Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Fără mască în spații închise?

Ziarul de Vrancea
18 mai 2020 564 vizualizări

Profesorul Alexandru Rafila susține că în cazul unor persoane obligativitatea purtării măștii ar putea fi ridicată n PSD a anunțat o modificare legislativă în acest sens

Profesorul Alexandru Rafila a explicat la Digi24 că probabil, pentru anumite categorii de persoane sau pentru anumite tipuri de activități, utilizarea măștii nu e posibilă și că trebuie analizate astfel de situații. “Cred că lucrul la care trebuie să ne gândim cu toții ar fi câteva situații care pot apărea, în care chiar în spații închise masca nu poate fi utilizată sau pentru persoane cu astfel de dificultăți. De exemplu, pe un elev care are o boală de tip astmatiform putem să îl plasăm într-un loc unde riscul de contaminare e mai mic. Probabil că la anumite categorii de persoane sau la anumite tipuri de activități, utilizarea măștii nu este posibilă. Trebuie să ne gândim și la astfel de alternative, tocmai ca să avem flexibilitate când aplicăm reglementarea legală”, a explicat Alexandru Rafila. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, înaintea ședinței Biroului Permanent Național al PSD, că nu a purtat masca de protecție atunci când a luat cuvântul de la tribuna Parlamentului pentru că are o deviație de sept care îi pune probleme. PSD a anunțat ulteriot că va propune câteva modificări la hotărârea prin care a fost instituită starea de alertă, care urmează să fie votată azi în Parlament, printre care și modificări privind obligativitatea măștii în spațiile închise.

Israelul suspendă obligația de a purta măști, din cauza caniculei

Israelul a suspendat temporar ieri cerința de a purta măști în public, ca răspuns la un val de căldură ce a cuprins țara. Cerința de a purta măști va fi relaxată până cel puțin vineri, a precizat Ministerul Sănătății. Elevii nu mai sunt obligați să poarte măștile în timp ce se află la școală, iar cerința a fost de asemenea suspendată în clădirile care nu au aer condiționat, a precizat ministerul. Cu toate acestea, acoperirea feței cu măști trebuie să continue în locurile unde oamenii se adună. Anunțând decizia, ministrul sănătății Yuli Edelstein a subliniat că, deși măsurile de protecție împotriva coronavirusului trebuie luate în serios, “valul de căldură poate fi el însuși periculos”.

Măsura a fost luată în consultare cu cadrele medicale, a adăugat el.

Serviciul meteorologic israelian a emis avertizări de caniculă pentru mai multe regiuni pentru restul săptămânii, în timp ce se așteaptă ca temperatura să urce la 40 de grade Celsius până vineri. Israelienii așteaptă cu nerăbdare unele măsuri de relaxare miercuri, când urmează să se redeschidă 136 de plaje, în conformitate cu norme stricte de igienă. Israelul a confirmat până acum 16.650 de cazuri de coronavirus și 277 de decese legate de virus.

Peste 10.000 de români vindecați

Un număr de 155 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se astfel la un total de 17.191 îmbolnăviri, a anunțat ieri la prânz Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 10.166 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă erau internați 195 de pacienți. Până aseară, 1.126 persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Scandalul sacoșei: Dodon, suspendat?

Președintele Igor Dodon are o explicație pentru imaginile în care este surprins cum primește o pungă cu bani de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov: totul a fost o scenetă, iar el a urmărit scopul de a-i da senzația fostului șef al PD că au o relație de colaborare, scrie publicația Jurnal. „Am mai spus și anterior că în discuțiile avute atunci cu Plahotniuc fiecare a avut tactica sa: a mea a fost să-i dau senzația că avem o relație de colaborare ca să întind momentul până am putut să acționez deschis și direct și să scot țara din captivitatea lui. Tactica lui Plahotniuc a fost să însceneze diferite provocări și pachețele pentru a le filma. Nu cunosc ce era în acel pachet, totul a fost doar o scenetă făcută pentru înregistrare”, a declarat Dodon. Totodată, Dodon a spus despre deputatul Iurie Reniță, cel care a făcut publice imaginile, că este folosit pe post de instrument politic și de manipulare. „A devenit clar că Reniță a fost o conservă oligarhică infiltrată în blocul ACUM, care mai întâi a lovit în integritatea blocului, iar acum face alte servicii pentru oligarhi”, a mai spus șeful statului. Potrivit lui Iurie Reniță, în pachetul primit de Dodon ar fi fost suma de 600-800 de mii de euro. Platforma DA ar putea iniția procedura de suspendare a președintelui Igor Dodon, după apariția imaginilor video. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari. „Este mai mult decât grav ceea ce am văzut noi. Vom examina minuțios acest video. Cel mai probabil, vom iniția suspendarea lui Dodon. Așteptăm autosesizarea Procuraturii. Dar repet, după analiza tehnică a fișierului video, vom acționa în paralel în conformitate cu prevederile Constituției privind suspendarea președintelui”, a declarat Slusari. Deputatul moldovean de opoziție Iurie Reniță, fost ambasador în România, a publicat luni o înregistrare video în care oligarhul fugar Vlad Plahotniuc apare oferindu-i o sacoșă neagră președintelui Igor Dodon.

