Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Evaluarea Națională: Doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect românește

Ziarul de Vrancea
23 iun 2022 645 vizualizări

Numărul mediilor peste 5 este la “o maximă absolută”, în raport cu ultimii 10 ani

Rezultatele la Evaluare Națională 2022 au fost afișate joi dimineață pe site-ul dedicat al Ministerului Educației evaluare.edu.ro, unde elevii pot afla notele pe care le-au primit la examenul de la finalul clasei a VIII-a.

Rezultatele la Evaluare Națională 2022 contează în proporție de 80% în media de admitere la liceu.

La limba română, 85,9% dintre elevi au luat nota peste 5 la Evaluarea Națională 2022, față de 84% anul trecut. La matematică, 77,5% dintre copii au luat note peste 5, față de 67,4% anul trecut.

Cel mai mic procent al elevilor cu medii peste 5 la Evaluarea Națională 2022 a fost în județul Teleorman - 71,8 %. La polul opus, cu cel mai mare procent, este Cluj - 92,7%, urmat de București - 91,6% și Brăila - 91%.

„Este o concluzie tristă”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat ieri, într-o conferință de presă, despre rezolvarea subiectelor la Evaluarea Națională, că doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect românește iar 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie și de punctuație.

Sorin Cîmpeanu s-a referit la rezolvarea subiectelor de la limba române, arătând că sunt itemi care au avut un procent mic de rezolvare, el dând exemplul itemului 8 de la subiectul 1, unde doar 6% dintre elevi au rezolvat integral corect exercițiul care vizează scrierea corectă. “Cu alte cuvinte, doar 6% au putut să scrie perfect românește. Este o concluzie tristă, dar importantă pentru a știi ce avem de făcut. Mai exact, verbele a vrea, a fi, sau substantivul stradă, adjectivul mândru sau acordul pronumelui cu substantivul, 14% nu știu să scrie corect niciunul din cuvintele date la forma cerută” a spus el.

Ministrul a mai spus că la un alt item, doar 43% dintre elevi știu să identifice verbele. “21% nu au identificat nici măcar un verb”, a mai spus el.

Cîmpeanu a precizat că un alt rezultat arată că “doar 37% dintre elevi au știut să identifice corect o propoziție principală și una atributivă. Alte observații, 8% dintre elevi nu pot identifica o informație prezentată explicit în primul enunț al unui text dat. 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie și de punctuație”, a mai spus ministrul.

La Evaluarea Națională 2022, 82,3% dintre elevii de clasa a VIII-a au luat medii peste 5, fiind cel mai mare procent din 2011 încoace.

Potrivit ministrului Educației, numărul mediilor peste 5 este la “o maximă absolută”, în raport cu ultimii 10 ani. Este vorba despre 122.166 de elevi cu medii peste 5 înainte de contestații, din cei 144.494 de copii care au susținut Evaluarea Națională 2022. În total, s-au înscris la examen 155.561 de copii, mult mai mult față de anii trecuți.

“Se confirmă, din păcate, slaba calitate a educației în mediul rural - au fost medii sub 5 de trei ori mai multe decât în urban”, a spus Cîmpeanu.

La Evaluarea Națională 2022 a fost cel mai mare procent al elevilor care au luat note peste 5 din 2011 încoace, cu mențiunea că acela a fost ultimul an fără camere video în sălile de examen. Din 2012, au fost introduse camere video în sălile de examen.

Iași: Fostul director de la ABA “Prut-Bârlad”, trimis în judecată

Fostul director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) “Prut-Bârlad” Petru Avram a fost trimis în judecată sub acuzația de abuz în serviciu și influențarea declarațiilor după ce a trimis angajați cu utilaje ale instituției să facă gratis lucrări pentru deznisiparea a cinci puțuri situate pe terenul ce aparținea unei societăți comerciale. “Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului AVRAM PETRU, la data faptelor director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) “Prut-Bârlad”, pentru comiterea infracțiunilor de: abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, influențarea declarațiilor, în formă continuată”, anunță DNA.

Conform procurorilor, în perioada mai-iunie 2020, Petru Avram ar fi dispus în mod nelegal ca utilaje și muncitori din subordine să efectueze gratis lucrări pentru deznisiparea a cinci puțuri situate pe terenul ce aparținea unei societăți comerciale. Prin aceste demersuri, patrimoniul instituției publice ar fi fost prejudiciat cu suma de 2.506 lei, reprezentând contravaloarea combustibilului și a cheltuielilor cu forța de muncă.

“În contextul apariției în spațiul public a unei anchete jurnalistice ce vizau aspectele menționate mai sus, în datele de 10 și 17 februarie 2020, inculpatul Avram Petru ar fi încercat să-i determine prin constrângere morală pe aceeași subordonați să declare că lucrările respective ar fi fost făcute în afara orelor de program”, precizează DNA.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Petru Avram a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în cazul angajării a două persoane.

Ministrul Agriculturii: Va fi un an agricol bun în România, dar un an agricol prost în Moldova

România va închide anul agricol 2021/2022 cu o producție stabilă, care va aduce și un excedent de export, chiar dacă nu va obține cantitățile de cereale de anul trecut, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

“Culturile aș putea să le cataloghez ca fiind bune în prezent. Evident, sunt diferențe de la regiune la regiune și sunt și situații, mai ales în estul țării, unde a plouat mai puțin și pe alocuri culturile nu arată foarte bine. Eu cred că vom închide anul agricol 2021/2022 cu o producție stabilă, care ne va aduce și un excedent de export, dat fiind faptul că producem în general mult mai mult decât avem nevoie. Evident, ne dorim ca această cantitate, o mare parte din ea, să rămână în țară, să fie procesată în țară, să dăm valoare adăugată materiilor prime, dar sunt totuși 6 luni de când am preluat Ministerul Agriculturii, iar programele pe care le-am conceput și modul în care începem să realizăm complementaritatea dintre programele naționale și fondurile europene cred că își vor arăta pe deplin efectele în anul următor”, a susținut Chesnoiu.

