri nu trebuie să le mai generăm. Așa cum și pentru profesorii care fac meditații, pregătire acasă cu elevii: nu cu elevii de la clasă, cu elevii de la alte clase. Totuși, profesorii trebuie să aibă această conștiință profesională, ei sunt constructorii acestei națiuni”, a spus ministrul. În ceea ce privește sistemul de ore remediale pentru elevii care nu au progresat suficient, Ecaterina Andronescu a precizat că aceste ore nu vor fi plătite în plus, având în vedere că norma de lucru este de 40 de ore pe săptămână, iar cadrele didactice pot, pe lângă norma didactică, să rămână în plus câteva ore în școală. “Fiecare dintre noi, fie că suntem profesor universitar sau educatoare, avem aceeași normă: 40 de ore pe săptămână. Eu cred că rămânerea în școală a profesorilor de orice nivel, la orice ciclu, mai mult decât norma didactică nu este un lucru rău pentru școală. Nu o să le cer să rămână 40 de ore în școală, dar cred că 20 de ore în școală poate să rămână orice învățător sau profesor. (...) Eu cred că până la 20 de ore, măcar, să facă orele remediale nu este un lucru rău. Eu cred că intră în fișa postului oricărui profesor să nu dea, la disciplina pe care o predă, rezultate uneori nefericite - și le numesc având proprietatea cuvintelor”, a explicat ministrul Educației.

Teza de doctorat a lui Vâlcov, pe masa CNATDCU

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) anunță că a admis sesizarea referitoare la teza de doctorat a consilierului de stat Darius Vâlcov, din care mai mult de jumătate ar fi plagiată, și urmează să o analizeze.

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, a plagiat mai mult de jumătate din teza de doctorat pe care a susținut-o în 2008 la Facultatea de Finanțe din cadrul Academiei de Științe Economice din București. Potrivit PressOne, mai mult de 100 dintre cele 212 de pagini ale tezei de doctorat a lui Darius Vâlcov, intitulată “Perfecționarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană”, sunt plagiate. Lucrarea a fost susținută la un an de la aderarea la UE, în 2008, tema fiind la acel moment depășită. Darius Vâlcov a respins acuzațiile și a afirmat că este vorba despre o acțiune de decredibilizare a sa la a cărei origine ar fi “o parte din cei 19.000 de angajați ai SRI “ inclusiv “acoperiții”.

Băsescu, despre rezerva de aur: Dragnea se pregătește de dictatură

Fostul președinte Traian Băsescu scrie pe Facebook că ultima frământare a lui Dragnea și a “șoferului lui Voicu”, definindu-l astfel pe Șerban Nicolae, a devenit rezerva de aur a României. “Oare se pregătește instalarea unei dictaturi? Ultima frământare a lui Dragnea și a șoferului lui Voicu (senatorul Șerban Nicolae) a devenit rezerva de aur a României, adică aducerea în țară a celor 60 de tone de aur depozitate în banca Angliei cu scopul de a fi văzute de toată lumea, ca un element de credibilitate a țării. Nu cred că este atât de prost informat încât să nu știe că pentru investitori și băncile care ne împrumută expunerea rezervei de aur și a rezervelor valutare este esențială pentru credibilitatea României”, scrie Băsescu. Explicația sa este ca se pregătește instalarea unui regim dictatorial, iar în astfel de cazuri, printre sancțiuni se află și blocarea resurselor financiare din străinătate. “Am o singură explicație: Daddy, adică Dragnea, și șoferul lui Voicu, adică Șerban Nicolae știu că adesea regimurile dictatoriale sunt sancționate prin blocarea resurselor financiare ale statului aflate în străinătate, fie că este vorba de aur, conturi în valută sau alte active, prin decizii unilaterale ale statelor democratice până la restabilirea funcționării statului de drept”, scrie fostul președinte. El se întreabă : “Oare se pregătește Dragnea, Nicolae și clica lor să impună prin legi un regim dictatorial în perioada următoare și de teama sancțiunilor vor să aducă rezerva de aur în țară?”.

Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus, miercuri, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgență, un proiect de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naționale a României, prin care stabilesc aducerea în țară a rezervelor de aur ale BNR.

Sondaj IMAS: PNL împreună cu USR-PLUS trec de 40%

Câștigarea alegerilor pentru Parlamentul European se joacă între PSD și PNL, potrivit ultimului sondaj IMAS realizat la comanda Europa FM. Astfel, prima poziție este disputată de PSD care are 22,7% din intențiile de vot, și PNL cu 22,6%, iar pe locul trei se plasează Alianța USR-PLUS cu 17,9%. Pe locul patru privind intențiile de vot ale celor care declară că merg la urne se situează partidul lui Victor Ponta, Pro România, cu 13,4% și ALDE cu 12,5%.

La distanță mare vin UDMR cu 4,7% și PMP cu 4,4%, iar pe ultimul loc este plasat DEMOS cu 0,4%. În ceea ce privește prezidențialele, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile, actualul șef al statului Klaus Iohannis ar câștiga cu 41,4%, într-o ușoară creștere față de luna ianuarie când era creditat cu 39,8%. El este urmat de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu 18%, Victor Ponta cu 15%, Dacian Cioloș cu 11,7% (ușoară scădere față de ianuarie când era creditat cu 12,6%), și Liviu Dragnea cu 6%.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de 18 ani și peste, în perioada 1-21 februarie 2019.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.