Cum a scăpat IPS Teodosie de dosar penal după ce a folosit aceeași linguriță la împărtășire

Arhiepiscopia Tomisului a anunțat, ieri, că procurorii constănțeni au decis clasarea unei plângeri penale, formulate în luna martie împotriva Înalt Prea Sfințitului Teodosie, acuzat că a împărtășit mai multe persoane cu aceeași linguriță. Anchetatorii au constatat că nu au fost identificate cazuri de coronavirus legate de oficierea slujbelor religioase și nici nu au existat suspiciuni de infectare în rândul preoților din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. “În urma cercetărilor, Parchetul a constatat că în evidența DSP Constanța nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care «să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase» și nici nu au existat suspiciuni de infectare în rândul preoților din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. Totodată, Parchetul a mai constatat că infracțiunea prevăzută de Codul Penal nu a fost săvârșită de către reprezentanții Bisericii, întrucât aceștia nu au încălcat măsuri stabilite expres prin lege. În astfel de situații, analiza juridică prevede necesitatea existenței unor măsuri de prevenire sau combatere a bolii cu caracter imperativ și nu caracter de recomandare. Prin urmare, recomandările diverselor instituții nu pot constitui bază legală pentru încălcarea unui articol din Codul penal”, se arată în comunicat. Arhiepiscopia Tomisului a mai precizat că Parchetul a constatat și faptul că aspectele religioase și medicale, invocate în plângerea penală, nu sunt de natură penală, iar din acest motiv clauza a fost clasată. În luna martie, Arhiepiscopul Tomisului a împărtășit mai multe persoane cu aceeași linguriță, iar după acel episod Direcția de Sănătate Publică Constanța a solicitat interzicerea folosirii unei lingurițe pentru împărtășitul mai multor persoane, iar pentru eliminarea riscului de îmbolnăvire să fie utilizate lingurițe de unică folosință. Arhiepiscopia Tomisului a precizat atunci că ritualul religios se oficia în întreaga Patriarhie Română, iar o eventuală discuție privind desfășurarea acestui ritual trebuie purtată de autorități la nivelul Patriarhiei și Sfântului Sinod.

La sfârșitul săptămânii trecute, Arhiepiscopul Tomisului a fost filmat din nou în timp ce împărtășea copii cu aceeași linguriță.

Tânără, exploatată sexual până înainte de a naște. Lovită cu mașina și bătută cu toporul

Un bărbat din Prahova care a racolat mai multe tinere din medii defavorizate, pe care le-a obligat să se prostitueze, a fost arestat, fiind acuzat de trafic de minori, trafic de persoane și violență în familie. Pe una dintre victime, cu care avea o relație, a forțat-o să se prostitueze până cu câteva zile înainte de a naște. În repetate rânduri a fost violent cu victima, pe care a lovit-o intenționat cu mașina și a bătut-o cu toporul. “În fapt s-a reținut că începând cu luna ianuarie 2016, inculpatul Z. M. C a racolat mai multe tinere de pe raza orașului Mizil și a comunelor învecinate, profitând de faptul că acestea provin din familii dezorganizate, au o situație materială precară și o slabă pregătire școlară, fiind determinate de către acesta sa practice prostituția”, a anunțat, ieri, DIICOT. Procurorii au stabilit că una dintre persoanele vătămate, minoră la acea dată și devenită concubină a inculpatului Z. M. C., era exploatată de către acesta, fiind agresată atunci când pleca de la locuința sa, când refuza să se prostitueze, ori când nu îi aducea suficienți bani. “Din cercetări a mai rezultat faptul că cei doi au împreună un copil minor, fiind forțată să se prostitueze până cu o săptămână înainte de data nașterii fiului său, iar după nașterea acestuia reluând activitățile de prostituție după cel mult trei săptămâni și două zile. Agresiunile îndreptate împotriva persoanei vătămate au culminat la data de 18.11.2018, când inculpatul a luat-o cu mașina din locul în care se prostitua, după ce în prealabil a lovit-o intenționat cu bara din față a mașinii, a dus-o la locuința sa și i-a produs multiple agresiuni fizice, cu precădere în zona membrelor inferioare, cu toporul, victima suferind fracturi deschise, care au necesitat pentru vindecare un număr de 65 – 70 zile de îngrijiri medicale”, a mai transmis DIICOT. De asemenea, s-a mai stabilit faptul că, la începutul acestui an, inculpatul și persoana vătămată s-au deplasat în Anglia, unde victima a practicat prostituția, însă din cauza pandemiei COVID-19 nu a mai avut surse de venit, nemaiavând clienți și fiind nevoită să revină în țară alături de inculpat.

