Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Evul mediu în secuime: Muncitori asiatici, alungați de maghiari

Ziarul de Vrancea
28 ian 2020 1654 vizualizări

Proprietarii caselor în care au locuit doi muncitori din Sri Lanka aduși să lucreze la o brutărie din satul harghitean Ditrău au fost amenințați de localnicii radicalizați împotriva migranților, transmite jurnalista Gina Ștefan într-un reportaj Agerpres. Cei doi brutari din Sri Lanka au fost mutați deja într-un alt sat, dar și noul proprietar a fost amenințat, așa că lor li se caută un apartament în orașul Gheorgheni.

Aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău, în frunte cu preotul catolic Bírók Károly, s-au strâns miercuri în curtea bisericii și apoi au mers la Primărie. Ei sunt nemulțumiți că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susținând că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranți”, care să le impună cultura lor și să le pună în pericol siguranța.

Piumal și Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari și au fost angajați cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni. Unul dintrei ei este catolic, celălalt budist și au venit în România să își ajute familia, în condițiile în care salariile din țara lor sunt foarte mici.

Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forță de muncă locală, atât din Harghita cât și din alte județe, dar nu au avut succes, motiv pentru care s-au decis să caute brutari și în afara țării.

Maghiarii transilvăneni, mai intoleranți cu migranții

Componența etnică a comunei Ditrău, potrivit paginii oficiale a primăriei, este: 99,79 % maghiari, 0,21 % români (55 sunt de naționalitate română) și 3 de naționalitate germană. Primarul comunei, Puskás Elemér, spune că oamenii sunt îngrijorați din cauza informațiilor din presă: „Oamenii sunt îngrijorați de ceea ce văd în mass media, că vin migranții, cum fac, ce fac cu localnicii și de aceea a izbucnit această problemă. Sunt niște oameni, care și ei sunt muncitori ori în Germania, ori în Vest și ei au fost cei mai mulți care i-au instigat pe cei de acasă că «vin ăștia, vă atacă, vă ia nu știu ce». Nu știu încă cum putem rezolva, voi vorbi cu șeful brutăriei, cu proprietarii, să rezolvăm această problemă, pentru că e neplăcută și pentru noi și pentru comună. În primul rând, aș vrea să ne liniștim, pentru că cu forța nu facem nimic”.

De notat că un sondaj de opinie comandat de UDMR în 2018 arată că maghiarii din România au încetat practic să se mai informeze de la televiziunile în limba română. În paralel cu decuplarea de presa de limbă română, maghiarii din Transilvania preiau mesajele transmise de guvernul Viktor Orban prin presa de la Budapesta, controlată de mână de fier. Astfel, maghiarii transilvăneni resping imigranții non-europeni într-o proporție mai mare decât o face populația majoritară română (83% față de 59%), și sunt mai puțin încrezători în Uniunea Europeană, decât majoritatea română (37% față de 55%).

“Să rămânem noi aici, secuii, românii”

O parte a comunității din Ditrău, o comună cu aproximativ 5.500 de locuitori, nici nu vrea să audă de prezența în comuna lor a unor muncitori străini. A fost creat un grup pe Facebook, care poartă numele „Migráns mentes ditrot akarunk” (Vrem un Ditrău fără migranți), în care sunt postate multe mesaje împotriva celor doi, dar și unele care le iau apărarea acestora. Cei care au venit să protesteze față de prezența celor doi sri-lankezi vorbesc însă de temerea că „un val de migrați” va veni peste ei și le va impune propria cultură, dând exemple pe care ei le-au văzut la televizor. „Eu nu sunt supărat pe oamenii ăștia. Doamna Katalin (directoarea firmei-nr) a zis că vrea să aducă muncitorii aici, să aducă o altă cultură, așa a pronunțat ea. Noi avem cultura noastră aici, în zona noastră, aia secuiască, ungurească, românească, avem cultura noastră, să nu vină cu cultura din Nepal aici. Dacă ascultăm televizorul, în Germania, Franța sunt oameni care de 100 și ceva de ani stau acolo, prima dată s-au dus zece, apoi 20, 30 și acum sunt cartiere unde nu are curaj nici milițianul să intre, le violează femeile. Cultura aia vrea să aducă aici și femeile noastre, copiii noștri să nu poată să iasă”, susține Deák Ferenc. Atunci când i se spune când unul dintre muncitori este catolic, acesta răspunde: „Nu mă interesează. Astăzi vin doi, mâine vin șapte, după aia pentru ei trebuie școală, biserică și după aia? Să rămânem noi aici, secuii, românii, ăștia care suntem aici”.