El a spus că producțiile din acest an nu vor fi la nivelul anului 2021, “un an aproape de perfecțiune”, atât din punct de vedere climateric, cât și din punct de vedere al stabilității nivelului de inputuri și al nivelului de costuri de înființare a culturilor.

Întrebat dacă poate estima un nivel al producției de cereale din acest an, ministrul a răspuns că “este o distanță foarte mare până la recoltat, iar datele se schimbă de la zi la zi”.

În opinia sa, zonele agricole cu cele mai mari probleme sunt cele din estul țării, Vaslui, Bârlad, Iași, unde a plouat mai puțin, dar și zona Bărăganului.

Guvernul îi oferă lui David Popovici un milion de lei din fondul de rezervă

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat, ieri, că Executivul a decis alocarea sumei de un milion de lei sportivului David Popovici, banii provenind din Fondul de rezervă al Guvernului. „Am luat decizia de a recunoaște performanța sportivului nostru David Popovici și, în felul acesta, am decis ca, fiind vorba despre o performanță excepțională, să avem o recunoaștere pe măsură și am hotărât să îi fie alocat din Fondul de rezervă al Guvernului o sumă în valoare de un milion de lei”, a afirmat premierul Ciucă, la finalul ședinței de Guvern de joi.

Sportivul David Popovici, în vârstă de 17 ani, a câștigat, miercuri, medalia de aur în proba de 100 metri liber din cadrul Campionatului Mondial de Natație, competiție care se desfășoară la Budapesta. Popovici a obținut la CM și aurul la 200 m liber.

Un bărbat acuzat că ar fi furat 500.000 de lei din locuința unei cunoștințe, reținut

Un bărbat acuzat că ar fi furat 500.000 de lei din locuința unei cunoștințe a fost reținut la Iași, prejudiciul fiind recuperat parțial. “Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Iași, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Iași, au efectuat 5 percheziții domiciliare într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt din locuință, faptă ce ar fi fost comisă în municipiul Iași. De asemenea, bărbatul bănuit de comiterea faptei a fost condus la sediul Poliției, pentru cercetări”, a anunțat ieri dimineață Poliția. Din investigații a rezultat faptul că acesta ar fi sustras peste 500.000 de lei din locuința unui bărbat pe care îl cunoștea.

Crește valoarea tichetelor de masă, de la 1 iulie

Tichetele de masă acordate angajaților vor fi majorate până la 30 de lei, de la 20 de lei, cât este acum valoarea maximă, potrivit unei legi promulgate miercuri de către președintele Klaus Iohannis. Legea stabilește că valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 30 de lei. Astfel, valoarea unui tichet de masă va fi majorată la cel mult 30 de lei de la 1 iulie.

Prin excepție, organizațiile sindicale legal constituite pot acorda din fonduri proprii, ocazional, tichete cadou membrilor proprii care nu au calitatea de angajați ai organizației sindicale, prevede actul normativ. Frecvența acordării tichetelor cadou și valoarea lor se stabilesc de către conducerea organizației sindicale.

În prezent, valoarea unui tichet de masă este de 20,17 lei, iar valoarea totală a tichetelor de masă acordate lunar (pentru 22 de zile lucrătoare) unui angajat este de 443,74 de lei.

Legea stabilește și posibilitatea ca plata taberelor pentru copii să poată fi făcută și cu voucherele de vacanță acordate părinților.

Astfel, voucherele de vacanță pot fi utilizate și pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele școlare, naționale sau tematice, organizate pe teritoriul României, la care participă copilul titularului. Procedura privind plata taberelor se stabilește prin ordin comun al ministrului Educației și al ministrului Finanțelor, prevede legea.

O femeie s-a aruncat de pe Casa Presei și a murit la impactul cu solul

O femeie a decedat, ieri, după ce a căzut de pe Casa Presei Libere din București. “În jurul orei 6,30, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București - Secția 2 Poliție a fost sesizată prin apel 112 despre faptul că o femeie s-ar fi precipitat de la etajul unei clădiri situată în Sectorul 1”, a transmis Biroul de presă al DGPMB.

La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul secției, precum și echipaje de prim ajutor, acestea din urmă constatând decesul persoanei. “Trupul neînsuflețit a fost transportat la INML, în vederea efectuării necropsiei”, arată sursa citată.

Femeie tăiată pe față cu un cuțit de fostul concubin, în sala de judecată

O femeie în vârstă de 33 de ani a a fost tăiată pe față cu un cuțit de fostul concubin, de 44 de ani, fapta având loc într-o sală de judecată a Judecătoriei Constanța. Inspectoratul de Poliție al Județului a transmis, printr-un comunicat de presă, că, joi, polițiștii Secției 3 au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că, în incinta Judecătoriei Constanța o persoană a suferit plagă tăiată.

“Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind vorba despre o femeie, de 33 de ani, care ar fi fost tăiată, în zona feței, de către fostul concubin, de 44 de ani. Din primele cercetări, se pare că incidentul a avut loc în timp ce ambele persoane se aflau într-o sală de judecată, într-un proces civil”, se arată în comunicat.

Bărbatul a fost dus la audieri, iar polițiștii continuă cercetările în acest caz.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.