Proiect pentru anularea amenzilor aplicate în baza ordonanțelor militare

ALDE, Pro România și UDMR au depus proiectul de lege care prevede anularea amenzilor aplicate în baza ordonanțelor militare. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că “este o lege care va permite justiției să funcționeze și să nu fie îngropată în peste 300.000 de dosare”. El a făcut câteva “precizări pentru toți «binevoitorii»: “1) Nu propunem anularea amenzilor pentru cei care au fugit din izolare sau din carantină sau cei care au produs tulburări ale ordinii și liniștii publice. 2) Nu este un proiect care să ne facă pe cei care am respectat legea să ne simțim nedreptățiți. 3) Nu urmărim să descurajăm poliția să-și facă datoria”, scris Tăriceanu pe Facebook.

Medic de la Spitalul Universitar București, răpus de coronavirus

Cătălin Bărbulescu, medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgență din București infectat cu coronavirus, a murit luni seară. Medicul avea 65 de ani, fusese contactul unei paciente infectate cu COVID-19 și suferea de mai multe afecțiuni. “Colegul nostru, dr Cătălin Bărbulescu, a încetat din viață aseară. Gândul nostru să urmărească permanent de acum acest om bun. Spitalul Universitar de Urgență suferă azi prima pierdere în această lupta cu vremurile”, a anunțat spitalul ieri dimineață, pe pagina de Facebook a unității medicale.

Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică au precizat că medicul era pozitiv la COVID-19. Medicul, cu specializarea Chirurgie toracică, avea 65 de ani. El suferea de mai multe afecțiuni: boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), hepatită C, diabet, sechele de tuberculoză, au declarat surse medicale pentru site-ul HotNews.ro. Doctorul a fost internat inițial la Institutul Matei Balș, iar din 7 mai se afla la Institutul Marius Nasta, unde luni seară s-a produs decesul, au precizat sursele citate. Conform datelor furnizate marți de Grupul de comunicare strategică, la nivel național, sunt infectate cu coronavirus 2.625 de persoane din rândul cadrelor medicale și al personalului auxiliar.

Șofer arestat după ce a fost prins băut, de două ori în 24 de ore

Un șofer din Gura Râului a fost reținut, după ce a fost prins de două în 24 de ore, cu o alcoolemie ce a depășit limita legală, urmând să fie prezentat marți, Parchetului de pe lângă Judecătoria Săliște cu propunere de arestare preventivă, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ). Potrivit sursei citate, șoferul a fost prins băut la volan, prima dată, sâmbătă, pe DJ 106 M, în Gura Râului. Același șofer a fost oprit de către polițiști și duminică dimineața, când a fost tot băut. “La data de 16 mai a.c., în jurul orei 16,30, pe DJ 106M, în localitatea Gura Râului, polițiștii Postului de Poliție Gura Râului au depistat un localnic în vârstă de 50 de ani în timp ce conducea un autoturism aflându-se sub influența alcoolului. Testarea alcoolscopică a șoferului a rezultat într-o concentrație de 1,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cauză fiind deschis un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului. În dimineața zilei de 17 mai a.c., în jurul orei 08,30, același șofer a fost depistat pe DJ 106A, pe raza comunei de domiciliu, conducând autoturismul și având o concentrație de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat. De această dată, pe numele conducătorului auto s-a întocmit un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice având acest drept suspendat, în urma săvârșirii primei infracțiuni, respectiv conducere sub influența alcoolului”, explică cei din IPJ Sibiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.