Ministrul Sănătății, acuzat că favorizează clinica unde lucrează

 “Este o glumă ridicolă în cadrul acestei campanii de fake news”, a reacționat Costache

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a catalogat ieri drept un “fake news” informația care a apărut în presa centrală, potrivit căreia ar fi introdus printr-un ordin clinici private, inclusiv cea la care lucrează, pe lista spitalelor care participă la un program național. Costache a afirmat că “probabil s-a falsificat un draft” (n.r. - de ordin). Ministrul Sănătății a spus că este ușor de verificat, având în vedere că ordinul a apărut pe 10 ianuarie în Monitorul Oficial. “Este cel mai mare fake news. Chiar am adus ordinul de ministru care poate fi consultat pe site. Ordinul din 10 ianuarie 2020. Vedeți că nu există nici Monza, nici Spitalul Polisano (n.r. – unde profesează Costache). Acuzația a apărut în această dimineață și vom fi foarte transparenți și vom pune totul pe site. Este un ordin apărut deja. Probabil s-a falsificat vreun draft, este ușor de făcut, dar vedeți, suntem în 30 ianuarie, nu am fi putut corecta acum ce este publicat în Monitorul Oficial pe 10 ianuarie 2020. Este o glumă ridicolă în cadrul acestei campanii de fake news. Vedeți toate energiile negative pe care le declanșează un program onest de europenizare a sistemului sanitar”, a declarat ministrul Sănătății.

“Este definiția clară a conflictului de interese”

Deputatul PSD de Bistrița-Năsăud, Daniel Suciu, fost vicepremier în Guvernul Dăncilă, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că se impune demiterea “de urgență” sau demisia ministrului Sănătății, Victor Costache, din motive de conflict de interese. “Nu se poate ca, la trei zile după ce a fost numit ministru, acest domn, profesionist poate, să semneze un contract de muncă cu o clinică privată, iar la 11 zile să introducă această clinică privată în programele de sănătate. Este definiția clară a conflictului de interese, care este și penal, așadar se impune de urgență ca acest ministru să plece la Sibiu, înapoi acasă. Nu știu dacă președintele Iohannis îl protejează, nu știu dacă Ludovic Orban îl protejează”, a spus Suciu.

Întrebat ce măsuri poate lua PSD, în cazul în care ministrul Sănătății nu va fi demis și nici nu va renunța la funcție, Daniel Suciu a spus că așteaptă reacția Agenției Naționale de Integritate (ANI) și că nu este exclusă introducerea unei moțiuni simple care să îl vizeze pe Victor Costache.

Orban: Operează sâmbăta și duminica, în loc să se ducă în vacanțe

Premierul Ludovic Orban a declarat ieri că ministrul Sănătății, Victor Costache, operează sâmbăta și duminica la cererea pacienților și că nu se află în conflict de interese, așa cum a relatat presa. Premierul a menționat că știa că ministrul Sănătății operează la un spital privat.

“Domnul ministru al Sănătății operează sâmbăta și duminica, în loc să se ducă în vacanțe, să se ducă la munte să își petreacă timpul, operează, pentru că este un doctor renumit, este un medic care este căutat de pacienți, pacienții care sunt operați de el își exprimă în mod expres solicitarea de a fi operați de Victor Costache. Evident că pentru a putea opera era necesar un contract, contractul în schimb e la o sumă minimă... Nu putea să opereze fără să fie angajat”, a spus Orban.

PSD caută parlamentari să dea jos Guvernul

social-democrații ar mai avea nevoie de 5-6 voturi pentru a trece moțiunea de cenzură, spune liderul partidului

PSD a depus ieri moțiunea de cenzură intitulată “Guvernul Orban/PNL – privatizarea democrației românești”, ca reacție la asumarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi. Calendarul dezbaterii moțiunii urmează să fie stabilit luni de conducerea celor două Camere. Liderul interimar al partidului Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, s-a declarat optimist că moțiunea de cenzură va trece, lipsind în jur de 5-6 voturi din cele 233 necesare. “Decizia de asumare a răspunderii pe modificarea legislației electorale nu are legătură cu viața românilor, în niciun fel, ci cu calculele dumneavoastră electorale, o speranță goală că veți capitaliza electoral în timp util”, afirmă inițiatorii moțiunii, semnată de 208 parlamentari PSD și UDMR. “Guvernul Orban trebuie demis de urgență nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar – mai ales! – pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare și dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere”, se mai arată în textul moțiunii.

Conform legii, dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.

Președinele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că sunt parlamentari care vor să se afilieze grupului PSD, în condițiile în care în prezent lipsesc cinci-șase voturi pentru ca moțiunea de cenzură să treacă. “Sunt optimist că această moțiune de cenzură va trece”, afirmă Ciolacu. El a afirmat că în prezent sunt 228 de parlamentari care susțin moțiunea. Pe de altă parte, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat, după depunerea moțiunii de cenzură, că PSD are peste 233 de voturi pentru acest demers. “Calculele noastre arată că avem peste 233 de voturi în acest moment. Am încredere că până la începerea dezbaterilor și până la votul pe moțiunea decenzură vom depăși acest număr lejer”, a spus el.

“Textul moțiunii depășește limitele cele mai de jos ale bunului simț”

Președintele USR, Dan Barna, critică textul moțiunii de cenzură depuse de PSD și a reiterat că parlamentarii Uniunii nu vor vota “pentru nimic care să înlesnească întoarcerea PSD la putere”. “Pentru dezastrul din cei trei ani de guvernare Dragnea nota de plată nu a fost încă achitată. Nu pot însă să nu remarc faptul că textul moțiunii de cenzură depusă de PSD depășește chiar și limitele cele mai de jos ale bunului simț. Disperat să își apere baronii locali partidul cu doi foști președinți trimiși la închisoare nu se jenează să folosească astăzi termeni ca “demnitate” și “integritate” în funcția publică. De asemenea, partidul care voia să scoată România din Europa avertizează azi că drumul țării nu este spre est. Într-adevăr nu este, dar ei sunt ultimii oameni care pot pretinde că sunt interesați în mod onest de o Românie occidentală și prosperă”, a scris Dan Barna pe Facebook.

Și președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat ieri că ALDE susține alegerea primarilor în două tururi și că nu va vota moțiunea de cenzură depusă de PSD. “Alegerea în două tururi reprezintă revenirea la normalitatea democratică. Mai mult, va mai domoli din hegemonia partidelor mari, a căror invenție a fost alegerea într-un singur tur”, a motivat Tăriceanu, pe Facebook, decizia ALDE.

Un deținut condamnat pentru omor și-a înjunghiat colegul de celulă

Un deținut din Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați și-a înjunghiat colegul de celulă cu un cuțit artizanal, rana suferită punându-i viața în pericol. Cazul este anchetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați, autorul fiind un individ extreme de violent, condamnat la 24 ani și 6 luni pentru omor deosebit de grav.

Potrivit procurorului Liliana Istrate de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați, între cei doi deținuți, colegi de celulă, ar fi izbucnit un conflict spontan, în urma căruia unuia dintre bărbați, un vrâncean de 31 de ani, și-a înjunghiatul colegul de celulă cu un cuțit artizanal.

Rana suferită de deținut la gât a fost extrem de gravă, iar deținutul a fost operat de urgență pentru a fi salvat.

Vrânceanul de 31 de ani care și-a înjunghiat colegul de celulă se află după gratii de mai mulți ani. În 2012, alături de doi minori, a ucis un om în localitatea Străoane din județul Vrancea. Cei trei au jefuit un bărbat de 51 de ani, care ieșea dintr-un bar. Bărbatul, care avea la acel moment 22 de ani, s-a năpustit asupra victimei. Ceilalți doi complici i-au furat telefonul mobil și banii și apoi au decis să-l arunce într-o fântână, victima fiind în viață la acel moment.

Tânărul care și-a incendiat fosta iubită, condamnat la 24 de ani de închisoare

Tânărul din Buzău care și-a incendiat fosta iubită, peste care a turnat benzină, a fost condamnat la 24 de ani de închisoare și plata unor daune către părinții victimei în cuantum de 160.000 de lei. În plus, magistrații au dispus ca profilul său genetic să fie introdus în Sistemul Național de Date Genetice. Decizia nu este definitivă.

Potrivit sentinței pronunțate de Tribunalul Buzău, Cosmin Dan, care și-a incendiat fosta iubită, în februarie anul trecut, a fost condamnat la 24 de ani de închisoare: 23 de închisoare pentru omor calificat și un an reprezentând o treime din pedeapsa pentru infracțiunea de distrugere. În același timp, instanța a obligat inculpatul la despăgubiri în valoare de 160.000 de lei care vor ajunge la părinții victimei.

În plus, profilul genetic al lui Cosmin Dan va fi introdus în Sistemul Național de Date Genetice, o bază de date informatizată, conținând date despre persoane condamnate definitiv sau suspecți de infracțiuni grave. Decizia magistraților nu este definitivă.

În dimineața zilei de 23.02.2019, tânărul Cosmin Dan din Buzău a mers în apartamentul fostei sale iubite, Valentina Nica, de 21 de ani, și, în urma unui conflict în care a și lovit-o, a aruncat cu benzină dintr-o sticlă în dormitorul în care tânăra se afla și a aprins focul cu o brichetă. În apartament se mai aflau și alți tineri, care au fugit alături de agresor, în timp ce fata striga după ajutor. Valentina Nica a fost găsită carbonizată de pompieri.

Detaliile procurorilor: Cum a reușit bărbatul din Cisnădie să fure un milion de euro

​Sibianul care și-a transferat ilegal aproape un milion de euro din contul unui om de afaceri și-a studiat minuțios victima, analizându-i modul de a se îmbraca, de a se comporta și felul în care semnează, spun anchetatorii. Astfel, el a reușit să obțină de la o unitate bancară carduri pentru toate conturile deținute de omul de afaceri, precum și acces la Internet Banking, făcând apoi tranzacții online între aceste conturi. Potrivit procurorilor Parchetului Tribunalului Sibiu, în noiembrie, bărbatul de 58 de ani, Marcel Mușat, din Cisnădie, a mers la sediul unei bănci din municipiul Sibiu și, folosind un act de identitate falsificat al victimei - omul de afaceri Ion Popica -, s-a prezentat sub identitatea acesteia. El i-a cerut angajatei băncii eliberarea unor carduri bancare pentru toate conturile deținute de omul de afaceri, precum și acces la serviciul de plăți electronice Internet Banking pentru a putea face tranzacții online între aceste conturi. Bărbatul a semnat în fals toate documentele primite de la bancă, imitând semnătura titularului conturilor.  Procurorii spun că el s-a pregătit minuțios - a studiat victima și a încercat să o imite cât mai bine: și-a achiziționat haine asemănătoare celor pe care le poartă omul de afaceri, s-a informat cu privire la conturile bancare ale acestuia și la valoarea disponibilităților, a studiat semnătura victimei și a încercat să o imite. De asemenea, el și-a procurat o copie a cărții de identitate a victimei, pe care a folosit-o ulterior la falsificarea actului de identitate al acesteia, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, potrivit Mediafax.

După ce a intrat în posesia cardurilor bancare pe care le solicitase băncii, Mușat a utilizat cardul bancar aferent contului în lei al victimei și a retras de trei ori, de la diferite ATM-uri din Sibiu, suma totală de 18.000 de lei. De asemenea, folosind aplicația de internet banking, a făcut două transferuri online din conturile omului de afaceri într-un alt cont din Elveția - un transfer de 2.150.000 de lei și unul de 410.000 de euro, în total aproape un milion de euro.

“Valoarea foarte mare a tranzacțiilor frauduloase ce au fost efectuate de către inculpat a creat suspiciuni reprezentanților băncii, raportat și la profilul clientului, astfel că aceștia, în urma contactării persoanei vătămate și stabilirii că este vorba de o fraudă, au decis blocarea tranzacțiilor efectuate de inculpat prin serviciul de Internet Banking, precum și a operațiunilor cu cardurile bancare”, mai spun procurorii în comunicat.

Bărbatul de 58 de ani a fost reținut și va fi dus în instanță cu propunere de arestare preventivă, pentru operațiuni financiare în mod fraudulos, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea și acces ilegal la un sistem informatic. Victima este omul de afaceri Ion Popica, consilier local la Sadu, potrivit presei locale.

Gorghiu: CCR să explice când un guvern își poate angaja răspunderea

Senatorul PNL Alina Gorghiu îl roagă pe președintele Curții Constituționale a României (CCR), Valer Dorneanu, să explice, în motivarea deciziei luate miercuri, când își poate angaja un guvern răspunderea. “O să-l rog pe președintele Curții Constituționale din România ca atunci când motivează hotârărea să explice publicului din România și să explice tuturor celor care trebuie să respecte Constituția când un guvern își poate angaja răspunderea. Pentru că pe această decizie practic un guvern în funcție, cu o majoritate ostilă, nu-și va putea niciodată angaja răspunderea. Practic această instituție de la această această decizie a Curții Constituționale rămâne fără obiect”, a declarat, ieri, Alina Gorghiu. Ea susține că Guvernul este lipsit de pârghia esențială pe care o poate folosi atunci când se confruntă cu o majoritate ostilă în Parlament.

“Din secunda în care ai orice proiect care reglementează obiectul pe care Guvernul vrea să își angajeze răspunderea, lucru care se poate întâmpla lesne pentru că uitați-vă în Parlamentul României există zeci de mii de inițiative legislative pe tot felul de subiecte, atunci categoric Constituția României este lipsită de o instituție, iar Guvernul este lipsit de pârghia esențială prin care poate veni în Parlament atunci când are o majoritate ostilă cum este cazul acum. Poate domnul Dorneanu va avea amabilitatea să ne explice prin motivare cum va fi respectată această instituție prevăzută de Constituție”, a explicat Alina Gorghiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.